Tio medaljer i Umeå!

Årets SM blev en verklig fullträff på alla sätt och vis! Umeå gjorde ett fantastiskt arrangemang med fullsatta läktare och ett underbart väder (nästan hela tiden…). Vår förening lyckades också nära nog hundraprocentigt och vi tog hem hela TIO medaljer.

Av dessa medaljer var två av den allra ädlaste valören. Emma Green har lyckats kämpa sig tillbaks efter sitt diskbråck. Det syntes lite ”teknik-rost” men till slut stod hon som vinnare på 1.90m och med åtminstone ett bra försök på 1.94m.

Hon reser till EM i Zürich med lite nedtonade förhoppningar i år. Än är hon inte riktigt i kapp efter det långa skadeuppehållet men det var härligt att se leendet tillbaks i hennes ansikte.

Man hade förväntat sig en stenhård duell mellan Alhaji Jeng och Melker Svärd i staven, men härav blev intet… Alhaji visade eftertryckligen att gammal är äldst. Han klarade 5.32m och 5.52m direkt i första försök och det med avsevärd marginal. Sedan var det avgjort och möjligen rann lite av inspirationen av i och med detta. Det kändes som han hade betydligt högre höjder i kroppen men det får gärna komma vid EM istället.
David Kappelin klarade 4.82m, stod över 4.91m men rev sedan ut sig på 5.00m.
Det var väldigt trevligt att ÄNTLIGEN få se  Erik Senorski tillbaks på löparbanan igen efter ett i det närmaste tvåårigt uppehåll. Väl medveten om att han ännu inte är fulltränad tippade han själv en hindertid ”kring nio minuter”. Han bedömde sin förmåga exakt eftersom han kom imål på 9,00,03 vilket gav en glädjande bronsmedalj. Med några ytterligare veckor vässning kan det bli betydligt bättre till Finnkampen.
I Lotta Fougbergs frånvaro var damernas hinderlopp väldigt öppet och det utnyttjade verkligen våra tjejer till sin fördel. Både Emma Dahl och Ronja Fjellner överträffade verkligen sig själva och tog silver-brons bakom Klara Bodinsson. Emma såg ärligt talat inte speciellt vass ut vid genrepet vid Andy Senorski Open (6,57 på 2000m hinder) men i Umeå var det en helt annan tjej som satsade stentufft och i stort sett tangerade sn bästatid (10,15). Ronja hade bara provat hinder en enda gång (VU 10,32) men kapade nu 14 sekunder på den tiden och tog en minst sagt överraskande SM-medalj.

Också på 400 meter häck bjöds det dubbla ÖIS-medaljer! Att Petter Olsson skulle vinna var i ärlighetens namn ingen jättesensation. Oliver Åstrand hade visat lite svajig form med två senaste loppen över 53 sek men väl i Umeå var han kompromisslöst stark igen. 52,07 var hans näst bästa tid efter VU-loppet.
Jonathan Carbes bronsmedalj var en bragdartad prestation. Han har varit skadad sedan Stafett-SM och hans start mycket osäker. I själva verket var det i SM-veckan han beslutade sig för att ändå försöka. Han tog sig till final på ”höga 53” men så tung ut och vaden värkte efteråt.
I finalen var han femma-sexa in på upploppet men plockade fram järnviljan och krigade sig fram till bronset på 52,27.

Daniel Lennartsson vann Inne-SM på mäktige 16.27m. Sedan dess har dock advokatyrket kommit i första hand och träningen kanske blivit lite lidande. Vid genrepet på Vallen fick han jobba för att ta sig över 15 meter men väl i Umeå tände han till på alla cylindrar!
Efter att ha tagit ledningen på 15.88m replikerade främste utmanaren (Sverigeetta på 16.28m) Erik Ehrlin med finfina 16.15m. Daniel svarade dock med ett nästan lika långt hopp – 16.12m – som räckte till slutligt silver.
Erik Olsson hade rejält ont i en fot och kunde genomföra tävlingen med största viljekraft. 14.17m var bra efter omständigheterna men en frisk Erik hade kunnat studsa betydligt mycket längre i nuvarande form.

Michaela Meijer besegrade Angelica Bengtsson helgen före SM (Nordiska 22-årsmästerskapen) men i Umeå visade Angelica storform med 4.50m och goda försök på 4.60m. Michaela säkrade silvret med 4.13m och gick sedan direkt på EM-kvalet 4.35m. Nu lyckades det inte och Michaela var synbart besviken. Det kan man ha förståelse för men vi andra tycker att ett SM-silver är alldeles utmärkt under hennes comeback-säsong efter lång skadefrånvaro.
Silver blev det slutligen också för Emil Svensson i det manliga höjdhoppet efter en maratonuppgörelse med Mehdi Alkhjatib (Hammarby). Bägge klarade 2.16m och rev ut sig på 2.20m. Efter ett stort antal omhopp lyckades så Mehdi säkra segern genom att klara 2.14m.

På bilden ovan ser vi Felix Francois svänga in på upploppet i 400m-finalen jämsides med Dennis Forsman och Axel Bergrahm. Dessa var dock lite starkare vid inlöpningen varför Felix fick nöja sig med den otacksamma fjärdeplatsen. Vann gjorde Johan Wissman i övertygande stil.
Maria Larsson har inte tävlat sedan i mars på grund av efterhängsna ryggproblem. Nu valde hon att springa 5000m i stället för favoritgrenen hinder. Hon låg länge trea men tävlingsovanan visade sig på slutet och hon föll tillbaks till en slutlig sjätteplats med tiden 17.00.16. Strax efter kom Ronja Fjellner in på 17,04,23.
Vendela von Corswant tog en fin femteplats på 1.78m för bland andra Sofie Skoog (1.87m i år).

Erik tillsammans med två unga göteborgska hindertalanger i form av Johan Lindgren (MAIK till vänster) och Abdelkader Kabir (Ullevi till höger).

Oliver trycker på ordentligt över den fjärde häcken i finalen på 400 meter häck.
Och så bara måste jag bjuda på en specialare under rubriken GLADA I UMEÅ!


Daniel Ståhl fick kämpa för diskussegern! 63.69m kom i femte kastet.


Veronika Tegnebrink vann överraskande 1500 meter på hemmaplan!


Jasmin Sabir slog personrekord i tresteg fem hopp i rad!


Elin Moraiti vann 400 meter efter ett urstarkt upplopp!


Helgens skrällseger svarade Isabelle Eurenius för på 100 meter!


Odain Rose klarade av ett tungt favorittryck inför hemmapubliken!


Nil de Oliveira vann 200 meter efter hälsenebekymmer hela sommaren!