Världsungdomsspelen 2020!

ÖIS verksamhet är uppbyggd kring tre stora arrangemang och de inkomster vi får av dessa.

Göteborgsvarvet är helt inställt 2020 och den ekonomiska effekten av detta kan vi inte uppskatta i nuläget. En sak är dock säker, den blir inte positiv…!

Blodomloppet är flyttat från den 1 juni till den 16 september. Vi ska ge järnet i höst för att behålla deltagarantalet (drygt 11.000 ifjol). Bland annat planerar vi att arrangera Löparkvällar i Slottsskogen inför loppet.

Återstår Världsungdomsspelen som är planerat till den 3-5 juli. I nuläget jobbar vi till 100% på att tävlingen skall avgöras på utsatt datum! Givetvis är situationen exceptionellt oförutsägbar och vi vet ingenting om hur läget är om tre månader. 

Tilde Johansson var glödhet på Ullevi 2019!

MEN… vi kan inte sitta och vänta och rulla tummarna!
Vi måste agera utifrån förutsättningen att den 25:e jubileumsupplagan av Europas största årliga arenatävling i friidrott verkligen blir av. Skulle vi bli tvungna att fatta ett annat beslut så får vi bita i det sura äpplet längre fram… Så sent som möjligt.
Vi kan säkerligen vänta till den 1 juni innan vi behöver ta ett slutgiltigt beslut.

Skulle man å andra sidan häva förbudet emot större arrangemang förslagsvis vid halvårsskiftet, så skulle vi säkert få se ett enormt sug efter att få tävla igen.

Redan nu är funktionärsrekryteringen för VU i full gång.

Kontakta Per Crona snarast och meddela när (inte om…) du kan vara med. Vänta inte! Det finns plats för alla.
Man måste sannerligen inte vara utbildad förbundsdomare. Enbart serveringen kräver ett fyrtiotal funktionärer.

Nu när vi sitter hemma och deppar finns det än större anledning att se fram emot festen på Ullevi i sommar! Vi håller alla tänkbara och tillgängliga tummar för att den verkligen blir av.

Anmäl dig redan nu till per.crona@ois.se eller slå en signal på 0706-151487.

Uslingarna från Ullevi Utmanar!

Kan man inte hitta på något eget så kan man ju alltid härmas!

Efter tre dagars intensivt tänkande så kom Ullevis ”Chefsideolog” Björn Mårtensson på den glimrande idén att arrangera…  ett Klubbmästerskap i stående längdhopp….

Givetvis så fuskas det! Tävlingen genomförs inte vid ett tillfälle utan när som helst under tre dagar. Vi saxar från deras hemsida:

Mästerskapet kommer äga rum onsdag, torsdag eller fredag denna vecka (vecka 14) för att så många som möjligt ska få chansen att delta! 

Snacka ihop er träning/gruppvis om vilken dag/tid och hör av er till Björn Mårtensson eller Estelle Montler som måste vara med på plats som kontrollant för att resultaten ska bli godkända!

Vi ska naturligtvis slå vår ”fiende vän” Öis med antal deltagande styrelseledamöter, deltagande coacher och krossa dem på antal deltagande aktiva!

Björn Mårtensson är Ullevis svar på Christer Strand!

Vi uppmanar alla ÖIS-are att noga kontrollera att det inte fuskas alltför mycket i längdhoppsgropen dessa dagar. Plocka fram vattenpasset och se till att sandnivån är tillräckligt hög vid nedslagsplatsen. Att måttbandet är ordentligt sträckt och att man mäter vid närmsta nedslagsmärke…. Blir det mer än 50 deltagare så ringer vi Anders Tegnell och skvallrar!

Som de fina idrottsmänniskor vi ÖIS-are är så önskar vi dem givetvis lycka till – Lite lagom sisådär!!

Någon Ulleviare som närmar sig Tobias Carlryds 3.41m?

ÖIS friidrott köper egen ko!

Med tanke på den senaste tidens KOronavirus så vi i ÖIS Friidrottsklubb beslutat oss för att handla in en egen ko. Ansvarig för upphandlingen har Per Corona varit och valet föll slutligen på fjällkon Rona på bilden ovan.

Mjölk är ju en mycket viktig beståndsdel i näringskedjan och viktig för varje idrottare. Under den senaste tidens virusutbrott har mjölk blivit en bristvara. För att kunna garantera våra aktiva en garanterat ren och högkvalitativ produkt har styrelsen alltså tagit beslutet att inhandla en egen ko.

Rona kommer att ha sin hage bakom kastburen utanför Friidrottens Hus. Från och med nästa vecka kan samtliga medlemmar köpa dagsfärsk mjölk för 20:-/litern på vårt kansli utifrån principen ”först till kvarn…”.

Vi räknar med att Rona kommer att förse oss med 30-40 liter/dag. Våra anställda tränare kommer att skötta mjölkningen (2 ggr/dag, kl 06 och 18) enligt ett rullande schema.

Den tidigare tillförordnade Klubbchefen Jonathan Carbe är mycket nöjd! ”Jag dricker alltid en liter mjölk efter träningen. Mjölk från en egen ko kommer göra mig till en bättre friidrottare”!

Kassör Hammarström säger: ”Även om det handlar om en avsevärd initial investering så tror vi att det kan bli en mycket god affär på sikt med en stadig veckointäkt på 4-5.000:-.”

Ordförande Strand fick som sig bör provsmaka den första mjölken som vi fick från Rona. Han gör tummen upp för en dryck med något högre fetthalt än den i vanlig standardmjölk.

Efter vissa inledande problem vid upphandlingen kan vi nu glädja oss att köpekontraktet är undertecknat och att fjällkon Rona nu kan beskådas ute på kastplan utanför Friidrottens Hus!

”Idiot, kan du inte se skillnad på en åsna och en ko…?!

Så ser Olas och Stefans vardag ut

Vi kan klaga över att situationen här hemma är besvärlig i dessa coronatider. Då kan det kanske vara nyttigt att se lite grann hur man har det i andra länder. Vi har ju två stadiga ÖIS-kämpar som bor utomlands, Ola Carlsson i Spanien och Stefan Blomqvist i Texas, USA. På bägge dessa platser är det i stort sett utegångsförbud så deras vardag är betydligt besvärligare än den svenska varianten.

Ola bor ju i Malaga och han livnär sig till stor del på att arrangera träningsläger för svenska friidrottsklubbar. Nu blev hela lägersäsongen hastigt men mindre lustigt inställd. 7-9 månaders arbete gick till spillo och en stor del av familjens inkomster.

Så här skriver Ola om den nuvarande situationen:

Spanien har haft nationellt nödläge sedan 15 Mars. Redan Fredagen den 13 Mars gick vår kommun ut och stängde alla idrottsanläggningar, lekplatser etc. Min träningsgrupp passade på att köra ett sista back pass den 14 Mars. Efter den 15 Mars får man endast gå ut och handla mat, gå till apotek eller sjukhus. Alla affärer och restauranger är stängda (förutom mataffärer) och den som har jobb kvar jobbar via internet hemifrån.

Jag har blivit permitterad och fick fick reda på det ikväll. Innan detta gjorde en del av oss videos med lite träningsmaterial, jag bifogar länk. Alltså ingen utomhusträning tillåten, endast träning hemma i lägenheten där vi gör så gott det går.
Jag försöker att springa 20 minuter på morgonen plus övningar och 20 minuter på kvällen måndag till fredag. På lördagen kör jag lite tuffare för att ha vilodag på söndag. Trots att lägenheten inte är större än 100 kvadrat så funkar det bra ändå, det är fantastiskt hur mycket man kan göra på så lite yta.

Som det ser ut nu är vi instängda fram till och med 11 April, men de allra flesta tror att det kommer bli minst till den 26 April!


Träningsvideo från Ola Carlssons hem! Enbenshopp i vardagsrummet och distans i köket.. Härligt!

Stefan Blomqvist bor i staden Bourne i Texas. Så här beskriver han sin och familjens vardag:

Här är allt stängt. Man kan bara handla mat, bensin och medicin. Jag jobbar på sjukhus så det är öppet. Dom snackar om att sätta upp vägspärrar nu. Jag har tillstånd att köra igenom via jobbet. Alla träningslokaler är stängda men vi kan fortfarande träna på kolstybbsbanan i Bourne och det finns kastringar. Vi hittade också en skolarena ute pa landsbygden. Den är fortfarande öppen och här det finns häckar och hoppmattor.

Annars ska man bara vara med familjen och inte umgås med andra. Vi kör med hemkörd mat. Alla restauranger är stängda men man kan hämta mat genom bilfönstret. Annars tränar vi på som vanligt i familjen, det enda normala i tillvaron! Texas har klarat sig bra med hyfsat lågt antal fall av Corona. Mindre än Sverige just nu. Det är 70.000 i New York området med Corona. Vi har kört några internettävlingar för att hålla igång verksamheten i klubben. Vi mailar träningsprogram varje vecka som dom kan köra själva. Hoppas att komma igång igen runt 1 Juni….

Slutligen en komisk grej som hände i Söndags. Vi skulle ha börjat vår officiella sommarträning idag (30/3). Vår websida skickade ut ett automatisk e-mail som en påminnelse att träningen börjar på Måndag. Jag hade helt glömt av att detta lagts in långt tidigare. Jag insåg vad som hade hänt när vi fick förfrågan från först BORGMÄSTAREN och sedan SKOLCHEFEN vad fan vi sysslade med genom att ha träning (vilket är förbjudet i Texas)!

Bröderna Blomqvist tränar på trots besvärliga förhållanden i Texas.

”Rädda min idrott” – en suverän kampanj!

Coronapandemin har lett till att idrottsrörelsen står inför sin kanske största ekonomiska kris någonsin. Du som deltagare kan göra en enkel men viktig insats: Var en hjälte för svensk idrott och folkhälsan – begär inte pengarna tillbaka just nu för ditt inställda eller uppskjutna evenemang.

Marathon.se har gått i spetsen för den ytterst vällovliga kampanjen RÄDDA MIN IDROTT.

Yannick Tregaro är en av dem som deltager i kampanjen. Klicka på länken nedan och hjälp till att sprida budskapet!

Rädda min idrott – Marathon.se

Rädda min idrott – Yannick Tregaro