Starkt SM i Uddevalla
Sent omsider kommer här en liten sammanfattning av årets Stora SM som gick på en nyrenoverad Rimnersvall i självaste Uddevalla.
Vi ställde upp med en trupp, 39 personer stor och stark. Endast Hässelby mönstrade fler, 43 stycken. Undertecknad kan definitivt inte påminna sig att vi skickat en större trupp. Och det syntes verkligen… I var och varannan gren dök det vackra ÖIS-linnet upp och ofta nog i toppskiktet.
Totalt tog vi 10 stycken medaljer under helgen varav tre stycken av allra värdefullaste valören. Lägg därtill fem stycken fjärdeplatser, den försmädligaste placeringen av dem alla. Detta till trots kändes det inte som om vi fick till en verklig fullträff. Vi saknade en rad ”säkra” medaljörer som Julia Nielsen, Michaela Meijer, Kalle Wållgren, Rebecka Abrahamsson och Felix Francois. Våra tredjeplatser i kampen om standaret i såväl dam- som herrklass hade kunnat varit dubbla guld med lite mer flyt.
Maja Nilsson triumferade i kvinnligt höjdhopp. Hon hoppade lite tveksamt på de lägre höjderna men allt bättre ju högre det blev. Segern var bärgad när hon seglade över 1.89m. Sedan kom smolket i glädjebgäran… Hon höjde till OS-kvalet 1.93m och klarade! Trodde man, men det visade sig att ribban hoppat av uppläggningsplattan och lagt sig på en list vid sidan. Märkligt, jag har aldrig sett en höjdställning där detta var möjligt. Tråkigt nog innebar detta även att hon inte fick någon OS-biljett.
Engla Nilsson hade också klara medaljfunderingar. Till och med 1.80m gick det som en dans, men det stämde inte 100% på 1.83m och hon fick nöja sig med fjärdeplatsen.
Carl Bengtström valde 400m slätt istället för långhäck i Uddevalla. Trots en kännbar motvind på bortre lång segrade han på nya utomhusbästat 45.74 sek. Det innebar även ett nytt klubbrekord och att Mikael Fredrikssons klassiska 45,8 från 1974 aldrig fick fira femtioårsjubileum. Det fattades bara någon månad…
Marcus Tornée var vår andra finalist på sträckan och han blev sexa på 47.71 sek.
Wilma Nielsen tog vårt tredje guld under helgen. Hon inledde med att bli trea på 1500m efter Yoland Ngarambe och Hanna Hermansson efter att ha gjort grovjobbet större delen av vägen. Med 4.12.51 var hon dock inte långt efter över mållinjen.
På söndagens 800-final tog hon dock en kraftfull revansch och vann med en sekunds marginal (2.02.41). Lite överraskande med MAI:s Maria Freij som tvåa.
Tyvärr ingen Julia Nielsen till start under helgen. Jag känner inte till varför, förhoppningsvis inget allvarligt. Man hade ju i ärlighetens namn hoppats lite på en dubbelseger på 800m….
På 5000m fick vi se Samuel Tsegay göra debut i ÖIS-linne på sträckan. Det var länge sedan han sprang på bana men hans 14.14.66 imponerar. Annars handlar det ju om maraton för Samuel. Här ser vi fram emot en snabbt höstlopp.
Lisa Lilja såg ut att ha ett bra grepp om SM-guldet på 400 meter när hon svängde in på upploppet i klar ledning. Men mjölksyran slog till hårdare än vanligt och Spårvägens Jonna Claesson lyckades pressa sig förbi på slutmetern (53.49 mot 53.51). Istället var det 19-åriga Elna Wester som blev vårt stora utropstecken. Hon slaktade sig PB med dryga sekunden när hon dundrade in på 54.39 i försöket. Dagen därpå gjorde hon i stort sett om prestationen när hon blev femma i finalen på 54.45 sek. Mest imponerande av allt är sättet hon avslutar sina lopp på, upploppet var lysande.
Silvermedalj blev det även för William Asker i stavhoppet. William hoppade verkligen bra och såg ut som en segrare när han tog 5.33m. Men Norrköpings Linus Jönsson var glödhet denna dag och flög över personrekordhöjderna 5.38m och 5.43m och tog segern.
Roligt att se Felix Steene ta sig till final efter ett kraftfullt årsbästa (4.65m) i kvalet. En höjd som han återupprepade i finalen dagen därpå.
Vi är bortskämda med mängder av medaljer i tresteg, men denna gång gick det trögare. Både våra kvinnliga medaljhopp, Rebecka Abrahamsson och Jenny Lestander, var borta med skadekänningar. Gabriel Wallmark höll ledningen i herrarnas tävling till den femte omgången med 15.72m. Då passerade dock Hässelbys Jesper Hellström, för övrigt träningskamrat till Gabriel, med ett hopp på 15.72m. Inomhusmästaren Lukas Edqvist hade en tung dag då inget stämde och fick nöja sig med en fjärdeplats på 15.19m.
När 400m häck avgjordes saknade vi såväl Carl Bengtström (400m slätt denna gång) som Kalle Wållgren (skada vid EM). Ändock hade vi två stycken grabbar i final, ett mått på mycket god bredd. Jätteroligt att se Gustav Karlsson få kliva upp på pallen efter ett bronslopp på fina 52.73 sek. Även Samuel Wiik satte årsbästa med 53.36 på en femte plats.
Johanna Larsson tog vår tionde medalj genom att bli trea på 10.000m. Hon var regerande mästarinna men orkade inte haka på när Lovisa Modig & Evelina Henriksson stack iväg ungefär halvvägs. Desiree Lilliehöök var vår andra deltagare på sträckan och hon gjorde en verklig kanoninsats. Med ett kraftigt personbästa på 35.40.48 kom hon in som åtta. Desiree är född -86 men har slagit rejäla personbästan under året.
Johanna kom tillbaks på 5.000m under söndagen. Här hade vi en stark trio på startlinjen och de placerade sig som 6-7-8. Emma Dahl bäst med 16.29.99. Därefter Angelica Strandberg på 16.32.22 (PB) och Johanna Larsson 16.42.00.
Emma Dahl avstod hinderloppet pg av en fot som inte tål belastningen av hindertagningarna. Angelica Strandberg deltog dock och satte helgens andra personrekord med 10.25.40 på femte plats.
Fjärdeplatser kan som sagt vara trista. Vi hade verkligen unnat kämpen Joni Kaartinen att få kliva upp på spjutpallen men nu kom han närmast utanför densamma. Tävlingen präglades av svåra vindförhållanden och det kändes som om Joni inte riktigt fick till en träff.
Stina Jacobsson nådde också spjutfinal och kom sjua på 44.47m. En utmärkt notering för hennes del,
Leo Zikovics fjärdeplats i kula finns dock inget att säga om. Medaljtrion Petersson – Arbinge – Gardenkrans fanns inte mycket att göra åt och han besegrade resten av fältet med en stöt på goda 17.98m
Chris Grays fjärdeplats på 1500 meter får också klassificeras som en rejäl skräll. Chris är ju en riktig spurtkanon och det långsamma utgångstempot passade honom perfekt. 3.54.27 var inte långt ifrån hans årsbästa.
Damernas längd var en märklig tävling där storfavoriterna föll ifrån en efter en. Götas Emilia Kjellberg svarade tveklöst för tävlingarnas högoddsare när hon sensationellt vann på 6.28m. Det var kallt och blåsigt, helt enkelt svåra förhållanden. Den enda i finalfältet som noterade årsbästa var vår Cajsa Augustsson som blev fin femma på 6.09m. Emilia Hammarström nådde också final efter fina 6.07w i kvalet. Väl i finalen stämde det inte lika bra och hon fick nöja sig med en niondeplats.
I herrarnas längd hade vi också en finalist i form av Oliwer Danielsson. Årsbästa 7.20m i kvalet och ytterligare en centimeter längre i finalen resulterade i en sjätteplats till slut.
Låt oss slutligen notera att Fanny Runheim noterade fina 11.95 sek. Hon har kämpat med skador i många år och det är väldigt roligt att se henne tillbaks på tävlingsbanan igen.