Två verkliga höjdare

ÖIS har två stycken höjdartjejer som sannerligen följer i Emma Greens lyckosamma fotspår. Vid Nordiska Mästerskapen så tävlade de för allra första gången emot varandra, iförd svensk landslagsdress. Maja Nilsson vann tävlingen på årsbästa 1.91m och kan nu känna sig trygg på sin EM-biljett i Juli. Unga Engla (född 2005) gjorde också en suverän insats genom att klara hela 1.84m i sin säsongsdebut utomhus, endast 2 cm från personbästat. Maja var OS-finalist senast men fick sedan kämpa med en svår knäskada. Efter lång och enträgen rehabträning är hon nu snart tillbaks på sina allra bästa höjder (PB 1.96m).

Även i manligt tresteg har vi en riktigt vass duo i Gabriel Wallmark och Lukas Edqvist. Gabriel hoppade längre omgång för omgång i Malmö: 15.61-15.79-15.90 och så slutligen fina 16.03m i godkänd vind (+1.7). Också Lukas gjorde väl ifrån sig i sin utomhusdebut. 15.47w tillkom dessutom med en förkortad ansats.

Kalle Wållgren kan numera malla sig riktigt ordentligt ute i Lerum och titulera sig dubbel Nordisk Mästare! Han sprang hem långhäcken på 50.70 trots en besvärlig blåst. Sedan sprang han slutsträckan i det segrande svenska laget på 4x400m. På andra sträckan hittar vi ytterligare en ÖIS-are i form av Marcus Tornée. Dagen innan hade Marcus sprungit 400m individuellt och kommit trea på 47.44 sek.

Finnarna fick bara se ryggtavlan på Kalle Wållgren på upploppet.

Leo Zikovic hade lite av en mellandag i kulringen och fick denna dag nöja sig med 17.36m och en sjätteplats. Samma gällde Rebecka Abrahamsson som inte riktigt fick till det i tresteget och stannade på för henne måttliga 12.97m.

Lisa Lilja blev tvåa på 400 meter på nytt årsbästa 53.11 sek. Även hon fick brottas med en besvärlig vind på bortre långsidan.

William Askers säsongsdebut resulterade i en andraplats i stavhoppet på goda 5.24m. För övrigt samma höjd som segrande göteborgskollegan Robin Jacobsson.

5.24m i första utomhustävlingen för William Asker innebar en svensk dubbelseger i grenen.

Para-VM, Varvet och Nordiska i helgen

Vi har en fullmatad friidrottshelg framför oss. Mest långväga tävlande blir Olof Ryberg som reser ända till Kobe, Japan för att hoppa längd vid Para-VM. Olof generalrepeterade med 6.25m vid Kvilles Vårtävling och har säkerligen siktet inställt bortåt 6.50m. En stark insats vid VM kan också öppna vägen för ett deltagande vid Paralympics som avgörs i Paris veckorna efter ”vanliga” OS.

På hemmaplan handlar det givetvis om GöteborgsVarvet där vi i skrivande stund delar ut nummerlappar så det visslar om det i Friidrottens Hus. Ett gäng ÖIS-are springer halvmaran på lördag. Vårt starkaste kort är Johanna Larsson som mycket väl kan ta en Topp-Tioplacering i damklassen. Hon har för övrigt redan ingått i det ÖIS-lag som vann StafettVarvet i onsdags.

Tjejerna som vann StafettVarvet och grabbarna som kom trea.

Dessutom avgörs Nordiska Mästerskapen i Malmö i helgen. 2024 är sannerligen ett mästerskapstätt år! I den svenska truppen ingår ett jämnt dussin ÖIS-are enligt följande:

Lisa Lilja   400m
Maja Nilsson   Höjd
Engla Nilsson   Höjd
Rebecka Abrahamsson   Tresteg
Marcus Tornée   400m
Awet Mengsteab   5000m
Karl Wållgren   400m Häck
Samuel Wiik   400m Häck
William Asker   Stav
Gabriel Wallmark   Tresteg
Lukas Edqvist   Tresteg
Leo Zikovic   Kula
Samt eventuellt en eller annan stafettsträcka…

Många minst sagt intressanta starter.

Awet Mengsteab, just hemkommen från USA, gör sin första tävlingsstart för året.

För första gången  möts Nilssonstöserna Maja och Engla i höjdhopp. Maja har redan hunnit hoppa 1.90m medan Engla gör utomhusdebut. Personbästat 1.86m sattes vid Junior-EM ifjol.

Marcus Tornée vann 300m i Schweiz i förra veckan på 33.57. Det talar för en rejäl attack emot personbästa på 400m (47.02) i Malmö.

Ingen Bengtström på långhäck, men väl den ståtliga duon Wållgren & Wiik!

Mer information på tävlingens hemsida.

Awet springer 5000m i säsongsdebuten.

Engla öppnar utesäsongen till helgen.

Carl Bengtström klar för OS

friidrott.se 14 maj:

Allt eftersom OS i Paris närmar sig läggs fler och fler namn till den svenska truppen. Under tisdagen presenterade Sveriges Olympiska Kommitté namn från bland annat segling, bordtennis och friidrott.

– Vår bild är att truppen blir starkare jämfört med Tokyo, då vi kom hem med nio medaljer, säger den svenske truppchefen Peter Reinebo.

Den friidrottare som nu är klar för OS är Carl Bengtström som övertygade redan i säsongspremiären i spanska Huelva under valborgshelgen. Loppet över 400 meter häck avverkade han då på 48.61, vilket var under kvalgränsen till OS i Paris (48.70) och nu har alltså SOK gett klartecken.

– Det känns otroligt skönt att ha koll på att OS-platsen är säkrad. Nu kan jag bara fokusera på att vara så bra som möjligt väl på plats i stället för att behöva stressa för att ta mig dit. Detta kommer att ge mig de bästa förutsättningarna för att lyckas i Paris, säger Carl Bengtström.

I och med OS-beskedet gör Carl om sin sommarplanering lite, med lite färre tävlingar än vad som fanns med i originalplanen, men i stort ser den likadan ut, med EM i Rom som det första riktigt stora målet.

– Sedan ska jag få till min bästa formtopp någonsin in mot OS, säger han.

Även om Carl precis har fått veta att han har en plats klar i Paris har han självklart även tidigare sneglat mot de olympiska spelen och en möjlig målsättning om han skulle ta sig hela vägen dit.

– Det är enkelt, jag vill komma dit och vara i den bästa form jag kan vara i och jag vill vara med och slåss om finalplatserna. Jag och min coach hade ett långsiktigt mål som vi satte upp redan i början av min karriär, att försöka slåss om en finalplats i Paris 2024.

Efter detta kan man givetvis inte låta bli att lägga ut intervjun med en 14-årig Bengtström som ”Veckans ÖIS-are” från 2014:

Dags för nummerlappsutdelning!

Styrkebesked i Terre Haute

Den gångna helg var den stora Conferencehelgen i USA. Julia Nielsen gjorde en kraftfull insats med dubbelseger på 800m & 1500m när Missouri Valley Conference Championships avgjordes i Terre Haute, Indiana. Fredagens försök på 1500m (4.31.09) och lördagens försök på 800m (2.10.69) avverkades smärtfritt. Söndagens finalpass innebar dock ett verkligt kraftprov då 1500m och 800m avgjordes med endast en timmes mellanrum.
Sett mot den bakgrunden är hennes dubbelseger på 4.21.89 respektive 2.03.78 högst imponerande. På 1500m hade hon två sekunders segermarginal och på 800m 3½ sekund! Bägge tiderna var för övrigt mästerskapsrekord. Det blir otroligt spännande att följa resten av hennes säsong.

Syster Wilma tävlar för Washington i PAC-12, en av landets allra tuffaste ”conferences”. Hennes 800m-lopp såg helt annorlunda ut då det var betydligt vassare konkurrens och hård utgångsfart. En kvartett gick loss i täten med Roisin Willis i ledning på 59.05 och Wilma 59.32 halvvägs. På andra varvet lyckades Wilma inte riktigt gå med i den hårda farten utan kom in som fyra med 2.03.53, med Willis som segrare på fina 2.01.00.

Frankrikebaserade Gustav Karlsson gjorde säsongens andra lopp på 400m häck och sänkte sitt årsbästa från 54.08 till 53.62 sek.

Angelica Strandberg tävlade också internationellt i helgen då hon sprang 3000m hinder i Karlsruhe, Tyskland. Hon noterade 10.39.78 och kliver in som femma på ÖIS alla tiders bästalista på distansen.

Angelica Strandberg

I fredags tävlade Maja Nilsson vid Diamond League i Doha, Qatar. Hon kom sexa på 1.88m. Som jag uppfattade från TV-sändningen var hennes tredje försök på 1.91m alldeles utmärkt, inte långt borta alls.

PÅ hemmaplan var det Kvilles Vårtävling på Björlandavallen med ett ganska begränsat ÖIS-deltagande. Cajsa Augustssons 6.07m i längd (+1.2 m/sek) var ett resultat som stack ut. Det var utomhuspers även om hon hoppade lite längre inomhus i vintras. Fredrik Sangberg vann höjdhopp på 1.95m och unge Loke Nilsson (-07) tog 1.78m för andra helgen i rad.
Jonas Ellison (-06) sprang sitt livs snabbaste 100-ing med 11.53 sek, tyvärr i lite för stark medvind.

Ylva Magnusson Debray sprang 100m häck för första gången och kom in på goda 16.89.

Två dagar tidigare hade kvalet till Lag-SM avgjorts på samma arena. Tyvärr måste vi konstatera att vi detta år inte får chansen att möta våra våra arga konkurrenter Ullevi och Mölndals AIK i finalen. De lyckades trots hemmaplan inte gå vidare utan det var Tureberg (kvinnor) och KFUM Örebro (herrar) som vann den södra kvalmatchen.

Låt oss ta tillfället i akt och presentera en ny ÖIS-are. Liam Kennon bor i Connecticut, USA och har dubbelt medborgarskap (amerikanskt och svenskt). Han kommer ”hem” i sommar och ska tävla för oss på VU och vid JSM. Nyligen noterade han 11.12 – 22.82 och 50.35 på sprintsträckorna. Som så ofta saknades vindmätning på amerikanska high school-tävlingar på 100m och 200m. Tiderna skvallrar dock om stor kapacitet för en grabb född sent 2007.