Michaela och Melker EM-kvalade direkt!

Redan i säsongsdebuten stökade såväl Michaela som Melker undan EM-kvalgränsen till Glasgow 1-3 mars. Michaela missade ju hela fjolårssäsongen på grund av skada men demonstrerade nu med eftertryck att hon är tillbaks på topp. Man tävlade i Orleans, Frankrike i lördags och Michaela segrade i den kvinnliga tävlingen. Hon klarade ingångshöjden 4.20m i sitt andra försök. Därefter stod hon över 4.40m och gick direkt på 4.50m. Efter en inledande rivning klarade hon med god marginal i sitt andra försök. Därmed var tävlingen vunnen och hon gick direkt på nya svenska rekordhöjden 4.75m. Hon hade åtminstone ett riktigt bra försök och signalerade hem till Angelika Bengtsson att nu skall det bli strid om tronen!

Nu stundar nya spännande dueller emellan Bengtsson & Meijer!

Melker Svärd Jakobsson gick in på 5.31m vilket han klarade i första försök liksom därpå följande 5.45m. Efter att ha klarat även 5.55m i första försöket så valde han faktiskt att stå över EM-kvalhöjden 5.65m och gå direkt på 5.71m! Efter en inledande rivning klarade han i sitt andra försök. Därefter valde han att avbryta tävlingen. Han placerade sig på tredje plats efter de bägge fransmännen Chapelle och Sene. De klarade också 5.71m men i första försöket.

Nästa tävling för de bägge blir Just Pole Vault i Stockholm den 26 januari.

Det var ytterligare tre ÖIS-are i farten vid stavtävlingen i Orleans. Malin Dahlström klarade ingångshöjden 3.86m innan det blev stopp på 4.01m. För Fanny Berglund blev höga ingångshöjden 3.86m för svår denna dag. Oliver Edman klarade 3.86m och 4.06m innan 4.26m blev lite för tufft.

Malin Dahlström öppnade säsongen med 3.86m men det kommer betydligt mera!

Rekordfrossa vid UDM!

Söndagens UDM blev en fantastiskt rolig historia! 65 anmälda deltagare varslade om att det skulle kunna hända ett och annat och det gjorde det sannerligen… Personrekorden stod som spön i backen under de 6-7 timmar som tävlingarna pågick. Här kommer lite av det bästa som hände:

Låt oss börja med seniorerna som sprang 60m och 200DM-programmet. Snabbaste ÖIS-are blev inte helt oväntat Carl Bengtström som efter ett försökslopp på 7.02 dängde till med nya personrekordet 6.95 i finalen. Kanske än mer sensationellt var Tobias Carlryds insats. Han kom till Friidrottens Hus med ett personrekord på 7.42 men pulvriserade detta med 7.18 i försöket och 7.15 i finalen. Det kommer att hända grejer i sommar… Alexander Andreasson hade 7.16 – 7.19 som tredje ÖIS-are och Samuel Wiik persade med utmärkta 7.24. Victor Koch gjorde också bra ifrån sig med 7.26 sek.
Inga av de här grabbarna sprang 200m denna dag men här fick vi istället se Stefan Savic (född 2002) och Felix Larsen Nilsson (2000) sänka sina noteringar till 23.73 och 24.18.

Bland tjejerna var Judith Wagersten raskast med 8.10 i försök och 8.03 i finalen. Hon har varit rejält förkyld och hoppas på tider under åtta redan till Växjö. Roligt också att se Alexandra Pekic tillbaks på löparbanan efter två års skadefrånvaro. 8.22 och 8.19 var en helt OK comeback.

På 200m var Sandra Jonsson allra snabbast med 26.26 sek vilket faktiskt var ett nytt klubbrekord i F19-klassen. Hedda Tellow har missat en del träning på sistone men var nu tillbaks på banan och sprang under 27 sekunder.
Alexander Apelgrim svarade för två blixtrande sprintinsatser. På 60m sänkte han sitt personrekord från 7.63 ända ner till 7.43 sek! Sedan sprang han lite motvilligt häck och demonstrerade eftertryckligt sin kolossala talang i grenen. Trots sju steg till första häcken var han lite för nära och sedan får han rent av trippa för att få in sina tre steg emellan häckarna. 8.73 sek är en lysande tid, men med 3-4 lopp till på sträckan kan han vinna USM! Weetom, du får tvinga honom att springa mer häck framöver!!!

Snacka om häcktalang! Få får trippa med sju steg till första häcken…

Det var andra som sprang bra häck också. 03-grabbarna har lärt sig handskas med 91-häckarna på rekordtid. Snabbast idag var Nils Thorin som brakade in på 8.85, men dagens bragd svarade nog ändå Jacob Helgesson för. Jacob är inte speciellt storvuxen och att redan nu fixa trestegsrytm på 91cm-häckar med 8.90m-avstånd är fantastiskt starkt!

Sofie var en hundradel från häckseger i F17-klassen!

Roligt också att se tjejerna i farten. Sandra Jonsson gjorde sitt första lopp över seniorhäckar (84cm) och debuterade med utmärkta 9.27! Lite försiktig var hon allt och med några lopp i bagaget kommer hon säkerligen ner på ”nio blankt”. Samma gäller för övrigt Sofie Hammarström som kom tvåa i F17 med 9.35 sek, en usel hundradel från segern. Bägge springer nu med utmärkt teknik och nu handlar det som sagt bara om att tävla regelbundet så kommer toppresultaten.

Tim Tompsett slår personbästa på 1000 meter varje gång han springer. Denna gång 3,16!

Roligt att se Sofia Wingård hoppa till sig segern i höjd F17. Hon har haft sjukdomsproblem men nu tog hon fina 1.61m och visade upp en härlig teknik.

DM-seger för Sofia!

I klassen under (F15) blev det också ÖIS-seger genom Ellen Hansson. Hon var inte helt nöjd med segerresultatet 1.49m men desto mer imponerade hennes dubbla pers på 60 meter. 8.27 i försök och 8.24 i finalen vilket gav en tredjeplats.

Se inte så bekymrad ut Ellen! Seger i höjd och dubbla pers på 60 meter är väl ett godkänt dagsverke!

Sten svingar sin stav innan han tar fart emot ribban! Carbe höll på att få den i skallen… I stav var Sten ohotad och dessutom slog han personbästa på 60m med 7.82 sek.

En tredje höjdsegrare denna dag var Albin Coster som segrade i P15 med 1.63m. Dessutom sprang han 9.95 i sitt första häcklopp!

Gabriel Wallmark imponerade våldsamt i höjdhoppet (P17). Han klarade personbästa 1.96m med klar marginal till ribban. Efter det trodde man rentav att det var dags för ett första tvåmetershopp och det var heller inte speciellt långt borta. Han fick dock ingen riktig träff på höjden, men drömgränsen lär inte bli speciellt gammal, det är ett som är säkert…

Stiliga herrar på pallen. Gabriel kompletteras av Elmer Evansson som kom trea.

Isak Helgesson är brutalt stark på upploppet och kämpade ner allt motstånd på 400m. Nya personbästat skrevs till 53.33 sek.

Silver på 1000m efter en raketspurt och så dessutom en höjdtävling för Elna.

9.27 i första loppet på seniorhäckar är en stark debut för Sandra Jonsson.

Varför kan inte de här jäkla blocken sitta fast ordentligt?

Elliott Gustavsson tillhörde rekordfrossarna efter en kulstöt på 9.70m.

Lukas Edqvist hoppade över 13 meter i tresteg för första gången! Och det skedde med kraftig marginal då han ökade från 12.96m till 13.33m!

En annan som kan vara nöjd med sitt trestegshoppande var Mattias Carman (född 2003). Också han klämde en metergräns då han i sitt allra sista hopp klämde till med 12.03m!

Skall vi tolka detta som att Niklas Woodbridge var nöjd med dagen?

Här kan Ni fördjupa Er i den kompletta resultatlistan!

Vinterns stora tävlingsresa

UPPDATERAD 11/1

Vi har nu över 70 anmälda till Växjö! Fantastiskt kul! Det kommer bli tight med såväl sovplatser som bussplatser så om någon får förhinder så vill jag ha besked snarast möjligt. 

Glöm inte att betala självkostnaden på 1300kr via Swish till 1230915520 alternativt bg 886-0017 senast på onsdag nästa vecka (16/1). 

Vi kommer även 2019 att tävla vid Quality Games i Växjö den 18-20 januari. Vi har totalt 72 platser i bussen och lika många sängar på Scandic i Växjö (gångavstånd till arenan).

Frukost lördag & söndag samt gemensam sportmiddag såväl fredag som lördag ingår.

Kostnaden för de aktiva är självkostnadspris 1.300:-. Ledarna åker med kostnadsfritt.

Avresa preliminärt kl 16.00 på fredag från Friidrottens Hus. Inget matstopp på vägen utan middagen står serverad när vi kommer fram.
Hemresa direkt efter tävlingarnas slut på söndag.

Anmälan sker via Er tränare.
Frågor besvaras i mån av intelligens av kansliet.

Tidsprogram (OBS! Preliminärt!)       PM

Flygfoto över sportområdet i Växjö

Carl Bengström och Felix Francois inomhus i Växjö

Sandra Jonsson klipper häckar i Växjö ifjol.

 

64 ÖIS-are tävlar vid UDM på söndag!

På söndag avgörs UDM inomhus i klasserna 12-17 år i Friidrottens Hus. Tävlingen kompletteras med 60m och 200m för seniorer. Dessutom tillåts en och annan överårig delta utom tävlan i UDM-klasserna. Tävlingen har lockat ett rekorddeltagande. I skrivande stund 784 starter vilket är drygt 100 fler än ifjol. Tävlingen pågår från 10.00 till drygt 17.

ÖIS kommer till start med en mäktig trupp, hela 64 personer stark! För väldigt många handlar det om en emotsedd säsongsdebut.

Aktuell startlista

Tidsprogram UDM söndag 13/1  

Sofia Wingård skall tävla i höjdhopp F17.

Alex Apelgrim gör en spännande start på 60 meter häck!

Alva Bengtström har 60m och längdhopp på programmet.

Gabriel Wallmark kör höjdhopp på söndag. Ifjol vann han IUSM på 1.92m.

Jonas Ellison är en stark segerkandidat på 60m P13.

ÖIS ansvarar för hoppgrop 1 under tävlingarna. Den som är sugen att hjälpa till är mer än välkommen att höra av sig till Christer Strand. Då kan man heja på våra ungdomar från första parkett!

Wagersten och Carlryd imponerade på Kortbanehoppningen! (uppdaterad med filmer på vinnarhoppen)

Den 22:a upplagan av Kortbanehoppningen bjöd som så många gånger förr på högklassig hoppning. Detta trots lite tunnare startfält på grund av att tävlingen kolliderade med olika träningsläger.
På damsidan fick vi se en centimeterstrid emellan Hanna Gille och Judith Wagersten. Wagerstens öppningshopp på 11.80m överträffades av Hannas 11.81m och 11.96m. Judith närmade sig med 11.93m i femte och så blev det sista hoppet helt avgörande…

Här visade Judith åter prov på sina goda tävlingsnerver och klämde i med 12.02m! Hennes livs första tolvmetershopp, visserligen med hoppzon men ändå!

I herrklassen demonstrerade fjolårssegraren Tobias Carlryd eftertryckligt att han utvecklats rejält. Ifjol hoppade han 14.36m och nu öppnade han med 14.54m-14.57m-14.63m. Efter ett avbrutet hopp fick han så till en träff i femte omgången och seglade iväg hela 14.91m! Härmed överträffade han sitt personrekord i ”vanlig hoppning” med 11 cm. Framförallt var det ett klart besked att det första femtonmetershoppet inte är långt borta.


Också Ulleviduon Gustaf Bålström och Markus Lundborg visade prov på utmärkt hoppteknik. Gustaf kom tvåa på 14.51m och hade även ett betydligt längre hopp med knappt övertramp. Markus hade en serie 14-metershopp (14.14m som längst) men fick överraskande se sig besegrad av en Victor Koch i toppform. Denne studsade iväg hela 14.19m och följde upp med 14.09m. Victor har ju haft sprint som huvudinriktning men den här insatsen talar för lite mer tresteg framöver.

Stort tack till Hans Ekdahl som ställer upp med en högklassig Ljudanläggning år efter år!

Resultatlista Kortbanehoppning

Victor hoppade bättre än någonsin! Bilden från ett tidigare framträdande i Växjö

Judith Wagersten plockade hem segern i sitt allra sista hopp!