Färdighoppat för Melker

Saxat från friidrott.se 21-11-11

För två veckor sedan fattade han det definitiva beslutet; elitsatsningen är över. ”På det stora hela är jag väldigt stolt över det jag har lyckats prestera”, säger Melker Svärd Jacobsson.

Häromveckan meddelade Angelica Bengtsson att hon lägger ner sin elitsatsning . Nu meddelar ännu en svensk stavstjärna att karriären är över.

– Jag har väl egentligen haft ganska mycket problem med skador och andra tråkiga grejer som gjort att motivationen inte alltid varit på topp de senaste åren. Så tanken på att kanske lägga ner har funnits i bakgrunden ett tag, men det var först i somras som jag började fundera på allvar på det. För två veckor sedan bestämde jag mig definitivt, säger Melker Svärd Jacobsson, som fortsatt är väldigt besviken på att han inte fick chansen att tävla på OS i Tokyo i somras.

– Att jag inte fick chansen på OS var det som fick bägaren att rinna över. Det kändes väldigt frustrerande och orättvist när jag hade kämpat så hårt, faktiskt hade klarat kvalgränsen och kunde ha fått en biljett. Då kände jag ”vad är meningen med att kämpa när någon annan sitter och tar sådana beslut?”

– Jag har haft stora problem med ryggen och det har varit lite för mycket de senaste åren. Men det var absolut beskedet i somras som ledde fram till att jag slutar nu. Det är inget att sticka under stol med.

”Glasgow den största höjdpunkten”

Om drygt ett år är Melker färdigutbildad läkare. 27-åringen som inledde karriären i MAI men som de senaste fem åren hoppat för Örgryte kan nu blicka tillbaka på en mycket fin karriär som peakade med ett brons på inomhus-EM i Glasgow 2019.

– Prestationsmässigt är EM i Glasgow den största höjdpunkten. Då hade jag också presterat bra hela säsongen. Jag hade kämpat och fick ett härligt kvitto på det jobbet jag hade gjort och det jag hade gått igenom.

melkerglasgow.jpg

På IEM 2019 klarade Melker 5.75 i tredje försöket vilket räckte till bronsmedalj.

.

– På det stora hela är jag väldigt stolt över det jag har lyckats prestera. Det är klart att karriären har kantats av många negativa saker, men samtidigt har jag lärt mig väldigt mycket om mig själv, inte minst när jag gått igenom lite jobbigare situationer. Jag är jättenöjd med det jag åstadkommit, även om jag hade velat åstadkomma ännu mer.

Som högst hoppade Melker 5.82 inomhus och 5.71 utomhus. Båda resultaten är från 2019 och sammantaget är han en av Sveriges främsta stavhoppare genom alla tider.

”Har vågat prova nya grejer”
När han nu vandrar vidare i livet tar han med sig mängder av positiva minnen och upplevelser. Utöver spännande tävlingar runtom i världen framhåller han alla tuffa träningsläger, inte minst gristräningen i polska berg under MAI-tiden.
– Det finns väldigt många härliga minnen att ta med sig, framför allt från olika läger. Man får verkligen en bra teamkänsla när man är i väg på lite udda ställen och tränar väldigt, väldigt hårt tillsammans. Men det handlar även om alla människor jag lärt känna genom åren, exempelvis andra stavhoppare som jag förhoppningsvis kommer att behålla kontakten med.

– En annan sak som jag gärna vill framhålla som något jag är nöjd med är att jag genom min karriär faktiskt har vågat prova nya grejer. Jag bodde i Italien några år och tränade där. Sedan testade jag ytterligare en ny miljö när jag flyttade till Göteborg. Jag känner att jag gjorde allt jag kunde för att det skulle bli så bra som möjligt, att jag vågade testa nya vägar, oavsett om det var i Sverige eller utomlands.

– Jag tar med mig att jag har utvecklats mycket som människa genom åren. Och jag har insett att många inte får uppleva det jag har fått göra. Jag har fått resa runt hela världen och varit med om många häftiga upplevelser, sammanfattar Melker, som avslutningsvis vill tacka för allt stöd han känt genom åren:

– Jag har många jag känner tacksamhet till. Jag har alltid känt ett stort stöd från min familj och alla tränare jag haft. Jag vill också tacka MAI och Örgryte som stöttat mig i allt, och även Svenska Friidrottsförbundet som alltid har gett mig förtroende och chansen att göra det jag har velat.

”Melker är en verklig kämpe”

Svensk Friidrott skickar härmed en varm hälsning tillbaka till Melker och önskar honom all lycka framåt i livet.

Nuvarande generalsekreteraren och tidigare förbundskaptenen Stefan Olsson:

– Jag vill verkligen tacka Melker som varit både framgångsrik och väldigt uppskattad i landslaget under ett drygt decennium. Jag hade själv förmånen att vara förbundskapten vid hans landslagsdebut i Nordenkampen, Tammerfors 2011, när han som nybliven 17-åring persade rejält och vann på 5.45! Det var också kul att vara på plats när han välförtjänt tog medalj på IEM i Glasgow 2019. Hoppas att Melker på något sätt kommer att vara involverad och engagerad i Svensk Friidrott även i framtiden!

Förbundskapten Kajsa Bergqvist:

– Melker har gång efter gång visat att det går att kommer tillbaka till världstoppen efter många skador. Jag vet att detta har varit en inspiration för andra aktiva som haft otur att dra på sig skador. Melker är en verklig kämpe. Bronsmedaljen på IEM är ett ögonblick jag aldrig glömmer. Han visade verkligen styrkan att prestera på topp på mästerskapet och aldrig har en medalj varit så välförtjänt. Om Melker får stavhoppslusten tillbaka är han varmt välkommen tillbaka till landslaget i framtiden.

melker DL.jpg

Sommarens BAUHAUS-gala blev Melkers sista tävling.

.