Kval Kraftmätningen 14 juni

Söndag den 14 juni är det dags för kvalmatch i Kraftmätningen. Tävlingen går på Slottsskogsvallen med första start kl 11.00.

Glädjande nog får vi möta IF Kville som också mönstrar ett lag detta år.

Vi börjar med Häcklöpning 80 meter kl 11.00. Därefter tävlar vi i tur och ordning i spjut – höjd – stafett 6x200m – kula – längd och avslutningsvis 800m.

Reglerna som vanligt: max 8 flickor och 8 killar. De skall vara födda 2005-06 men man får ha med en flicka och en pojke födda 2007. Man räknar poäng på de tre främsta i varje genomförd gren.

Genom åren har vi varit ganska framgångsrika i Kraftmätningen. Tre gånger har vi placerat oss som tvåa i den kombinerade lagtävlingen (flickor + pojkar). Senast ifjol då vi jagade segrarna Hässelby ända in på mållinjen. Men framförallt så vann vi stafetten som gick inne på Stockholms Stadion mitt under Finnkampen! En otrolig upplevelse för såväl aktiva som ledare.

I ärlighetens namn har vi inte ett fullt lika starkt lag i år, men det hindrar inte att vi skall göra vårt allra yttersta för att åter igen kvalificera oss till riksfinalen. Vissa grenar är bättre än andra för oss men här gäller det att kämpa om varje poäng i våra ”svaga” grenar.

Följande aktiva är nominerade:

Jonas Ellison -06
Daniel Otterdahl -07
Marcus Johansson -05
Anton Fyhr -05
André Samrin Ribeiro -05
William Malmström -06
Oscar Carlsson -06

Inez Yngve -05
Elna Wester -05
Matilda Bloom -05
Fea Bolt-Hansen -07
Ebba Halling -05
Ella Papoz-Wåhlin -05
Felicia Asmar -05
Elsa Friberg -05

Inez Yngve är bra i det allra mesta och är ankare i laget!

Daniel Otterdahl är yngst i laget men ändå vår bäste i flera grenar.

Lagledare Glenn utlovar en liten påse grillchips till var och en som slår personrekord!

Jonatan Hirsh imponerade i säsongsdebuten

Kortbanehoppningen i längd och tresteg på Vallen ”drabbades” av det allra bästa sommarvädret! 23-24 grader, strålande sol och en generös medvind.

Tävlingen sändes på Facebook och totalt 9.000 personer var inne och tittade på tävlingen. En sensationellt stort intresse som säkerligen berodde på att all tävlingsverksamhet ju legat nere så länge.

Bägge längdtävlingarna blev rafflande centimeterstrider. Andreas Otterling (hoppade i Stockholm) tog en tidig ledning med 7.09m. Jonatan Hirsh noterade 6.87m i sitt tredje hopp och 6.91m i det femte innan han fick till ett prakthopp i den sjätte omgången. Han tangerade Otterlings 7.09m men förlorade på sämre andrahopp. Dock en imponerande notering med 20m ansats.

Den kvinnliga tävlingen dominerades i det längsta av Tilde Johansson som inledde med hela 6.20m och sedan radade upp sexmetershopp serien igenom. I Karlstad drog dock Kaiza Karlén till med 6.19m i sitt sista försök och hade så när snott åt sig segern.

Av ÖIS-are hade Jenny Lestander en jämn serie med fyra hopp över 5.70m och 5.87m som toppnotering. Judith Wagersten ökade omgång för omgång och avslutade med goda 5.52m. Jenny var tillbaks i trestegstävlingen där hon kom tvåa (efter Maja Åskags 12.95m) på 12.18m.

Hilma Hofström var endast några få centimeter från sitt personrekord med ett hopp på hela 11.37m.

Komplett resultatlista längdhopp

Komplett resultatlista tresteg

Jenny Lestander öppnade utomhussäsongen med 5.87m i kortbanehoppning

Gammal skåpmat

I ett tidigare liv jobbade undertecknad på GFIF (1987-2012). Då hade jag bland annat ansvar för hemsidan (som faktiskt öppnades några månader före SFIF:s dito). Emellanåt skrev jag något som benämndes ”Pelles Krönika”.

Jag har sparat några av dessa och så här sett i backspegeln är det faktiskt lite kul läsning.

”En magisk afton på Slottsskogsvallen” från den 29 augusti 2002 beskriver den fantastiska FGP-gala vi arrangerade strax efter EM det året. 7.373 åskådare fick bevittna en av de grymmaste galor som arrangerats på Vallen.

”Oförglömligheter” från april 2005 handlar om tio högsta personliga friidrottsupplevelser som jag aldrig kommer att glömma.

”Förnedring” skrev jag ett par dagar efter det att Ludmila Engqvist åkte fast för doping hösten 1999. Bara några veckor tidigare hade hon varit prisutdelare och föreläsare vid Ungdoms-SM på Stenkullen.

Ett klassiskt ögonblick: Mikael Fredriksson sätter svenskt rekord på 400m med 45,8 på Slottsskogsvallen 1974.

Kortbanehoppning på söndag

Kortbanehoppning i tresteg är ju en företeelse som brukar gå mitt i vintern inne i Friidrottens Hus.

I dessa upp och nervända tidevarv så är det nu dags för denna tävlingsform även utomhus!

Nu på söndag (31 maj) kommer det att tävlas i Kortbanehoppning på Slottsskogsvallen i såväl längd som tresteg.
Kl 11.00     Längd Män/Kvinnor
Kl 12.30     Tresteg Män/kvinnor

Men inte nog med detta. Samtidigt så tävlas det i såväl Karlstad som Stockholm. Tävlingen kommer att livesändas på Friidrotts facebooksida.

Bland de tävlande i Göteborg finner vi Tilde Johansson som ju satte svenskt juniorrekord i längd ifjol med hela 6.73m. Säkert kommer vi finna en hel del andra storfräsare i startlistorna.

”Nöden är uppfinningarnas moder” är ju ett klassiskt citat som passar väl här. Tävlingssuget är gigantiskt hos de aktiva och det gäller att finna tävlingsformer som fungerar inom ramen för givna regler och rekommendationer.

Reglerna för kortbanehoppning är enkla. Man hoppar med enmeters hoppzon och en ansats maximerad till 20m från zonens bakre kant.

Rekorden i tresteg inomhus är 13.52m (Khaddi Sagnia) respektive 16.07 (Christian Olsson). Men då skall man komma ihåg att Christian Olsson vid ett tillfälle ”simultanhoppade” osannolika 16.95m utomhus vid ett träningsläger i Sydafrika. Han hoppade samtidigt som övriga tävlade i Friidrottens Hus.
Några längdrekord finns inte än och det skall bli spännande att se hur långt man kan hoppa med ”halv” ansats.

Hur långt hoppar Tilde Johansson med 20 meters ansats?

Carl Bengström på podden ”Svenska Friidrottare”

Svenska Friidrottsförbundet har en nystartad poddcast med namnet SVENSKA FRIIDROTTARE. Den är den högborne Andreas Thornell, tidigare tävlingsansvarig på SFIF, som leder det hela.

Hittills har Andreas intervjuat fyra svenska friidrottare, senast Khaddi Sagnia. Härnäst är det dags för Carl Bengtström. Nu på fredag kommer man lägga ut denna. Kul att höra vad han har att säga!

Här hittar du podden Svenska Friidrottare.

Andreas Thornell till vänster är en van intervjuare.