Klubbrekord 10.000m!

Johanna Larsson gjorde en utflykt till den kungliga huvudstaden på torsdagen och sprang 10.000m vid Långlöparnas Kväll på Stadion. Och detta gjorde hon med bravur. Det var en mixad tävling där män och kvinnor sprang gemensamt i sex stycken heat. Johanna var faktiskt snabbaste kvinna när hon sänkte sitt eget klubbrekord från ifjol med i runda slängar 10 sekunder. 34.32.28 lyder det nya rekordet.

Ytterligare två ÖIS-are deltog. DM-segraren Lemuela Wutz tvingades tyvärr bryta loppet i ett tidigare heat. Fredrik Skoglund persade med 33.12.19.

Denise Karlsson ingick i ett svenskgäng som tävlade i Limassol, Cypern också på torsdagskvällen. Hon noterade 25.23 på 200m.

Även Rebecka Abrahamsson har varit ute och rest. Hon tävlade i självaste Athén, Grekland på onsdag kväll och hoppade 12.95m i tresteg. Detta i en kännbar motvind (-1.2 m/sek).

Nästa spännande ÖIS-insats kommer att göras av Awet Mengsteab redan nu i natt! Han tävlar i NCAA regional West på 3000m hinder. Detta är steget innan Studentmästerskapen. De 12 främsta från East och West kvalificerar sig till finalen i Austin, Texas 7-10 juni. Man tävlar i tre heat – de tre främsta + 3 tider därutöver krävs för att gå vidare.

I natt håller vi tummarna för Awet!

Här kommer Awets resultat upp efter midnatt.

Nordiska Mästerskapen avgörs som tidigare nämnts i Köpenhamn i helgen med 9 deltagande ÖIS-are.
På hemmaplan beger vi oss till Stenkullen, Lerum på söndag morgon och hejar fram våra ungdomar i deras viktiga Kraftmätningskval.

Nelson är en klippa i vårt Kraftmätningslag.

Nio ÖIS-are till NM i Köpenhamn

Nordiska Mästerskap i friidrott är en företeelse som kommit och gått under svensk friidrotts historia. Första gång redan 1903. 1963 avgjordes NM för övrigt på Ullevi. Bland deltagarna den gången fanns för övrigt klubbchef Carbes farfar Tore som tävlade i tiokamp. Nu har man dammat av konceptet igen och till helgen avgörs tävlingen i Köpenhamn på den trivsamma Österbro Stadium
På det danska förbundets hemsida hävdar man dock att det är det första Nordiska Mästerskapet någonsin… Man borde kanske plocka fram historieboken.

I den svenska truppen kan man räkna till nio stycken deltagande ÖIS-are.

Tävlingens hemsida

Lisa Lilja – 200 meter

Julia Nielsen – 800 m

Rebecka Abrahamsson – Tresteg

Jenny Lestander – tresteg

Kalle Wållgren – 400 m häck

William Asker – stavhopp

Lukas Edqvist – tresteg

Gabriel Wallmark – tresteg

Leo Zikovic – kula

Avslutningsvis kan jag inte undanhålla er texten från ”Friidrott 63” där man beskriver NM på Ullevi samma år:

Trots den relativt obetydliga succén vid återupplivandet av de Nordiska Mästerskapen i Oslo 1961 hade man beslutat att göra om försöket, denna gång i västkustmetropolen Göteborg. Att rikets andra stad hedrats med detta uppdrag hade väl flera orsaker – dels ansåg man förmodligen att Stockholmspubliken med två landskamper plus SM skulle få tillräcklig kost, och dels spekulerade man kanske i främmande publiktillskott från Norge och den stora Finlandskolonin i textilstaden Borås. Någon större publikframgång blev tävlingarna nu inte men med sina totalt 13.000 åskådare gick de i alla fall ihop, och det var ju huvudsaken.

Sportsligt blev tävlingarna så fall en större framgång – inte minst för värdlandet Sverige – trots att den sista tävlingsdagens resultat spolierades av det värsta oväder som i mannaminne dragit fram över Göteborg. Några timmar före tävlingarna föll ett skyfallsliknande regn följt av en hagelskur av en sådan omfattning att snösvängen fick rycka ut – för att avlägsna de värsta drivorna! På Nya Ullevi knäckters flaggstängerna som tändstickor och banorna förvandlades till ett träsk. De uppnådda resultaten får mot denna bakgrund betraktas som goda.

Tore Carbe genomförde tiokampen vid NM 1963 i stormväder. Den här bilden är dock tagen efter hans klassiska SM-seger i stav på samma Ullevi 1961. Historiens segaste stavtävling krävde 12 omhopp innan Tore säkrade segern och autograjägarna flockades!

PM och tidsprogram Kraftmätningskval

Söndagen den 28 maj är det dags för kvaltävling i Kraftmätningen. Vi drabbar samman med IFK Göteborg, IF Kville och Lerum Friidrott på Stenkullens IP.

Första start redan kl 09.30.

Tidsprogram Kraftmätningen

PM Kraftmätningen

Tävlingsregler

ÖIS mönstrar följande starka uppställning:

Arvid Lindholm -08
Simon Ostwald -08
Gabriel Andreasson -09
Karl Fredberg -09
Ayob Haj Younes -09
Claudio Joao Kåmark -09
Rayan Siguerdjidjene -09
Nelson Svensson Johansson -09
Alva Andblad -08
Maja Kardemark -08
Ylva Magnusson Debray -08
Nova Stormbom -08
Linn Coster -08

Julia Erhart -09
Julia Johnson -09
Sarah Svartborn -10

Lagledare: Judith Wagersten

Kraftmätningen är ju en lagtävling för ungdomar

Vi börjar med Häcklöpning 80 meter. Därefter tävlar vi i tur och ordning i spjut – höjd – stafett 6x200m – kula – längd och avslutningsvis 800m.

Reglerna som vanligt: max 8 flickor och 8 killar. De skall vara födda 2008-09 men man får ha med en flicka och en pojke födda 2010. Man räknar poäng på de tre främsta i varje genomförd gren.

Genom åren har vi varit framgångsrika i Kraftmätningen. Tre gånger har vi placerat oss som tvåa i den kombinerade lagtävlingen (flickor + pojkar). Senast 2019 då vi jagade segrarna Hässelby ända in på mållinjen. Men framförallt så vann vi stafetten som gick inne på Stockholms Stadion mitt under Finnkampen! En otrolig upplevelse för såväl aktiva som ledare.

Målsättningen är densamma som alla tidigare år, nämligen att kvalificera oss till Riksfinal. Hit går de 16 bästa mixade lagen (flickor + pojkar) samt de därutöver 4 bästa lagen i respektive flick och pojkklass. Finalen går i Lidingö, förutom stafetten som avgörs på Stockholms Stadion under själva Finnkampen!

Avslutande stafett inne på Sthlms Stadion vid Kraftmätningen 2015. Carl Bengtström med pinnen.

Holmgång på norra Öland!

Kvalmatchen i Lag-SM blev en precis lika tuff kamp som vi hade förutskickat! I Löttorp på norra Öland utspelades en verklig batalj emellan främst tre klubbar, IFK Växjö, Mölndals AIK och ÖIS.

Mölndal gjorde en riktig stark insats och hade länge greppet på oss. Efter 11 av 18 grenar hade de en åtta poängs ledning, 54 emot 46 poäng. Sedan satte vi dock in en våldsam slutspurt som resulterade i en slutlig seger med 80 poäng emot 76 för såväl MAIK som Växjö.

Vi satte punkt för matchen med klubbrekord i de avslutande två grenarna. Wilma Nielsens uppvisning på 1500 meter var synnerligen imponerande. 4.19.82 i ett rent sololopp i rejäl blåst skvallrar om toppform inför stundande säsong. Vad motsvarar det i ett galalopp mot bra motstånd och med farthållare? 10 sekunder bättre kanske.
Och vad den löpstyrkan resulterar i på 800 meter kan man bara drömma om… Det kommer en dag då klockan inte hinner ticka förbi två minuter.

Banrekord med 4.19 i rejäl blåst…. Wilma kommer springa fort i sommar, lita på det!

Den avslutande stafetten på 4x100m genomfördes med ytterst säkra växlar för att segra totalsegern. Trots detta sänkte kvartetten Jenny Lestander – Lisa Lilja – Emilia Hammarström och Ellen Hansson klubbrekordet till 47.20 sek. Här finns avsevärda marginaler för förbättring med ”normala” växlingsavstånd.

Lisa Lilja debuterade i ÖIS-dräkten och drog ett tungt lass. Förutom den redan nämnda stafettinsatsen så tog hon hem en imponerande dubbelseger på 200m och 400m. 23.99 på 200m och 55.67 på 400m. Sistnämnda lopp var ingen maxinsats då det gick endast 40 minuter före stafetten.

Lisa Lilja kommer springa fort på 400 meter i sommar.

En rad personrekord bidrog till segern. Engla Nilsson ersatte Maja Nilsson i höjd på allra bästa sätt. Efter att ha säkrat segern på 1.70m klarade hon nya uteperset 1.76m med god marginal. Enligt klubbchef Carbe hade hon därefter även goda försök på 1.80m.

Ett rejält utepers direkt för Engla med 1.76m.

Desiree Lilliehöök var sent inkallad på 5000m. Hon motsvarade förtroendet med ett fint PB på 17.35.67 och en tredjeplats.
Johanna Larsson fick åta sig hinderloppet trots att hon inte är någon specialist på sträckan. Med 11.03.04 (PB med 14 sekunder) tog även hon en värdefull tredjeplats.

Vi tog totalt 7 segrar i de 18 grenarna. Förutom de redan nämnda så är givetvis Michaela Meijer och Rebecka Abrahamsson klippor i vår uppställning. De tog hem säkra segrar i stav (3.91m) och tresteg (13.26m).

Julia Nielsen kopierade syrrans bedrift med att såväl vinna sin gren (800m på 2.09.24) överlägset och dessutom på nytt banrekord.

Seger och banrekord och bara ett stenkast från kyrkan.

Längdspecialisten Cajsa Augustsson gjorde också en anmärkningsvärd insats genom att ta en tredjeplats i släggkastning! 43.82m var dessutom ett nytt klubbrekord för K22. Cajsa har en väldigt bra grundteknik och med ett halvdussin teknikpass så kan det bli kast bortåt 50 meter.
På grund av en färsk muskelbristning blev det dock ingen sprint denna helg.

Elwira Ripsweden gjorde sin första lagmatch i ÖIS-dräkt. Hennes dubblering på kort och lång häck vägde också tungt i vår laginsats.

Elwira tog en fin andraplats på 400 m häck. På bilden dock 100m häck där hon noterade 15.69w.

Cajsa Augustsson virvlade iväg släggan till 43.82m.

En riktigt härlig triumf! Nu kan vi rikta in oss på finalen som går i Sollentuna den 8 juli. Detta med ÖIS i en huvudroll i såväl herr- som damtävlingen.

Den kompletta resultatlistan från Öland

Tusen Tack!

Ett stort tack till alla Er som ställde upp som funktionärer under GöteborgsVarvet!
Vi ansvarade för nummerlappsutdelningen torsdag till lördag varefter vi traditionsenligt svarade för starten på Lilla Varvet på söndagen.

På bilden ovan kan man beskåda vår starka söndagsuppställning.

Nu har vi klarat av den första av våra tre stora arrangemang. Härnäst följer Blodomloppet den 8 juni och så Världsungdomsspelen 30/6-2/7.

Vi skulle inte vara så bra som vi är just nu om inte en väldigt massa människor ställer upp helt ideellt och jobbar in pengarna.

Har du inte ännu anmält dig till Blodomloppet och Världsungdomsspelen så gör du det på länken nedan:

Funktionärer – ÖIS Friidrott (oisfriidrott.se)

Du finner anmälningssidan även under ”Arrangemang/funktionärer” på vår hemsida.

Anna har varit nedslagsdomare i spjut på VU-spelen i åtskilliga år redan.

Många kassar blir det! Packning av picknickkassar inför Blodomloppet.