Carl och Gabriel Svenska Mästare

De yttre omständigheterna var inte speciellt resultatbefrämjande vid årets Stora SM i Borås. Söndag var helt OK men fredag och lördag bjöds det såväl regn som blåst och kyla.

Under söndagen korades det två stycken Svenska Mästare från ÖIS. Carl Bengtström vann 400 meter häck i stor stil på nya klubbrekordet 49.52 sek! Och det efter ett lopp som han inte var speciellt nöjd med rent tekniskt. Han nådde inte riktigt fram till första häcken och fick ”hoppa” in till den. Sedan gick han desto hårdare på bortre lång vilket fick till följd att han kroknade en aning på upploppet. Och trots detta 49.52 sek! Med rätt väder och flyt på Finnkampen kan det gå riktigt rejält fort! Även Gustav Karlsson tog sig till final på långhäcken och slutade sjua på årsbästat 52.89 sek.

Ryavallens bana är en favorit för Carl. JEM-guld 2019 och nu SM-seger på personbästa 49.52 sek.

Gabriel Wallmark borde varit sliten och hängig efter urladdningen i Nairobi. Men han ångade på i vanlig suverän stil. Segerresultatet skrevs till 16.14m och han hade dessutom ett tramp ytterligare någon decimeter längre. I Jesper Hellströms skadefrånvaro blev det väldigt mycket ÖIS i resultatlistan. Isak Persson hoppade hem bronset på 15.70m och följdes av Artur Engström på fjärde (15.10m) och Lukas Edqvist på sjunde plats (14.80m). Fyra av de sju främsta i listan understryker vår nationella dominans i grenen.

Är den här grabben outtröttlig? JEM-guld följdes av JVM-guld och nu ett första SM-guld i seniorklassen.

Vi hade faktiskt tre bland de sex främsta i ytterligare en gren och det var lite överraskande damernas 5000m. Emma Dahl gick modigt till spets och drog upp tempot före favoriterna Bahta, Mengsteab och Christiansson. På slutet gick favorittrion ifrån men Emma behöll sin fjärdeplats och var hårsmånen över sitt personrekord med 16.28.62. Där bakom spurtade Johanna Widarsson Norbeck och Johanna Larsson in på platserna fem och sex. Bägge med nya personbästan: 16.45.16 respektive 16.46.54.

Emma Dahl hade redan på lördagen noterat ytterligare en fjärde plats och då på favoritdistansen hinder. Duon Söderholm och Lillemo gick stenhårt från start och gick bägge under 9.50! Emma höll tempot bra i ensamheten och kom in på årsbästa 10.20.05 på fjärdeplats.

Också Johanna Larsson dubblerade framgångsrikt. För hennes del med en sjätteplats på 10.000m på fredagskvällen. Också här med personbästa 35.16.87! Styrelseledamot Fischers klubbrekord sitter löst…

Våra bägge ”Johannor” drar hårt i spetsen av andraklungan. Det resulterade i 5-6 plats på nya personrekord.

Vi fick se ett nytt klubbrekord i söndagens manliga spjutfinal. Vid 33 års ålder är Joni Kaartinen bättre än någonsin. I maj kastade han 68.51m i Bålsta och ny plussade han på ytterligare en meter med 69.43m i slutomgången! Hans fina serie löd: 64.23-66.81-65.62-68.14-x-69.43m. Han blev slutlig femma i en riktigt högklassig SM-final.

Joni Kaartinen är en tävlingsmänniska av rang. 69.43m gav femte plats och ett nytt klubbrekord därtill.

Anders Pihlblad kom till Borås med starka medaljförhoppningar efter 21.09 i generalrepet. Han stötte dock på en duo i verklig toppform. Felix Svensson, med nysatt PB på 20.72 sek och Henrik Larsson som vunnit 100m i stor stil. Den sistnämnde imponerade oerhört med 20.80 i en rejäl motvind (-2.3 m/sek). Felix hade 20.97 och Anders tog bronset på utmärkta 21.15 sek. Man kan bara drömma om vilka tider det blivit i en lätt medvind och 25 plusgrader!

Anders Pihlblad kom trea i en sylvass 200-final. Henrik Larsson blev dubbelsegrare på sprint och imponerade stort.

Jonatan Hirsh vann en överraskande bronsmedalj i herrarnas längdtävling. Efter ett inledningshopp på 7.30m fick han till en riktig träff i den andra omgången. Med +2.0 m/sek i ryggen och en centimeter kvar på plankan seglade han iväg till ett personligt rekord på 7.50m! Det räckte till tredje plats bakom världshopparen Montler (7.98m) och hemmafavoriten Andreas Carlsson (7.70m). Även Tobias Carlryd gjorde väl ifrån sig med 7.27m på en sjätte plats.

Rebecka Abrahamsson tog vår sjätte och sista medalj i Borås. En aningen sliten Maja Åskag nådde inte på Aina Griksaite som vann på hela 13.78m. Rebecka hoppade stabilt utan att få till den riktiga träffen, med 13.35m som topp.

Vi hade en målsättning på tio medaljer men fick alltså nöja oss med sex.  Då skall dock nämnas att vi hade ytterligare elva placeringar i intervallet fjärde till sjätte plats. Det som var tråkigt var att flera av våra toppnamn saknades i Borås. Maja Nilsson och Melker Svärd Jakobsson hade varit starka segerkandidater. Michaela Meijer rev ut sig på begynnelsehöjden och Felix Francois fick kasta in handduken efter uppvärmningen med hälsenebesvär.

Man bör även nämna Karl Wållgren som blev femma på 400 meter med 48.59 sek. Detta i hans blott andra utomhustävling för säsongen. I försöket hade han för övrigt 48.46 sek.

Petter Gustafsson fick också med sig en femte plats från Borås. Detta på 110m häck där hans 14.48 var samma notering som fyran. Petter gjorde en lysande innesäsong men utomhus har han brottats med en krånglande baksida.

Malin Dahlström kom femma i en stavtävling som drabbades hårt av en otjänlig väderlek.

Petter Gustavsson och Fredrik Ekholm fightas om fjärdeplatsen bakom topptrion på korta häcken.