Detta händer till helgen

På hemmaplan är det än så länge främst långlöpare och kastare som börjat tävla. För de sistnämnda är det stor samling i Bålsta på lördag. ÖIS representeras av våra bägge spjutkastare Stina Jacobsson och Joni Kaartinen.

Här kan ni läsa allt om tävlingen.

Stina är på jakt efter personrekordet 43.45m i Bålsta på lördag.

Sävedalens AIK arrangerar en ungdomstävling på Vallhamra IP på söndag 16 maj. För den som är intresserad har ni inbjudan här nedan.

Inbjudan Andra Chansen 16 maj

Borta i USA är det dags för Conference Championships. För Awet Mengsteab är det Mountain West som gäller. Tävling avgörs i Fresna torsdag-lördag. Awet springer hinder på fredag, där han är rankad etta efter sina 8.48 häromsistens. Dessutom är han även anmäld på 5.000m dagen efteråt.

Här är tävlingens hemsida inklusive webbsändning

Ben Blomqvist har lyckats komma in på Meet of Champions i San Antonio nu på fredag-lördag. Formellt har han inte klarat kvalgränsen 49.50 på 400m, men han har ju en far med avsevärd övertalningsförmåga… Riktigt tufft motstånd bjuds han med 22 medtävlare på årsbästan emellan 46.77 och 49.53 sek!

Meet of Champions, San Antonio Texas

Vi andra tränar på inför säsongsstarten i den tilltagande vårvärmen på hemmaplan!

Hårdkörning i Hästhagen!

Kraftmätningen 20 juni

Söndagen den 20 juni är det dags för kvaltävling i Kraftmätningen. Vi drabbar samman med IFK Göteborg och IF Kville på Slottsskogsvallen.

Kraftmätningen är ju en lagtävling för ungdomar

Vi börjar med Häcklöpning 80 meter. Därefter tävlar vi i tur och ordning i spjut – höjd – stafett 6x200m – kula – längd och avslutningsvis 800m.

Reglerna som vanligt: max 8 flickor och 8 killar. De skall vara födda 2006-07 men man får ha med en flicka och en pojke födda 2008. Man räknar poäng på de tre främsta i varje genomförd gren.

Genom åren har vi varit ganska framgångsrika i Kraftmätningen. Tre gånger har vi placerat oss som tvåa i den kombinerade lagtävlingen (flickor + pojkar). Senast 2019 då vi jagade segrarna Hässelby ända in på mållinjen. Men framförallt så vann vi stafetten som gick inne på Stockholms Stadion mitt under Finnkampen! En otrolig upplevelse för såväl aktiva som ledare.

Laget som vann 6x200m inne på Stadion under själva Finnkampen 2019!

Ifjol innebar pandemin att det inte kunde genomföras någon samlad final utan istället åtta regionala finaler. Vi tog en överraskande stark åttondeplats. Överraskande då vi tog oss till finalen som 16:e och sista lag!

I ärlighetens namn har vi inte ett fullt lika komplett lag i år, men det hindrar inte att vi skall göra vårt allra yttersta för att åter igen kvalificera oss till riksfinalen. Vissa grenar är bättre än andra för oss men här gäller det att kämpa om varje poäng i våra ”svaga” grenar. Finalen går i Täby och vi får chans att se Finnkampen på söndagen om det funkar som det ska med utveckling på pandemifronen.

Nu gäller det att ligga i och jobba på häcklöpning, spjutkastning och allt annat de kommande veckorna! Laget kommer att nomineras i början av juni.

Daniel Otterdahl är en klippa i laget.

Hanna och Leo tävlade i helgen

Det var förhållandevis lugnt på tävlingsfronten den gångna helgen, de flesta ligger i en intensiv träningsperiod inför den stundande utesäsongen.

Två stycken ÖIS-are var dock i farten. Hanna Kumlin sprang halvmaran i Jordbro och kunde skymtas i ett inslag på Sportspegeln på söndagskvällen. Hon sänkte sitt personbästa från ifjol med 40 sekunder till goda 1.19.07. Det skvallrar om att hennes klubbrekord på maraton från ifjol (2.46.18) sitter löst längre fram i sommar.

På Vallhamra IP var det en första ungdomstävling och här tog Leo Zikovic chansen att testa kulformen. Han bytte ju teknik till rotation i höstas och behöver stöta mycket för att slipa in det nya rörelsemönstret. Leo är född 2004 och tävlar normalt sett i P17 med en kula som väger 5.0 kg. Nu ställde han dock upp i P19 och stötte med 6-kgskulan istället. Med tanke på detta var hans 16.39m mer än godkänt.

Leo blir ju säkerligen vår representant vid Lag-SM i sommar. Då handlar det om seniorredskapet och vi hoppas på över 15 meter med 7.26-kulan.

Hanna Kumlin syns i klungan (startnummer 33) relativt tidigt i loppet.

Världsungdomsspelen INTE inställda!

I en tid när det mesta av i Göteborg årligen återkommande arrangemang ställts in (Ullevikonserterna, Way Out West, Gothia och Partille Cup) så kan det vara på sin plats att påpeka att Världsungdomsspelen INTE är inställda!

Det kommer dock inte att handla om ett fullskaligt arrangemang på något sätt. Vi har konsekvent hävdat att vi kommer att arrangera en friidrottstävling på Ullevi andra julihelgen, ”precis så stor eller liten som regelverket tillåter i Juli månad”. Exakt vad detta innebär kan ej besvaras i nuläget, men tveklöst har det börjat kännas lite mer optimistiskt sista tiden.

Vi skissar på flera olika tänkbara scenarion. Dock måste vi spika ett slutligt tävlingsformat senast 30 dagar före tävlingsdatum. Då skickar vi ut inbjudan och öppnar anmälan på ett givet klockslag.

Ove Nord har redan anmält sig som funktionär!

Den modell vi hoppas och tror oss kunna genomföra innebär i stora drag ”Ett kvarts VU-spel” med ca 2.000 starter under två stycken tävlingsdagar. Visserligen har vi sanktion för en tredagarstävling, men det är nog vettigt att inte spänna bågen alltför hårt. En hel del funktionärer vill nog ha sin vaccinationsspruta innan de träder i aktion igen.

Det blir ett begränsat antal åldersklasser, grenar och deltagare utifrån vad som är tillåtet. Ambitionen är att köra fyra åldersklasser: Seniorer – 17 – 15 – 13 år.

Tävlingen kommer att bli i huvudsak lokal. Det kommer krävas stora förändringar för att exempelvis norrmän och danskar skall kunna komma hit och det räknar vi inte med.

Vad vi däremot räknar med är att det kommer att bli ett riktigt hårt tryck när vi väl öppnar anmälningsfunktionen. Den som tänkt sig vara med lär få snabb vid tangentbordet. Varje gren kommer ha ett begränsat antal platser och stängs när dessa fyllts. Detta lär ske redan första dagen i många grenar.

Varför är det då så viktigt att köra ett VU-spel, om än i kraftigt förminskat format?

Om vi inte gjorde det så skulle det gå TRE ÅR emellan senaste upplagan 2019 och 2022! Det skulle innebära en rejäl omstart för hela organisationen. Nu får vi chansen:

* Att hålla igång vår funktionärsorganisation
* Att se över Ullevi och dess utrustning
* Att lämna ett klart besked till stadens politiker att friidrotten hör hemma på Ullevi.

Framför allt skall det bli fantastiskt roligt att åter få arrangera en rejäl friidrottstävling igen! 

Även om vi planerar för en tävling med ca 25% så många deltagare som vanligt, så kräver detta åtminstone 50% så många funktionärer som vanligt. Därför är Ni mer än välkomna att anmäla ert intresse att hjälpa till på Ullevi den 10-11 juli!

Skicka ett mail till Per Crona eller slå en signal på 0706151487.

Riktigt så här kommer det inte se ut i sommar, men vi gör så mycket vi får lov!

Per Zikovic har tidigt anmält sig för tjänstgöring vid kulringen

Woodbridge har en viktig funktion som startuppropare.

Vi behöver fler starters!

För att genomföra en friidrottstävling är det många bitar som skall falla på plats. Det krävs kompetens på många olika plan, allt från smörgåsbredning till eltidtagning!

Utan starters blir det exempelvis inga löpningar. I Göteborg har vi en starterförening som sköter denna viktiga funktion vid distriktets alla tävlingar. Exempelvis Världsungdomsspelen kräver ett tiotal starters under tre intensiva tävlingsdagar!

Nu flaggar Starterföreningen för att det börjar bli brist på starters. Man har tappat några medlemmar de senaste åren och behöver ovillkorligen påfyllning i leden för att kunna fullgöra sina uppdrag även fortsättningsvis.

Vi i ÖIS har lite dåligt samvete eftersom vi i nuläget inte har någon aktiv starter. Därför går vi nu ut med en allvarligt menad förfrågan till våra medlemmar om det är någon som är intresserad av att hjälpa till med denna viktiga uppgift. Det krävs egentligen inga förkunskaper utan Starterföreningen åtar sig utbildningen av alla intresserade människor.

Sedan får man praktik på mindre ungdomstävlingar.

Du som läser detta, ta en allvarlig funderare på om detta inte skulle kunna vara något för dig! Det är en väldigt viktig uppgift vi måste lösa om vi vill ge våra ungdomar möjlighet att tävla på allra bästa sätt.

Har du några frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till oss (Per eller Jonathan) på kansliet.

Ordföranden i starterklubben, Anders Östlund, ringer i klockan för slutvarvet på DM 10.000m i förra veckan.