Seger i Lag-SM för herrarna!

Knappt hade vi hunnit avsluta Världsungdomsspelen innan det bar av upp till Uppsala för årets totala höjdpunkt; Lag-SM! Likt ifjol hade ÖIS såväl herr- som damlag till start. Konkurrensen var i år osedvanligt hög med många starka lag. Kalkylen talade för att herrarna kunde vara med och slåss i toppen medan damerna – efter några tunga återbud – skulle få kämpa för att undvika degradering till Lag-SM kval.

Inget Lag-SM utan dramatik. Precis när tävlingen skulle dra igång stukade Michaela Meijer olyckligt foten, detta i sitt sista inhopp. Hon förmådde häva sig över ingångshöjden 1.60m för att rädda en poäng men givetvis var detta allt annat än en optimal inledning på tävlingen. Därefter gick saker emellertid bättre och så gott som alla presterade i nivå med vad som förväntades eller ännu bättre.

Carl Bengtström gav sig på dubbeln 400m/200m och inkasserade totalt 15 poäng. Detta efter en komfortabel seger på den längre distansen och en stark insats på den kortare. 200m-tiden 20.99 (+1.5) imponerar särskilt med tanke på att Carl sprang på den innersta banan.

Carl Bengtström drog in 15 av våra 100 poäng via seger på 400 meter (46.48 sek) och en andraplats på 200m (20.99 sek).

En om möjligt ännu tuffare dubblering stod Johanna Larsson för då hon sprang såväl 3000m hinder som 5000m slätt. Ingen enkel uppgift; närmast omöjlig för de flesta. Johanna genomförde emellertid bägge sträckor med bravur. På hinderloppet plockade hon flera placeringar mot kalkylen och satte ett nytt personligt rekord med tiden 11:17.44. Trots det loppet kunde hon avverka ytterligare 12½ varv så pass snabbt att hon endast hade en löpare framför sig. Imponerande!

Johanna Larsson är den tuffaste av dom tuffa! Dubbleringen 3000m hinder och 5000m är brutal, special i hög värme!

Joni Kaartinen kom till Uppsala med ett två veckor ungt personbästa på 69.54m. Efter en lite försiktig inledning vräkte han ut spjutet långt i den fjärde kastomgången. ÖIS-klacken jublade hejdlöst när spjutet damp ner strax bortom 70m-linjen. Joni själv vågade inte tro att det var sant förrän resultatet upp på tavlan: 70.48m! Inte kunde han valt ett bättre tillfälle för att passera drömgränsen…

Vid 32 års ålder knäckte Joni Kaartinen drömgränsen i spjut. Vårt nya klubbrekord lyder på 70.48m!

Lika häftigt var loppet på 800m för herrar. Felix Francois gick upp och anförde klungan tätt följd av Ullevis Andreas Kramer och Spårvägens Joakim Andersson. När Kramer passerade under slutvarvet trodde nog alla att det var för gott. Det blev direkt en tendens till lucka ner till Francois och Andersson som kämpade för att inte bli alldeles avhängda. Väl in på upploppet lyckades dock Francois få kontakt och han gick ut en bana för att om möjligt utmana världslöparen Kramer. Steg för steg närmade han sig och med 30 meter kvar låg de helt jämsides. Kramer svarade men Francois spurtade mer ursinnigt än någonsin. Läktaren höll på att lyfta när publiken insåg vad som höll på att ske. Felix klöv mållinjen på tiden 1:49.07 och segermarginalen blev 0.08s. Det var första gången han lyckades besegra Kramer vilket säkert gjorde gott för självförtroendet.

Felix Francois slog sista spiken i kistan när han spurtade ner Andreas Kramer på upploppet på 800 meter!

Även på damsidan gick 800- segern till Sällskapet. Detta genom Julia Nielsen som tog kommandot från start och sakta men säkert spräckte hela fältet. Segertiden 2:06.29 ger mersmak då loppet genomfördes i en del blåst och då Julia gjorde hela jobbet på egen hand.

Duellen med Götas Lova Perman blev till intet. Julia Nielsen var överlägsen på 800 meter och loppet talar för tider under 2,05 inom kort…

Den andra grensegern på damsidan tillskrevs inte helt oväntat Rebecka Abrahamsson i damernas tresteg. Efter ett par lite trögare tävlingar var det roligt att se hur det stämde bättre denna gång. Rebecka hoppade 13.41m (+2.2) vilket är endast centimetern från hennes årsbästa.

Vi tog många ytterligare andraplatser. Gustav Karlsson räddade 7 poäng på 400m häck genom att kasta sig över mållinjen på 53.34 precis före två motståndare. William Asker gjorde en ny fin stavtävling och blev med 4.96m slagen endast av Upsala IF:s världsstjärna Mondo Duplantis. Gabriel Wallmark blev tvåa i den manliga tresteget efter ett hopp på 15.34m (+3.3).

Bara Mondo rådde på William Asker…

Gabriel var lite justerad men tog ändå sju goda poäng i tresteget.

Wilma Nielsen visade god form på 1500m när hon efter en lugn inledning på loppet sprang sista varvet så snabbt att tiden blev goda 4:23.16. I och med detta var hon endast ett par steg bakom segrande Lovisa Lind. Emilia Hammarström slog till med sitt livs längsta längdhopp när hon flög hela 6.24m (+3.6). Tvåa blev även det manliga stafettlaget som efter säkra växlingar sprang in på 41.14 och därmed avgjorde lagkampen.

Emilia flög längre än någonsin. 6.24m i lite för stark medvind gav en andraplats i grenen.

Wilma Nielsen gav Lovisa Lindh en hård kamp ända in på upploppet på 1500 meter. Bara ett par dagar tidigare hade hon sänkt klubbrekordet på 800m till 2.04.09.

Snöpligt nog slutade damlaget sjua – en futtig poäng bakom Malmö AI – och kommer därmed behöva kvala för att nå finalen nästa år. Herrlaget hade däremot marginalerna på sin sida och kunde bärga ÖIS andra Lag-SM-guld. Till slut skrevs lagpoängen till majestätiska 100 poäng, att jämföra 91 poäng som såväl tvåan Upsala som trean Hässelby tog.

Stina Jacobsson tog fem poäng i spjut med ett fint kast på 44.46m.

Petter Gustafssons krånglande ljumske var ett orosmoment. Han löste dock det hela på bästa sätt och kom in som säker fyra på 110m häck med 14.64.

Slutpoäng

Män
1 Örgryte IS 100
2 Upsala IF 91
3 Hässelby SK 91
4 Spårvägens FK 84
5 Ullevi FK 73
6 Mölndals AIK 71
7 Tureberg FK 68
8 Malmö AI 62
Kvinnor
1 Spårvägens FK 93
2 Ullevi FK 92
3 Hässelby SK 90
4 IF Göta Karlstad 86
5 Upsala IF 77
6 Malmö AI 71
7 Örgryte IS 70
8 Täby IS 67

Awet Mengsteab, just hemkommen från USA, tog en stark andraplats på hinder.

Leo Zikovic tryckte iväg seniorkulan hela 16.19m vilket var ett nytt klubbrekord i M22. En fin fjärdeplats och många tunga skalper på köpet. Och detta med en nyvrickad fot…

Felix spänner musklerna inför klubbkompisarna efter att ha spurtat ner Andreas Kramer.

Joni jublar efter att ha nått målet han jobbat hårt och länge för!

/Jonathan Carbe

Den kompletta resultatlistan

Funktionärsinformation Världsungdomsspelen

Med en dryg vecka kvar till Världsungdomsspelen så saknar vi fortfarande ett antal funktionärer. Har du inte redan anmält dig så gör det OMEDELBUMS!

Ring eller skicka mail / sms till Jonathan Carbe . Vi behöver alla goda krafter för att genomföra tävlingen med sedvanligt högklassig standard !

Vi har definitivt ingen brist på tävlande. I skrivande stund ligger vi runt 7.000 anmälningar och det droppar stadigt in efteranmälningar.

Funktionärsförteckning (15/6)

Tidsprogram 2022

PM för aktiva

Karta över Ullevi

Funktionärskallelse

PM för grenledare

Aktuell startlista

Här kommer Jonathan Carbe på sitt livs första VU-spel. Intensiteten som vanligt på topp, men tekniken kan finslipas något lite…

Lag-SM i Uppsala den 21 juni!

Dags för lag-SM final!

Lagom hinner vi klara av Världsungdomsspelen och dra igång första friidrottsskolan av två så kommer nästa tävling med stort intresse, nämligen Lag-SM finalen. I år står Uppsala som arrangör och här kommer information för berörda och intresserade.

Avresa: kl 16.00 från Friidrottens hus, måndag den 20/6 i storbuss, tillsammans med MAIK:s herrlag

Hemresa: direkt efter avslutad tävling tisdag den 21/6

Boende: Scandic Nord i Uppsala i dubbelrum. Utcheckning kl 12.00.

Måltider: Matstopp på vägen upp är planerat men man kan ju ha med egen matlåda om så önskas. Frukost tisdag ingår på hotellet, lunch under tisdagen är förbokad (buffé mellan kl 11-15.30 på ifu Arena)

Frukosten på hotellet behöver ”bokas” och ni säger till i receptionen väl uppe måndag kväll när ni önskar äta tisdag morgon. Det ligger tidsslottar om 30min från kl 06.00-09.30.

Tidsprogram: https://www.smfriidrott.se/lag-sm-final-2022/tidsprogram/

Tävlingsinformation/PM: https://www.smfriidrott.se/lag-sm-final-2022/innehall/

Reseledare från ÖIS: Jonathan Carbe

Förra årets resultat: https://trackandfield.se/Resultat/2021/210629.htm

Göte Lindblad ur tiden

Jag har den smärtsamma plikten att meddela att allas vår vän och idrottskamrat Göte Lindblad gått ur tiden vid 98 års ålder.

Göte var ett föredöme och en inspiration för alla som träffade honom. Uppvuxen under ytterst fattiga förhållanden. ”En statarunge från Uppsala” sa han själv.
Han jobbade sig upp och gjorde karriär i marinen.

På gamla dar satsade han på friidrott och sopade rent i veteranmästerskapen. Eller vad sägs om fem VM-guld, tolv EM-guld, 34 NM-guld och ofattbara 94 SM-guld.

Som 75-åring sprang han 400 meter på 61,44 sek och som 78-åring tog han 120 kilo i bänkpress.

Hans gränslösa kärlek till sin hustru Dolly genomsyrade hans liv. Han kunde alltid på dagen säga hur länge de varit ihop. När hon blev sjuk så vårdade han henne hemma och satt i en stol vid hennes säng genom nätterna.

Efter hennes bortgång instiftade han ett pris till hennes minne som han vid Världsungdomsspelen delade ut till två lovande friidrottsungdomar. Stiligt uppklädd var han på plats och räckte över såväl blommor som en skulptur och en rejäl slant därtill.

Vila i Frid Göte! Jag hoppas innerligt att du nu fått återförenas med din älskade Dolly.

Göte delar ut sitt pris på Ullevi 2018.

17 lag till start vid Stafett-SM!

I samband med Stafett-SM på startade utomhussäsongen igång på allvar. I år var mästerskapet tillbaka på Slottsskogsvallen och 17 st ÖIS-lag kom till start.

På M 4x100m lyckades kvartetten Hirsh-Apelgrim-Carlryd-Pihlblad försvara guldet från ifjol. Efter säkra växlingar rakt igenom var det aldrig något snack om saken och tvåan Malmö AI distanserades med över kvartssekunden.

Även i M22-klassen korsade ÖIS-laget mållinjen först på den korta stafetten. Emellertid fick man nöja sig med silverpengen då det blev omlopp för Malmö och Ullevi, som ursprungligen startat på fel banor! Snöpligt nog klockades Ullevi på sex hundradelar snabbare än vårt lag, där en avstannande Vidar Stenqvist naturligtvis känt sig segerviss under slutmeterna…

Det kom ändå att bli två uppsättningar guldmedaljer i M22-klassen. Genom trion Gustav Karlsson, Edvard Hansson och Kalle Wållgren säkrades segern på 3x400m. På 3x800m var Gustav Karlsson återigen i farten, denna gång tillsammans med den nyblivne klubbkamraten Jakob Zäll samt den rutinerade stafettlöparen Felix Larsen Nilsson. I den sistnämnda stafetten noterades ett prydligt klubbrekord på 5:52.85.

Andra raka guldet i M22 3x800m! Jakob Zäll debuterade i ÖIS-linnet på bästa sätt.

På 4x400m saknade vi såväl Carl Bengtström som Anders Pihlblad. Med tanke på det var det imponerande att ställa ett lag på banan som var gott för tiden 3:12.38. Våra löpare fick denna gång ge sig för MAI och Upsala, som ställde upp med slagkraftiga lag. Ett brons behöver vi inte skämmas för men visst ska vi ta tillbaka titeln 2023!

I F19 ställde vi upp med lag i samtliga stafetter. Bäst gick det på stafett 1000m där tjejerna äntligen fick kliva upp på pallen. I finalloppet gjorde Ester Mägi Theorin en dundersträcka på 300m och förde upp laget från sjunde till tredje plats! På slutsträckan kunde en urstark Elna Wester förvalta positionen och mållinjen passerades på det nya klubbrekordet 2:18.21. Bronset kompletterades med en stilig nosning (fjärdeplacering) på den korta stafetten och en femteplats på 3x800m.

Brons med bra häng på guldet och ett kraftigt klubbrekord för F19-gänget på stafett 1000m!

I P19-klassen blev det inga medaljer denna gång men här såg vi istället lysande individuella prestationer.  William Brandbergs personliga rekord på 400m från i vintras lyder på 53.10. Nu sprang han under 50 sekunder på slutsträckan i stafett 1000m. Detta såväl i försök som final! På 3x800m var det Albin Hagstedts tur att vara värst. Ett personbästa på 2:05.02 från 2021 hindrade inte en slutsträcka på under två minuter! Visserligen med flygande start, men ändå… Poängplatser blev det på båda distanserna då man var femma på stafett 1000m och fyra på 3x800m.

För våra yngre lag var det många debutanter i såväl SM- som stafettsammanhang. P17-laget växlade tyvärr över på 4x100m men blev en erfarenhet rikare. Bättre gick det för P15 och F15 på 4x80m där växlingarna satt precis som de skulle! P15 hade glädjande nog även lag på 3x800m. Där fick vi se grabbarna gå en stenhård kamp om åttondeplatsen mot Växjö, och lyckligtvis kunde Valter Jönrup avgöra till Sällskapets fördel efter en stark avslutning.

De kvinnliga seniorlagen var i år något reservbetonade men vi hade lag på 4x100m och 3x1500m. På den kortare stafetten tog sig laget till final efter att ha klarat att hålla den sista växeln inom växlingszonen med minsta möjliga marginal… Väl i finalen slutade det med en sjundeplacering. På den längre stafetten hängde ÖIS-tjejerna med i täten längre än förväntat. Dock visade sig de andra lagen lite för starka på slutsträckan och det blev en sjätteplats för trion som hade ett åldersspann på 20 år.

/ Carbe