Awet vann hinder på Mountain West Championships

I helgen var det stor Conference-helg i USA med massor av toppresultat. Glädjande nog vann Awet Mengsteab 3000m hinder vid Mountain West Conference i Clovis, California. Han gick till täten efter två löpta varv och skapade direkt en lucka till det övriga fältet. Mot slutet närmade sig klungan något men Awet hade fullständig kontroll på loppet och vann på 8.55.49 före tre man på dryga 8.57. Att vinna sin Conference är riktigt stort i USA och Awet gjorde det redan sitt första år på University of New Mexico.
Ni kan se hela loppet här nedan:

 

Vid Bålstakastet klämde Joni Kaartinen till med hela 68.51 i sitt sjätte och sista kast. Detta innebar ett nytt personbästa och det tidigare var nästan tretton år gammalt! Det var den 27 juni 2008 som han vann Världsungdomsspelen i P19 på stiliga 67.80m. Tvåa i tävlingen var för övrigt en viss Kim Amb på 66.74m!
Därefter avtog intresse och motivation och han tävlade endast mycket sporadiskt. Våren 2019 saknade dock ÖIS representant vid en seriematch och Erik Olsson tjatade ner honom på en träning. Det kändes  hyfsat och han gjorde dryga 61 i seriematchen.

Detta sporrade honom så pass att han återupptog spjutträningen under hösten. 2020 ingick han så i laget som vann Lag-SM på Vallen och kastade hela 65.30m. Vid SM i Uppsala ökade han till 66.96 och blev femma. När så Kim Amb fick skadebekymmer så fick rent av Joni hoppa in i Finnkampen med kort varsel och gjorde åter över 65 meter.

SM-guld och landslagsdebut stimulerade till ökad satsning tillsammans med träningskompisen Esa Hiltunen. Redan nu fick vi se resultat av detta. Jag är övertygad om att det här personrekordet inte kommer att stå i tretton år – vi väntar spänt på det första 70-meterskastet!

PS: Kim Amb fick revansch på Joni för förlusten 2008. Han vann Bålstakastet på 79.46m.

Personrekordet från 2008 är slaget! 68.51m är dessutom nytt klubbrekord.

Även Stina Jacobsson satte ett nytt personbästa i Bålsta. I andra omgången flög spjutet hela 44.43m vilket var en förbättring med cirka metern av hennes tidigare bästa. Härnäst väntar kval till Lag-SM i Norrköping den 29 maj för Stina.

Denise Eriksson sprang ett 200m-lopp i Granada, Spanien i lördags. Hon gjorde raska 24.10, dock i aningen för stark vind +2.3m/sek. Hon var inte ende svensk på plats. Mattias Sunneborn sprang 400m på 51.51 sek. Karln är 50 år fyllda…

Avslutningsvis kan vi meddela att Elmer Evansson öst familjens båt under helgen! Även det en insats som heter duga…

Elmer sparar inte på krutet!