Hänt under juliveckorna!
Kansliet har varit semester stängt under några veckor, men på idrottsbanorna har det hänt en helt del under juli månad.
Vi genomförde Världsungdomsspelen för 22:a gången 30/6-2/7. Rent sportsligt sett var givetvis Michaela Meijers svenska rekord på 4.71m den givna höjdpunkten. Det faktum att hon slog Angelicas rekord var inte sen största sensationen – det var den marginal hon klarade höjden med! Hoppet var otroligt och det var tveklöst en decimeters marginal. Det var ett 4.80-hopp som väcker förhoppningar om ytterligare förbättringar så småningom.
Hon var verkligen inte den enda ÖIS-are som visade storform på Ullevi. Det presterades mängder av toppresultat och slutligen placerade vi oss som trea i lagtävlingen efter Sparta, Danmark och Malmö AI! Vår i särklass bästa placering någonsin. Här är några av de främsta insatserna:
* Carl Bengström vann såväl 400 meter (48.06) som 300m häck (37.33) trots vindar som emellanåt snuddade vid orkanstyrka!
* Frida Kristiansson vann 3000m (9.42) och Robin Lindgren 5000m (14.49) i imponerande stil på den blåsiga fredagskvällen.
* Jonas Meyer vann kula i seniorklassen.
* Gabriel Wallmark kom tvåa i tresteg P15 med dunderperset 13.53m. Ännu värre var Tobias Carlryd som också tog silver i tresteg (P17) efter att ha persat med dryga metern (14.27m)!
* Sten Hagström vann stavhopp P14 på 3.32m . Givetvis även detta ett nytt personrekord.
* Hedda Tellow drog till med hela 5.58m i sitt sista längdhopp F15. Det räckte till en bronsmedalj.
* Under rubriken MONSTERPERS I TRESTEG noterar vi även Alexandra Schill (11.54 i F17) och Judith Wagersten (11.73 i F19).
* Alexander Andreasson och Victor Koch sänkte sina bästatider på 200m till lysande 22.10 respektive 22.18! Med detta kom de 3:a och 4:a i P19-klassen.
* Rebecca Strand sprang sitt livs snabbaste 100m-lopp med 12.25. Dock i lite för stark medvind.
* Samuel Wiik persade på 400m såväl med som utan häckar. 49.73 och 54.22 tillkom efter imponerande starka avslutningar.
* Alicia Jisbrant tog en sensationell bronsmedalj i tresteg F13 på fina 10.55m (i motvind -2.0 m/sek!).
* Sandra Jonsson presterade ett par stiliga personbästan på 200m (25.79) och 400m (59.49).
Detta var bara ett raskt hopplock av det bästa, säkert har jag glömt några men det är inte illa ment….
På fredagen efter VU-spelen (7 juli) var det dags för Lag-SMfinal i Borås. Efter fjolårets triumf över Ullevi har det snackats vitt och brett om REVANSCH och KROSS med mera… Men vi bjöd sannerligen upp till kamp även i år. När krutröken lagt sig så var vi bara 2 poäng efter våra kära grönvita älsklingsfiender!
Efter en verkligt stark avslutande stafett passerade vi dock Uppsala och tog den så viktiga fjärdeplatsen som innebar att vi är direktkvalade även nästa år.
Lag-SM består av totalt 18 grenar: 10 löpningar + 4 hopp och 4 kast. I Borås gjorde våra löpare sensationellt bra ifrån sig. Ja det var faktiskt så att om man bara räknar löpgrenarna så var vi bäst med 43 poäng! I kast ligger vi lite efter men våra 6 poäng var 3-4 färre än vi hoppats på. Många gånger har vi vunnit på våra suveräna hoppare, men denna gången var det faktiskt vår akilleshäl. Om Emil Svensson och Mathias Ström varit med och vunnit höjd&tresteg som ifjol så hade vi rentav kunna vinna hela matchen! Glädjande var dock att Melker gjorde comeback i stav och tog en andraplats efter Duplantis.
Här följer en snabb genomgång gren för gren:
100m 4. Alexander Andreasson 11.02
Alexa gjorde en maximal insats med sin fjärdeplats efter de tre ”omöjliga” Dennis Leal, Baptiste och Von Barth. Det viktigaste var att han kämpade ner Oskar Motta, Uppsala.
200m 5. Carl Bengtström 21.50w +3.3 m/sek
Rena rama SM-finalen där Baptiste, Wissman, Bah och Oliveira dundrade in på tider mellan 20.92 och 21.15. Carls 21.50 dock en lysande insats i lite för stark medvind.
400m 1. Felix Francois 47.50
Hässelby slängde in Stormästaren Wissman. Denne gick ut bestämt och ledde in på upploppet. Här var det dock inget snack om saken, Felix var klart starkare och gick ifrån till en klar seger.
800m 5. Samuel Wiik 1.56.04
Lite av en chansning då vi slängde in Samuel efter hans 400-pers 49.73 helgen före. Loppet blev dock överraskande snabbt från start och Samuel sladdade med flera meter efter första varvet. Förbi 600m var han fortfarande några meter efter, men sedan bet han i och närmade sig allt mer på upploppet. Han spurtade förbi Ullevis löpare och hade sånär också nått ifatt Ayele. 1.56 innebar dock ett personbästa med närmare fem sekunder.
1500m 1. Awet Mengstaeb 3.55.16
Awet hade redan ett tufft hinderlopp i benen när han gick ut på 1500 meter. Han gjorde ett taktiskt perfekt lopp och lät de andra göra grovjobbet. På upploppet var han sedan oemotståndlig och spurtade ner så pass meriterade löpare som Elmar Engholm och Suldan Hassan! Därmed fullbordade han en suverän dubbelseger för sällskapet!
5000m 1. Robin Lindgren 14.18.55
På pappret såg det ut som en riktigt tuff match för Robin då han mötte klasslöpare som Foitzik, Engholm och Kingstedt. Men det var egentligen aldrig något snack om saken, Robin hade total koll på läget från första steget. Han gick ifrån när han kände för det och vann komfortabelt på fina 14.18.
Häck 110m 4. Oliwer Åstrand 14.67 +0.6
Oliwer gjorde ett sensationellt bra lopp. Det personliga rekordet sänktes från 15.08 till lysande 14.67! Oliwer var ju korthäcklöpare från början men bytte till 400m efter diverse skadeproblem. Inför årets säsong har han dock lagt kraften på 110m häck och det visade sig ge sensationella resultat. Skall bli spännande att se vad som kan hända vid SM i augusti.
Häck 400m 3. Jonathan Carbe 52.87
Jonathan var (som vanligt) rejält vissen i kroppen efter en tiokamp helgen före. Det var så illa att Samuel Wiik stod beredd som reserv innan loppet. Carbe lyckades dock presterade ett alldeles utmärkt lopp och tog en stark tredjeplats på 52.87. En utmärkt tid med tanke på förutsättningarna.
Hinder 3000m 1. Awet Mengstaeb 9.15.55
Awet är ÖIS alldeles specielle vinnare när det gäller lagtävlingar. Hinderloppet var en ren uppvisning från steg ett. 9.15 speglar på inte sätt hans maximala kapacitet. Med rätt motstånd och draghjälp kommer han springa under nio minuter, och det med marginal också! Sex värdefulla poäng för laget.
Stafett 4x100m 2. Charles Mårelid – Alexander Andreasson – Carl Bengtström – Victor Koch 41.69
Vårt juniorlag var endast 4 hundradelar från sitt eget Svenska Juniorrekord från stafett-SM. Från den uppställningen hade Samuel Wiik ersatts av Charles Mårelid. Det samtränade laget imponerade med bombsäkra växlingar och tog de viktiga fem poäng som krävdes för att passera Uppsala i sista grenen.
Höjd 5. Daniel Lennartsson 1.96
Emil Svenssons ljumskskada var givetvis ett tungt avbräck för laget. Daniel Lennartsson gjorde dock vad han kunde och klarade 1.96m. Han hade en knapp och oturlig rivning på 2.00m som hade givet extra poäng.
Stav 2. Melker Svärd Jacobsson 5.26
Melker gjorde säsongsdebut efter allehanda bekymmer. Efter en inledande rivning på 5.26m svävade han så högt över i sitt andra försök och säkrade fem poäng. Sedan gick han på 5.56m för att försöka rubba storfavoriten Armand Duplantis men denna dag gick det inte. Härligt att se Melker tillbaks på banan igen!
Längd 6. Arthur Engström 6.98
I ärlighetens namn hade Arthur verkligen inte sin bästa dag… Efter en lyckosam säsong med nya personrekordet 7.47m hade han höga förhoppningar men inget stämde och han hade bara ett enda giltigt hopp. Dessutom hade han otur med centimetrarna.
Tresteg 3. Arthur Engström 14.64
Vi saknade verkligen Ström även om Arthur givetvis gjorde så gott han kunde. Med tanke på att segerresultatet var måttliga 15.00m så kändes det som två tappade poäng.
Kula 5. Jonas Meyer 16.35
Jonas lyckades besegra Ullevis Liberg med en endaste centimeter och rädda två poäng. Tekniken var dock lite rostig och det känns som om Jonas har betydligt längre stötar i kroppen.
Diskus 6. Jonas Meyer 40.60
Vi hade i ärlighetens namn inte räknat med mer än en pinne i den här grenen. Jonas gjorde bara tre kast för att koncentrera sig helt på kulan som gick efteråt.
Slägga 5. Lennie Helander 46.12
Lennie gjorde det vi hoppades på. Via ett nytt årsbästa lyckades han besegra Spårvägens man med en dryg meter och ta hem två viktiga poäng.
Spjut 6. Richard Olsson 61.20
Säsongsdebut för Rickard. Dryga 61 meter var visserligen ett helt OK resultat men med tanke på att andraplatsen gick för 65 meter så var det lite trist med en sistaplats i grenen.
Den 11 juli var det dags för Folksam GP på Slottsskogsvallen. Den stora grejen var givetvis Maria Larsson fantastiska hinderlopp. Hennes gamla personbästa var de 9.50.16 som hon sprang på vid försöket i EM i Amsterdam ifjol. Nu sänkte hon den tiden med drygt 10 sekunder till briljanta 9.39.96! Framförallt underskred hon kvalgränsen till VM i London som löd på 9.42! Ett riktigt stort grattis till Maria som slitit hårt med skador och ätstörningar under flera år.
Receptet till framgångarna är faktiskt en minskad träningsdos och därigenom en mer regelbunden och oavbruten träning under nye tränaren Nic Bideau. Nu håller vi tummarna för en lyckosam insats i London. Detta gäller givetvis även vår andra deltagare vid VM – Michaela Meijer.
Carl Bengtström deltog vid Junior-EM i Italienska Grosseto. Tävlingen är öppen för aktiva i åldrarna 17-19 år, vilket innebär att Carl alltså har två ytterligare tävlingsår i klassen. Hans 47.85 från Laxaspelen gav honom en biljett till tävlingen. Den noteringen pulvriserade han dock fullständigt när han slog till med suveräna 47.32 i försöket! Han sprang i det särklassigt tuffaste heatet och kom in som femma. Totalt hade han dock den nionde bästa tiden vilket gav en plats i semifinalen.
Här lottades han på den ogynnsamma innerbanan. Han satsade rejält och han en något bättre passering på 200m. Krafterna räckte dock inte riktigt och han kroknade på upploppet (48.08 sek). Hatten av för en högklassig insats.
Olof Ryberg har representerat Sverige vid Paralympics i London. Detta gjorde han med den äran då han noterade ett nytt svenskt rekord för synskadade seniorer. Han klarade 1.71m vilket gav en fin åttonde plats i tävlingen! Han hade dessutom mycket fina försök på 1.74m. Längdhoppet gick däremot inte lika bra denna gång då han hade en del ansatsproblem. Olof är en viktig kugge i vårt lag till USM i Tanumshede i augusti där vi räknar med honom i diskus.
Hopptävlingen på Åby i lördags regnade bort ganska så fullständigt. Vi noterar ändå att Gabriel Wallmark klarade hela 1.85m i höjd P15. William Frisk slog också han personrekord genom att klara 1.78m. Vendela von Corswant visade också begynnande SM-form genom att klara 1.74m i regnrusket.
Klubbstatistiken för 2017 finns nu upplagd under Statistik.