Brons till Samuel Wiik under Mångkamps-SM

Säsongen lider mot sitt slut och under den gångna helgen avgjordes junior-SM i mångkamp på ett stormigt Påskbergsvallen i Varberg. Fyra öisare stod på startlinjen den här gången. Ingen av dem har något mångkampsfokus i den dagliga träningen men det finns väl knappast ett bättre sätt att avsluta säsongen på, än att ta ut sig fullständigt i 7 eller 10 grenar. Samuel Wiik och Felix Larsen Nilsson har genomfört mångkamper tidigare men för Judith Wagersten och Alexander Andreasson var det detta något helt nytt i SM-sammanhang.

Vädret såg allt annat än lovande ut på förhand. Starka vindbyar, regn och kyla utlovades och väderprognosen fick rätt. Lördagen bjöd dock glädjande på en del sol och de starka vindarna blåste för det mesta åt rätt håll för kortsprint och hoppgrenarna. Under 200m var det dock kraftigt motvind genom hela kurvan och likaså 400m var knepigt i de starka vindarna. Under söndagen rådde sämsta tänkbara tävlingsförhållandena med stormvindar och ösregn under förmiddagen. Regnet avtog men vindarna blev snarare starkare under eftermiddagen. Stavhoppet gick knappt att genomföra då ribban blåste ner i varje hopp. I kastgrenarna var det rak sidovind på ca 11 sekundmeter.

Trots knepiga förhållanden genomförde våra ÖISare sina mångkamper med bravur. I mångkamp går det allt som oftast bra i några grenar och betydligt sämre i andra. Det handlar om att ta gren för gren och kunna gå vidare och släppa den avslutade grenen, även om det inte gått som man tänkt sig!

Allra bäst gick det för Samuel Wiik som knep ännu en mångkampsmedalj. Denna gång blev det ett brons i M22-klassen efter två tidigare guld i P19. Detta var Samuels första tiokamp med seniorbetingelser vilket innebär tyngre redskap och högre häckar än tidigare. Samuels slutresultat landade på 5762p. Hans serie kännetecknas av stabila insatser rakt igenom utan någon riktig fullträff men heller inga större missar. Det blev en väntad grenseger på 400m samt personliga rekord i kula och 110m häck (första gången på 106,7cm).

Samuel har i övrigt haft en tyngre sommar. Lagom till junior-SM i vintras blev Samuel sjuk och missade större delen av vårträningen. Lagom till junior-SM i somras blev han sjuk igen och kunde inte göra sig själv rättvisa, även om han kom till start och var bara några hundradelar från bronset på 400mh. Men han har knappast beklagat sig över detta utan har kört på och rest sig upp efter tävlingar som inte motsvarat hans kapacitet. Därför kändes det extra välförtjänt att han nu fick med sig en till mästerskapsmedalj efter en riktig kämpainsats!

Hur gick det då för Alexander Andreasson i sitt första mästerskap i tiokamp? Det var mycket spekulationer innan huruvida det hela skulle arta sig för Alex som vi vet har några riktigt starka grenar men också några högst tvivelaktiga! Alex började hur bra som helst med en förkrossande stor seger på 100m på tiden 10.99s. Fortsatte sedan med okej resultat i längd, kula och höjd. Sent på lördagen, 8 timmar efter 100m var det dags för 400m. Här bjöd Alex på ett högst oväntat bra resultat. Vi tänkte kanske att Samuel skulle ta en promenadseger men oj vad han fick jobba. Alex var i solklar ledning vid 200m (23,0) och höll ledningen långt in på upploppet. Till sist pressade sig Samuel förbi men Alex nya PB på 51.38 (PB med 3,5 sekunder) är kanske helgens enskilt bästa resultat.

Dag 2 skulle inte riktigt bli lika ”lätt”. Det helade började med att Alex ställde in startblocken fel på 110m häck och sprang in med ett steg för mycket. Detta upptäcktes någon minut innan start och korrigerades. Alex kom i alla fall i mål även om 7 häckar klipptes med 5 steg mellan häckarna. Alex kämpade verkligen men i 8:de grenen stavhopp krampade vaden ihop fullständigt och han tvingades bryta grenen. Han ställde sedan upp i spjut men fick kasta ståendes då han inte kunde genomföra en ansats. Att springa 1500m var det inte något tal om efter att vaden kollapsat. Eloge till Alex som krigade hårt för att ta sig igenom de tio grenarna. Men mångkamp är tufft!

Judith Wagersten tillsammans med blivande klubbkompisen Jenny Lestander.

Judith Wagersten gjorde även hon debut på mångkamps-SM och noterade några riktigt bra resultat. 1.65m i höjdhopp sticker dock ut i hennes serie. Detta dessutom med en viss luft överribban! 1.65m i andra försöket räckte faktiskt till grenseger. Judith noterade även 2:30.37 på 800m efter en offensiv öppning på 32,5 sekunder vid 200m-passering. Ett bra resultat i de starka vindarna. 16.37s i hennes första riktiga häcklopp är också klart respektabelt! Vi behöver inte göra några närmare analyser på kastgrenarna för Judith den här helgen. Vi kan bara konstatera att det finns utvecklingspotential. Judith var med och fightades om en bronspeng men fick nöja sig med en fjärdeplats i K22 dvs en klassisk nosning! 4016 poäng lyder nu Judiths mångkampspers.

Den mest rutinerade mångkamparen av öisarna, trots att han är yngst, är Felix Larsen Nilsson som har varit med på alla ungdoms och juniormångkamper i mästerskapssammanhang. Felix slog sitt PB i p19-klass från ifjol med nästan 200 poäng. Han fick med sig personliga rekord i häck och diskus samt avslutade med en storstilad seger på 1500m. Felix placerade sig på en femteplats med resultatet 5181 poäng.

Till sist måste vi också nämna den nu mera ÖIS-tränade Jenny Lestander som gjorde sin sista tävling för Linköping under helgen. Jenny tog ett mycket imponerande silver efter bland annat 15.27s på 100m häck och 1.65m i höjd och var ytterst nära på 1.68m! Jenny kommer framöver att tävla för Örgryte IS och är med sin mångsidighet en stor förstärkning i vårt damlag kommande säsonger. Men under helgen tävlade hon för Linköping så våra gratulationer går till dem!

//Erik Olsson

 

Sedan skall vi också notera att Inez Yngve deltog i F14-klassen i som avgjordes samtidigt som Junior-SM. Hon kom fyra på nya klubbrekordet 3.205 poäng.

Hennes serie innehöll dessutom ytterligare ett klubbrekord, nämligen i spjutkastning där hon kastade hela 28.30m! Inez är en stor mångkampstalang som kommer att göra sin SM-debut redan i vinter i Femkamp F15.

På hemmaplan arrangerade vi en kasttävling för ungdom i fredags. Här visade en trio stor talang för kast. I spjut kastade 16-årige Albin Jannesson iväg 700-gramsspjutet hela 43.62m. Han gör sin första säsong som spjutkastare och vi kan nog ha förhoppningar om att det första femtiometerskastet kommer under 2020.

Eliot Gustavsson har endast två släggpass bakom sig och har redan visat att detta är en framtidsgren för honom. Med endast en rotation kastade han hela 32.47m med 4 kgs-släggan.

Matilda Bloom (född 2005) har varit sjuk en hel del under sommaren men visade nu fin kastkänsla i såväl spjut som diskus. 23.41 i diskus (0.75kg) kan rent av bli 30 meter under 2020 om hon hänger i med träningen.

Under lördagen var även bröderna Blomqvist i farten i Lockhart, Texas. Ben (född 2004) persade i spjut med 37.70m. Noah (född 2008) för sin del slog till med imponerande 12.56m i kula (2 kg).

Kompletta resultat från Varberg

Resultatlista ”Erik Lemming Memorial”

Slutligen kan vi också rapportera att Johanna Larsson slog till med imponerande 1.16.47 på halvmaran i Köpenhamn! Därmed kapade hon 1½ på sitt tidigare personrekord (1.18.30) satt i Berlin i våras.

Ytterligare en jättekapning på personrekordet av Johanna i Köpenhamn!

 

Så här ser den blivande spjutfantomen Albin Jannesson ut. På bilden springer han dock (något motvilligt) 400 meter.