Silverhelg i Karlstad!

Den nybyggda hallen Eva Lisa Holtz arena var platsen för IJSM-IUSM17 detta år. ÖIS åkte till Karlstad med en trupp på 13 aktiva vilka tillsammans tog 8 medaljer varav ett guld, sex silver och ett brons. Lite av en ”Silverhelg” med andra ord…

Leo Zikovic motsvarade favoritskapet i P19 kula när han i praktiken avgjorde tävlingen redan i sin fösta stöt. Denna mätte 18.38m och han putsade detta resultat till 18.63m i sin sista stöt för dagen. I och med detta segrade han med dryga två meter.

För Leo var det en Guldhelg och inget annat! Förmodligen tävlingens mest överlägsne segrare.

 

Cajsa Augustsson var på hugget och noterade nytt personligt rekord i såväl längdhopp som på 60m. I längden hoppade hon 6.06m vilket säkrade silvret i K22 bakom meriterade Tilde Johansson från Falkenbergs IK. På 60m tog sig Cajsa till final och slutade sjua på tiden 7.74. Ellen Hansson gav sig på samma dubblering och fick till det bäst på 60m där hon gick till semifinal i god konkurrens och sprang på tiden 7.92. Att 60m-försöken gick kl. 9:00 på morgonen förstärker den prestationen.

 

På den manliga sidan hade vi också två deltagare på 60m. Alex Apelgrim sprang till sig silvermedaljen i P19-klassen. Detta på nytt personligt rekord – 6.87 – trots att han spände sig en aning på slutmetrarna. Med denna notering raderade han ut Carl Bengtströms klubbrekord i klassen. Efter två lopp på 6.90 var denna rekordnotering honom väl unt.  Edvard Hansson satte personbästa med tiden 7.03 vilket gav en finalplats i klassen M22. Väl i finalen sprang han nästan lika fort och blev åtta på 7.05.

6.87 lyder vårt nya klubbrekord på 60m i såväl M22 som P19-klassen.

 

I F19 400m fick vi se ett svenskt juniorrekord av Vallentunas Moa Granat. Där bakom blev det en knallhård batalj om silvret mellan Elna Wester och Växjös Elenie Carlsson. Elenie fick spets av de båda vid varvning och Elna fick finna sig i att springa i ytterspår hela andra varvet. Ändock hade hon krafter att trycka sig förbi på upploppsrakan och roffa åt andraplatsen efter Granat, sju hundradelar före Carlsson. Tiden 56.36 för Elna imponerar med tanke på hon sprang ett antal extra meter på slutvarvet. Hon förbättrade därmed också sitt eget klubbrekord (F19) men nästan sekunden. Vi noterar också att Elwira Ripsweden gladde med en femteplats i K22 på nya personbästat 59.91. Albin Hagstedt gjorde ett nytt bra lopp och var med 51.41 enbart 13 hundradelar från sitt eget personliga inomhusrekord.

Elna hade en tuff batalj med växjötjejen stora delar av loppet, men hade de bästa krafterna på slutmeterna. Det gav en silvermedalj bakom Moa Granats suveräna svenska juniorrekord på 53.78.

 

Höjdhoppet för F19 blev en förnämlig historia. Samtliga medaljörer hoppade hela 1.77m varav Engla Nilsson var en av dem. Det tidigare Sverigeårsbästat i klassen låg på 1.76m… Engla inledde på 1.61m och tog sedan varje höjd i första försöket till och med tangerade personbästat 1.75m. Efter två knappa rivningar slog hon till med ett kanonhopp och flög över 1.77m med god marginal! Detta hopp skulle säkert räckt till även för 1.80m… Då Turebergs Alvah Lind klarat samma höjd i ett tidigare försök slutade Engla tvåa i sin livs tävling (hittills).

Engla med armen i band vid prisutdelningen. Vid sista försök på 1.79m landade hon olyckligt och slog axeln ur led! Efter lite kalabalik las dock armen rätt igen och det lär inte bli några bestående men. 1.77m innebär även ett nytt klubbrekord i klass F19.

 

Lukas Edqvist (M22) hoppade 14.99m i tresteget och tog silver bakom Mölndals Oskar Weidenholm. Dagen efter var Lukas tillbaka i sandgropen och testade på längdhoppning. Detta gjorde han med bravur och resultatet 7.25m indikerar på konkurrenskraftig kapacitet även för denna gren. Klassen på tävlingen var så pass hög att denna notering endast räckte till en fjärdeplacering. I tresteget för K22 bjöd Sofia Ensberg på fin hoppning och noterade nytt personbästa inomhus med resultatet 10.60m. Hon placerade sig därmed på en sjätteplats, hennes bästa hittills i SM-sammanhang.

Lukas Edqvist drog till med ett monsterpers på 7.25m i längd. Övervakad av grenledaren och f.d. ÖIS-aren Ulf ”legenden” Johansson (PB 7.61m).

 

Två medaljer blev det i P19 stavhopp. Den svenske seniormästaren William Asker fick denna gång ge sig för Västerås Viktor Rahm. Silvermedaljen var emellertid inte hotad efter ett hopp över 4.91m för William. Delad trea blev Felix Steene som klarade sin ingångshöjd 4.50m i första försöket men därefter inte fick till det på nästa höjd.

Felix Steene fick bestiga prispallen och emottaga en bronsmedalj i P19.

 

Sofia Ensberg gjorde väl ifrån sig med ett innepers 10.60m i sitt sjätte hopp.

Komplett resultatlista
ÖIS inomhusstatistik 2023
ÖIS klubbrekord inomhus

 

/Jonathan Carbe