Tjugotredje gången gillt!

Det finns många anledningar att minnas den tjugotredje upplagan av Världsungdomsspelen med glädje!

Först och främst det strålande sommarväder som bjudits under i princip hela sommaren. Strålande sol och alldeles fenomenalt lagom 23-24 grader i luften. Sedan givetvis det fantastiska rekorddeltagandet med osannolika 8.565 anmälda starter. Man hade kunnat misstänka att tidsprogrammet skulle haverera, men det löpte i stort sett helt perfekt med endast ett fåtal förseningar.

Först och främst vill jag framföra ett från hjärtat känt rungande TACK till alla er som ställer upp och gör arrangemanget möjligt genom att jobba helt ideellt. Totalt sett är det nästan 300 personer som ställer upp under dessa tre dagar! Många av dessa jobbar 20-30 timmar utan annan ersättning än mat, Fika och en T-shirt. Och man gör det med ett leende på läpparna och med högsta möjliga kompetens. Som ledare för tävlingen möter jag oändligt många människor som framför sitt tack för vårt sätt att genomföra tävlingen. Låt mig bara få förmedla ett enskilt mail som jag fick från en norsk idrottsledare:

Strålende funksjonærer på tresteg

Jeg vil bare berømme dere for en fantastisk flott stab dere har som funksjonærer på tresteg. Han mørke (vet ikke navnet) lager alltid en strålende stemning på tresteg. Ingen stevner har den stemningen som han skaper. Også er funksjonærene der for utøverne. De er hyggelige, og de bryr seg.

Og min sønn Simen Gimnes i P15 i tresteg hadde en fantastisk opplevelse etter at dagens trestegkonkurranse var over. Simen var litt skuffet over at han ikke kom til finalen. Da kom en av funksjonærene bort til Simen og sa ”at han hadde vært funksjonær i to dager og at Simen var den som hadde hoppet finest/teknisk best”. Slikt er flott å høre for en gutt som ikke kvalifiserte seg til finalen mot fysisk større og sterkere konkurrenter.

Ja, dere er svært flinke. Og dette håper jeg at du oversender til de som jobbet med tresteg på lørdagen. De fortjener all skryt!

Flott gjeng. Og vi kommer garantert tilbake til VU i årene fremover.

Med vänlig hälsning

Lasse Gimnes, Tyrving og Norge:

”Han den mörke” var ju givetvis Martin Eriksson som var grenledare i grop 2 fredag och tävlingsläkare under söndagen.

Men Ni gör alla sagolika insatser, vare sig ni krattar sandgropar tills ryggen går av eller serverar mat timme ut och timme in. Det vi presterar tillsammans är mycket värdefullt. För många ungdomar är den här helgen årets idrottsliga höjdpunkt. Vi kan sannerligen vara stolta över vår tävling!

Här följer ett bild-collage med Hasse Sjögrens bästa bilder från helgen:

Melwin Holm, Kils AIK, klarade två meter för första gången och fick emottaga ”Emma Green Trophy”.

Henriette Jaeger, Aremark, tog en av många norska segrar när hon sprang 80m på 9.91 i F15. Totalt deltog 104 norska föreningar under helgen!

Benjamin Tinglöf vann lite överraskande 110m häck P17 på 13.95 före Thomas Jones. Bägge två reste till Ungdoms-EM ett par dagar senare och representerade Sverige på bästa sätt.

Michel Torneus efteranmälde sig i längdhopp och gjorde säsongsdebut med ett segerhopp på 7.88m.

Också Khaddi Sagnia gjorde sin säsongsdebut på Ullevi. Här får hon en björnkram av sin tränare Katrin Klaup efter segerhoppet 6.58m.

Göte Lindblad delar ut sitt hederspris till Vendela Rydbäck, GKIK, och Gabriel Wallmark, ÖIS.

Erik Olsson är alltid på hugget när det vankas VU-spel. 7.00m i längd på lördag och 14.48 i tresteg på söndag.

Wictor Petersson, Malmö AI, var i toppform med flera stötar över 19 meter.

Maja Åskag, Råby-Rekarne, fick ta emot Christian Olsson Trophy efter sin trestegstriumf i F16.

Emil Carlsson, IFK Växjö, fick ta emot Pekka Dahlhöjds hederspris tillsammans med Sandra Alvero, Habo.

Här är ett par andra stavhoppare som inte tävlade denna helg. Michaela fot är inte helt läkt ännu och Angelica var ofin nog att sno hennes svenska rekord några dagar senare.

Sebastian Thörngren, IFK Växjö, vräkte iväg sitt spjut över 70 meter. 71.32m innebar också ett stiligt personbästa som räckte till seger.

Vilken finish! häckgrabbarna fick brottas med en motvind på 4,4 m/sek men Fredrick Ekholm var starkast av dem alla…

Tre generationer Holm står och myser vid räcket borta i höjdkurvan efter Melwins allra första tvåmetershopp.

Och så vann Sparta Atletik, Köpenhamn, åter lagtävlingen. Men först efter en stenhård batalj med Malmö AI!

Häng med till Helsingborg!

På fredag är det dags för en av sommarens stora höjdpunkter, LagSM-finalen!

Vi var trea 2016 och fyra 2017. Ska vi bli femma 2018 då tänker ni? Svaret är nej! Nu ska vi vända trenden uppåt igen och knipa en medalj! Frågan är bara vilken valör? Och viktigast av allt… Klår vi Ullevi??

Vi åker 9.45 med stor buss från Friidrottens Hus. Det innebär att det finns ca 20 platser lediga för ÖIS-supporters! Maila till friidrott@ois.se om ni är intresserade av att åka med!

I skrivande stund (det kan ju alltid hända saker på vägen) ser laget ut som följer:

100m: Alexander Andreasson (-99)

200m: Carl Bengtström (-00)

400m: Samuel Wiik (-98)

800m: Felix Francois (-90)

1500m: Awet Mengstaeb (-95)

5000m: Chris Gray (-92)

110mh: Jonathan Carbe (-90)

400mh: Jonathan Carbe (-90)

3000mh: Awet Mengstaeb (-95)

Höjd: Ola Carlsson (-75)

Längd: Artur Engström (-96)

Tresteg: Mathias Ström (-87)

Stav: Gustaf Hultgren (-83)

Kula: Jonas Meyer (-90)

Diskus: Jonas Meyer (-90)

Slägga: Lennie Helander (-75)

Spjut: Lukas Kvist (-94)

4x100m: Artur Engström – Alexander Andreasson – Victor Koch – Samuel Wiik (reserv: Charles Mårelid, Svante Wester)

Reserver: Erik Olsson, Daniel Lennartsson, Gustaf Westman.

Vi vill förstås också ha med tränare och supporters på resan!

Funktionärsinformation inför Världsungdomsspelen!

Tack alla Ni som ställer upp och möjliggör det för ÖIS att arrangera vad som nu är Europas största årliga ungdomstävling i friidrott!

Rekordet är slaget! I skrivande stund har vi passerat den tidigare toppnoteringen på 8.382 starter! Detta trots att de flesta grenar nu är spärrade för anmälan! Hade vi låtit allt varit öppet för efteranmälan så hade vi närmat oss 10.000 starter – men då hade vi inte kunnat genomföra tävlingen å andra sidan…

Tidsprogrammet är klart och det är i vanligt ordning oerhört komprimerat. Men vi har klarat det förr och kommer klara det igen.

Nedan finner Ni den aktuella FUNKTIONÄRSFÖRTECKNINGEN. Kolla upp din uppgift och dina tider. Vi kommer att skicka ut personlig kallelse i nästa vecka men det skadar inte att vara ute i god tid. Än finns det några hål i uppställningen, markerade med x. Har du inte anmält dig så är du hjärtligt välkommen att höra av dig till någon av herrar Crona, Tedenrud eller Strand.

Funktionärsförteckning (27/6)

Funktionärskallelse

Tidsprogram 2018

PM 2018

PM grenledare teknikgrenar

Startlista

Christer Strand i slagsmål med häckar på Stockholms Stadion!

Upprop för 63 höjdhoppstjejer i Klass F13 vid VU-spelen på Ullevi

Upprop 300 meter flickor 15! 2017 det 91 anmälda i F15 men ännu fler (94 st!) i klass F14!

Bonusgren på Världsungdomsspelen!

Ifjol införde vi en bonusgren (förutom de planerade 193 stycken…) vid VU-spelen. Då var det stående längd där segrarna kom att heta Odain Rose och Ida Thunberg.

I år inför vi en helt ny gren på programmet, nämligen Trapphoppning / Stair Jumps! Vi flyttar också in på Ullevi och avgör tävlingen på läktaren utanför 200m-starten. Här nedan får Ni en mer utförlig presentation av hur det hela går till:

En annorlunda säsongsstart!

I veckan som gick gjorde vår parafriidrottare Olof Ryberg seniormästerskapsdebut i sin andra stora idrott – Goalball. Då avgjordes nämligen Goalball VM i Malmö. 16 herrlag och 12 damlag gjorde upp om medaljerna. På damsidan vann Ryssland och på herrsidan var Brasilien oerhört överlägset.

Beklagligt för Sverige var att de mötte Brasilien redan i kvartsfinal och trots att Sverige gjorde sin absolut bästa match så räckte det tyvärr inte denna gång.

För att vara debutant och yngsta deltagaren fick Olof stort förtroende av coacherna och mycket speltid. Detta förvaltade han väl och var mycket stark i defensiven, till exempel lyckades Brasilianarna inte överlista honom en enda gång. I offensiven stod han bland annat för tre av målen mot Litauen. Sveriges placering, en åttonde plats räckte inte för att säkra en plats till Tokyo, men speciellt med tanke på hur laget tog sig an den sista matchen så finns det goda förutsättningar att kvalificera sig vid något av de återstående tillfällena.

Nu väntar träningsläger på Rhodos för Olof där han ska förbereda sig inför friidrottssäsongen och då framförallt mot sommarens stora mål, Para-EM i Berlin.