Apelgrym grädden på moset i Växjö!

En fullpackad storbuss och diverse privatfordon innebar en mycket stor och stark trupp till årets Quality Hotel Games. Toppresultat och klubbrekord staplades på hög men jag måste ändå börja med Alex Apelgrims närmast otroliga prestationer:

Redan vid Julklappsjakten hade Alex en tuff duell med Edvin Assarsson, flerårig dominant i Sverige på sprint&häck, och var endast två hundradelar efter i mål (7.25 resp 7.23 sek). Nu såg man verkligen fram emot returmatchen och misstänkte nog att Carl Bengtström klubbrekord på 7.22 sek var i farozonen. Ändå var man nog inte riktigt förberedd på vad som skulle komma skulle… I försök flög Alex ifrån sina motståndare men man trodde ändå knappt sina öron när speakern förkunnade 7.07!!! Skulle han verkligen kunna upprepa den fullträffen emot en supertaggad Assarsson i finalen? Och denne fick verkligen en pangstart och hade länge grepp om loppet. Med sina patenterade sjumilakliv han Alex dock ikapp precis vid mållinjen.
Så kommer tiderna upp och det enda ord som passar är OSANNOLIKA 7.01 och 7.02 sek! Edvin A persar med 14 hundradelar men rår ändå inte på Alex monstertid. Den hade faktiskt räckt till en femte plats i seniorklassen…

Vann jag eller?

Söndagens längdtävling var inte så värst mycket sämre. Det gamla rekordet 6.49m sopades all världens väg efter hopp på i tur och ordning 6.82m – 6.90m och slutligen 6.91m! Lite synd bara att Melwin Lycke Holm denna helg valde tresteg före längd. Annars hade dessa bägge ungherrar mycket väl kunnat hetsa varandra till hopp över sju meter. Vi ser fram emot denna duell vid USM istället. Janne Willéns klubbrekord (P16 6.99m) överlevde med ett nödrop denna gång.

Just i P17-klassen skördade vi väldiga framgångar. William Asker inledde det hela med en överlägsen stavseger på 4.20m. 4.40m blev dock lite för högt denna gång.

Leo Zikovics 14.86 trodde åtminstone jag var en fullträff som skulle stå ett tag, men icke så… I Växjö stöter man med utomhuskula och det passade uppenbarligen Leo alldeles utmärkt. Efter 14.56m i andra så fick han på en riktig pärla i fjärde omgången. Kulan flög förbi 15-meterslinjen och han plussade på ytterligare hela 45 cm på sitt veckogamla klubbrekord. Segerresultatet skrevs alltså till 15.31m.

Rekordmaskinen Leo slog till igen! Nu med en mäktig stöt på 15.31m.

Isak Helgesson gjorde en oviss säsongsdebut på 400 meter efter en rejäl tiodagars infektion. Krafterna hade dock kommit åter och han sprang ifrån allt motstånd på andravarvet. Personbästa och tillika svenskt årsbästa i åldersklassen med finfina 51.28 sek.

På andravarvet var det inget snack om saken.

Träningskompisen Nils Thorin hade också en fin helg. Lördagen gav en bronsmedalj i tresteg med ett kraftfullt personbästa på 13.21m. Melwin Lycke Holm vann på 13.93m med en ansats som var dryg dubbelt så lång som Nils! Dagen efter var det dags för favoritgrenen häcklöpning. Efter 8.35 vid UDM var siktet inställt på att norpa Carl Bengtströms klubbrekord på 8.32 sek. Redan i försöket fick han till ett tekniskt mycket fint lopp och rekordet sänktes till 8.26 sek. I finalen hängde han inte riktigt med duon Egonsson & Assarsson i starten men sprang sedan jämnt med dem andra halvan av loppet. Bronstiden 8.27 sek.

Nils Thorin vinner sitt försöksheat på nya klubbrekordet 8.26 sek.

Innan vi stänger P17-klassen skall vi också nämna Philip Fricks fjärdeplats på 1500m på 4.31.39 och Albin Costers femte i höjd på 1.83m. Givetvis var bägge noteringarna nya personrekord!

Albin Coster plussade på personbästa med 2 cm med ett hopp över 1.83m!

Svaret på frågan om vem som är ÖIS snabbaste man blev trots Apelgrims bedrifter ändock Carl Bengtström. Efter 6.97 i försöket sprang han in som tvåa i finalen på 6.91 sek, endast 2 hundradelar från personbästa. Alexander Andreasson och Jonatan Hirsh placerade sig som sexa och sjua, bägge med tiden 7.03 sek. Vår bredd på sprintsidan underströks ytterligare av Artur Engström och Tobias Carlryd som bägge löpte på 7.11 sek.

Carl är ÖIS snabbaste man på 60 meter.

Filip Björklund var ute efter Peter Berghs uråldriga klubbrekord på 60m häck. Det får dock stå kvar i rekordboken ytterligare någon vecka. Efter 8.10 i första loppet gick han ner till 8.00 i extraloppet. Däremot blev Kristian Weetom av med sitt M22-rekord (8.01 sek) från 1994 då Filip slipade en hundradels sekund på denna notering.

I försöket var Brorsson före Filip men i extraloppet vände han på steken.

Rebecka Abrahamsson inledde sin säsong med hela 13.05m redan i öppningshoppet. Sedan blev det inte längre men man fick definitivt intrycket att det finns ytterligare några decimeter i kroppen för henne. Gabriel Wallmark hade stora förhoppningar efter segern i kortbanehoppningen. Tyvärr blev det endast två hopp då baklåret gav sig tillkänna efter inledande 14.77m. Istället fick vi glädja oss åt Lukas Edqvist som presterade sitt första 14-metershopp och det med råge. 14.27m kan jämföras med de 13.67m han presterade som bäst under 2019. Lukas hann dessutom med 1.89m i höjdhopp och en hårfin rivning på 1.93m.

Över tretton i första tävlingen för Rebecka!

Herrarnas 400m-lopp innehöll ett gäng ÖIS-are. Felix Francois 48.68 var helt godkänt med tanke på att han numer främst inriktar sig emot 800m. Samuel Wiik kan också vara tillfreds med sina 50.15. Stefan Savic avslutade sitt lopp väldigt starkt och tangerade sitt utomhusrekord med 51.48. Raphael Akendo gjorde debut på denna svåra sträcka och disponerade sitt lopp mycket märkligt. Efter mycket måttligt öppnigstempo accelererade han på slutvarvet och kom in på 53.43. Det blir sekunden bättre med lite bättre öppningsfart.

Samuel Wiik svarade för en stark finish i sitt 400m-heat.

Sandra Jonsson var också lite väl försiktigt på förstavarvet på 400m. 59.43 kan hon pressa avsevärt med en raskare öppning.

Ett av helgens mest sensationella resultat var onekligen Elna Westers 25.99 sek på 200 meter! Det var personrekord med snudd på sekunden för Elna som ju annars mest betraktas som medeldistansare. Tiden räckte till en fjärdeplats på sträckan. Samma placering nådde hon på 1000m dagen före. Motståndet var ren SM-klass och 3.08.92 är hennes näst bästa tid någonsin.

Elnas 25.99 på 200m var ett helgens mest överraskande ÖIS-resultat!

06-an Jonas Ellison var en annan som dunderpersade på 200 meter. 25.88 sek innebär en kapning med dryga halvsekunden och gav en fin tredjeplats. Jonas var även i final på 60 meter där han kom sexa med 7.91 sek.

Jenny Lestander debuterade i ÖIS-dräkten genom att springa 60 meter. 7.88 i försöket följdes av personbästa 7.82 i B-finalen. Spännande att se vad hon kan omsätta detta till i längd & tresteg kommande helger.

Inez Yngve sprang också snabbare på 60 meter än någonsin tidigare. 8.27 sek i försök och sedan samma tid än en gång i B-final F15. Därefter gjorde hon sitt livs bästa längdtävling. 5.19m gav en femteplats i en superjämn tävling, bara 3 cm från silvret.

Hur slutade då kulduellen mellan herrar Fankl och Carbe. Jo, Kevin motsvarade favoritskapet med en stöt på 12.94m. Carbe nådde 12.37m trots en tretimmars bastu kvällen innan…

Massor med grymma resultat och jag har säkerligen glömt en hel del. Gå gärna in på resultatlistan nedan och botanisera själva:

Komplett resultatlista från Växjö

Första fjortonmetershoppet för Lukas!