17 lag till start vid Stafett-SM!

I samband med Stafett-SM på startade utomhussäsongen igång på allvar. I år var mästerskapet tillbaka på Slottsskogsvallen och 17 st ÖIS-lag kom till start.

På M 4x100m lyckades kvartetten Hirsh-Apelgrim-Carlryd-Pihlblad försvara guldet från ifjol. Efter säkra växlingar rakt igenom var det aldrig något snack om saken och tvåan Malmö AI distanserades med över kvartssekunden.

Även i M22-klassen korsade ÖIS-laget mållinjen först på den korta stafetten. Emellertid fick man nöja sig med silverpengen då det blev omlopp för Malmö och Ullevi, som ursprungligen startat på fel banor! Snöpligt nog klockades Ullevi på sex hundradelar snabbare än vårt lag, där en avstannande Vidar Stenqvist naturligtvis känt sig segerviss under slutmeterna…

Det kom ändå att bli två uppsättningar guldmedaljer i M22-klassen. Genom trion Gustav Karlsson, Edvard Hansson och Kalle Wållgren säkrades segern på 3x400m. På 3x800m var Gustav Karlsson återigen i farten, denna gång tillsammans med den nyblivne klubbkamraten Jakob Zäll samt den rutinerade stafettlöparen Felix Larsen Nilsson. I den sistnämnda stafetten noterades ett prydligt klubbrekord på 5:52.85.

Andra raka guldet i M22 3x800m! Jakob Zäll debuterade i ÖIS-linnet på bästa sätt.

På 4x400m saknade vi såväl Carl Bengtström som Anders Pihlblad. Med tanke på det var det imponerande att ställa ett lag på banan som var gott för tiden 3:12.38. Våra löpare fick denna gång ge sig för MAI och Upsala, som ställde upp med slagkraftiga lag. Ett brons behöver vi inte skämmas för men visst ska vi ta tillbaka titeln 2023!

I F19 ställde vi upp med lag i samtliga stafetter. Bäst gick det på stafett 1000m där tjejerna äntligen fick kliva upp på pallen. I finalloppet gjorde Ester Mägi Theorin en dundersträcka på 300m och förde upp laget från sjunde till tredje plats! På slutsträckan kunde en urstark Elna Wester förvalta positionen och mållinjen passerades på det nya klubbrekordet 2:18.21. Bronset kompletterades med en stilig nosning (fjärdeplacering) på den korta stafetten och en femteplats på 3x800m.

Brons med bra häng på guldet och ett kraftigt klubbrekord för F19-gänget på stafett 1000m!

I P19-klassen blev det inga medaljer denna gång men här såg vi istället lysande individuella prestationer.  William Brandbergs personliga rekord på 400m från i vintras lyder på 53.10. Nu sprang han under 50 sekunder på slutsträckan i stafett 1000m. Detta såväl i försök som final! På 3x800m var det Albin Hagstedts tur att vara värst. Ett personbästa på 2:05.02 från 2021 hindrade inte en slutsträcka på under två minuter! Visserligen med flygande start, men ändå… Poängplatser blev det på båda distanserna då man var femma på stafett 1000m och fyra på 3x800m.

För våra yngre lag var det många debutanter i såväl SM- som stafettsammanhang. P17-laget växlade tyvärr över på 4x100m men blev en erfarenhet rikare. Bättre gick det för P15 och F15 på 4x80m där växlingarna satt precis som de skulle! P15 hade glädjande nog även lag på 3x800m. Där fick vi se grabbarna gå en stenhård kamp om åttondeplatsen mot Växjö, och lyckligtvis kunde Valter Jönrup avgöra till Sällskapets fördel efter en stark avslutning.

De kvinnliga seniorlagen var i år något reservbetonade men vi hade lag på 4x100m och 3x1500m. På den kortare stafetten tog sig laget till final efter att ha klarat att hålla den sista växeln inom växlingszonen med minsta möjliga marginal… Väl i finalen slutade det med en sjundeplacering. På den längre stafetten hängde ÖIS-tjejerna med i täten längre än förväntat. Dock visade sig de andra lagen lite för starka på slutsträckan och det blev en sjätteplats för trion som hade ett åldersspann på 20 år.

/ Carbe