Emma, Jonathan och Mathias Svenska Mästare i Borås

För Emma handlade det om SM-guld nummer åtta utomhus (7 i höjd och ett i längd), medan Jonathan Carbe och Mathias Ström korades till svenska mästare utomhus för allra första gången.
.

Emma var givetvis storfavorit i det kvinnliga höjdhoppet, speciellt som flera konkurrenter, främst Ebba Jungmark, saknades av skadeskäl. Hon hanterade dock såväl favoritskap som ett traditionellt uselt Boråsväder på ett övertygande och professionellt sätt. Efter att ha klarat segerhöjden 1.90m med god marginal gjorde hon utmärkta försök även på 1.95m.
.
Hon hade med sig Vendela von Corswant i tävlingen. Efter att lätt tagit sig över 1.65m och 1.69m blev det dock stopp på 1.73m för Vendela. Hon hade nog hoppats på lite högre, men en femteplats är inte fy skam.
.

Värmlandstöserna Sofie Skoog och Lisa Engman fick göra Emma sällskap på pallen.
.
Herrarnas tresteg blev som vanligt ÖIS-dominerat. Tråkigt och märkvärdigt nog endast SEX man till start varav 50% ÖIS-are. Inhoppning och inledningen av tävlingen gjordes under helgens värsta skyfall vilket inte var speciellt resultatbefrämjande. Detta till trots motsvarade Mathias och Daniel sitt favoritskap och tog en säker dubbelseger med 15.87 & 15.51m. Det senare för övrigt årsbästa för Daniel.
Erik Olsson var inte speciellt tillfreds med sina 14.04m, och hade ett tramp som var betydligt längre. Men han tog fina SM-poäng med sin femteplats och skall ha all heder för detta.
.

Svensk mästare såväl inne som ute 2013 – Mathias Ström!
.
Helgens stora skräll var tveklöst Jonathan Carbe på 400 meter häck. Han har sannerligen kämpat med en hel del skavanker under årens lopp, men veckorna inför SM gavs det besked om att formen verkligen var i antågande. Personrekordet sänktes till 52.06 vid Världsungdomsspelen och han kom till Borås som statistiktrea efter herrar Åkerström & Olsson.
.
Försöksloppet bekräftade storformen och hans 53.34 tillkom utan större kraftinsats och var f.ö. den bästa försökstiden. ”I morgon kommer det gå fort” var hans kommentar strax efter loppet.
.
Förhandsfavoriten Nicklas Åkerström tog kommando i loppet och hade en ledning i andra kurvan. Jonathan var dock tillräckligt nära för att vi som känner hans upploppsstyrka började yla allt högre!
Trea över åttonde häcken så närmade han sig alltmer… Efter sista häcken var han tvåa men avståndet till Åkerström såg fortfarande lite väl stort ut. Efter en ursinnig kämpainsats passerade han så en stumnande Växjölöpare de de allra sista metrarna och passerade mållinjen som svensk mästare på nya klubbrekordet 51.69 sekunder!
.

Svensk mästare efter en heroisk kämpainsats på upploppet
.
Jonathan blev därmed klubbens andre SM-vinnare på sträckan. Legendariske Kell Areskoug tog sju stycken titlar, den sista 1939. Kell var engagerad i föreningen hela sitt liv och när han äntligen blev av med sitt klubbrekord till Fredrik Meister (52.80m) 1995 så var han på plats och gav lite träningstips.
.

Kell Areskoug – sjufaldig SM-segrare och OS-finalist på 400m häck
.
Carbe var dock inte ende ÖIS-are i häckfinalen. Oliwer Åstrand hade store förhoppningar efter sitt JSM-silver på 52.47 sek. Det blev dock ingen riktig fullträff när nu SM gick på hans födelseort Borås.
Problemet var huvudskaligen den tuffa motvinden på bortre lång som tvingade honom köra med 14 steg mellan häckarna från start. I bättre väderlek kan han köra 13 på de 5 första häckarna vilket medger betydligt bättre resultat. Nu blev det lite teknikbekymmer längs vägen. Den omedelbara besvikelsen över en femteplats kan han nog snabbt lägga bakom sig. Han är ännu relativ nybörjare på sträckan och med lite mer rutin&träning kan det handla om tider under såväl 52 som 51 sekunder för Oliwer
.
Robin Lindgren har tappat i stort sett hela säsongen på skador. Senaste tiden har han dock kunnat träna skapligt och han bestämde sig därför att starta vid SM i favoritgrenen hinderlöpning. Loppet var öppet utan uttalade favoriter och Robin gjorde vad han kunde med en otillräcklig grundträning. Han höll tredjeplatsen i loppet  långt in på upploppet innan unge Sävedalslöparen Vidar Johansson norpade bronsmedaljen från honom.
.

En trött Robin stapplar in på en fjärdeplats på 3000m hinder.
.
Fjärdeplatser är inte roliga och Felix Francois fick också denna otacksamma placering. Konkurrensen på 400 meter var dok tuff och det finns inget att anmärka på insatsen. Att Nick Ekelund-Arenander och Johan Wissman toppade var väntat och Felix gav Dennis Forsman en stenhård batalj på upploppet i kampen om bronspengen.
Eftersom Nick inte får springa i landslaget (dubbelt medborgarskap) så lär Felix dock få chansen att springa i Finnkampen nästa helg.
.

Felix kämpar om bronset med Göteborgskollegan Dennis Forsman i grönt
.
Helgens besvikelse var Alhaji Jengs nolla i stavhoppet. Det var trista väderförhållanden och även andrahandsfavoriten Melker Svärd-Jakobsson rev sin begynnelsehöjd.Men visst känns det jättetråkigt att klubben gick miste om ett ”givet” guld.
18-årige David Kappelin gjorde en utmärkt insats genom att klara 4.63m, endast ett par cm under personlig rekordet. Slutplaceringen blev den åttonde. Magnus Jomyrs 4.42m och Reine Eklunds nolla i protokollet glömmer vi snabbt.
.
Ronja Fjellner i kvinnornas 1500m-lopp. Hon ligger tvås från höger med nr 464. Blivande segrarinnan Linn Nilsson (Hälle IF) innerst med nr 126.
.
Här följer en summering över samtliga våra resultat:
.
M 400m 4. Felix Francois 48.21 fö 48.72
M H 400m 1. Jonathan Carbe 51.69 fö 53.34
M H 400m 5. Oliwer Åstrand 53.48 fö 54.04
M Hinder 4. Robin Lindgren 9.09.84
M Höjd Ola Carlsson 1.91
M Stav 8. David Kappelin 4.63
M Stav 9. Magnus Jomyr 4.42
M Stav – Alhaji Jeng rev beg.höjd
M Stav – Reine Eklund rev beg.höjd
M Tresteg 1. Mathias Ström 15.87
M Tresteg 2. Daniel Lennartsson 15.51
M Tresteg 5. Erik Olsson 14.04
K 1500m 5. Ronja Fjellner 4.42.41
K Höjd 1. Emma Green-Tregaro 1.90
K Höjd 5. Vendela von Corswant 1.69
K Stav – Thea Nyberg rev beg.höjd

.

Efter helgen tre SM-tecken är vi uppe i totalt 580 stycken sedan första SM-tävlingen i Helsingborg 1896.