Elna, Leo och William Svensk Mästare!

Leo Zikovic slog verkligen an tonen för ÖIS-truppen vid IUSM i Örebro. Kula P16 var första gren på programmet. Redan i sin allra första stör slog Leo till med fantastiska 15.82m! Klubbrekord med 51 cm, svenskt årsbästa i åldersklassen, och som det skulle visa sig en överlägsen vinnarstöt!

Segermarginalen skrevs till dryga metern och Leo kunde kliva upp på prispallen och ta emot sitt livs första SM-guld! Han har verkligen utvecklats sensationellt i vinter. Ifjol stötte han 14.56m med fyrakiloskulan och nu alltså 15.82m med femkilosklumpen! Nästa mål blir att klippa Stefan Blomqvist uråldriga klubbrekord på 16.13m utomhus.

En enda stöt och så var tävlingen över! Leo stod i viss särklass i Örebro.

Liksom Leo var William Asker förhandsfavorit i sin gren, stavhopp P16. Han lät alla de andra hoppa färdigt innan han gick in på 4.01m. En första rivning för att anstränga nerverna hos klubbkompisarna… Sedan klarade han i rask takt 4.01m, 4.20m och 4.30m innan 4.51m blev för högt. Segermarginalen skrevs till mäktiga 44cm och dagens andra ÖIS-guld var ett faktum!

Det tredje SM-guldet var det i särklass mest sensationella! Tävlingens sista gren var 200m F15 dit Elna Wester lite överraskande tagit sig. Hon hade det sjätte bästa personrekordet i startfältet så det faktum att hon tog sig till finalen var imponerande bara det. Här mötte hon dock de tre främsta på årets Sverigebästalista. Med tider på 25.42 – 25.64 – 25.69 på motståndarna hoppades man kanske på ett brons för Elna vars bästatid var 25.99 från Växjö i januari.

Scenariot blev dock ett helt annat! Götas Latifah Afrah, som kört tre häcklopp och 1000m tidigare under dagen, bröt loppet. Elna kom in på upploppet i bredd med Sävedalens Helmi Hjortbäck men var klart starkast på slutet! Med 26.08 blev segermarginalen hela 0,28 sekunder! Liksom för Leo och William handlade det om det allra första SM-guldet för Elna. Säkerligen inte det sista för någon av dessa tre talangfulla ungdomar!

 

I fortsättning skall Elna tituleras Svensk Mästarinna! Övriga medaljer gick till Sävedalen och Skövde.

Alex Apelgrim kunde lämna Örebro med såväl ett silver som ett brons i bagaget. Lördagens längdtävling började aningen knackigt och efter tre omgångar hade han 6.53m. I sitt fjärde hopp fick han dock till 6.71m vilket räckte till en tredjeplats. Åt Melwin Lycke Holm var inget att göra denna dag. Han radade upp hopp kring sju meter med 7.05m som toppnotering.

Tre längdmedaljörer flinar upp sig!

Söndagen innebar ett revanschmöte på 60 meter med Edwin Assarsson. I Växjö lyckade Alex besegra Eslövs sprinterkung efter en oförglömlig duell (7.01 emot 7.02). Denna gången var dock Edwin klart vassast och vann på fina 7.03 med Alex som tvåa på 7.12. Dessa två stod som väntat i viss särklass. Nu väntar vi bara med spänning på att Alex skall debutera på 400m…. Hans sjumilakliv är som skapt för den sträckan!

Trots nya fina spikskor blev Assarsson för svår för Alex denna gång.

Philip Frick gjorde också ett suveränt USM. Redan i försöket blev det personbästa och 4,24,85 gav en relativt enkel finalplats. Finalen bjöd på en uppvisning av Mölndals Jonathan Grahn som utklassningsvann på 4,06 efter stenhård öppning. Där bakom kom dock Philip in på en fin fjärdeplats. Återigen blev det en sänkning av personrekordet, nu till respektingivande 4.21.61!

Ellen Hansson tävlade i tre grenar i Örebro. Det var framför allt i längdhoppet hon imponerade med dubbla personrekorden 5.19 och 5.21m! Tyvärr var detta två futtiga centimeter från finalhoppning. 1.53m i höjd och semi på 60m (8.11 sek) var också helt OK.

Eliot Gustavsson kom sjua i viktkastning P16 efter att ha kastat 12.15m. 72 cm längre än hans tidigare bästa notering.

Albin Coster fick inte riktigt till det i höjdhoppet. Han hade nog hoppats på lite bättre än en sjätteplats på 1.84m. Hans 1.89 från MAIK Indoor hade faktiskt räckt till en silvermedalj men man kan inte ”persa” varje gång. Suveränen Holm tog en trippel i P16 med 2.10 (höjd) – 7.05 (längd) och 14.12 (tresteg).

Fem medaljer i Örebro innebar totalt 23 SM-medaljer inomhus 2020. Av dessa var tio stycken guld. Det innebär att ÖIS nu har vunnit totalt 668 SM-guld sedan föreningen bildades sent 1887.

ÖIS SM-vinnare alla tider

Kompletta resultat från IUSM