En utmaning av stora mått!

Inför vårt 136:e verksamhetsår står vi inför en utmaning av avsevärd omfattning. Efter 26 år på Nya Ullevi flyttar nämligen Världsungdomsspelen till Slottsskogsvallen.

Bakgrunden till detta känner säkert de flesta till. I takt med att musikkonserterna på Ullevi ökat i såväl antal som omfattning har vi fått allt större problem att få ett tävlingsdatum som fungerar för Världsungdomsspelen. Vår målsättning har sedan länge varit att ha ett fast datum helgen efter Midsommar. Historiskt sett har vi också fått detta datum vid de allra flesta tillfällena. Dock har vi ofta fått vänta till oktober-november innan tävlingsdatum kunnat spikas. Då friidrottens program i övrigt läggs i maj månad har detta varit ett konstant problem.

Häckfinish 2018 på Ullevi.

2023 är det fler konserter än någon gång tidigare och vi kunde inte erbjudas ett datum som fungerade. Därför tog vi beslutet att flytta till Vallen, där vi fick det datum vi önskade. Det faktum att Slottsskogsvallen fyller 100 år 2023 underlättade beslutet. IoFF har varit positiva och samarbetsvilliga i våra första planeringsmöten.

En bidragande orsak till beslutet om flytten är även banornas beskaffenhet på Ullevi. Det går inte att förneka att de blivit allt sämre med åren. Den tunga trafiken i samband med konserterna innebär att underlaget tar väldigt mycket stryk. Att byta ut mondobeläggningen räcker inte när underlaget är i så dåligt skick.
Vallens banor är bättre och kommer dessutom läggas om helt inför 2024.

Fördelarna med Ullevi är främst två. Delas den tekniska utrustningen som är anpassad efter stora arrangemang. Högtalaranläggningen, storbildsskärmen, regicentraler för eltid och webbsändning, speakerbås mm.
Vidare den närmast obegränsade tillgången av lokaler, kiosker och restaurangkök.

Tre generationer Holm står och myser vid räcket borta i höjdkurvan efter Melwins allra första tvåmetershopp.

Vi genomför en fullständig genomlysning av arrangemanget och de åtgärder som måste göras inför tävlingen. Dels vad gäller lokalbehoven där vi behöver komplettera med Friidrottens Hus, Frölundaborg (restaurangkök) och evenemangsparken framför Vallen. Inne på Vallen kommer vi använda ”gamla serveringen” som tävlingskansli. Vidare kommer vi använda samtliga fyra torn i betydligt högre utsträckning än under de senaste 50 åren.
Det kommer krävas en teknisk upprustning. En storbildsskärm placeras vid maratonporten. Vidare kommer vi ha sprint på bägge långsidor.

Tävlingen har väldigt mycket varit förknippat med Ullevi och känslan av att tävla där. I slutändan är det helt upp till de tävlande om de köper vårt ”nya koncept” på Slottsskogsvallen. Det är oerhört viktigt att vi på alla punkter gör ett precis lika bra arrangemang 2023 som klubbarna är vana vid.

Några entusiastiska norska fans hejar fram sin favorit!

Det blir väldigt spännande att se hur stämningen blir på Vallen. Det brukar vara i snitt 5-6.000 människor på plats under tävlingarna och det kommer kännas betydligt mer på Vallen än på det gigantiska Ullevi! Vi tror och hoppas att det kommer bli ett ”jäkla tryck” på den betydligt mindre och intimare arenan.

Som sagt en rejäl utmaning, men en oerhört spännande sådan! För att det skall bli den succé vi alla hoppas på så krävs det dock att alla klubbmedlemmar ställer upp till 100% och hjälper till. Boka in den 30/6-2/7 i din kalender för Världsungdomsspelen 2023! Vi tar gärna emot din anmälan redan nu! Hör gärna av dig till kansliet om du har några frågor eller ideér inför tävlingen.

Högklassiga funktionärer är hemligheten bakom Världsungdomsspelen!

Vi räknar med att ha en storbildsskärm vid maratonporten. Kanske inte riktigt i det här formatet dock…