Stafett-SM säsongsavslutning!

Enligt SFIF:s ursprungliga program skulle vi arrangera Stafett-SM på Vallen den sista helgen i maj månad. Då ställdes ju allt tävlande in och tävlingens flyttades fram till sista junihelgen. Så småningom ströks även detta datum och vi föreslog i istället att tävlingen skulle få utgöra en avslutning av bansäsongen den 12-13 september. Det spikades av Svenska förbundet och i helgen är det alltså dags och tävlingen är ett samarrangemang av Vallenklubbarna.

251 anmälda lag är något lägre än normalt. Det är ungefär lika stort Göteborgsdeltagande men färre tillresande vilket är ganska logiskt under rådande omständigheter. Väderleksprognosen är ganska inte helt tillfredsställande men med uppvärmning i Friidrottens Hus så blir det bra ändå.

ÖIS har ett stort deltagande med drygt 20 anmälda lag i stort sett alla åldersklasser. Dock har det grasserat en hel del sjukdom sedan skolstarten så några av starterna är ovissa i skrivande stund. Vi hoppas dock att kunna roffa åt oss ett halvdussin uppsättningar medaljer.

Vår allra främsta guldhopp är förmodligen 4x100m M22 där kvartetten Hirsh – Andreasson – Bengtström och Carlryd blir svårslagen.

Tyvärr kan inte Felix Francois deltaga på grund av en hälseneskada och han ersätts av Chris Gray på 4x400m.

Tävlingen kommer att sändas i Friidrottskanalen bägge dagarna. Så här skriver friidrott.se:

Tio timmars stafettspänning väntar

I helgen samlas löpare från hela landet till Stafett-SM i Göteborg. Programmet startar vid lunchtid på i morgon med junior- och veteranklasser och första seniorklass avgörs strax innan 16. Tävlingarna går sen vidare på söndag men start 10.00 och sista lopp 14.50 respektive 15.15.
Arrangerande Vallenklubbarna (Mölndals AIK, Sävedalens AIK, Ullevi/Utby, Ullevi/Vikingen och Örgryte IS) välkomnar 251 startande lag från omkring 50 föreningar under helgen.
– Det känns jätteroligt att tävlingarna blir av och att vi nu kan välkomna löpare till ännu ett SM på Slottsskogsvallen. Vi arrangerade Stafett-SM här senast 2018 och planerar för ett minst lika bra arrangemang den här gången! Det är nästan lika många lag som anmält sig i år och vi är glada över att det kommer lag från hela landet. Det ser också tufft ut på pappret i många klasser så det kommer att bli spänning in till sista växling och ända in i mål, säger Alexander Nilsson, som är projektledare för tävlingarna tillsammans med Estelle Montler.
Förra året var MAI den poängmässigt mest lyckosamma föreningen men många medaljer gick även till Spårvägen.

Följ tävlingarna hemifrån via Friidrottskanalen
Som vanligt denna sommar kan ingen publik välkomnas till arenan men Friidrottskanalen sänder under båda dagarna och båda sändningsdagarna kan köpas till paketpris 79 kr.
Köp båda dagarna till paketpris
Gå till Dag 1 respektive Dag 2
För tidsprogram mm se Stafett-SMs hemsida
Startlistor återfinns här

Den här kvartetten vann guld på stafett 1000m P19 på Stockholms Stadion ifjol.

Vår trio på 3x1500m vid SM på Vallen 2018.

Fantastisk lagmatch!

Vi kvalade in till årets final i Kraftmätningen som sextonde och sista lag i mixedklassen. Finalen blev en helt annan historia… Vi förbättrade vårt kvalresultat från 24.798 poäng till närmast osannolika 29.051 poäng! Detta innebar att vi avancerade från sextonde ända upp till åttonde i sluttabellen.

En starkt bidragande orsak till förbättringen var tveklöst våra tre starka nyförvärv från Bohus. Engla, Emma och Axel gjorde grymma insatser rakt igenom. Annars började det lite oroväckande då såväl Anton Fyhr, Jonas Ellison och Fea Bolt-Hansen tvingades lämna återbud på grund av sjukdom. Lagledare Glenn gnagde ordentligt på naglarna när återbuden droppade in…

Häcktjejerna i startblocken.

Låt oss ändå börja med att gratulera IFK Göteborg som vann vår drabbning och samlade ihop hela 31.266 poäng vilket gav en slutlig femteplats i Finalen som avgjorts synkront på 9 olika platser runt om i landet. Man har en riktig vass samling 05-06:or på gång. Namn som Hugo Kündig, Olle Ackebjer  och Nicole Tiourine lär vi få höra betydligt mer av framöver.

Grabbarna laddar inför det avslutande 800m-loppet. Såväl Axel, Marcus som André svarade för rejäla personbästan.

Det enskilt vassaste resultatet var Engla Nilssons enorma klubbrekord i höjdhopp F15 på 1.72m! Det är tangerat svenskt årsbästa i klassen. Att Engla är en exceptionell talang i grenen behöver knappast påpekas. Hennes teknik är i närmast felfri vid femton års ålder. Prestationen förstärks av det faktum att det var långt ifrån perfekta förhållanden. Lite småkyligt och regnskurar då och då under tävlingens lopp.

Det var dock inte det enda klubbrekordet för dagen. Inez Yngve gjorde en helt suverän tävling med toppnotering i fem grenar. Hennes spjutkast på hela 34.82m var nytt klubbrekord. Förutom detta slog hon till med ett ”monsterpers” på 80m häck via 12.33 sek! Vidare 1.56m i höjd (snudd på 1.60m), 9.22m i kula och 5.37m i längd i något för stark vind. Inez är en framtida sjukamperska av hög klass.

5.37w i längd var bara ett av Inez kanonresultat i lördags!

Av grabbarna drog Axel Eenfeldt ett tungt lass. 12.11 på häck i lite för stark vind, 1.72m i höjd och 6.23m i längd gav många sköna poäng! Dessutom avslutade han med en kämpainsats på 800 meter där han var främste ÖIS-are med 2.18.

André Samrin Ribeiro är också en talangfull ung herre som kommer bli riktigt vass när han börjar träna aningen mer regelbundet… Framförallt hans höjdhopp över 1.72m, spjutkast på 32.94m och avslutande 800-ing imponerade. Speciellt som han hade kännbara problem med sina benhinnor.

Daniel Otterdahl var kanske inte 100% nöjd med 1.68m i höjd. 12.58 på häck och 5.55m i längd var däremot riktiga toppnoteringar för hans del. Dessutom nya personbästan i såväl kula som spjut! Daniel är född 2007 och kan alltså vara ankare i vårt lag ytterligare två år.

Emma Wendel körde också samtliga grenar, inklusive stafett där hon fick ersätta en sjuk Fea Bolt-Hansen. Emma gjorde en helgjuten insats toppat av personbästa i längd med 4.93m. Även hennes 800m-tid 2.38.54 är värt ett omnämnande.

En småkrasslig Elna Wester var som vanligt vår bästa på 800 meter och sprang en blixtrande stafettsträcka. Vår tid på 6x200m 2.36.02 var riktigt bra, inte minst med tanke på att vi hade två av de ordinarie löparna sjuka.

Vår slutpoäng är den fjärde högsta vi noterat i tävlingens historia. Tjejernas poäng (12.253) är däremot vår bästa någonsin!

Lagledare Jenny Svantesson-Wester och Glenn Johansson hade alla anledning att vara nöjda med dagen. I våras hade vi inte kunnat drömma om en så här stark insats i årets Kraftmätning. Det här är ett härligt gäng ungdomar som kommer att låta höra om sig i framtiden, var så säkra!

Hela laget (förutom Elsa Friberg) vilar en stund i höjdhoppsmattan emellan ett intensivt tävlande.

Kompletta resultat från finalen Kraftmätningen 2020

Carl knäckte drömgränsen!

Säsongen 2020 har varit mycket framgångsrik för unge herr Bengtström. Han har slagit personrekord som samtliga sträckor från 100m till 800 meter. i tur och ordning 100m: 10.73 – 200m  21.09 – 400m 46.40 – 800m 1.51.85. Men just på specialdistansen 400 meter häck har han haft lite bekymmer att få stegen att stämma, fram till Finnkampen vill säga.

Här satt stegrytmen perfekt: 14 steg t.o.m femte häcken och sedan 15 hela vägen in. Redan när han svängde in på upploppet så kändes personrekordet 50.20 dödsdömt. Han jobbade på hela vägen in vilket resulterade i en dryg halvsekunds sänkning ned till 49.69 sek! Finske rekordhållaren Oskari Mörö (49.04) var en rejält distanserad tvåa. Han tog också en kraftfull revansch på Oskar Edlund för SM-loppet.

Roligt att Carl fick avsluta häcksäsongen med ett perfekt lopp. Det ger råg i ryggen inför stundande vinterträning. Nu återstår endast Stafett-SM kommande helg för hans del.

Carl vrålar ut sin glädje när rekordtiden förkunnas! Med 49.69 går han upp som Sverigesjua genom tiderna.

Även Rebecka Abrahamsson hade en hellyckad helg. Precis som vis SM så tog hon hem segern i sitt allra sista hopp. Finska Kytölä ledde på 13.26m men en nervstark Rebecka studsade iväg hela 13.48m. En grym säsongsavslutning med SM-seger och Finnkampsseger! Nästa år blir det över fjorton…

Det är svårt att hitta foton på Rebecka utan ett brett leende på läpparna. Här firar trestegstjejerna sin grenseger med 14-8!

Isak Persson var också framgångsrik i tresteg. Han tog en fin tredjeplats och nosade återigen på 16 meter med ett längstahopp på 15.88m.

Felix Francois fick hedersuppdraget att säkra den svenska segern i herrmatchen. Det avslutande 800m-loppet var helt avgörande för matchens utgång men Andreas Kramer och Felix gav inte motståndarna någon chans utan tog hem en stark dubelseger.

Michaela Meijer (trea på 4.42m) och Maja Nilsson (fyra på 1.81m) bidrog också till den svenska dubbelsegern. Joni Kaartinen hade naturligtvis ingen lätt uppgift som reserv i den finska paradgrenen spjut. Han gjorde dock väl ifrån sig med sitt livs tredje tävlingen över 65 meter.

Spiken i kistan! De här bägge herrarna avgjorde årets Finnkamp med en kraftfull dubbelseger på 800 meter!

Finnkamp och Kraftmätning i helgen!

Säsongen närmar sig sitt slut men än återstår ett par intensiva tävlingshelger. Efter många om och men blev Finnkampen ändå av! Den svenska truppen får dock ingen lätt uppgift då man tvingas flyga fram och tillbaks bägge tävlingsdagarna. Man kunde tycka att det fåtal som dubblerar kunde få sova över isolerade från övriga, men icke så. De svenska damerna är klara favoriter medans herrarna lär få jobba lite hårdare.

Sju stycken ÖIS-are ingår i den svenska truppen. Carl Bengtström – Felix Francois – Isak Persson – Maja Nilsson – Michaela Meijer – Rebecka Abrahamsson.
Den sjunde blev sensationellt nog Joni Kaartinen som fick en sen biljett då Kim Ambs axel inte är i tävlingsbart skick. Joni höll ju upp med spjutkastningen i åtskilliga år. Ifjol lyckades Erik Olsson tjata med honom i serielaget då vi hade en vakans. Ett kast på 62 meter inspirerade till ordentlig vinterträning och utvecklingen har varit sensationell. Vid Lag-SM slog han sitt personbästa två gånger om med 65.3om som topp vilket resulterade i ett SM-guld för lag. Därefter blev det SM-start och en fin femteplats med klubbrekord 66.96m! Och nu så Finnkampsdebut tillsammans med träningskompisen Esa Hiltunen! Ett sånt år!

Dags för sexton meter i Finnkampen för Isak Persson?

Finnkampen sänds på SVT bägge dagarna med start kl 16 på lördag.

Den som vill kan då redan ha sett på friidrott i fem timmar! Per Skoogs gäng kommer nämligen att direktsända vår Finalmatch emot IFK Göteborg i Kraftmätningen! Med start kl 11.00 tävlar våra ungdomar på Slottsskogsvallen. Enligt uppgift streamas tävlingen på facebookkanalen för såväl SFIF, ÖIS som IFK Göteborg. Anna Linner Bassani kommer att kommentera tävlingen.

Tävlingen kommer att genomföras synkront på nio olika platser runt om i Sverige. Resultaten rapporteras in till Easyrecords.se löpande så att man kan följa tävlingen gren för gren.

Resultat Live

Startlista

Mer om Kraftmätningen

Engla Nilsson är ett starkt tillskott till vårt finallag i Kraftmätningen.

Som om det inte var nog avgörs även SM i Maratonlöpning i Stockholm på lördag. Hanna Kumlin är ÖIS representant i damklassen. Hon är rankad åtta av 23 startande med sitt klubbrekord 2.49.02 från 2019.

En glad Hanna efter sitt klubbrekord 2,49,02 ifjol.

Slutligen kan vi glädja oss att vi i nuläget ligger fin fyra i kampen om SM-pokalen! Detta efter att JSM och USM räknats in. Ja, vi vann faktiskt poängtävlingen för USM 15-16 år! Verkligen något att glädja sig åt. Vi ligger hack i häl på trean Tureberg och har alla möjligheter att passera dem vid Stafett-SM nästkommande helg.

Och så har Leo Zikovic putsat sitt klubbrekord i kula P16 ännu en gång. I Bottnaryd stötte han hela 18.21m, 2 cm längre än hans tidigare bästa. Närmast väntar startsträckan i våra SM-lag på 4x100m och 1000m vid Stafett-SM. Han är snabb också…

Ett dussin SM-medaljer!

Den gångna helgen avslutades SM-tävlandet för juniorer och ungdomar. Tack vare pandemin tvingades man ju dela upp tävlandet i fem olika deltävlingar och skall man vara helt ärlig så låg kanske inte stämningen helt på topp utan publik och med utdragna tidsprogram. Vi skall ändå vara mycket tacksamma över att säsongen kunde genomföras så bra som det gick och innerligt hoppas att det blir ”som vanligt” nästa år igen!

Totalt samlade Sällskapet under helgen ihop ett jämnt dussin medaljer fördelade på 4 stycken i Norrköping / USM löpning och 8 stycken i Kristinehamn / JSM hopp.

För att börja med Norrköping så plockade vårt unga sprinteress Alex Apelgrim åt sig ytterligare två stycken silvermedaljer. Lördagens 200m-lopp vanns lite överraskande av Lunds Erik Erlandsson som trots en motvind på 1,5 m/sek sänkte sitt pers från 22.87 till 22.32 sek! Mot detta var Alex chanslös men kom tvåa på 22.74.
Dagen därpå tog han dock revansch på Erlandsson när han sänkte sitt klubbrekord på 100m P17 till fina 10.99 sek! Erlandsson hade 11.01 men än snabbare var Edwin Assarsson som vann på 10.91 sek. Strong SM-insats av Alex med tre silver ,(7.05m i längd helgen innan) och en fjärdeplats i tresteg.

Alex Apelgrim knäckte ”dröm-elva” med det här silverloppet på 10.99 sek.

Silver blev det också för Elna Wester som koncentrerade sig på 300 meter. Hon sprang på lysande 40.47 och sänkte klubbrekordet från 41.05. Götas Lathifa Afrah vann på glimrande 39.71. Elna har haft problem med en fot hela säsongen men nu verkar det vara på bättringsvägen.

Även Philip Frick roffade åt sig en medalj i Norrköping. Detta på den tuffa distansen 2000m hinder där han kom trea. Kul för Philip som haft en lite ”knölig” sommarsäsong. Ellen Hansson gick till final på såväl 100m som 200m och kom på sjätte plats i bägge loppen.

40.47 på 300m innebar ett nytt stiligt klubbrekord på 300m F15.

Tävlingarna i Norrköping inleddes på bästa sätt med en dubbelseger i längd M22. Jonatan Hirsh tog ledningen i sitt första hopp med 7.28 och höll sånär ledningen tävlingen igenom. I sitt sista hopp slog dock träningskompisen Tobias Carlryd till med 7.36 och snodde guldet…. En sån kompis!?

Vi fick ytterligare ett guld i Kristinehamn och det togs av Lukas Edqvist som triumferade i tresteg P19 med 14.42m. Lukas tog dock två medaljer och frågan är om inte hans 2.01m i höjd imponerade än mer. Det innebar personbästa med en centimeter och enligt rapporterna hade han god marginal till ribban också. Förhandsfavoriten Emil Uhlin lyckades dock rädda segern efter stora besvär.

Guld i tresteg och silver i höjd för Lukas Edqvist!

Medaljskörden i Kristinehamn blev två guld och hela sex silver. Övriga silvermedaljörer var:

Maja Nilsson som kom tvåa i höjd på 1.78m efter Bianca Salming. Kanske inte riktigt den nivå som hon önskar ligga på men hon är ändå på god väg tillbaks efter sin fotoperation.

Jenny Lestander var tvåa i en svårhoppad längdtävling K22 där ingen orkade över sex meter. Kyla och duggregn höll nere resultatnivån och Kaiza Karlens segerresultat skrevs till 5.99m, två cm längre än Jennys längsta hopp. På söndag stod tresteg på programmet och här kom Jenny fyra med 12.09.

Fanny Runheim mästerskapsdebuterade i ÖIS-dräkten.

Roligt att se stilhopparen Victor Koch tillbaks på trestegsbanan igen. Med tio stegs ansats tog han silvret i tresteg M22 på 14.17m. Håller han sig hel framöver så blir det väldigt mycket längre. Även Tobias Carlryd (fyra på 14.01m) och Samuel Wiik (sexa på 13.80m) gjorde säsongsdebut i tresteg.

Nils Thorin är först och främst häcklöpare men god nog även i tresteg. Han kom till start i P17 med ett personbästa på 13.40m, men radade upp hopp på 13.81 – 13.84 och 13.86m! Dagen innehöll även ett övertrampshopp en bra bit över 14 meter. Segern gick till Niklas Wall, Hammarby. Han hade endast ett godkänt hopp (14.14m) men det räcker ju!

Philip Frick plaskar i vattengraven på väg emot ett SM-brons.

Victor Koch på banan igen! Silver och bäste ÖIS-are i tresteg M22.