EM-brons till Bengtström

Liksom ifjol lyckades Carl Bengtström ta en medalj vid ett internationellt mästerskap, denna gång EM inomhus i Istanbul. Han imponerade stort redan i semifinalen genom att vinna sitt heat på högklassiga 45.77. Därmed fick han femtebanan, innanför jättefavoriten Warholm. Denne öppnade i ett ursinnigt tempo och passerade halvvägs på 20.85, säkerligen på jakt efter ett europarekord under 45 sekunder.  Carl kom in som tvåa vid klockringningen någonstans kring 21,3 sek. Sedan fick man se något man aldrig sett tidigare – att Warholm gick in i väggen! Han tappade rejält på upploppet och hade så när passerats av den starkt avslutande belgaren Watrin (45.35 emot 45.44). Carl stumnade också något efter den ursinniga öppningen och stapplade rejält på slutmetrarna. Han lyckades dock ta sig in som klar trea på identiskt samma tid som i semi (45.77 sek).

Mycket glädjande också att Michaela Meijer lyckades ta sig till final i stavhopp. Annars såg det verkligen inte speciellt lovande ut när kvalstävlingen inleddes. Hon hade rivningar på såväl 4.10m som 4.30m. Efter två rivningar på 4.45m trodde man nog det hela var över. Då tände hon plötsligt till och klarade såväl 4.45m som 4.55m i första försöket!
Finalen inleddes också lite tveksamt. 4.25m fixades första i tredje försöket. På 4.45m inleddes hon igen med två kryss i protokollet innan hon klarade i tredje. 4.60m blev för högt men en sjundeplats på EM skäms verkligen inte för sig. Efter alla bekymmer de två senaste säsongerna var det säkerligen ett välkommet formsbesked för Michaela.

Ligger den kvar? Michaela sneglar oroligt upp emot ribban i Istanbul.

För systrarna Nielsen tog det stopp redan i försöken på 800 meter. Wilma var den med största förhoppning om en semifinal. Tyvärr var öppningstempot i hennes heat riktigt lusigt (64,3 på 400 meter) så det var aldrig tal om att någon skulle gå vidare på tid från heatet. Hon blev fyra i loppet och hennes 2.06.79 var 0.99 sek från den vidarekvalificerande andraplatsen.
Julias heat gick lite snabbare (62,6 halvväga för Julia) men hon hade inte riktigt krafterna på slutet. 2.06.33 är dock en respektabel tid, endast en halvsekund över hennes innepers.

Trångt på banan för Wilma Nielsen.

Steget från Istanbul till Västerås kan synas långt, men vi tar det ändå… Här avgjordes nämligen USM för åldrarna 15-16 år. Ove Hagström blev vårt stora glädjeämne när han tog sitt första SM-guld med sin seger i stavhopp P16. Ove klarade 4.25m liksom Quincey Hackett, Hammarby. Placeringen avgjordes av att Ove klarade i första försöket och Quincy i andra.

Vårt största medaljhopp på förhand var Daniel Otterdahl i längd P16. Han lyckades dock med konststycket att missa avprickningen i grenen (någon ytterligare kommentar lämnas icke i detta ärende…).
Daniel kom dock femma på häcken med 8.53 sek. Hans försökslopp var ännu lite snabbare (8.44 sek). Efter fadäsen i längdhopp efteranmäldes han i tresteg på söndagen. Här har han inte så mycket rutin varför han hoppade med en kort ansats på 10 steg. Mot den bakgrunden är hans sjundeplats med 12.41m riktigt bra.

I höjdhoppstävlingen P16 hade vi två stycken deltagare i form av Hugo Holgersson och Loke Nilsson. Bägge två gjorde väl ifrån sig och registrerades för nya personrekord i form av 1.79m och 1.72m. Detta räckte till respektive 7:e och 14:e plats.

Vår enda deltagande tjej, Ylva Magnusson Debray deltog i tre grenar i F15-klassen. På 60m slätt noterades hon personbästa såväl i försöket (8.41 sek) som i semifinal (8.40 sek). I höjd klarade hon 1.48m och häcken avverkade hon på 9.86 sek.

Skall man vara helt uppriktig så måste det dock höjas ett varnande finger över det faktum att vi endast hade sex deltagare vid USM. Lägg därtill att vi inte hade någon (!) i 17-årsklassen helgen innan. Ungdomsverksamheten måste alltid ha prioritet i klubbarbetet. Det måste fyllas på nerifrån år från år om vi skall hålla vår position som elitklubb i Sverige. Talanger finns onekligen men vi behöver bredda verksamheten.

Nu ser vi fram emot Götalandsmästerskapen för 13-14 år som slutpunkt på innesäsongen.

Ove Hagström är svensk mästare i stavhopp P16!