Junior-EM i Borås!

Torsdag till söndag avgörs Europamästerskapen för Juniorer 19 år i Borås. Den svenska truppen består av 37 stycken aktiva varav 3 stycken är ÖIS-are.

Carl Bengtström är en rutinerad mästerskapslöpare vid det här laget. Med sina 50.77 på 400 meter häck ligger han tvåa på startlistan. Britten Chalmers är årets snabbaste junior i Europa med sina 50.05.

Försök: Fredag kl 13.13 – Semi: lördag kl 17.15 – Final: söndag kl 12.20

Tuffa lopp tre dagar i rad väntar Carl i Borås!

Olivia Bojang gör debut i landslagsdräkten endast 17 år gammal. Hennes insats på Världsungdomsspelen (fyra hopp över 12.70m med 12.98m som topp) gav henne en plats i JEM-truppen. Av de 19 deltagarna har hon det näst lägsta personrekordet så vi skall inte ställa för höga förväntningar. Låt oss hoppas att hon kan prestera på topp och hoppa lika bra som på Ullevi.

Kval torsdag kl 12.30 – kvalgräns 13.10m eller de 12 främsta. Final lördag kl 19.19.

Olivia på slutsträckan vid stafett 1000m vid SM på Stadion.

Tobias Carlryd representerar Sverige i tresteg tillsammans med Carl af Forselles. Han kvalade med sitt första femtonmetershopp i Spanien i juni månad (15.10m). Konkurrensen är dock minst sagt stentuff. 25 deltagare varav fem hoppat över 16 meter.

Kval: lördag kl 16.05 (kvalgräns ej publicerad) – Final söndag kl 16.37.

SM-guld på stafett 1000m tidigare i år för Tobias (tvåa fr.h.).

Och när går tjejernas längdfinal? 11.18 på söndag… Det vill man inte missa!!!

Tilde Johansson är tveklöst det allra hetaste namnet i Borås i helgen! 6.73m är inte på något sätt max för henne…

”Svenskt tidsprogram”

Startlistor / resultat

Det är inte långt till Borås! Givetvis vill vi se mängder med ÖIS-are på plats när våra aktiva tävlar. Har vi tur får vi också se nedanstående man i aktion vid längdhoppsgropen:

Ordförande Strand medverkar vid längdhoppsgropen!

Årsstatistiken publicerad

På grund av en exceptionell arbetsbelastning de senaste två månaderna har tiden inte räckt till att ställa samman vår klubbstatistik. Efter avklarade VU-spel har jag dock hunnit ställa samman den. Trevlig läsning!

ÖIS utomhusstatistik 2019 (15/7)

Karolina Pedersen har satt ett prydligt klubbrekord i kvinnlig slägga.

Johanna Larsson har sprungit halvmaran på finfina 1.18.23!

Stefan Savic har sprungit på raska 11.19 och 22.72m när han väl fick tävla utomhus!

24:an glödhet på alla vis!

Den 24:e upplagan av Världsungdomsspelen blev helt enkel underbar! För det första prickade vi in ett verkligt högtryck vädermässigt med 20-25 grader och inte en regndroppe.

Med rekorddeltagande 8.700 starter fruktade vi att tidsprogrammet skulle vara ogenomförbart, men med undantag för lite avslutande krångel med startutrustningen söndag kväll så handlade det om max 5-10 minuters förseningar helgen igenom.

Tilde Johansson demonstrerade eftertryckligt att hon gått fram en hel klass i år.

Idrottsligt staplades höjdpunkterna på varandra! Helgens namn var naturligtvis Tilde Johansson efter hennes mäktiga 6.72m i längdhopp – VM-kval och tangerat svenskt juniorrekord. Ett övertramp mätte 6.88m i effektiv hopplängd och skvallrade om att det alls icke handlade om någon enstaka fullträff. Hon följde upp på söndagen med ett svenskt årsbästa på 100m häck på söndagen (13.38 sek).

4.80m var sannerligen inte långt borta…

Michaela Meijer slog svenskt rekord på Världsungdomsspelen 2017 och lyckades så när göra det igen! Efter avverkade 4.70m var hon riktigt nära även på 4.80m i sitt andra försök. Av det här att döma lär svenska rekordet kunna skifta ägare några gånger till framöver.

Norrmännen Guttormsen (bilden) och Lillefosse kommer bjuda Duplantis hårt motstånd i framtiden!

Norrmannen Sondre Guttormsen körde en solouppvisning i manligt stavhopp söndag kväll. Han seglade över 5.65m i elegant stil och det lär snart handla om höjder över 5.80m för den unge norrmannen.

Melwin var ÄCKLIGT nära att klara 2.06m i tredje försöket…

Melwin Lycke Holm slog tävlingsrekord för tredje året och tredje åldersklassen i rad. Men segerresultatet 2.02m var ytterligt nära att skrivas till 2.06m istället. Hans tredje rivning var något av det allra knappaste man sett…

Göte Lindblad poserar med årets stipendiater: Claudia Payton (Ullevi FK) och Arvid Mägi Theorin (IF Kville).

Kiplesund har gjort både sitt första sjumetershopp och sitt första åttametershopp på Ullevi! Kommer han hit fler gånger?

Norrmannen Ingar Kiplesund sällade sig till åttametersklubben med ett hopp på prick 8.00m! Bara två futtiga cm från Flögstads 46 år gamla norska rekord. Speciellt roligt var att det var just på Ullevi som Ingar också gjorde sitt livs första sjumetershopp för några år sedan. Ingen tvekan om vilket som är hans favoritarena…

Har Carl löpstyrkan att komplettera snabbheten så kommer det gå fort på 400m häck i Borås!

Carl Bengtström imponerade med en suverän kurva på 200m P19. Personrekordet 21.20 skvallrar om att formkurvan stiger kraftigt fram emot JEM i Borås!

Mikael Ekvall från Strömstad gjorde comeback efter en tids frånvaro och sprang hem 5000m i stor stil.

Alva har klarat 4.01m i stav och William vann P15 på Ullevi med personbästa 4.08m.

Pekka Dalhöjds stipendium delades detta år ut till talangerna Alva Sundin, Täby IS, och William Asker Örgryte IS. De flankeras av Pekka son Anjin och hans tränarkollega Thomas Kyöttilä.

Malmö AI – bästa klubb på VU-spelen 2019

Pokalen tillbaks till Sverige! Efter flera års Spartadominans lyckades Malmö AI detronisera dem och plocka hem bucklan över Öresundsbron. Hässelby SK var dock endast fem poäng efter och kanske kan sikta på sin första triumf 2020?

Vid JEM i Borås dubblerar Tilde på korthäck och i längd.

Men det var Tilde som var helgens namn! På söndagen persade hon först med 13.47 i försöket och sedan svenska årsbästat 13.38 på 100 meter häck.

Vad är det för fel på Carbe?

Ja, något fel måste det onekligen vara på grabben…

När han körde en trekamp vid FGP Sollentuna häromsistens skadade han ljumsken. Sedan dess har han inte kunnat träna i stort sett någonting. Vid Lag-SM kastade han endast diskus. Dessutom har han jobbat 60-80 timmar/vecka senaste tiden med Blodomlopp och Världsungdomsspel.

Mot allmän inrådan åkte han med det Svenska Landslaget till Madeira för deltagande i Europacupen i mångkamp. Sverige har många skadade och han erbjöds en plats i laget.

Mot denna bakgrund borde han inte kommit under 12 sekunder på 100m – och så öppnar han med 10.84 sek! Visserligen i medvind +3.8 m/sek men ändå!!! I gren två hoppade han 7.05m i längdhopp, nu i motvind -1.3 m/sek. Med 1723 poäng på två gren ligger han hästlängder före sitt klubbrekord.

I tredje grenen kula noterade han 12.05m, en meter bättre än i sin rekordserie! Med tanke på att han gick ner 5 kg under VU-veckan (till 75 kg) är det med beröm godkänt.

I höjdhoppet kände han av sina skadebekymmer och hoppade endast några få hopp. 1.89m var kanske inte vad han hoppats på men efter omständigheterna godkänt.

Första dagens avslutande 400 meter avverkade han på mer än godkända 49.67 sek.

På Madeira rev han inte någon stavribba förrän på 4.00m!

Andra dagens inledande häcklopp var den gren han fruktade mest på grund av den trasiga ljumsken som belastas maximalt just på häcken. Att gårdagens medvind ersatts av en kraftig motvind gjorde inte saken bättre. Men han tog sig över samtliga tio häckar på 15.52 sekunder och nu började man på allvar tro att han skulle kunna fullfölja.

I diskus började han med ett misslyckat kast på 30.28m innan han räddade dagen med 34.06m. Inte bra men godkänt.

Stavhoppet blev en riktig plusgren då han höjde sin tidigare bästanotering två gånger om med hopp över 3.80m och 3.90m i första försöken.

Drömmen om 7.000 poäng fanns där nog, men avslutande spjut (41.91m) och 1500m (4.47.32) var inte riktigt vassa nog.

Att han över huvud taget tog sig igenom en hel tiokamp med trasiga knän, ljumskar och ömma baklår är inte något annat än en bragd!

Att han dessutom höjde sitt klubbrekord med 97 poäng från 6.795 till 6.892 gör saken än mer beundransvärd!

Den tillförordnade klubbchefen hade inledningsvis vissa problem med  att hantera det höj- och sänkbara skrivbordet på kansliet. Han löste dock problemet så småningom! Även tiokampen i Europacupen löste han på bästa sätt trots urusla fysiska förutsättningar…

Världsungdomsspelen och Göteborgsposten

Under veckan har jag emottagit en rad mail och telefonsamtal som i mer eller mindre vassa ordalag behandlat det faktum att Göteborgsposten inte skrivit ett ord om Världsungdomsspelen den gångna helgen.

Jag känner mig nödsakad att redogöra för mitt agerande och mitt ansvar i frågan.

12 juni mailade jag GP för en kontakt inför tävlingarna.

Dagen efter (13/6) skickade jag en lista med sju förslag på intressanta intervjuobjekt.

 1. Tianna Bartoletta – Olympiamästarinnan tränar unga svenska talanger torsdag kväll
 2. Tilde Johansson – Svensk supertalang som tävlar emot OS-vinnaren Bartoletta
 3. Sanna och Jenny Kallur besöker Ullevi under lördagen
 4. Fredrik Samuelsson – Sveriges främsta tiokampare
 5. Ultimate Athletics – En trupp från det fjärran Förenade Arabemiraten
 6. Michaela Meijer – Nytt svenskt rekordförsök på arenan hon slog rekordet 2017.
 7. A Lennart Julin – Svensk friidrotts verklige guru besöker VU-spelen för första gången

Tilde Johansson – svensk friidrotts hetaste namn!

Därefter hade jag telefonkontakt med GP som menade att man var mer intresserad av lokala talanger.
Den 15/6 mailade jag då en lista på följande namn:

 1. Claudia Payton och Lisa Lilja – två unga göteborgskor som toppar sverigebästa på 100m resp 200m.
 2. Arvid Mägi Theorin – Dynamisk ung kulstötare från IF Kville
 3. Olivia Bojang – Hopptalang från Haparanda som sökt sig till ÖIS
 4. Oliwer Danielsson – 18-årig Ullevitalang med 10.80 på 100m och 7.30m i längd
 5. Tobias Carlryd – 19 åring som följer i Christian Olsson fotspår och just gjort sitt första 15m-hopp
 6. Julia Svennblad – Jättetalang i såväl friidrott som fotboll.

Tianna Bartoletta höll ett mycket uppskattat pass med 25 unga längdtalanger torsdag kväll.

Efter detta hörde jag inte av GP vidare.

Givetvis var jag redo att bistå med att förmedla kontakter och organisera intervjuer.

Jag har ingen anledning att kritisera GP:s redaktionella val. Någonstans togs ett beslut att tävlingen inte var intressant för deras läsare.

Ändå vill jag påstå att vår tävling medialt väckte mycket större uppmärksamhet än tidigare. Vår storsatsning på en webbsändning av högsta tänkbara klass slog väldigt väl ut och lockade mycket höga tittarsiffror. Med landets främste kommentator A Lennart Julin på plats och ca 22 timmars direktsändning så fick tittare över hela jordklotet chansen att följa tävlingen under lördag och söndag.

Alla Ni som hört av sig till ÖIS kanske borde fundera på att istället kontakta GP. Det är deras exklusiva val att inte bevaka vår tävling och det kan inte vi påverka.

Med Kraftfull Friidrottshälsning!

Per Crona