Information Världsungdomsspelen

På den här sidan kommer vi samla all relevant information om Världsungdomsspelen. Såväl för funktionärer som aktiva. Information kommer att kompletteras efter hand.

Tidsprogram 2025

PM för aktiva

Aktuell startlista

Funktionärsförteckning (12/6)

Som synes är funktionärsförteckning långt ifrån komplett än. Herrar Carbe & Crona jobbar dock intensivt med denna.

Ni får gärna anmäla Er till dessa bägge gentlemen om ni inte redan gjort så. Framför allt fredagen är som vanligt svår att fylla.

Deltagare från 38 nationer är anmälda till årets tävling. Nytt rekord med bred marginal!

I år utlovar vi strålande solsken i dagarna tre! Långtidsprognoserna ser väldigt bra ut.

Blodomloppet 2025 Slottsskogen

I ett soligt Slottsskogen genomfördes 9/6 Blodomloppet 2025.  Vi kan konstatera att Blodomloppet har blivit en uppskattad tradition som fortsätter att växa. Årets Blodomlopp i Göteborg lockade närmare 10 000 deltagare, det är en ökning med 1 000 personer jämfört med förra året.

I år anmälde sig 1738 personer individuellt och 1649 lag, vilket är cirka 100 fler än förra året. Intresset för loppet ökar stadigt, och många ser det som ett viktigt sätt att stödja blodgivningen och ha roligt tillsammans. En tydlig trend är att fler springer ihop, både med vänner och kollegor. Det är väldigt roligt att se en bredd i deltagandet och att både barn, vuxna och arbetsplatser deltar i Blodomloppet som har blivit en riktig folkfest och en stark tradition.

Värt att påminna är att Blodomloppet är mer än bara ett motionslopp – det är en påminnelse om en livräddande insats. Varje dag behövs blod för att rädda liv vid operationer, behandlingar och akuta situationer. Utan blodgivare skulle sjukvården stå inför stora utmaningar.

Christer Strand

Johanna Larsson allra högst upp på prispallen!

Blodomloppet härnäst

Varvet avklarat, nu är det dags för steg två i vår trestegsraket gällande arrangemang.

Blodomloppet avgörs den 9 juni i Slottsskogsvallen. Det behöver knappast understrykas hur viktigt loppet är för vår verksamhet. Det är vår enskilt största inkomstkälla, till och med större än Världsungdomsspelen.

Att våra tre stora arrangemang ligger så tätt i tiden kan kännas lite tungt då det kräver stora funktionärsinsatser för alla klubbmedlemmar. Samtidigt är det ganska skönt att veta att allt är genomfört när Juli väl börjar.

Vad gäller Blodomloppet så handlar det om tre moment:
* Nummerlappspackning    31 maj – 1 juni, kl 10-16
* Nummerlappsutdelning   4-6 juni
* Tävlingsdagen 9 juni, pass 1 9-16, pass 2 16-22

I nuläget är det ganska välbemannat. En eller annan ytterligare funktionär på tävlingsdagen skulle dock inte skada.

Dubbelkolla dina funktioner och tider i dokumenten nedan och kom i god tid.

Tack för att du ställer upp!

Funktionärsförteckning nummerlappsutdelning

Funktionärsförteckning tävlingsdagen Blodomloppet

Många kassar blir det! Packning av picknickkassar inför Blodomloppet.

Midde och Anette har redan anmält sig.

Elna & Englas stormsteg mot toppen!

Den gångna helgen visade våra två nya supertjejer, bägge födda 2005, upp sig på allvar!

På Slottsskogsvallen fick Elna Wester tuffast tänkbara nationella motstånd i form av Moa Granat och Josephine Risberg Thoor. Med Moa på bana fem och Elna på sexan blev det en rasande duell. Moa öppnade aningen hårdare och hade plockat 1-2 meter fram till 250m. Men sedan visade Elna återigen sin enorma löpstyrka. De var sida vid sida vid 80 meter men sedan gick Elna ifrån till en slutlig segermarginal av ca 4 meter. Och detta tros att Moa sänkte sitt personbästa till 53.19!
Elnas segertid var sensationella 52.72 sek. Detta placerar henne på en nionde plats på Svenska Alla tiders bästalista. Hennes fjolårsbästa 54.39 fullständigt pulvriserat. Att hon var i fin form visste vi, men en sådan kanontid redan i utomhusdebuten kunde man inte föreställa sig.


Här kan ni njuta av Englas uppvisning över 400m på Slottsskogsvallen

Engla Nilssons utomhusdebut var precis lika suverän! Efter hennes sensationsbrons vid Inne-EM har hon haft en bra träningsperiod varför hennes utepers 1.86m kändes dödsdömt när hon reste till en höjdgala i Polska Opole. Engla visade upp sin sedvanligt maskinmässiga hoppning och samlade inte på sig en enda rivning när hon klarade i tur och ordning 1.78-1.82-1.85-1.88-1.90 och så mäktiga 1.93 i första försöken! Efter 1.90 var segern bärgad och inte förrän på 1.95m tog det stopp.
Liksom Elna gick hon in som nia på alla tiders Sverigebästa

Superlativen räcker inte riktigt till för Elna & Engla. Nu gäller det bara att de får utvecklas i lugn och ro utan att bli alltför haussade av massmedia. Det är inte alltid deras bästa gren…

Hon kommer nog få vifta med flaggan fler gånger…

Fast hon var inte bäst i familjen i helgen. Lillebror Loke klippte hela 1.94m i sin utepremiär på Slottsskogsvallen.

Det hände mycket annat i helgen också. Jakob Zäll fortsätter att jobba sig ner emot 1.50 på 800 meter. I tyska Karlsruhe slog han till med 1.51.14. Han hade sällskap på Tysklandsresan av Chris Gray som sprang 1500m på utmärkta 3.51.71.
Jakob kom från Ängelholm och nu har han fått Sällskap i Sällskapet av lillasyster Filippa (född 2003). Vid Sävedalsspelen slog även hon ett stiligt personbästa när hon sprang på 2.12.93 på 800 m. Hon har fått bra träningssällskap under vintern vilket betalar sig.

Jakob springer snabbare och snabbare…

Gabriel Wallmark begav sig även han på Tysklandsäventyr under helgen. Vid en tävling i Essen noterade han svenskt årsbästa i tresteg med 15.92m.

Sävedalsspelen bjöd på en hel del annat smått och gott. Roligt att se Rebecka Abrahamsson tillbaks efter en längre skadeperiod. Hon passerade 13 meter direkt  i utepremiären. 13.10 med lite för stark vind och 12.92m godkänt.
En annan comebackande hoppare var Tobias Carlryd. Spänstfenomenet Tobias klämde i med hela 7.31m i längd och hade desutom hopp på 7.22-7.19 och 7.11 i en jämn serie. Nu längtar man bara efter att få se honom hoppa tresteg också. Större talang i grenen har man inte sett sedan Christian Olsson la upp…

I stavhopp klarade såväl Linus Jönsson som Felix Steene 4.95m. Än mer notabelt var Ove Hagströms (född 2007) nya personbästa 4.85m. William Asker rehabiliterar sitt baklår men vi har en fin bredd i grenen även under hans bortavaro.

Vi noterar även Märta Elfströms fina 26.85 på 200m F17.

SM i maraton avgjordes inom ramen för Stockholm Maraton i lördags. Samrawit & Samuel har som nämnts en riktigt intensiv tävlingsperiod bakom sig och det straffade sig då de säkerligen inte riktigt hunnit återhämta sig från tidigare lopp. Samuel öppnade som vanligt tufft men bröt strax efter halva sträckan. Samrawit ledde länge SM-tävlingen men tröttnade på sista milen och fick släppa Wilma Modig förbi sig. Hon kämpade dock till sig SM-silvret på 2,38.46.
Marcus Johansson deltog också och tog en 36:e plats i SM med tiden 2.36.13.
Även Jenny Jernberg sprang SM. Hon kom på 24:e plats och tog sig under tre timmar med tiden 2.59.30.

SM-silvret i hamn på Stockholms Stadion efter en tuff dags arbete…

En solig dag på Stenkullen

Som gammal idrottsledare måste jag erkänna att Kraftmätningen är min absoluta favorittävling under friidrottsåret!

Det här är idrott när den är som allra bäst. En lagtävling för flickor och pojkar 13-15 år. Sex individuella grenar plus stafett står på programmet under en intensiv tävlingsdag. Först tre grenar, sedan en lunchpaus och sedan resten av programmet.

I år hade vi kanske inte riktigt flyt om sanningen skall fram. På den inledande häcklöpningen visade Wilhelm Rietz Örnros och Martin Walman prov på utmärkt teknik och klarade tre steg mellan häckarna… Ända fram till sista häcken där de fastnade. Martin slog en rejäl kullerbytta medan ”Wille” lyckades hålla sig på benen.
Oavsett detta hann de demonstrera att deras framtid är som häcklöpare!
Även Sophia Dahlbäck lyckades med konststycket att klara trestegsrytmen ända in i mål och noterade goda 14.70 sek på 80m häck.

Martin Walman revanscherade sig dock med nya personbästa i såväl längd (4.87m) som höjd (1.52m).

Vårt stafettlag på 6×200 meter.

Oturen fortsatte på 800m där Ingmar Dahlin gjorde ett utmärkt lopp och gick i mål under 2.30. Bara för att bli diskad för att ha gått in på gemensam bana något för tidigt. Nu blev unge (född 2011) Jonathan Moström istället vår bäste med 2.36.93.
Bland tjejerna var Sarah Svartborn snabbast med 2.40.82. Hon har kämpat med en stukad fot i vinter men är på rätt väg igen.

Vårt lag var förstärkt med två tjejer från Majorna, Stina och Embla. Embla var bästa spjutkastare i laget med fina 24.10m. De verkade trivas utmärkt i sällskapet.

Roligt också att Ola Carlsson kom hem från Spanien med sin dotter Emma som deltog i favoritgrenen höjd (fattas bara annat) samt längd och kula. Ola låg också i ordentligt. Han instruerade i höjd och var funktionär både här och där.

Även om vår insats inte räckte till final i år så var det precis lika roligt som vanligt. Laganda och kämpaglöd var som alltid på topp.

Glada miner efter 7 timmars tävlande på Stenkullen!

Kompletta resultat från Stenkullen