Kraftmätningsfinal

I helgen gick årets Kraftmätningsfinal av stapeln på Lidingö och vi kom till start med ett laddat lag bestående av åtta killar och sju tjejer. För tre av dessa var det tävlingsdebut på friidrottsbanan.

På lördagen avverkade tjejerna höjd, 80 m häck och kula. De bästa insatserna gjordes på häcken, där tjejlagets klippa Ylva Magnusson Debray sprang in på stabila 13,33 trots islag i början av loppet. Sarah Svartborn kompletterade med 14,30 (stor-pb) och Bianca Nyberg, som gjorde sin allra första friidrottstävling, var vår trea på 14,96.

Tjejerna fixar med RödBlå krigsmålning!

 

Killarna hade längd, 80 m häck och spjut på lördagen och här noterades flera fina personbästan. Inte minst i längdhoppet där vi hade fyra killar över 5 m: Nelson Svensson Johansson på 5,73, tävlingsdebutanten Leonard Karlsson på 5,60, Claudio Joao Kåmark på 5,33 och Ayob Haj Younes på 5,17. Även på häcken slogs det personliga rekord så det stod härliga till. Claudio sprang på 13,13 trots varierande stegrytm och Simon Ostwald sänkte sig ner till 12,64. Allra snabbast gick det som väntat för häckspecialisten Nelson, som gjorde ett kanonlopp på 11,28 och visade de äldre killarna hur häck ska springas: han var bara slagen av en enda kille i hela fältet.

Lördagens stora höjdpunkt var annars stafettlöpningen över 6×200 m som sprangs inne på Stockholm Stadion under pågående Finnkamp. Lite nervigt var det givetvis för våra ungdomar att springa inför storpublik, men de löste uppgiften galant och noterade en tid på 2;45,54.

Här är gänget som fick springa stafett inne på själva Finnkampen.

 

På söndagen var det tidig uppstigning som gällde då killarnas höjdhopp startade redan kl 08:30. Någon morgontrötthet märktes dock inte av hos Leonard, som återigen visade prov på god hoppförmåga när han klarade 1,63. Nelson höjde sitt pers med 1 cm och hoppade utmärkta 1,75. Det var inte långt borta att han slank över även 1,79 när han ändå var i farten.

Tjejerna kastade sedan spjut och killarna stötte kula. Även om flera höjde sig och gjorde individuellt starka insatser kan vi konstatera att det behövs mer träning och rutin i kastgrenarna om vi ska kunna konkurrera med de andra lagen på allvar.

Efter tjejernas längdhopp (där poängplockarna var våra båda Ylvor samt Bianca) var det så dags för de avslutande 800 m-loppen. Som vanligt var det mycket nerver innan loppen och stor lättnad efteråt. På killsidan var Rayan Siguerdjidjene vår snabbaste (2;21,92) följt av Simon (2;27,67) och Leo (2;31,81). Bland tjejerna stack Sarah ut när hon långspurtade in på 2;40,62. Född 2010 var hon vår yngsta lagdeltagare och hon kommer således fortsätta plocka åtskilliga kraftmätningspoäng för ÖIS under de kommande åren.

Hejaklacken igång under stafetten på Stadion lördag kväll.

 

Tillsammans satte laget hela 47 personliga rekord. Främste rekordslaktare var Ayob Haj Younes som satte nytt rekord i samtliga grenar.

Vårt mixlag blev 14:e av 16 lag, vilket var en placering bättre än i kvalomgången. Tjejerna blev 19:e av 20 lag, och killarna slutade på en 10:e plats. Eftersom de flesta av grabbarna är födda -09 lär vi ha ett starkt killag även nästa år. Med lite förbättringar i kastgrenarna lär vi kunna vara med och slåss om framskjutna placeringar!

 

800 meter är en jobbig avslutning på en intensiv tävlingshelg!

Resultatlista Final Kraftmätningen

Text och foto: Judith Wagersten