Mondo stavar till succé!

Egentligen var det tänkt att vi skulle haft ett hejdundrande 25-årsjubileum av Världsungdomsspelen denna helgen.

Egentligen skulle vi genomfört 193 grenar där ca 3500 tävlande ungdomar skulle gjort 9.000 starter.

Istället tvärnitade världen i mars månad när vi drabbades av en okänd och skrämmande farsot som visade här förbluffande sårbart vårt moderna samhälle verkligen är.

Årets tävlingsprogram åkte rakt ner  i papperskorgen och allt ställdes in!

Efter ett par månaders chocktillstånd så började tävlingsidrotten ändå så sakteliga vakna till liv igen. Utifrån de begränsningar som gäller idag så spirade fantasi och uppfinningsrikedom. Mängder av nya spännande nya tävlingsformer växte fram. Oftast uppbyggda kring en gren eller grengrupp för att hålla ner deltagarantalet.

Vi i ÖIS valde att satsa på en Elitgala i grenarna längd och stav på Ullevi. Utgångspunkten var tomma läktare och en sändning antingen via TV eller streaming.

Landets alla främsta längdhoppare nappade direkt på idén! Tack vare Gustaf Hultgrens kontakter lyckades vi sedan även knyta upp ett elitfält i stavhopp. Givetvis med världens just nu hetaste friidrottare, Armand ”Mondo” Duplantis i spetsen.

När Mondo gav klartecken så lyckades vi även få med Discovery på tåget. De gjorde en direktsändning på dplay och TV5, planerad till 2½ timme, men tack vare Mondos uppvisning blev det tre timmar.

I och med TV-sändningen så bekräftade Bauhaus sitt sponsorskap och tävlingen fick sitt namn; BAUHAUS JUMP CHALLENGE.
Sent måndag kväll fick vi kontakt med Johan Hansson, Sportvision som löste reklamförsäljningen på ett lysande sätt med tanke på den ytterst korta framförhållningen.

Det stora problemet den sista veckan var de usla väderleksprognoserna. På onsdag såg det så illa ut att vi tvingades utforma en Plan B som innebar att tävlingen flyttades in i Friidrottens Hus. Hallen bokades och TV:s kamerapositioner & reklam planerades. Discovery gav klartecken för en eventuell flytt.

Fredag morgon togs dock slutgiltigt beslut att köra på Ullevi då prognoserna ljusnat betänkligt.

Tävlingsdagen så svek dock SMHI sina löften och det regnade rejält hela förmiddagen. Nerverna var som fiolsträngar, inte minst på undertecknad…
Den Svenska stavtouren avgjordes på förmiddagen under urusla förhållanden, man tyckte verkligen synd om hopparna som slet i regnet.

Vi hade ändå gudarna på vår sida och vid 13-tiden upphörde regnet och banorna torkade upp lagom till huvudtävlingens början.

Tobias Carlryd hoppade hela 7.46w i B-poolen

Längdtävlingen genomfördes i ett virvlande tempo, som alltid med våra VU-trimmade funktionärer! Vi fick se två mäktiga åttametershopp av Thobias Montler (8.13m som längst). Khaddi Sagnia hade svårt att hitta plankan i de svåra vindarna och hennes 6.64m speglar inte hennes verkliga kapacitet. Det kommer ett sjumetershopp innan säsongen är över, det är jag helt övertygad om!

Thobias Montler visade världsklass redan i säsongsdebuten.

Khaddi Sagnia hade det jobbigt med kastvindarna. Det framgår dock med tydlighet vem som var huvudsponsor för tävlingen…

Stavtävlingen blev en mäktig uppvisning av Mondo Duplantis. Sin ungdom till trots en otroligt professionell idrottsman. Trots tunga ben efter en hård träningsvecka ”hemma” i Uppsala så demonstrerade han yppersta världsklass. Han valde att korta sin ansats till 16 steg från de vanliga 20. Lite oväntat var Piotr Lisek den förste av de fem manliga hopparna att försvinna när han rev på 5.50m. Detta var en höjd som Melker Svärd Jacobsson klarade elegant i sin säsongsdebut. Belgaren Ben Broeders klarade likaså 5.50m. Den unge norrmannen Lillefosse (född 2001) imponerade genom att slingra sig över 5.60m.

Piotr Lisek hade en lite tung dag med knappa rivningar på 5.50m.

Pål Haugen Lillefosse är Norges svar på Duplantis!

Efter 5.70m var dock Mondo ensam. Han klarade 5.85m innan han skickade upp ribban på nya världsårsbästa och Stadionrekordet 5.94m. Efter två knappa rivningar seglade han över i sitt tredje försök. Efter detta försökte han sig på 6.00m utan att vara riktigt nära.

Vilken uppvisning! Ingen publik, ett halvvisset väder och träningstunga ben – ändå yppersta världsklass! Man bockar och bugar!

Mamma var på plats och gav goda råd mellan hoppen.

Damernas tävling blev lite avslagen när såväl Angelica Bengtsson som Lisa Gunnarsson rev ut sig på ingångshöjden. Lisa kom från USA bara ett par dagar tidigare och fick hoppa med lånade stavar. Michaela imponerade dock desto mer och seglade i rask takt över såväl 4.30m som 4.45m och 4.60m. Sedan skickade hon direkt upp ribban på nytt svenskt rekord 4.82m. Hon var inte riktigt nära men demonstrerade ändå att hon höjt sin nivå ytterligare i år.

Vi skall också nämna fina ÖIS-resultat i längdhoppet. I B-poolen slog Tobias Carlryd till med mäktiga 7.46m i sitt sista hopp, om än i för stark medvind. Gabriel Wallmark hade däremot en godkänd vindnotering när han för första gången hoppade över ”drömsju” med hela 7.13m.

I A-poolen gjorde Jonathan Hirsh en fin och jämn serie 6.87 – 7.09 – 7.09 – 7.16 – 7.22 – 7.23w. Jenny Lestander radade upp 5.90 – 5.91 – 5.92 men hade nog hoppats på ett sexmetershopp.

Sammanfattningsvis känner jag mig stolt över att tillhöra en förening som löser en så här svår uppgift på ett så övertygande sätt. Gustafs idoga arbete har redan nämnts. I Anna har vi funnit en oerhört kompetent klubbchef som dessutom besitter ett lugn som vissa andra saknar… Yannicks fantastiska presentationer av de aktiva på Instagram är redan legendariska. Våra funktionärer är trimmade till perfektionism under långa dagar på Världsungdomsspelen.

Stort tack också till Christer Falk som lagt många långa timmar på att lösa TV:s alla tekniska behov. Göran Byhlin tog hand om den månghövdade presskåren på ett förstklassigt sätt.

Jag kan inte nämna alla, men mitt stora tack riktar sig till var och en!

Per Crona

Erica Jarder hoppar längd under alerta funktionärers överinseende.

Michaela försökte sig på nya svenska rekordhöjden 4.82m.

Gabriel Wallmarks nya längdrekord lyder på 7.13m!

Melkers säsongsdebut på 5.50m imponerade!

Discovery sänder galan direkt på lördag!

Discovery sänder Bauhaus Jump Challenge direkt i Kanal 5 på lördag! Sändningstiderna är 14.00-16.30 och kommentatorer är Jonas Karlsson och Tommy Åström. Även gamla storhopparen Peter Häggström är på plats..

Längdtävlingen ligger först med start kl 14.00 och stavtävlingen börjar kl 15.15.

Det blir också förtävlingar i form av en B-pool i längdhopp samt andra deltävlingen i den Svenska Stavhoppstouren. Bägge dessa grenar startar kl 11.00.

Här finner du all aktuell information om Bauhaus Jump Challenge

För er som har tillgång till Instagram rekommenderar vi att Ni går in på @oisfriidrott och läser Yannick Tregaros fantastiska presentationer av de tävlande!

Som bekant säljer vi virtuella biljetter till galan för 50:-. Stort tack till alla Er som redan betalt in! Vi har redan sålt drygt 1.000 biljetter och vi hoppas på mycket mer under själva sändningen på lördag. Bland alla som redan köpt sina biljetter hittar vi klassiska namn som Dan Waern och Myggan Uddebom!

Du kan swisha in ditt bidrag på 1230915520 eller betala via bankgiro 886-0017.
Tack för ditt stöd detta besvärliga år!

ÖIS kvartett på Ullevi. Från vänster Jonatan Hirsh (längd 7.39m), Michaela Meijer (stav 4.75m, Jenny Lestander (längd 6.23m) och Melker Svärd Jacobsson (stav 5.82m).

1998 hoppade Peter Häggström 7.85m på Ullevi. Nu är han tillbaks som expertkommentator för Discovery.

Michaela satte Världsårsbästa med 4.72m!

Efter 4.60m i premiären följde Michaela Meijer upp med hela 4.72m i lördags. Resultatet nåddes vid den första deltävlingen i den Svenska Stavhoppstouren som avgjordes på Åby Friidrott i bakugnsvärme! Kvicksilvret snuddade vid 30 grader och de yttre förhållandena var ypperliga. Mikka vann tävlingen före sin eviga kombattant Angelica Bengtsson 4.52m.

Resultatet innebar också ett nytt världsårsbästa. Visserligen tävlas det inte så mycket runt om i världen i nuläget, men ändå! Hon försökte också att höja Angelica Bengtsson till 4.82m men lyckades inte – denna gång…

På Ullevi avgjordes samtidigt andra deltävlingen i sprintcupen och här imponerade Carl Bengtström stort. Först vann han 100m på personbästa 10.73 sek trots en kraftig motvind av -1.5 m/sek. Sedan följde han upp med seger även på 200 meter efter en intensiv kamp med längdspecialisten Thobias Montler. Med 21.09 snuddade han vid Michael Fredrikssons sjuttiotalsrekord på 21.00 sek.

Carl håller undan för Montler och vinner 200m på 21.09.

Även Alexander Andreasson imponerade på Ullevi med 10.81 (-1.5 m/sek) och personbästa 21.69 sek. Jenny Lestander noterade raska 12.47 på 100m.

Det tävlades även på Slottsskogsvallen denna intensiva lördag. Vid den tredje upplagan av DUELLEN, en ungdomsmatch för ÖIS och Ullevi. Här imponerade Lukas Edqvist med det nya ståtliga trestegsrekordet 14.82m. Med et hoppet passerade han såväl Topsy Lindblom (OS-segrare 1912 på 14.76m) samt Erik Olsson (14.76m) i statistiken!.

I längdhopp noterade Alex Apelgrim utomhusbästa 6.77m och Ellen Hansson 5.41m. Här gladde vi oss också åt Alicia Jisbrants fina personrekord 4.96m! Hon följde upp med ”pers” även i tresteg 10.49 sek.

Nu snuddar Alicia vid femmetersstrecket.

Ebba Halling utvecklas i rask takt. Nu höjde hon sitt höjdrekord först till 1.40m och strax därefter 1.42m!

Ebba Halling på väg över 1.42m

200m sprangs med manuell tidtagning och här noterade Stefan Savic 22,6 och Ellen Hansson 25,8 sek.

Senare på kvällen regnade det ursinnigt över Göteborg… När det regnat färdigt sprang Felix Francois en vass 800-ing. Tyvärr öppnade haren på 56 sek istället för planerade 53 sek. Efter ett riktigt starkt slutvarv passerade Felix mållinjen på 1.52.29. Med lite bättre öppningsfart blir det mycket snart tider under 1.50.

Efter klockringning lämnade Felix sitt sällskap.

Borta i Texas hände det något väldigt roligt! Stefan Blomqvists klubbrekord i P12 i kula stått sedan 1977 och löd på 11.80m (3 kg). Nu fick han se sin egen son Noah förpassa det rekordet till historieböckerna med en stöt på hela 12.53m. Det första men med all säkerhet inte det sista klubbrekordet han norpar från farsan.

Noah har uppenbarlige ärvt sin fars aptit. Ett rejält skrovmål efter det nya klubbrekordet!

Crona utmanar!

Nu handlar det om att sälja så många biljetter vi bara kan till vår Elitgala i längd och stav på Ullevi den 4 juli! Vi kan inte se tävlingen på plats under nuvarande omständigheter men istället kan man följa den från sin egen TV-soffa!

Hur många biljetter kan vi sälja med gemensamma krafter? Tusen, femtusen eller fler…
Många bäckar små kan i slutändan bli en väldigt stor å.

Jag köper de hundra första biljetterna och sätter in 5.000:- på ÖIS konto idag! Härmed utmanar jag alla Er som kallar sig ÖIS-are att göra detsamma. Vi har alla olika ekonomiska förutsättningar så vi väljer själva summan vi kan avvara, men alla kan vi dra vårt strå till stacken.

Nu om någonsin behöver vi stöd från Er alla som har ett klappande RödBlått Hjärta!

Vi har förlorat i stort sett alla årets intäkter då såväl Göteborgsvarv, Blodomlopp som Världsungdomsspel blivit inställda på grund av pandemin.

Vi kämpar för att behålla vår verksamhet! Att alla aktiva, ungdomar likväl som elitaktiva, skall kunna träna och tävla och få behålla sina tränare.

1973 på hösten skrev jag på övergångshandlingarna till ÖIS och i snart ett halvsekel har klubben varit en mycket stor del av mitt liv. Jag har fått uppleva oerhört mycket glädje och för all del en del sorg också. Jag har fått otaliga vänner för livet och skulle kunna skriva volymer om alla idrottsminnen jag fått som aktiv, tränare och ledare.

Nu tar vi ett gemensamt krafttag för att se till att vår älskade klubb skall kunna fortsätta att leva med full kraft! Låt kommande generationer få uppleva allt det vi fått göra. Köp biljetter till alla du känner! En, tio eller hur många du vill.

Du kan swisha in ditt bidrag på 1230915520 eller betala via bankgiro 886-0017.
Skriv VU20 eller något annat trevligt.

Per Crona
(15.63m i tresteg 1976)

Jag utmanar JUST DIG! Nu om någonsin handlar det om att ställa upp för vår klubb.

PS: Jag fick vara mallig i ungefär 30 minuter! Sedan köpte vår gamle 800m-fantom Janne Aronsson 200 biljetter (!) och plattade till mig direkt. Hoppas det finns fler ÖIS-are därute som vill sätta mig på plats…

Tobias Carlryd 7.32 i längd!

Spänstfenomenet Tobias Carlryd har tragglat med en del skadekänningar det senaste året. Ibland har han blixtrat till, exempelvis med makalösa 3.41  i stående längdhopp inomhus.

På onsdagskvällen visade han dock att storformen är i nalkande. Vid en smärre resultattävling på Vallen drog han till med hela 7.32m i längdhopp! Det var helt vindstilla så resultatet är godkänt och ger en tionde plats på ÖIS alla tiders bästalista:

Patrik Sjöberg -65                7.72    87
Christian Olsson -80           7.71    02
Kristian Weetom -74           7.69    94
Johan Brink -58                   7.53    -82
Jan-Anders Willén -65       7.52    82
Artur Engström -96            7.47    17
Anton Andersson -81          7.42    03
Mikael Bernhardt -53         7.40    77
Jonathan Carbe -90            7.33    19
Tobias Carlryd -00              7.32    20

Jonatan Hirsh var inte långt efter med sina 7.18m. Deras tränare Olsson presterade respektabla 6.63m.
Glädjande att Hilma Hofström förbättrade sitt fyra år gamla personbästa i tresteg till 11.62m!

Dagen innan gjorde Carl Bengtström sin säsongsdebut på 400m häck, även detta på Vallen. 51.10 är en helt godkänd debut, även om han själv uppenbart hade högre målsättningar efter sina grymma 46.64 på 400m slätt nyligen. Bara en tidsfråga innan första loppet under femtio kommer…

Kommande helg är det full fart på tävlingsfronten igen. Sprintcupen lördag på Ullevi (100m, 200m, kort häck), Svenska Stavtouren under Gustaf Hultgrens ledning öppnar på Åby Lördag. Per Skoog kör medeldistanstävling på Vallen lördag kväll (start kl 20). Här gör Felix Francois en spännande säsongsdebut på 800 meter. ÖIS och Ullevi kör ungdomstävlingar kl 14 på Vallen lördag.

Och så är det klart att ÖIS arrangerar Lag-SM på Vallen den 6 augusti. Tävlingen kommer dessutom att sändas 3-4 timmar live på SVT! Det händer mycket på friidrottsfronten, virus och pandemier till trots…

Felix Francois spänner musklerna på Vallen lördag kväll!