Världsungdomsspelen flyttar till Slottsskogsvallen

Efter 27 år på nya Ullevi kommer Världsungdomsspelen 2023 att genomföras på Hundraårsjubilerande Slottsskogsvallen den 30/6-2/7.

Orsaken till flytten beror på att vi inte erbjudits ett datum på Ullevi som fungerar i friidrottens tävlingsprogram.

Vi arbetar i nuläget intensivt på att planera och förbereda flytten till ”Vallen”.

” Vi är stolta att få välkomna Europas största arenatävling i friidrott, Världsungdomsspelen, till Slottsskogsvallen. Det kommer bli ett värdigt jubileumsfirande för vår 100-åring! ”
Detta säger Per Tedenrud, anläggningschef Slottsskogsvallen.

Vår ambition är att genomföra Världsungdomsspelen i samma omfattning som tidigare vad gäller grenprogram och deltagarantal. Vi avser att behålla vår position som Europas största årliga arenatävling i friidrott.

Det finns en rad fördelar med att arrangera på Slottsskogsvallen.

  • Tillgången till dubbla kastplaner. Med kastplanen vid Friidrottens Hus kan vi ta emot fler deltagare i långa kast.
  • Möjligheten att köra sprint i bägge riktningar. Vi kommer lägga alla sprintgrenar i medvind så långt som det är möjligt.
  • Dubbla längdbanor inne på arenan. Nu kommer alla få tävla inne på huvudarenan.
  • Tillgången till Friidrottens Hus. Vid dåligt väder kan vi med minutvarsel flytta in grenar.

Den stora och avgörande fördelen är dock att vi kan permanenta ett datum för tävlingen. Fortsättningsvis kommer Världsungdomsspelen varje år genomföras helgen efter Midsommar. Vi kommer ha vår fasta plats i det svenska och internationella tävlingsprogrammet. Det ger oss möjlighet att växa och utvecklas.

Samtidigt finns det en rad punkter där vi tillsammans med Slottsskogsvallen behöver komplettera och förbättra arenan inför 2023. Man har redan gjort avsevärda upprustningar inför Hundraårsjubileet 2023 och mer kommer. Bland annat har man aviserat en komplett omläggning av banorna inför 2024.

Anmälan till 2023 års tävling kommer att öppna den 1 mars.

Vi hälsar Er alla Hjärtligt Välkomna till Slottsskogsvallen och Världsungdomsspelen 2023!

Christer Strand
Ordförande ÖIS Friidrott

Sista Castoramachansen!

På söndag är det sista chansen att prestera i årets Castorama. Erik Olsson arrangerar med tävlingsstart kl 14.00.

Kula och spjut inne på Vallen och därefter diskus och slägga på kastplan. Hör av er till herr Olsson om Ni vill vara med.

I skrivande stund ligger vi fyra i lagtävlingen på 24.037 poäng Aktuell ställning finner du här.

En totalpoäng under 25.000 p känns inte helt tillfredsställande så vi hoppas att Ni som inte kört än tar tillfället i akt.

Ska Michaela Meijer kvinnliga klubbrekord på 2.490 p behöva överleva säsongen? Såväl Cajsa Augustsson som Amanda Nilsson borde kunnat överträffa den noteringen känns det som. Ta chansen på söndag!

ÖIS statistik 2022

Amanda Nilsson i stöten

En häckstjärna är född!

Efter att ha sett Nelson Svensson Johansson i aktion vid finalen i Kraftmätningen så kom det inte som någon större överraskning att han skulle briljera vid Götalandsmästerskapet. Ändå var man nog inte riktigt beredd på den uppvisning han kom att göra på 60 meter häck.

Han toppade startlistan med 9.68 sek, men redan i försöket slog han till med fenomenala 9.34 sek! Därmed kapade han Isak Helgessons klubbrekord i P13 på 9.51, för övrigt noterat när denne själv vann GM 2016. Det rekordet kom dock att stå sig i endast ca två timmar… I finalen dundrade han nämligen in på 9.23 sek i vindstilla (+0.1 sek). Han var fullständigt överlägsen då tvåan kom in på 9.83 sek.

Nelson var dock inte ende ÖIS-are som imponerade i Eslöv. Claudio Joao Kåmark visade redan i 60-försöken att han skulle vara med och fightas om medaljerna. I lite för stark medvind (+2.5 m/sek) sprang han på 7.81 sek, endast hundradelen över Daniel Otterdahls klubbrekord i P13-klassen. I semifinalen rök detta när Claudio löpte än snabbare, nämligen 7.79 (+0.0 m/sek).

Finalen blev en oerhört jämn historia där två Skånegrabbar besegrade Claudio med ett par decimeter. Segertiden skrevs till 7.73 medan Claudio tog bronset och putsade sitt nysatta klubbrekord till 7.78!

Han hade för övrigt sällskap av Nelson i finalen på 60 meter. Efter fina 7.97 i försöket kom han sexa i finalen på 8.07 sek.

Jämnt, jämnt i 60-finalen P13. Claudio på femtebanan fäller sig dock bäst och tar bronset på 7.78 sek!

Vi fick en tredje medalj i Eslöv genom Rayan Siguerdjidjene på 1500m P13. Han spurtade till sig bronset på, 5.08.89. Dagen efter kom han igen på 600 meter där han blev sexa på 1.42.06 sek.

Ylva Magnusson-Debray fick det tyvärr inte att stämma i höjdhoppet denna gång.

Den kompletta resultatlistan

Ytterligare ett klubbrekord noterades i helgen. Vid Castorama Deluxe på Slottsskogsvallen kastade Ove Hagström 45.59m i diskus (P15 – 1.0 kg). Därmed putsade han sitt eget rekord från tidigare i sommar med 36 cm.

Vårt kvinnliga rekord på halvmaraton stod sig dock efter Köpenhamns halvmara. Johanna Larsson var dock bara 26 sekunder ifrån det när hon sprang in på 1.15.49. Det var en TANGERING av hennes personrekord från i våras. Marcus Johansson noterade 1.13.59 och Daan Gehlen 1.15.07 i den danska huvudstaden.

Ove slog till med ett rekordkast i helgen.

Det händer i helgen!

Vi befinner oss i en tid av återhämtning efter utomhussäsongen. De flesta tar det lite lugnt inför stundande höstträning och läker ut eventuella skavanker.

Men riktigt slut är det inte än. För 13-14-åringarna avgörs Götalandsmästerskapen i Eslöv denna helg. Det är sista anhalten innan man börjar med SM-tävlandet i form av Ungdoms-SM för 15-16 åringar.

ÖIS har en liten men naggande god trupp i form av följande kvartett:
Ylva Magnusson-Debray -08  80m – höjd  (1.54)
Claudio Joao Kåmark -09       60m (7.99)
Nelson Svensson Johansson -09  60m (8.10) – häck 60m (9.68) – längd (5.17)
Rayan Siguerdjidjene – 09   800m

Nelson (född 2009) vinner sitt heat på 800m vid Kraftmätningen. Störst medaljchans vid GM har han dock på häcken!

Ylva och Nelson imponerade stort vid Kraftmätningsfinalen. Ylva klarade hela 1.54m i höjd och Nelson var sylvass främst på häcken. Med sina 9.68 på 60m häck toppar han faktiskt startlistan vid GM. Claudios 7.99 är näst bästa anmälningstid på 60m slätt. Rayan slog klubbrekord på 1500m P13 med 4,54 vid VU-spelen. Denna gång står 800m på programmet. Vi håller tummar för en och annan medalj!

Judith Wagersten är ledare för gruppen. Det gäller dock att vara riktigt rejält morgonpigg eftersom Göteborgsbussen avgår från Friidrottens Hus redan kl 06.45 på lördag morgon!

Här hittar Ni GFIF:s information om tävlingen.

Hemsida Götalandsmästerskapen

På lördag avgörs också Castorama Deluxe på Slottsskogsvallen med ett antal ÖIS-are i startlistan.

  • Män/P17/P15 start kl 10.00
  • Kvinnor/F17/F15 start kl 11.30

Kula och spjut avgörs inne på Slottsskogsvallen och diskus/slägga ute på kastplan.

Arrangören har lovat bjuda på hamburgare & läsk under tävlingen!

Tobias Larsson kastar spjut i Tipshallen, Växjö 2013. På lördag har han för avsikt att spöa Erik Olsson i denna ädla gren…

Köpenhamns halvmaraton avgörs i helgen på en omvittnat snabb bana. ”Verdens hurtigste halvmaratonrute” som man lite lagom anspråkslöst själva säger… Loppet är fulltecknat med 25.000 deltagare. Här har vi ett gäng till start, nämligen Johanna Larsson, Daan Gehlen, Oskar Jönsson, Oskar Simann Ax och Marcus Johansson. Inte minst intressant blir det att se om Johanna Larsson kan närma sig Sara Holmgrens klubbrekord 1.15.23 från 2018. Genrepet vid Blodomloppet så ju minst sagt lovande ut.

Kika in på tävlingens hemsida så kan du säkert följa hur det går för våra löpare.

Johanna Gelfgren tycker att det är lite för kort med en halvmara så hon springer istället Salmon Skyline på lördag i Kinlochleven i Scotland. Loppet går i något av världens mest fantastiska landskap kring Glencoe och Ben Nevis som jag själv besteg för några år sedan. Kika bara på videon nedan!

Överlever klubbrekordet på halvmaraton helgen?

Av årets SM-tävlande återstår nu endast Terrängen som kommer att arrangeras i Vällingby av Hässelby SK om en dryg månad.

Inbjudan Terräng-SM 22-23 oktober

Blir det lika lerigt vid årets terräng-SM som ifjol? Här klafsar Felix fram genom vattengraven…

Castorama Delux nu på lördag!

Kastprojektet kör en ”Castorama Delux” för alla klubbar nu på lördag. Man kör även ungdomsklasser med deras redskapsvikter.

Anmälan senast idag (13/9) till arwid_92@hotmail.com  så det gäller att snabba på!

Viktigt att alla ÖIS-are som ännu inte kört ställer upp så att vi knäcker Ullevi i lagtävlingen detta år! Just nu har vi 22.865 poäng men det skall förbättras åtskilliga tusen poäng…