Mondo stavar till succé!

Egentligen var det tänkt att vi skulle haft ett hejdundrande 25-årsjubileum av Världsungdomsspelen denna helgen.

Egentligen skulle vi genomfört 193 grenar där ca 3500 tävlande ungdomar skulle gjort 9.000 starter.

Istället tvärnitade världen i mars månad när vi drabbades av en okänd och skrämmande farsot som visade här förbluffande sårbart vårt moderna samhälle verkligen är.

Årets tävlingsprogram åkte rakt ner  i papperskorgen och allt ställdes in!

Efter ett par månaders chocktillstånd så började tävlingsidrotten ändå så sakteliga vakna till liv igen. Utifrån de begränsningar som gäller idag så spirade fantasi och uppfinningsrikedom. Mängder av nya spännande nya tävlingsformer växte fram. Oftast uppbyggda kring en gren eller grengrupp för att hålla ner deltagarantalet.

Vi i ÖIS valde att satsa på en Elitgala i grenarna längd och stav på Ullevi. Utgångspunkten var tomma läktare och en sändning antingen via TV eller streaming.

Landets alla främsta längdhoppare nappade direkt på idén! Tack vare Gustaf Hultgrens kontakter lyckades vi sedan även knyta upp ett elitfält i stavhopp. Givetvis med världens just nu hetaste friidrottare, Armand ”Mondo” Duplantis i spetsen.

När Mondo gav klartecken så lyckades vi även få med Discovery på tåget. De gjorde en direktsändning på dplay och TV5, planerad till 2½ timme, men tack vare Mondos uppvisning blev det tre timmar.

I och med TV-sändningen så bekräftade Bauhaus sitt sponsorskap och tävlingen fick sitt namn; BAUHAUS JUMP CHALLENGE.
Sent måndag kväll fick vi kontakt med Johan Hansson, Sportvision som löste reklamförsäljningen på ett lysande sätt med tanke på den ytterst korta framförhållningen.

Det stora problemet den sista veckan var de usla väderleksprognoserna. På onsdag såg det så illa ut att vi tvingades utforma en Plan B som innebar att tävlingen flyttades in i Friidrottens Hus. Hallen bokades och kamerapositioner & reklam planerades. Discovery gav klartecken för en eventuell flytt.

Fredag morgon togs dock slutgiltigt beslut att köra på Ullevi då prognoserna ljusnat betänkligt.

Tävlingsdagen så svek dock SMHI sina löften och det regnade rejält hela förmiddagen. Nerverna var som fiolsträngar, inte minst på undertecknad…
Den Svenska stavtouren avgjordes på förmiddagen under urusla förhållanden, man tyckte verkligen synd om hopparna som slet i regnet.

Vi hade ändå gudarna på vår sida och vid 13-tiden upphörde regnet och banorna torkade upp lagom till huvudtävlingens början.

Tobias Carlryd hoppade hela 7.46w i B-poolen

Längdtävlingen genomfördes i ett virvlande tempo, som alltid med våra VU-trimmade funktionärer! Vi fick se två mäktiga åttametershopp av Thobias Montler (8.13m som längst). Khaddi Sagnia hade svårt att hitta plankan i de svåra vindarna och hennes 6.64m speglar inte hennes verkliga kapacitet. Det kommer ett sjumetershopp innan säsongen är över, det är jag helt övertygad om!

Thobias Montler visade världsklass redan i säsongsdebuten.

Khaddi Sagnia hade det jobbigt med kastvindarna. Det framgår dock med tydlighet vem som var huvudsponsor för tävlingen…

Stavtävlingen blev en mäktig uppvisning av Mondo Duplantis. Sin ungdom till trots en otroligt professionell idrottsman. Trots tunga ben efter en hård träningsvecka ”hemma” i Uppsala så demonstrerade han yppersta världsklass. Han valde att korta sin ansats till 16 steg från de vanliga 20. Lite oväntat var Piotr Lisek den förste av de fem manliga hopparna att försvinna när han rev på 5.50m. Detta var en höjd som Melker Svärd Jacobsson klarade elegant i sin säsongsdebut. Belgaren Ben Broeders klarade likaså 5.50m. Den unge norrmannen Lillefosse (född 2001) imponerade genom att slingra sig över 5.60m.

Piotr Lisek hade en lite tung dag med knappa rivningar på 5.50m.

Pål Haugen Lillefosse är Norges svar på Duplantis!

Efter 5.70m var dock Mondo ensam. Han klarade 5.85m innan han skickade upp ribban på nya världsårsbästa och Stadionrekordet 5.94m. Efter två knappa rivningar seglade han över i sitt tredje försök. Efter detta försökte han sig på 6.00m utan att vara riktigt nära.

Vilken uppvisning! Ingen publik, ett halvvisset väder och träningstunga ben – ändå yppersta världsklass! Man bockar och bugar!

Mamma var på plats och gav goda råd mellan hoppen.

Damernas tävling blev lite avslagen när såväl Angelica Bengtsson som Lisa Gunnarsson rev ut sig på ingångshöjden. Lisa kom från USA bara ett par dagar tidigare och fick hoppa med lånade stavar. Michaela imponerade dock desto mer och seglade i rask takt över såväl 4.30m som 4.45m och 4.60m. Sedan skickade hon direkt upp ribban på nytt svenskt rekord 4.82m. Hon var inte riktigt nära men demonstrerade ändå att hon höjt sin nivå ytterligare i år.

Vi skall också nämna fina ÖIS-resultat i längdhoppet. I B-poolen slog Tobias Carlryd till med mäktiga 7.46m i sitt sista hopp, om än i för stark medvind. Gabriel Wallmark hade däremot en godkänd vindnotering när han för första gången hoppade över ”drömsju” med hela 7.13m.

I A-poolen gjorde Jonathan Hirsh en fin och jämn serie 6.87 – 7.09 – 7.09 – 7.16 – 7.22 – 7.23w. Jenny Lestander radade upp 5.90 – 5.91 – 5.92 men hade nog hoppats på ett sexmetershopp.

Sammanfattningsvis känner jag mig stolt över att tillhöra en förening som löser en så här svår uppgift på ett så övertygande sätt. Gustafs idoga arbete har redan nämnts. I Anna har vi funnit en oerhört kompetent klubbchef som dessutom besitter ett lugn som vissa andra saknar… Yannicks fantastiska presentationer av de aktiva på Instagram är redan legendariska. Våra funktionärer är trimmade till perfektionism under långa dagar på Världsungdomsspelen.

Stort tack också till Christer Falk som lagt många långa timmar på att lösa TV:s alla tekniska behov. Göran Byhlin tog hand om den månghövdade presskåren på ett förstklassigt sätt.

Jag kan inte nämna alla, men mitt stora tack riktar sig till var och en!

Per Crona

Erica Jarder hoppar längd under alerta funktionärers överinseende.

Michaela försökte sig på nya svenska rekordhöjden 4.82m.

Gabriel Wallmarks nya längdrekord lyder på 7.13m!

Melkers säsongsdebut på 5.50m imponerade!