Dubbla medaljuppsättningar på Lag-SM!

Det bjöds på fina förutsättningar i Sollentuna. ÖIS kom till start med ett herrlag som var regerande mästare medan damerna avancerade till finalen efter att ha vunnit kvalmatchen på Öland i maj.

Då skadedrabbade Felix Francois och Carl Bengtström saknades kunde vi inte utmana om segern denna gång. Istället utvecklades herrmatchen till en kamp om guldet mellan Stockholmsklubbarna Spårvägen och Hässelby. Den senare föreningen var slutligen den som drog det längsta strået. Bakom dessa klubbar kopplade vi dock ett stadigt grepp om bronset. När det väl var dags för den avslutande stafetten stod det klart att det räckte med att få pinnen i mål för att bestiga pallen. Bronset innebar att vårt herrlag tagit medalj fyra år i rad! Guld 2020, silver 2021, guld 2022 och nu brons 2023!

Herrlaget åter på pallen, trots en del tunga vakanser.

Redan på förhand stod det klart att vårt damlag var starkare än någonsin. Trots att vi aldrig tidigare varit bättre än 6:a (2021) fanns det tydliga förhoppningar på medalj. Dessa infriades tack vare en suverän silvermedalj! I och med detta blev ÖIS enda klubb att erövra medaljer för såväl dam- som herrlag.

Lisa Lilja drog ett tungt lass med tre grenstarter. Seger på 400m, andraplats på 200m och klubbrekord på 4x100m var ett imponerande dagsverke!

 

I Lag-SM tillåts tre individer dubblera (starta i två grenar) per lag, utöver stafett. Dubbleringarna blir ofta avgörande då dessa kan göras av nyckelpersoner som kan många viktiga poäng. Lisa Lilja tog en överlägsen seger på 400m och sprang på nästperset 53.18. Därefter sprang hon in som tvåa på 200m på 23.75 trots en kraftig motvind (-2.9 m/s)! Avslutningsvis sprang hon en fin sträcka på stafetten där hon och träningskompisarna Jenny Lestander, Emilia Hammarström och Cajsa Augustsson noterade ett nytt klubbrekord med tiden 46.48!

Emma Dahl gjorde en imponerande säsongsdebut!

 

Emma Dahl var tillbaka på tävlingsbanan och gav sig på den tuffa dubbeln 3000m hinder och 5000m. Trots att hon inte tävlat på ett bra tag märktes ingen rost av. Hon tog framskjutna placeringar på bägge sträckor i och med en andraplats på hinder och en fjärdeplacering på 5000m.

Överlägsen seger i höjd och dessutom tre goda poäng på 100m häck för Engla.

 

Den tredje dubbleringen på damsidan gjordes av Engla Nilsson. Engla – som mest är känd för sitt höjdhoppande – debuterade som 100m häcklöpare på Världsungdomsspelen föregående helg. Nu gjorde hon ett nytt bra lopp i Sollentuna. Oron över att motvinden skulle ställa till stegrytmen visade sig obefogad och Engla tog en strålande sjätteplats på sträckan. Efter några timmars vila hoppade hon 1.76m felfritt vilket var nog för att vinna höjdhoppet. Därefter hade hon fina försök på 1.81m i det lätta och högst temporära regnet.

Vi fick se många andra fina kämparinsatser. Stina Jacobson har visat god stabilitet i sin spjutkastning på sistone och radat upp tävlingar kring 45 meter. Nu kastade hon nytt årsbästa på 45.98m och man börjar ana att något stort är på gång så fort träffen kommer! Rebecka Abrahamsson låg tvåa inför sitt sista trestegshopp men lyckades ta sig samman och sno åt sig segern med ett hopp på 13.07m (-0.7 m/s).

Rebecka höll lagkompisarna på halster. först i sista hoppet säkrades en viktig seger!

Elwira Ripsweden satte årsbästa på 400m häck trots att hon höll på att stupa på den sjätte häcken… Starkt gjort att hålla sig på benen efter ett kraftigt islag! Även Jenny Lestander gjorde en stabil insats och hoppade 6.11m (+0.5 m/s) i längdhoppet. Kul också att se Fanny Runheim springa 100m. Hon sprang väldigt fort första halvan och när hon väl står distansen ut kan det bli riktigt snabba tider!

Systrarna Nielsen genrepade inför stundande U23-EM genom att springa lugnt första delen av loppet och sedan avsluta med en brutal spurt! Julia tog en fjärdeplats på 1500m och Wilma en andraplats på 800m. Sluttiderna är helt ointressanta i den här typen av “taktiklopp”. Hellre skulle man vilja veta vad sista 200m gick på…

Wilma Nielsen var bara hundradelen från segern på 800m efter ett riktigt taktiktlopp.

 

På herrsidan tog våra övriga Esporesenärer (U23-EM) Karl Wållgren (400m häck) och Gabriel Wallmark (tresteg) varsin grenseger och därmed viktiga lagpoäng.

Kalle Wållgren lekte hem 400m häck. Blir det under 50 vid JEM23 kommande helg? Jag sätter inte emot…

En som verkligen överpresterade var vår 1500m-löpare Chris Gray. Han åkte till Stockholm med ett färskt personbästa på 3:55.02 och lämnade huvudstaden med en tid på 3:50.97! I och med denna insats tog han en finfin tredjeplats på distansen.

Chris Gray går från klarhet till klarhet. Efter ett nytt PB på 800m nyligen (1.53.71) så var det nu dags för ett dunderpers på 1500 meter!

 

En annan som tog vara på de fina förhållandena var 400m-löparen Marcus Tornée. Han höll länge jämna steg med Turebergs Emil Johansson. På upploppet föll han tillbaka något men inte värre än att det nya personbästat på 47.33 kunde säkras!

Marcus Tornée närmar sig 47 på 400 meter allt mer.

 

I spjutet har vi tagit till vana att lita på Joni Kaartinen i SM-sammanhang. Mycket riktigt klippte Joni till med ett årsbästa på 68.42m! En andraplats i ett hårt motstånd och det fattades mindre än en meter för att nå hela vägen till grenseger…

Så fort det drar ihop sig till SM så är Joni alltid i toppslag. Han höll rent av på att snuva Jakob Samuelsson på segern i sista kastet.

 

Leo Zikovic stötte nytt personbästa och tillika klubbrekord (M22) med seniorkulan. 17.02m blev hans slutresultat. Han nöjde sig emellertid inte med detta utan kastade nytt personligt rekord också i diskus. Där nådde han 44.97m för dagen. Visst anar man att det mycket väl kan bli kast över 50m-strecket med lite mer träning i grenen!

Dubbla pers för Leo! Det var så hög standard på tävlingen att 17.02 resp 44.97 endast räckte till 6:e resp 7:e plats.

 

Awet Mengsteab sprang såväl 3000m hinder som 5000m. Han hängde med i täten i hinderloppet men fick släppa till en ohotad tredjeplats när farten skruvades upp. På 5000m-loppet sprang han kontrollerat in på en fjärdeplats.

Awet drog en riktigt tung dubbel med hinder och 5000 meter!

 

Alex Apelgrim drog ett tungt lass när han dubblerade 100m och 200m. På bägge sträckor låg han precis över årsbästa och detta en envis motvind till trots.

Fredrik Sangberg blev trea i höjden efter att ha presterat säsongens tredje raka tävling över 2 meter! 2.00-hoppet var med så pass mycket luft att man börjar fundera över om det kan bli en ytterligare höjning av säsongsbästat (2.01m) i sommar…

Petter Gustafsson har hållit igång med träningen för att springa den korta häcken just på Lag-SM. Han kämpade till sig en sjundeplats på tiden 15.07 (-0.5 m/s) och visade att han minsann fortfarande kan springa häck!

I stavhoppet gjorde William Asker en ny bra tävling och hoppade 5.16m. En andraplats bakom suveräne världsrekordhållaren Duplantis var allt man kunde begära!

William Asker fick endast strytk av en viss Duplantis…

 

Lukas Edqvist presterade sitt första 7m-hopp i längd utomhus då han prickade just 7.00m (-1.0 m/s).

Mångsidige Lukas fick denna gång ta sig an längdhoppet.

Avslutningsvis kan via glädjas av att våra nyförvärv till släggkastningen bjöd på stabila insatser. Både Anna Götberg och Philip Fabian gjorde sina första tävlingar på flera år. Anna visade prov på strålande grundteknik och kastade 43.47m. Philip fick på hela 48.03m vilket faktiskt innebar personligt rekord! Nu hoppas vi att dessa två hittar motivationen att träna på inför nästa års Lag-SM. Väl där siktar vi på nya medaljer för Sällskapet. Och visst får man lov att drömma om det totala målet i klubbsammanhang; en dubbelseger på Lag-SM!

Philip Fabian gjorde debut i det vackraste av tävlingslinnen. Inte oväntat resulterade detta i ett nytt personbästa. Man kan räkna med ca 10% resultatlyft i denna klädsel…

Anna Götberg plockade upp släggan igen efter ett par års uppehåll. Lite regelbunden träning i vinter så kommer snart 50-meterskasten.

Gabriel Wallmark är tillbaks efter långvariga skadebekymmer. Nu tog han en överlägsen seger före Jesper Hellqvist. Över 16 meter lagom till JEM23?

Resultatlista Lag-SM 2023