Stora SM till helgen

Uppsala är platsen för årets Svenska Mästerskap för seniorer. Här kommer lite praktisk information inför tävlingen:

Boende:
Samtliga bor på Arenahotellet på gångavstånd till såväl inomhus- som utomhusarenan.

Mat:
Förbokat middag torsdag – lunch och middag fredag/lördag – lunch söndag i restaurangen Inomhusarenan. Kuponger finns i föreningskuvertet. Detta kan hämtas ut från 17 torsdag. En ledare hämtar hela kuvertet!

Resa upp:

Torsdag kl 12.00 avgår ÖIS-bussen samt en minibuss från Friidrottens Hus.
ÖIS:bussen: Erik Olsson – Artur Engström – Lukas Edqvist – Jenny Lestander – Samuel Wiik – Jonathan Carbe
Hyrbussen: Yannick Tregaro – Kalle Wållgren (Lerum) – Johanna Larsson – Chris Gray – Gabriel Wallmark

Fredag kl 10.00: avgår en hyrbuss samt en bil från Friidrottens Hus.
Hyrbuss: Gustav Hultgren – Michaela Meijer – Fanny Berglund – Malin Dahlström – Jonatan Hirsh – Midde Hamrin
Bil: Maja Nilsson – Carl Bengtström – Tobias Carlryd

Fredag kl 13.00: Mikael och Mona Wennerbeck – Emma Dahl och Felix Francois

Lördag med tåg: Melker Svärd Jacobsson – och Filip Gyllensten. Köper själva sina tågbiljetter.


Hemresa:

Fredag åker Lukas Edqvist och Gabriel Wallmark hem själva med tåg. De köper själva sina biljetter.

Lördag: Malin Dahlström – Fanny Berglund – Michaela Meijer och Chris Gray åker hem med tåg. De köper sina biljetter själva.

Söndag: Resterande hem med ÖIS-buss och minibussar.

PS: De som åker tåg köper sina biljetter själva (andra klass), lägger ut pengarna som får tillbaks emot kvitto efter tävlingen.

OBS: Anna Linner-Bassani åker inte med utan samtliga medföljande ledare ansvarar för allt praktiskt kring tävlingen! Har du några frågor så hör av dig till Anna OMEDELBUMS!

Lycka Till!

Tävlingens hemsida

Rebecka slog klubbrekord i tresteg!

Nu kom sommarvärmen med besked och MAIK:s tävling på Åby genomfördes i närmare 30 graders hetta. Något som är gynnsamt i alla fall för hoppare och sprinters. Det resulterade också i fyra nya klubbrekord och ett svenskt veteranrekord för ÖIS.

Rebecka Abrahamssons formkurva är i stigande. Det såg vi redan Gbg Jump Tour den 25/7 då hon hade ett knappt tramp på 13½ meter. Nu radade hon upp 13.26 – 13.24 – 13.33 samt två övertramp. I den sista omgången kom så fullträffen och hon seglade iväg hela 13.52 (+0.4 m/sek)! Därmed slog hon Emma Greens klubbrekord från 2007 på 13.39m. Inomhus har Emma dock hoppat hela 13.69m. Rebeckas hopp var dessutom ett nytt svenskt årsbästa i tresteg.

Skall detta klassificeras som glädje?

Ola Carlsson har suttit inlåst i Spanien under tuffa coronaregler under våren. Nu är han dock ute i det fria och höjdformen är i stigande. Olle Johanssons svenska rekord i M45 löd på 1.88m. Nu klarade Ola först 1.90m, därefter 1.93m för att slutligen ha ett riktigt bra försök på 1.96m!

45 år är ingen ålder för en Carlsson. Dubbla svenska rekord för Ola i M45 med 1.90m och 1.93m!

Nils Thorin gjorde sitt andra häcklopp för säsongen och går från klarhet till klarhet. Han sprang 14.57 på 110m häck P17 i sitt första lopp. Nu sänkte han den noteringen till 14.38 och befriade därmed Kristian Weetom från dennes gamla klubbrekord (14.42 sek).

Ytterligare ett klubbrekord svarade Ellen Hansson för på 100m F16. Hon rusade in på fina 12.56 i försöket och sänkte därmed Rebecca Strand klubbrekord med två hundradelar.

På söndag fortsatte tävlingen med kastgrenarna. För tredje gången slog Eliot Gustavsson klubbrekordet i slägga P16. Dessutom knäckte han fyrtiometersgränsen för första gången med ett kast på hela 40.23m! Detta placerar honom som nia i sverigebästa i åldersklassen och kvalificerar honom för USM om ett par veckor.

I Söderhamn avgjordes Sveriges internas juniorlandskamp mellan våra lag i åldrarna 22, 19 och 17 år. Här deltog ett gäng ÖIS-are, närmare bestämt nio stycken.

Maja Nilsson vann höjdhoppet överlägset på 1.81m

Alex Apelgrim gjorde sitt näst snabbaste 200m-lopp när han kom femma på 22.37 (-0.4 m/sek).

Samuel Wiik kom trea på 400m på årsbästa 49.91

Leo Zikovic gjorde sitt livs bästa kulserie. 17.57 som längst och dessutom 17.53 och 17.44m.

Lukas Edqvist hade det lite trögt i landslagsdebuten och stannade på 1.90m i höjdhopp.

Jonatan Hirsh fortsätter rada upp längdtävlingar över 7.20m. Denna gång 7.25m och en tredjeplats.

William Asker var illa ute och tog ingångshöjden 4.10m först i tredje försöket. Sedan gick även 4.30m vägen.

Stina Jacobsson kom sexa i spjut på 39.26.

Slutligen vann Jenny Lestander längdtävlingen i sitt allra sista hopp. 6.26m var också hennes livs längsta hopp men tyvärr i lite för stark medvind (+3.3 m/sek).

Alex Apelgrim gjorde landslagsdebut liksom Leo Zikovic, William Asker och Lukas Edqvist.

VI VANN SM-GULD!!!

Torsdag den 6 augusti är ett datum vi ristar in med stora bokstäver i ÖIS 133 år gamla historiebok – då vann vi Lag-SM för första gången!

1977 infördes Lag-SM på programmet och 1986 lyckades vi ta ett brons, även den gången hemma på Vallen. I början på 2000-talet så slutade vi deltaga i tävlingen, eftersom vi inte lyckades få våra tränare att dra åt samma håll och satsa på laget.

2013 genomgick vi den kanske svåraste krisen i klubbens historia i och med avslöjandet om Viljo Nousiainens övergrepp. När vi repat mod la vi upp en handlingsplan för framtiden där just lagtävlingar för alla åldrar var en viktig del för att kunna gå vidare och bygga upp vår identitet igen.

Den 1 juni 2013 reste vi till Habo för den första seriematchen i division 3 Götaland. Vi fick möte bland andra Malmö AI som började om i serien samtidigt som oss. Vi vann den matchen och de närmast följande sex matcherna i en snabb resa genom seriesystemet.

Det första laget från 2013. Den ende som återstår i Guld-laget är Felix Francois!

2016 var det så dags för den första finalen i Lag-SM. Det var på håret att vi tog oss igenom hela seriesystemet helt obesegrade men vi fick nöja oss med bronsmedaljen, vilket i och för sig var en bedrift.

Sedan följde en trilogi av ”nosningar”. Vi kvalade in till finalen varje år, men fick stå utanför pallen…

I år trodde vi kanske inte på guldchansen från början då vi saknade tre toppnamn i laget. Awet Mengsteab blev kvar i USA då han fått stipendium vid University of New Mexico och i dessa besvärliga tider inte vågade chansa på att åka hem. Inte säkert att han fått inresetillstånd igen.
Vår nye klubbrekordhållare på kort häck, Filip Björklund, tappade oväntat lusten för friidrott. Alexander Andreasson drog baksidan när han passerade mållinjen i sitt 10.64-lopp.

När laguppställningarna började droppa in så insåg vi dock att det faktiskt fanns en liten, en mycket liten, chans att slåss om segern.

Jonatan Hirsh gjorde det vi hoppades på när han besegrade Hässelbys Olle Forslin och tog tredjeplatsen på 100m.

Det stod 18 grenar på programmet och i samtliga 18 gjorde våra deltagare absoluta toppinsatser! Deltagare efter deltagare gjorde allt man kunnat begära eller kanske lite till…

Carl Bengtström och Isak Persson drog ett tungt lass med sina dubbleringar. Carl joggade först hem 400m och sparade krafter till en imponerande andra seger på 200m. 21.43 i motvind och en segermarginal på halvsekunden.

Isak vann först höjdhoppet helt ohotat. Efter segerhoppet över 2.00m testade han på personbästa 2.10m. Därefter gjorde han sitt livs främsta trestegstävling. Först satte han personbästa med 15.79m och därefter höjde han det till imponerande 15.96m! Åt Sverigeettan Jesper Hellström (16.37m) var det inget att göra.

Carl tog hem såväl 200m som 400m i överlägsen stil och avslutade sedan dagen med ett springa tredjesträckan i stafetten!

Isak Persson hoppade nästan 16 meter i tresteg!

Jesper Evervall gjorde sitt första träningspass på hinder veckan före Lag-SM men löste denna besvärliga distans på bästa sätt och säkrade två viktiga poäng.

Lite trasiga knän stoppar inte en man som Carbe! Han satte ett kraftigt årsbästa med 15.11 på 110m häck och blev trea.

Samuel Wiik undviker med möda ett fall på sista häcken och springer in som trea på 400m häck på nytt årsbästa 54.68.

Melker Svärd Jacobsson stod i fullständig särklass i stavhopp. Två raska hopp över 5.26m och 5.40m innan 5.55m blev för högt.

Våra kastare brukar vara vår svaga punkt och vi hade kanske inte räknat med så många poäng. Men även dessa gjorde toppinsatser. Framförallt Joni Kaartinen som varit knäskadad och in i det sista var en osäker start. Så går han ut och vräker iväg spjutet hela 65.30m – personbästa med närmare tre meter. Trots detta gav det bara en poäng i en riktigt högklassig tävling.
Leo Zikovic (född 2004) gjorde sin allra första kultävling med seniorredskapet (7.26 kg). 14.30m är en riktigt imponerande notering. Vi saknade länge representant i slägga men så gjorde Gustav Jacobsson (bror till Stina) comeback och kastade fina 41.96m.

Kevin Fankl gjorde comeback för en dag och tog två poäng i diskus.

Leo stöter hela 14.30m i kula under överinseende av sin tränare Arvid Koskinen.

1500m blev tävlingens märkligaste och mest sensationella lopp. Med svenske rekordhållaren Kalle Berglund i fältet spatserade man runt 1100 meter i låg promenadtakt – sedan körde man ett sprintlopp över 400 meter. Berglund hade klart under 50 sek men Chris Gray var inte långt därefter! Han slog Ullevis Börjesson (PB 3.49) och var endast någon meter bakom Emil Blomberg (PB 3.42). A Lennart Julin har lovat skriva en artikel i ämnet och då kommer vi få exakta tider på slutvarvet!

Chris Gray drog sista 400 meterna på ca 50½ sekunder!

Det sista individuella loppet, före stafetten, var 800 meter, och här visade Felix Francois att han nu är en verklig klasslöpare på sträckan. Spårvägens Joakim Andersson var ett stort hot efter två  lopp på 1.47 i sommar. Felix ledde från första steget, passerade 400m på 54,2 sek. När Joakim A attackerade i sista kurva, svarade Felix upp och höll med stor bestämdhet honom bakom sig över upploppet. 1.49.32 i ett sololopp utan draghjälp imponerar.

Felix sprang hem 800m med stor kraft och beslutsamhet!

Inför avslutande 4x100m var ställningen följande:
1. Spårvägen    55 poäng
2. Hässelby      55 poäng
3. ÖIS                54 poäng
4. Ullevi            52 poäng
5. Växjö             36 poäng

Nu fanns chansen och vi toppade laget genom att byta in Bengtström på tredje och Carbe på sista sträckan. Ullevis starka sprintlag motsvarade favoritskapet men vi var hack i häl på nya klubbrekordet 40.97 sek. Spårvägen kom sist trots goda 42.09 och Hässelby trea.

Både vi och Hässelby fick 58 i slutpoäng och då räknar man antal grensegrar. Vi hade 5 emot deras 2! Guldet var ett faktum!

Slutpoäng
1. ÖIS                  58 poäng / 5 segrar
2. Hässelby        58 poäng / 2 segrar
3. Ullevi              57 poäng
4. Spårvägen      56 poäng
5. Växjö               38 poäng

Prisutdelning på korrekt Coronaavstånd!

Resultat


Svenska Lagmästare 2020

Kolla hela tävlingen på SVT.play och NJUT!

Final Lag-SM på torsdag!

Torsdag kväll avgörs Finalen i årets Lag-SM i ÖIS regi på Slottsskogsvallen. Tävlingen direktsänds på SVT kl 16-20. Vi kommer att mönstra nedanstående starka laguppställning:

All övrig information om tävling finner du här. Tidsprogram, startlistor PM, karta med mera.
Du som är funktionär – läs noga vad som gäller dig!

100m: Jonatan Hirsh  PB 10.71 – SB 11.08 / 10.77w
Inget längdhopp för Jonatan denna gång utan han tar över 100m i den skadade Alexander Andreassons frånvaro.

200m: Carl Bengtström    PB/SB 21.09
Efter personrekordet 21.09 på Ullevi (ovan) gäller Carl som favorit på sträckan.

400m:  Carl Bengtström  PB/SB 46.64 sek
Carl dubblerar och gäller som än klarare favorit på 400 meter.

800m:  Felix Francois    PB/SB 1.47.12
I sitt sagolika rekordlopp på Vallen kämpade Felix ner Spårvägens Joakim Andersson på upploppet. Kan han upprepa denna bedrift på torsdag?

1500m:   Chris Gray    PB/SB 3.57.32
Chris chockade med personbästa med 11 sekunders marginal senast på Vallen. Målsättning är en tvåpoängare före IFK Växjö.

5000m:   Erik Barr Zeilon                 PB/SB 15,28,2
Erik är en tuffing som generalrepade genom att springa först 5000m på 15,28 och därefter 10000m på 32,44 inom loppet av två timmar! Vi hoppas på ytterligare en sänkning av personbästa vilket lär behövas då konkurrensen är hård.

Häck 110m:     Jonathan Carbe       PB 15.06  / SB 15.49
Denna gång står det kort häck på programmet för Jonathan. Helgen innan kör han
SM i tiokamp och vi hoppas att han hinner vila upp sig efter detta.

Häck 400m:   Samuel Wiik                 PB 53.05 / SB 54.94 sek
Samuel får hedersuppdraget att ta långhäcken då Carl dubblerar på 200m&400m.
Han har dock alla möjligheter att ta en bra placering i en lite ojämn gren.

3000m hinder:  Jesper Evervall   PB / SB
Jesper Evervall gör debut på denna krävande löpsträcka på grund av att Awet
Mengsteab är kvar i USA på grund av pandemin. Vi håller tummar men räknar inte
med mer än en pinne som grundtips.

Höjdhopp:  Isak Persson      PB / SB 2.07m
Isak Persson har chockat med 2.04m och 2.07m i sina två starter hittills i sommar.
Med detta går han faktiskt in i tävlingen som huvudfavorit.

Stavhopp:  Melker Svärd Jacobsson         PB 5.71m/5.82i    SB 5.50m
Melker har tävlat sparsamt hittills i år men är ändock mycket klar favorit efter sina
5.50m vid Bauhaus Jump Challenge på Ullevi.

Längdhopp:  Tobias Carlryd        PB / SB  7.32/7.46w
Tobias har höjt sin nivå i längd avsevärt i sommar. 7.32m i godkänd vind och ett
medvindshopp på hela 7.46w på Ullevi. Vi förväntar oss en hård batalj främst med
Ullevis unge, lovande Erik Johansson (7.52/7.64w).

Tresteg:    Isak Persson                  PB / SB 15.78m
Isak drar tillsammans med Carl Bengtström ett tungt lass och dubblerar med höjd
och tresteg. Han chockade med hela 15.94w/15.78m i sin säsongsdebut. Jesper Hellström
skall enligt uppgift göra comeback efter sin fotoperation men hans form är okänd.

Kulstötning:   Leo Zikovic   PB / SB –  (17.59m med 5.0kg)
16-årige talangen Leo gör sitt livs första tävling med seniorkulan (7.26 kg). Målet
är inställt på en stöt över 14 meter enligt egen utsaga.

Diskus:   Kevin Fankl        PB 43.68m   SB –
Egentligen har han lagt av, men nog kan han fortfarande skicka iväg en diskus
bort emot fyrtio meter. Hans chanser att besegra Daniel Ståhl och Simon Petersson
är begränsade och utgångstipset är en batalj med Växjö om att undvika sistaplatsen.

Slägga:  Gustav Jacobsson     PB  41.37m  / SB –
Eftersom Lennie Helander lagt släggan på hyllan så är Gustav en nykomling i laget.
Han har presterat över 40m på träning men allt mer än en enstaka poäng är en
överraskning.

Spjut: Joni Kaartinen          PB 62.57  SB –
Joni är normalt sett en stabil tävlingsmänniska. Sommaren har dock störts av en
enveten knäskada varför han är osäker på formen. Annars en viktig gren där det först
och främst gäller att undvika sistaplatsen.

4x100m: Hirsh – Apelgrim – Wiik – Bengtström – Carbe – Carlryd – Engström
Vi har en relativt stor grupp att välja emellan, trots att vår normalt sett bäste (Alex
Andreasson) är skadad. Slutligt uppställning sker på tävlingsdagen.

Summering: Efter Hammarbys återbud är det fem lag som gör upp om titeln. På pappret känns det som Ullevi är favorittippade och IFK Växjö är något svagare än övriga. Men är det något vi lärt oss genom åren så är det att teori och praktik är två vitt skilda saker. En sak är dock säker. Vi skall kämpa till sista blodsdroppen för att ta med oss en medalj från årets final! Två år i rad har vi hamnat på den nesliga fjärdeplatsen – icke så i år!


Lagledare Erik Olsson kommer jobba intensivt på torsdag!

Svenskt rekord av Michaela!

Michaela Meijer har höjt sin nivå en klass den här säsongen, det har stått klart ända sedan tävlingsdebuten. När Stavhoppstouren på söndagen avslutades med en femte och sista deltävlingen i Norrköping så slog hon till med besked.

Perfekta yttre förutsättningar gav henne chansen att prestera på absolut topp. De inledande hoppen över 4.43m och 4.58m gick smärtfritt. Det var dock först på nya personrekordet 4.73m som hon verkligen ”bekände färg” och seglade över med avsevärd marginal till ribban.

Ribban las upp på det nya svenska rekordet 4.83m, hela 3 cm över Angelica Bengtssons notering från fjolårets VM-final. Även tävlingens fjärde hopp blev lyckosamt då Michaela klarade direkt i första försöket utan synbara problem! Noteringen var inte bara Svenskt rekord utan även ett tangerat världsårsbästa i grenen, tillsammans med amerikanskan Nageotte.

Därefter skickades ribban upp på magiska 5.00m, en höjd som endast klarats av Jelena Isinbajeva (5.06m) och Sandi Morris (USA 5.00m) utomhus samt dessutom Jenn Suhr USA 5.03m inomhus. Det vore fel att säga att hon var nära men det första hoppet var ändå ett seriöst försök.

Det var nog ändå värdefullt att känna på drömgränsen för framtiden. Det kommer en dag då hon kan attackera höjden på allvar!

Michaela var inte den enda ÖIS-aren som hoppade högt i Norrköping. Malin Dahlström satte årsbästa med 4.01m och William Asker (född 2004) nytt personbästa med hela 4.53m!

Här kan Ni se hela tävlingen!

”No hard feelings”. Den förra rekordhållerskan Angelica kramar om Mikka efter rekordhoppet.

Tiokampen i Ljungby tog snabbt slut för Jonathan Carbe. Hans onda knä ville inte vara med och därför avbröt han efter tre grenar för att spara kroppen inför torsdagens Lag-SM på Vallen. Här springer han 110m häck.

Inez Yngve tävlade i Huddinge då 15-åringarnas SM-mångkampen avgjordes separat. Hon gjorde en strong insats i sexkampen och placerade sig på en hedrande sjätteplats i det 24 tjejer starka startfältet. Serien bestod av 12.64 (80m häck) – 1.53 (höjd) – 9.61 (kula) – 5.18 (längd) – 29.28 (spjut) – 1.52.14 (600m) vilket gav totalt 3.591 poäng. Själv var hon kanske inte helt nöjd med alla grenarna, men framför allt tiden på häck var ett hejdundrande personbästa.

Engla Nilsson klarade för andra helgen i rad 1.67m och nosade på 1.70m. Det kommer till USM om inte förr, var så säkra!

På Vallen körde vi Duellen 4. Duggregn på förmiddagen men skapligt väder så småningom. Nils Thorin säsongsdebuterade på häck och drog till med ett kraftigt personbästa direkt. Han kämpade ner Nils Ekström från Trollhättan på slutmetrarna och kom i mål på finfina 14.57 sek. P17-garbbarna springer på 91 cm höga häckar.

Sedan möttes de bägge ”Nilsarna” även på 300m häck. Grundupplägget är 22 steg till första häcken och sedan 15 så länge som möjligt… Men Nils öppnade i vansinnestempo och satte 22-14-14 vilket var lite väl ambitiöst! Sedan blev det lite hipp som happ och Ekström fick revansch för korthäcken. Dock en värdefull lärdom för framtiden och nästa gång blir det en tid en bra bit under 40 sek för unge herr Thorin.


Jämnt var det på 110m häck…

I övrigt noterade vi att Ola Carlsson säsongsdebuterade med 1.85m och knappa rivningar på svenska M45-rekordet 1.90m. Det ryker nästa helg.

Ellen Hansson satte personbästa på 100m med 12.69 och hoppade 5.37m i längd. Här persade Elna Wester med fina 5.08m.

Småpojkarna Jonas Ellison (född 2006) och Daniel Otterdahl (2007) sprang 200m på raska 25.64 resp 26.34 sek.