Rain in Spain!

ÖIS har ju ett par ytterst verksamma ambassadörer i främmande land. Stefan Blomqvist startade sin egen friidrottsklubb, Hill County Comets, borta i Texas och Ola Carlsson är aktiv tränare i Nerja Spanien. Bägge dessa har känt av Coronapandemin i minst lika hög grad som vi här hemma.

Nu är situation bättre och man kan träna ordentligt, i alla fall utomhus. Men även vädret har ställt till det under senaste tiden. I Texas kom det till och med lite snö härom veckan, vilket inte hör till vanligheterna. Och i Spanien…. har det regnat lite…

Det är dock inget som stoppar en ÖIS-tränare. Kolla in detta sagolika klipp från södra Spanien!

Speciellt imponerad blir man av killen som jobbar hårt med sin springstil!
Notera också bakgrundsmusiken, ”It’s raining again” med Supertramp!

Växjö – en stor liten tävling…

Till helgen är det dags för Quality Hotel Games i Växjö. Vanligtvis en av landets allra största inomhustävlingar. Och så blir det troligtvis även i år utifrån givna ramar. Man kör ett fullt seniorprogram fast då endast för eliten (”de som står på listan”).

Totalt finns 122 deltagare som gör 189 starter på startlistan. Av dessa är följande 16 ÖIS-are

Alexander Andreasson – 99      60m – 200m
Jonatan Hirsh – 98                     60m – längd
Carl Bengtström -00                  200m – 400m
Gustav Karlsson -00                  200m – 400m
Samuel Wiik -98                         200m – 400m
Anders Pihlblad -98                   200m – 400m
Karl Wållgren -01                       200m – 400m
Vidar Stenqvist -00                    400m
Petter Gustafsson -94                 häck 60m
William Asker -04                       stav
Artur Engström -96                    tresteg
Victor Koch -98                           tresteg
Isak Persson -95                          tresteg
Gabriel Wallmark -02                tresteg
Maja Nilsson -99                         höjd
Jenny Lestander -98                  längd – tresteg

Vill man följa helgens övningar så är det följande länkar som gäller:

Tidsprogram

Startlista

Resultat på tävlingens hemsida

Webbsändning (49/dag-79 för bägge)

Vi kan se fram emot en rad spännande starter. Växjös banor är ju erkänt snabba och denna gång bjuds det på riktigt bra motstånd i de flesta grenar.

Carl Bengtströms debut på 400m gav ju lysande 47.01 sek och frågan är om klubbrekordet på 46.95 överlever helgen. Riktigt intressant blir ju också hans revanschmöte med Kasper Kadestål över 200m. Vid fjolårets ISM just i Växjö diskades ju Kasper för tjuvstart vilket debatterades våldsamt efteråt. Det snackades om att igenslagna dörrar förorsakat hans tjuvstart med mera. Kadestål fick springa finalen under protest och var först över mållinjen men diskades sedan.

Den omdiskuterade SM-finalen på 200m vid ISM 2020. Nu är det dags för revanschmöte!

Petter Gustafsson får möta den flerfaldige SM-vinnaren Max Hrelja (PB 7.75) på häcken i Växjö vilket kan resultera i ytterligare pressning av hans 7.93 från förra helgen.

Isak Perssons första sextonmetershopp i tresteg väntar runt hörnet. Säsongsdebuten i Uppsala förra helgen gav hela 15.86m.

Maja Nilsson är tillbaks på allvar. Det bevisade hon eftertryckligt vid AIRTIME där hon öppnade säsongen med ypperliga 1.88m.

Vidar Stenqvist gör sin allra första tävling iklädd ÖIS-dräkten. Vidar sprang redan som 18-åring på fenomenala 10.59 och 21.29 sek tävlande för Täby IS. Sedan råkade han ut för en rad muskelbristningar som hejdade karriären. Under fjolåret tävlade han inte alls men nu gör han comeback som 400m-löpare. Vi håller tummarna!

Alexander Andreasson har inlett säsongen med 2×6.89 sek på 60 meter. Kan han månne kapa en eller annan hundradel på den tiden på Tipshallens hårda och snabba banor?

Som sagt, håll koll på Växjö till helgen! Det kan smälla till ordentligt…

Vidar Stenqvist till höger tillsammans med tillförordnade klubbchefen Carbe. Eller möjligen tvärtom…

Den fantastiska historien om ÖIS snabbaste man!

En titt i vår rekordlista visar att ÖIS snabbaste man genom tiderna heter Anthony Nwanokvale. Han innehar klubbrekorden på såväl 60 meter (6.80 sek) som 100 meter (10.56 sek). Bägge noteringarna från 1992. Eftersom jag vet att det finns ynglingar i Sällskapet som sneglar på de här rekorden så kan det vara lämpligt att berätta den fantastiska historien om ÖIS snabbaste man genom tiderna.

Anthony föddes i Ewulu Bendel State i Nigeria. Han satsade hårt på studierna och läste till läkare i Atén och bodde här och var under ett par år. 1985 hamnade han i Kortedala. Efter ett tag drabbades han av kronisk huvudvärk. Han träffade då en läkare som gav honom det goda rådet att börja träna. Eftersom han ägnat sig åt brottning i tonåren testade han först på det, men kände att det inte riktigt var hans grej. Då hörde han av sig till friidrotten och träffade Pekka Dahlhöjd. Pekka såg att han var kvick i rörelserna men inte hade någon som helst löpteknik. Därför fick han börja träna i vår 12-årsgrupp för att lära sig grunderna, vid 27 års ålder!

Ett halvår senare (maj 1989) gjorde han sin tävlingsdebut. Han vann Ymerspelen i Borås med 4-5 meter på sensationella 10.85 sek! Vid Kvilles Vårtävling fick han för första gången möta rejält motstånd och hamnade på banan bredvid svenske mästaren Thomas Leandersson från MAI. Leandersson seglade ifrån och ledde halvvägs med ca 3 meter… Sedan hände det oväntade att Anthony snabbt närmade sig och passerade mållinjen bara metern efter Malmölöparen. Segertid 10.64 och Anthony 10.75! Senare under säsongen sänkte han klubbrekordet till 10.71 sek vid tävlingar i Västerås.

Försäsongen 1990 visade han ytterligare framsteg. Kvilles Vårtävling innebar seger före MAI:s storstjärna Marty Krulee och Lars Hedner på 10.69 i något för stark medvind. Däremot var det godkänd vind i Umeå den 20/6 när han sänkte sitt klubbrekord till 10.68. Noterbart från det loppet var att han besegrade den förre världsrekordhållaren på 60 meter Houston McTear!

Vid det här laget hade Anthony dock börjat få problem med sina ljumskar. Han började med friidrotten sent i livet och var fortfarande lite för stel och osmidig för sin explosivitet.
Vid SM i Helsingborg drog han till med 10.54 i +2.4 m/sek i försöket, men kunde sedan inte göra sig rättvisa i semi på grund av sina ljumskar.

Hösten 1991 fick Anthony ett stipendie vid Mankato State University i Minnesota och han tog chansen att återuppta sina studier. Efter att ha sänkt klubbrekordet på 60 meter till storfina 6.80 sek vid en tävling i Friidrottens Hus den 18 januari styrde han kosan över atlanten. Den 9 maj löpte han i Sioux City, Iowa på 10.56 i perfekta 2.0 m/sek medvind.

Hans numera 28 år gamla noteringar är ännu gällande klubbrekord för ÖIS. Säsongen 1992 kom nämligen att bli den sista för Anthony Nwanokvale som därefter koncentrerade sig på sina studier och blev kvar i USA.

Anthony Nwanokvale innehar våra klubbrekord på såväl 60m som 100m sedan 1992.

Förbluffande bra…

Den gångna veckan tog inomhussäsongen fart på allvar. Ja, i det mikroformat för en begränsad grupp elitaktiva som tillåts i nuläget vill säga. Och visst har man förståelse om såväl motivation som framtidstro tagit rejält med stryk hos de aktiva efter snart ett år i pandemins grepp! I ärlighetens namn är ju också de tävlingar vi kan erbjuda just nu i sitt miniformat inte så där oerhört inspirerande.

Desto mer förbluffad blir man över den höga resultatnivå som presterats den gångna veckan. Uppenbarligen har de aktiva lyckats sköta vinterträningen i stort som vanligt och är nu överlyckliga över att över huvud taget få lov att tävla. Här följer en summering över helgens tävlande:

Fredag 15/1 – AIR TIME2 Friidrottens Hus

Den tredje tävlingskvällen av AIRTIME hade längdhopp och en liten gnutta tresteg på programmet. I herrarnas längd var Ullevis 18-åring Oliwer Danielsson det stora utropstecknet med seger på 7.38m. Jonatan Hirsh kämpade med att få ansatsen att stämma men kunde i sitt sista hopp klämma till med goda 7.13m. Samma gällde för Jenny Lestander som i sitt sista hopp fick till en skaplig plankträff och hoppade 5.92m. Det fattades en futtig centimeter till Emilia Hammarströms segerresultat.
Olof Ryberg presterade sitt livs första sexmetershopp under tak med 6.05m.

Resultat AIRTIME2

7.13m var en utmärkt säsongsdebut för Jonatan Hirsh.

Lördag 18/1 – Svenska Stavtouren i Uppsala

Melker Svärd Jacobsson gjorde säsongsdebut i Uppsala på lördagen. Inledningshöjden 5.33m togs direkt, men sedan var det stopp på 5.48m. Den höjden klarades däremot av norske Simen Guttormsen som därmed tog hem segern. 16-årige William Asker hade en lyckad dag som resulterade i det nya stiliga personrekordet 4.72m! Han klarade såväl 4.30 – 4.45 – 4.60 som 4.72m i första försöken innan 4.84m blev för högt.

Resultat Stavhoppstouren 2

Melker säsongsdebuterade i Uppsala på lördagen.

William höjde sitt fjolårsbästa med 12 cm direkt.


17/1 -Svenska Sprintutmaningen Friidrottens Hus

Häcklöparna var först ut och Petter Gustafsson sänkte klubbrekordet med en hundradel till 7.93 sek! På sina två första tävlingar har han nu radat upp sviten 7.94 – 7.98 – 7.93 – 7.95 vilket imponerar. Nästa helg tävlar han på Växjös erkänt snabba banor och klubbrekordet sitter löst igen.

På 60 meter imponerade Karlstads Henrik Larsson med raska 6.69 sek. Alexander Andreasson upprepade sina ypperliga 6.89 från förra helgen och blev trea i ett riktigt starkt startfält.

Anders Pihlblad är en synnerligen talangfull yngling, nykomling i Sällskapet sedan i höstas. Nu sprang han årets första 200-ing på ypperliga 21.81 sek. Erik Annerfalk vann loppet på 21.67 efter en blixtrande öppning. På slutet närmade sig Anders men hann inte ända fram.

Till slut fattades det inte mycket fram till Annerfalk.

Carl Bengtström gjorde en spännande start på 400 meter efter att sett väldigt stark ut på träning. Han dundrade runt första varvet på ca 21,7 men stod likväl distansen ut. Klockan stannade på 47.01 sek, endast sex hundradelar över rekordtiden från fjolårets IJSM. Kvalgränsen till Inne-EM (47.60) underskreds med kraftig marginal.
Frågan är om ändå inte Kalle Wållgrens löpning strax bakom Carl var än mer sensationell. Efter att ha släppt några meter på första varvet så avverkade han ett urstarkt andravarv och var överraskande nära över mållinjen. Med 48.24 sänkte han sitt inomhuspers (50.22) med i runda tal TVÅ SEKUNDER! Även utomhusperset (48.58) underskreds. Det här premiären skvallrar om häcktider på 51-talet till sommaren.

Resultat Svenska Sprintutmaningen 2

Såväl Carl Bengtström som Kalle Wållgren imponerade stort på 400 meter!

Samuel Wiik (50.65) och Gustav Karlsson (50.94) säsongsdebuterade på 400 meter på ett utmärkt sätt.


18/1 – Hopptävling Uppsala

Fjolårets sensationsman i tresteg, Isak Persson, demonstrerade direkt att vinterträning skötts exemplariskt. På söndagen vann han tresteg på nya inomhusperset, och tillika Svenska årsbästat 15.86m! Serien innehöll dessutom hopp på 15.69, 15.55 och 15.52m. Vi ser fram emot hopp AVSVÄRT förbi 16-meterslinjen under 2021.

Isak lär visa upp fler SM-medaljer vad det lider…

Resultat Hopptävling Uppsala 18/1

Och givetvis var det Firma DECA och Hasse Sjögren som tog alla de fina bilderna!

Maja tillbaks på allvar!

Maja Nilsson var det stora namnet när tävlingsserien AIRTIME2 inleddes med höjdhopp på onsdagskvällen i Friidrottens Hus. Maja var ju en ”barnstjärna” och vann Ungdoms-EM redan 2016 på 1.82m. Året efter tog hon brons vid Junior-EM19 med 1.85m. 2018 var hon sjua vid Junior-VM på 1.87m.

2018 hade hon dock börjat få problem med sin upphoppsfot. Dessa tilltog efterhand och hösten 2019 tvingades hon till en operation. Denna krävde en lång rehab och säsongen 2020 blev inte mycket att tala om, som bäst 1.82m. Under hösten har det dock med tydlighet synts att hon nu är tillbaks på allvar och onsdagens tävlingspremiär underströk detta ytterligare.

Såväl 1.75m, 1.78m som 1.81m klarades i första försöken med betryggande marginal. På 1.85m kom en rivning i första försöket innan hon klarade smärtfritt i andra. 1.88m gled hon över direkt med en lätt touch av ribban! Sedan höjde hon till personbästa 1.91m och åtminstone två av de tre försöken var riktigt skapliga utan att vara jättenära.

Det gick inte att ta miste på hennes glädje över resultatet och att vara tillbaks på riktig elitnivå. Tvåa i tävlingen kom GKIK:s Emma Söderström som klarade fina 1.78m och rev hårfint i sitt sista försök på 1.81m.

Herrarnas tävling innehöll endast tre man och vanns av Arvid Ryberg (IF Göta). Till ackompanjemang av Bruce Springsteen tog han sig över hela 2.05m. Bakom honom hoppade ÖIS två 02:or Gabriel Wallmark och Lukas Edqvist alldeles ypperligt. Gabriel tog nya personrekordet 1.97m och var inte alls långt borta på 2.00 heller. Den höjden tog sig däremot Lukas över i sitt sista försök och blev därmed tvåmetersman även inomhus. Utomhus har han hoppat centimetern högre.

Nu är Lukas tvåmetersman även inomhus. Det kommer mera!

AIRTIME2 fortsätter imorgon med kulstötning och på fredag med längdhopp. Ni kan följa tävlingarna via livestream med start kl 20.00. I längdhopp handlar det om säsongsdebut för Jenny Lestander och Jonathan Hirsh.

Säsongsdebut handlar det också om för Melker Svärd Jacobsson i stavhopp på lördag. Den andra deltävlingen i Stavhoppstouren går i Uppsala med fyra ÖIS-are i startlistan. Förutom Melker också unge William Asker i den manliga tävlingen. Fanny Berglund och Malin Dahlström deltar i den kvinnliga tävlingen. Också denna tävlingen kan man följa på nätet via den här länken. Första start kl 11.00

Melker årsdebuterar i Uppsala på lördag.

På söndag är det så dags för deltävling två av den Svenska Sprintutmaningen i Friidrottens Hus med många intressanta starter. De mest spännande RödBlå starterna görs av
* Alexander Andreasson 60m. Öppnade säsongen med6.89 förra helgen.
* Anders Pihlblad 200m. Årets nyförvärv har ett personbästa på 21.21 från i somras.
* Carl Bengtström 400m. 1,16,5 i testlopp på 600m signalerar storform.
* Kalle Wållgren 400m. Spännande debut efter bra vinterträning.
* Petter Gustafsson 60m häck. Tangerade klubbrekord på 7.94 förra helgen.

Även denna tävling lär man kunna följa via nätet. Ingen länk uppe ännu men om Ni går in på friidrott.se på söndag så ligger den säkert uppe där.

Senaste gången Carl sprang 400m i Friidrottens Hus tog de två varven endast 46.95 sekunder! Hur fort går det på söndag?

Som sagt, det är en märkvärdig inomhussäsong där endast elitaktiva får lov att tävla och då i mycket små format. Ändå snickras det ihop diverse tävlingar så gott det går och hittills har det bjudits på förbluffande hög resultatnivå

Fjolårets sensationsman Isak Persson säsongsdebuterar i tresteg på söndag kl 14.00 i Uppsala.