Världsungdomsspelen 2024
Efter ett halvårs renovering så öppnades Slottsskogsvallen igen lagom till årets Världsungdomsspel. Det är bara att konstatera att den nya beläggningen blev en succé.
* Tre längdbanor på upploppssidan var precis vad vi behövde för att svälja alla gigantiska startfält i längd&tresteg.
* Dubbla stavbanor är helt perfekt. Gott om plats för den nya banan på ”bortre lång”
* Det inflyttade höjdhoppet (8 meter) innebär total arbetsro för såväl hoppare som rundbanelopp.
Arenan var dessutom uppgraderad på många olika nivåer. Inte minst det faktum att det nu finns fungerande toaletter i samtliga fyra torn betyder mycket.
Skall man tvingas leta fram något negativt så är det att vi för andra året i rad inte hade någon vidare tumme med vädergudarna. Men det kunde ha varit mycket, mycket värre. SMHI:s prognoser i början av veckan såg helt brutala ut. Nu kom vi undan med ett relativt måttligt regnande under fredag och lördag.
Vi noterar en ökning av deltagarantalet med ca 15% gentemot premiäråret på Vallen. 7.500 anmälningar och 325 deltagande föreningar från 30 nationer.
Rent idrottsligt bjöds det på sedvanligt många höjdpunkter, inte minst sett med RödBlå ögonfärg.
William Asker fick lite av ”ett andra” genombrott i söndagens stavtävling. Han var glödhet från första hoppet. När han klarade 5.43m med viss marginal så innebar det en förbättring av fjolårsperset med 7 cm. Det stod bara några minuter då han plussade på ytterligare 7 centimeter genom att fixa även 5.50m!
Sedan gjorde han ett försök att överträffa tränare Hultgrens personbästa (5.60m) men det blev lite väl högt denna dag.
En som däremot lyckades överträffa sin tränares personrekord var Leo Zikovic! Han fick till en rejäl träff och kulan seglade iväg hela 18.50m! Personbästa med hela 41 cm och därtill 11 cm längre än tränare Koskinens bästanotering. Ingen är nog gladare än Arwid över detta misstänker jag. Nytt klubbrekord i M22-klassen och mindre än metern kvar till Stefan Blomqvists seniorrekord.
Elna Wester hade en uppvisning över 400m F19. Avspänt och elegant sprang hon in på 54.62 sek vilket var ett stiligt nytt tävlingsrekord. Segermarginalen var 2½ sekund till tvåan i loppet. På söndag var hon tillbaks och sprang halva sträckan på 24.62 sek. Tangerat personbästa på sträckan. Jag måste erkänna att jag är väldigt intresserad av få veta vad hon kan prestera på 800 meter… Den löpstyrka hon visar upp är imponeraqnde.
Elnas träningskamrat Albin Hagstedt var huvudsakligen funktionär med optisk mätning som specialitet, under helgen. Dock hanns ett lopp över 400 meter häck med på fredag eftermiddag. Det resulterade i ett personbästa med ca 2 sekunder – 55.44! Liksom Elna ser han väldigt stark ut på upploppet. Snart knäcker han 50 sek på 400m slätt och det med marginal…
Vår svenskamerikan Liam Kennon (född 2007) gjorde tävlingsdebut på svensk mark. Han inledde med att pulvrisera sitt gamla PB (11.07) på 100m genom att redan i försöket löpa in på 10.96 sek (+1.5 m/sek). Rekordet blev inte långvarigt då han i finalen noterade 10.89 (+1.5 m/sek) på en tredjeplats! Grymt bra av en grabb som inte fyller 17 förrän i höst.
På lördagen stod 400 meter på programmet. Tyvärr drog han ytterbanan,utan koll på konkurrenterna. Han gick ut som en furie och ledde efter 200 meter på 23 blankt. Oundvikligen ledde detta till viss mjölksyra, men han höll emot bra ändå och kom fyra på 50.06 sek. Endast hundradelen över sitt PB.
Söndagen innebar en fullbordad trippel då han sprang 200 m på 22.25 sek. Gamla personbästat löd på 22.56 så det var en rejäl sänkning.
10.89 till trots så var Liam inte helgens snabbaste ÖIS-are. Det var istället Hugo Kündig (född 2006) som hittils i sommar ställt häckarna åt sidan och koncentrerar sig på sprint. Efter 10.97 i försöket slog han till med mäktiga 10.82 i vindstilla (+0.0) i finalen för P19 där han slutade fyra i en mycket tight finish.
På 200 meter hade han ett PB på 25.99 – med många år på nacken som ni kanske förstår. Nu blåste han in på 21.84 som femma i en mycket högklassig final. Vinden var otillåtna +3.6 m/sek men likväl ett rejält styrkebesked.
Nu längtar man bara efter att häckarna kommer fram igen!
Nelson Svensson Johansson hade dock häckar ivägen. Ifjol vann han ju sensationellt 80m häck i P14 på 11.06 och nu handlade om samma sträcka sträcka i P15.
Det resulterade i en våldsam duell med norrmannen Gjertsen. De bägge var exakt lika efter sista häcken men Nelson tog segern genom att kasta sig över mållinjen! Han landade på det nyckelben som han slog av under innesäsongen och en stunds oro följde. Efter läkarundersökning kom dock lugnande besked även om det smärtade en del. Segertiden suveräna 10.82 sek tillkom tyvärr i lite för stark vind (+2.7 m/sek).
Även i längdhopp gjorde han en stark insats med en femteplats på 6.32w (+2.3 m/sek).
Detta var bara ett litet axplock av allt som hände. Internationellt sett minns man ett riktigt vasst 300m-lopp i P15. Segertiden 34.66 är till och med världsårsbästa i klassen för den segrande Qatar-killen.
Diskus har blivit en svensk paradgren och den lär så förbli även i framtiden. Sverige har en extremt talangfull duo i Sarah Berkani och Ludvig Ellgren. Sarah är född 2010 och tog en dubbelseger i kula&diskus. I kula F14 slog hon självaste Fanny Roos tävlingsrekord. Men det var inget emot vad hon presterade i diskusringen. Hon höjde tävlingsrekordet med drygt TIO METER till 56.82m. Diskusen väger 750 gram emot seniorernas 1000.
Ludvig vann P17-klassen på hela 62.95m. Hans redskap väger 1.5kg. Segern kom i tuff internationell konkurrens. Tvåan från Qatar 58.25 och trean från Irland 57.96.
Ludvig är inte jättebiffig än men har längd och ”vingspann” för en framtida elitkarriär.
Avslutningsvis ett stort tack till alla er som ställer upp som funktionärer och gör denna fantastiska tävling möjlig! Inga sura miner så långt ögat kunde nå trots tidvis ganska så påfrestande väderlek.
Vi skall vara oerhört stolta över vår tävling!