Gammal skåpmat…

Ibland måste man rensa i skåpen och då kan man hitta en del kul grejor från gångna dagar. Exempelvis Lag-SM 1986 då vi tog brons hemma på Slottsskogsvallen!

Eller Kai Rosnells artikel i GP där han tycker att ”hela bunten” borde diskas! Han benämner också herrar Willén och Sjöberg ”ÖIS unga muntergökar” med kraftiga citationstecken…

Slutligen behandlas en tveksam övergång i ganska vassa ordalag.
Det kan vara lite svårt att läsa texten i sådan här format. Är någon speciellt intresserad kan jag maila över i större format.

Magnus Wennerbeck fick bäras av banan efter sitt heroiska hinderlopp…

Svenskt rekord i tresteg samt ”rekord i fusk” enligt Kai Rosnell!

Ord och inga visor angående en tveksam klubbövergång…

Dags för 3-2-1:an!

Varje träningsläger brukar vi avsluta med Kraftprovet 3-2-1:an. (3 min löpning – 1 min gång – 2 min löpning – 1 min gång – 1 min löpning) x 3. Av lätt förklarliga skäl blev det inget träningsläger vare sig ifjol eller i år.

Men 3-2-1:an kör vi ändå, fast på hemmaplan. Närmare bestämt i Hästhagen på Skatås. Ifjol kom ca 40 ystra ÖIS-are till start och inte blir det färre i år.

Datum och klockslag är satt till lördag 17 april med start kl 12.00. Vi samlas 11.30 för gemensam uppvärmning. Alla klubbmedlemmar är välkomna oavsett ålder och kompetens. Som alltid ligger det mycket prestige i det här kvalitetspasset och vi får ett distinkt besked på hur vinterträningen har skötts.

2019 körde vi 3-2-1 i en härlig park i Benalmadena, Spanien. Kanske är vi tillbaks där 2022!

Så här såg det ut ifjol när mästerfilmaren Glenn plockade fram kameran.

Ordförande Strand är speciellt inbjuden hederslöpare!

Raska tider på Åttan!

I lördags sprangs det riktigt fort på åttan på Skatås. Först ett elitlopp för dem med tävlingstillstånd. Därefter även ett testlopp för övriga elitaktiva. De yttra förutsättningarna var ypperliga. Inte jättemånga plusgrader men sol och ett hårt och torrt underlag.

ÖIS-arna demonstrerade eftertryckligt att vinterträningen genomförts på bästa sätt. På damsidan var faktiskt Johanna Larsson allra snabbast med imponerande 27.29 närmast före Sävedalens Lisa Bergdahl (27.44). I testloppet dundrade sedan Johanna Widarsson Norbeck runt på 27.48! Lite synd att hon inte fick chansen att mäta krafterna i elitfältet, men så är det i dessa tider. Tjejtider under 28 minuter hör inte till vanligheterna. Även Desirée Lilliehöök ”persade” med fina 28.40.

Johanna Larssons 27.29 väcker stora förhoppningar inför den stundande säsongen!

På herrsidan gick det undan värre! Anders Grahl, Hälle IF, vann på snabba 23,12. Hela 8 man var under 24 minuter! I testloppet var det sedan trippel ÖIS. Max Dumbrell 24.49 – Erik Barr Zeilon 25.03 och Nicklas Gunnarsson 25.12. Kraftiga personrekord för samtliga! Max Dumbrell är säkerligen ett okänt namn för de flesta. Det rör sig om en engelsk medborgare bosatt i Kungsbacka som tävlar för oss. Han har personbästan på 15.03/30.59 på bana.

Så här ser Johanna Widarsson Norbeck ut. 27.48 signalerar att hon höjt sin standard avsevärt sedan ifjol.

PS: De snabbaste tiderna som noterats på Åttan på tävling är enligt uppgift Mikael Ekvall 23.08 och Lotta Fougberg 26.13. Suldan Hassan har dock en träningstid från ifjol på närmast osannolika 22.14 (!) och Meraf Bahta et testlopp på 26.07 min.

En slagkraftig oktett!

Lite i skymundan har ÖIS Friidrottsklubb genomfört sitt årsmöte den 3 mars. För första och förhoppningsvis sista gången i en rent digital version.

Låt oss ta tillfället i akt att presentera den ytterst slagkraftiga oktett som fått förtroendet att leda vårt Sällskap under det kommande året.

De har fått besvara följande fem frågor:

  1. Fullständigt namn och ålder
  2. Funktion i styrelsen
  3. Idrottslig bakgrund inkl relevanta personrekord
  4. Min största ÖIS-upplevelse
  5. Förhoppningar inför 2021

1   Bengt Christer Strand, fyller 55 år i augusti
2   Ordförande, 4:e året i styrelsen och 3:e som ordförande
3   Inga större meriter att skryta om, men 15 st Göteborgsvarv har genomförts, med ett pers på 1.29.04. Det längsta jag har sprungit är Ölands Ultra (5 mil) på 5 timmar och 6 minuter 2018, väldigt nöjd.
4  Jag tror att det var VU 2012, final tresteg grop 1, det var Peder P Nielsen (Danmark), Anders Möller (Danmark), Daniel Lennartsson och Mattias Ström som gjorde upp om segern. Det var lördagskväll, en av de sista tävlingarna den dagen, vädret var minst sagt varierande, allt från strålande solsken till hagelstormar. Jag minns att vi fick avbryta finalen för att skotta ansatsbanan från hagel och de aktiva fick fly in i löpargången för att söka skydd. Vi frågade de aktiva om de ville avbryta finalen, men det ville ingen.
Efter 30 minuters skottande av våra grymma funktionärer kunde finalen fortsätta, som vanns av Peder P Nielsen på 16.73m.
Ett annat minne att nämna är våra längdtävlingar ute på uppvärmningsarenan (längd 2), alla fantastiska tjejer och killar som kämpar där ute och finalerna när vi klappar igång föräldrar/aktiva och skapar en otroligt härlig stämning för de unga aktiva.
5   Mina förhoppningar är att få genomföra Världsungdomsspelen 2021 på Nya Ullevi, samt att vi sakta kan få återgå till ett mer ”normalt friidrottstillstånd”.

1   Rebecca Cristin Isabelle Sjöman, fyller 47 i sommar
2   Är inne på mitt fjärde år som styrelsemedlem och är vice ordförande
3   Allt möjligt såsom juijutsu, badminton, handboll, volleyboll och gymnastik. I vuxen ålder har det blivit löpning och i september är planen att jag ska springa mitt fösta maratonlopp.
4   När herrarna vann Lag-SM guld på hemmaplan i somras
5   Att alla våra aktiva får möjlighet att träna och tävla under utomhussäsongen och att jag får vara funktionär och uppleva friidrott på nära håll .

Lasse t.h. på internationellt domaruppdrag

1   Lars Åke Danielsson – 61 år
2   Sekreterare. Är nu inne på mitt tionde raka år i styrelsen (plus att jag satt ett par år i början av nittiotalet), dock inte som sekreterare hela tiden.
3   Sprinter i ungdomen, då tävlandes för Wärnamo SK. Gjorde en ungdomsfinnkamp (4x100m). Personbästa: 7.10/11.16/22.41/51.02, vilket ju är mediokra tider om man jämför med dagens svenska herrseniorer, men ett kuriosum är det ändå att fortfarande har ingen svensk kvinna sprungit snabbare (i godkänd vind) på dessa distanser!
4   Jag var i och för sig på plats både när Patrik Sjöberg satte världsrekord på Stockholms stadion och när han tog VM-guld på Roms olympiastadion, men det finns händelser som jag rankar högre. Mest nöjd som ÖIS:are känner jag mig nog egentligen på väg hem en sen söndagskväll efter en lång helg på Världsungdomsspelen, eftersom jag vet hur mycket den tävlingen betyder för så många ungdomar. Men om jag måste välja en enstaka händelse så får det bli herrarnas lag-SM-guld förra året på Slottsskogsvallen (där vi ju också stod som förtjänstfulla arrangörer av tävlingen)!
5   Att Världsungdomsspelen blir av!

1   Ann Jessica Therese Carlryd – 51 år
2   Är inne på mitt tredje år i styrelsen och andra året som kassör.
3   Var under många år aerobic instruktör i Onsala gymnastikförening och har lett många motions och styrkepass på kvällstid. Min största idrottsprestation var nog när jag förra året åkte Vasa 45 på längdskidor.
4   Känslan av förväntan när man tidigt på morgonen hämtar sin funktionärströja för en heldags arbete med VU på Ullevi. Att på nära håll få följa alla idrottsprestationer, spänning och glädje ger en stor kick för mig
5   Att utomhussäsongen ger oss möjlighet att arrangera tävlingar igen. Att alla våra ungdomar och våra elitsatsande får en chans att visa resultatet av alla träningstimmar de lägger ner.

Jenny kl 07.15 på väg till jobbet

1   Jenny Christina Svanteson Wester – 52 år
2   Ledamot
3   Idrottslig bakgrund; fotboll, gymnastik, längdskidor och friidrott. Relevanta personrekord är inom friidrotten som junior. Främst medeldistans 800m 2.12, 1500m 4.33 och 3000m 9.48, men även längd 5.35.
4   Det måste bli Kraftmätningsfinalen 2019 då vårt 04/05-lag tog en silvermedalj. Det var en tävling där flera stolpar ut och stolpar in gjorde tävlingen olidligt spännande. Däremot var stafetten på Stockholm Stadion, i samband med Finnkampen, ingen stolpe in. Där sprang vårt lag, under en suverän hejarklack, och visade sig vara klart snabbast (men det var ju inte mindre spännande för det).
5   Förhoppningen inför 2021 är att pandemin mattas av och att friidrotten på alla nivåer får hålla igång, både vad gäller träning och tävling. Och, att vi till sommaren har ett starkt ÖIS-gäng som har orkat träna sig igenom denna annorlunda höst-vinter- och vårsäsong.

Johnny förmodligen på Gotland…raukar i bakgrunden…

1   Johnny Helgesson – 49år
2   Ledamot
3   Spelade volleyboll ett par år med Västra Frölunda i Div1. Relevant personrekord måste vara  i slägga, lyft hatten av Onkel Sam på Liseberg, 8ggr av 10.
4   Isaks första SM-medalj (P16 400m 51.94 vid IUSM i Västerås 2019, reds. anm)
5   Ser fram emot att pandemin försvinner och att tävlingar för de aktiva blir till det normala med SM-tävlingar och VU-spelen som huvudnummer

1   Cecilia Maria Bengtström, nyss fyllda 50 år
2   Ledamot sedan tre år
3   Mest lagsporter så som fotboll & volleyboll. Relevanta rekord blir svårt att hitta, men vid 15 år ålder var jag uttagen till Stadslaget i fotboll i Göteborg. Närmaste idrottskarriär jag kommit.
4   Det får nog vara stoltheten när vi i ÖIS tillsammans arrangerar VU. En känsla utöver det vanlig när man sitter med protokollet i grop 2 och grenledaren får igång publiken att klappa för dessa unga friidrottare som kanske är på sin första stora tävling. Föräldrar kommer och tackar efteråt och säger att detta är det bästa tävlingsarrangemanget!
Samtidigt hör man Pelles röst i högtalarna från ett soligt och glädjefyllt Ullevi. Då är man en stolt ÖISare.
5   Att vi får en utesäsong där våra aktiva får möjlighet tävla i både VU, SM och andra tävlingar och att idrottsvärlden får möjlighet att genomföra ett OS i Tokyo.

1   Anette Irene Margareta Fischer – 64 år
2   Ledamot sedan tre år
3   Personbästa 1500m:4,34,39 – 3000m 9,37,60 – 5000m 16,47,6 – 10000m 34,57,68 (klubbrekord sedan 1993)
Har deltagit i Finnkamper och Terräng-EM.
4   Största upplevelsen var när jag ledde första varvet på Terräng-SM 1993 före Malin Ewerlöf och till slut blev tvåa. Även Terräng-SM 2011 då jag vann 55-årsklassen (enda gången jag tävlat som veteran) samtidigt som min dotter Nina vann K22! Robin Lindgren vann M22 och Carl Senorski var tvåa i P19. Vi hade nya ÖIS-tröjor och syntes och hördes överallt!
5   Förhoppningen är att vi skall kunna anordna riktiga tävlingar igen 2021!

Låt oss också passa på att tacka Kalle Hammarström som i och med årsmötet klev av sitt styrelseuppdrag och ersattes av Johnny Helgesson. Kalle valdes in 2015 och har alltså suttit i styrelsen i sex år. 2018 var han ordförande och han har dessutom fungerat som kassör.
Han försvinner dock inte från klubben utan har redan bokat in sig för en rad funktionärsuppdrag under sommaren!

Kalle Hammarström (närmast) kan framledes koncentrera sig helt på sina funktionärsuppdrag, samt en och annan rotfyllning…

Ungdoms-EM inställt

Så kom det tråkiga beskedet att Ungdoms-EM för 17-åringar (födda 2004-05) ställts in för andra året i rad. Tävlingen skulle ursprungligen avgjorts i Rieti, Italien 2020. På grund av pandemin flyttade man fram tävlingen ett år till den 26-29 augusti. Nu har man dock tagit beslutet att ställa in då man bedömer den allmänna situationen med pandemin som alltför osäker.

På Europeiska förbundets hemsida skriver man så här

Vi hade ju åtminstone fyra ÖIS-are som hade siktet inställt på en Italienresa i höst och det är naturligtvis ett tråkigt besked för dessa. Låt oss hoppas att Finnkampen för ungdomar i samma åldersklass blir av. Den är planerad att gå parallellt med Stora Finnkampen i Stockholm den 4-5 september.

Följdfrågan blir givetvis hur det blir med de andra planerade Juniormästerskapen i sommar.

JEM 22 i Bergen. Norge 8-11 juli
JEM 19 i Tallinn, Estland 15-18 juli
JVM 19 i Nairobi, Kenya 17-22 augusti

Sanningen är nog tyvärr den att även dessa mästerskap hänger lite löst. Inte minst Norge har ju hittills ställt in alla internationella tävlingar, till och med Världscupen i skidor.
För två-tre månader sedan hade man ju förhoppningar om en normal sommarsäsong, men allt efter det tiden går så känns det lite mer deppigt. Vi får nog ställa in oss på att det blir en seg och gradvis återgång som kommer påverka också denna tävlingssäsong.

Att hänga läpp blir man dock sällan vackrare av, så det är bara att hissa upp mungiporna så gott det går! Vi går trots allt mot ljusare tider, om än i snigelfart….

Tills vidare önskar vi dock alla RödBlå en kraftfullt

Glad Påsk!