Emma, Alhaji och Mattias svenska mästare i Norrköping

Hallå! Vi lever och vi är jäkligt bra…     Söndagseftermiddagen vid årets Inne-SM i Norrköping blev en sprakande friidrottsfest och ett lysande genrep inför det stundande Europamästerskapet i Scandinavium.

.
Det senaste året har vi tagit farväl av den ”gamla” gyllene generation och det har stundtals varit lite deppigt inom svensk friidrott. Söndagen bjöd dock på ett dundrande återuppvaknande när den nya generationen stormade fram på allvar!
.

Irene Eklund symboliserar framtiden i svensk friidrott! 23.15 på 200 meter som 15-åring!
.
Inte nog med att de etablerade storstjärnorna visade medaljkapacitet inför Inne-EM, mängder av nya lovande juniorer klev fram och dominerade stort.
.
* Michael Torneus hoppade 8.15m i längd vilket ger en andraplats i årets världsbästalista.
.
* Leif Arrhenius stötte över 20 meter i kula för tredje tävlingen i rad. Men segern satt långt inne. Först i sin sista stöt fick han till 20.13m och passerade storebror Niklas som persat med 19.77m.
.
* Den kvinnliga höjdtävlingen var ofattbart bra! Sex tjejer klarade 1.86m  eller högre och Emma Green-Tregaro fick höja sitt årsbästa till 1.94m för att lyckas betvinga Ebba Jungmark och Norrköpingstjejen My Nordström som bägge klarade 1.92m. My var fullständigt skogstokig och höjde sitt personrekord tre gånger om: 1.88-1.90-1.92m! Sverige skickar en trio i världsklass till Inne-EM!
.

JAA!!  Emma fick hoppa på topp för att bärga guldet. Efter 1.94 testade hon 1.98
.
* Den 15-årige supertalangen Irene Ekelund fullständigt krossade det 19 år gamla svenska rekordet när hon susade runt på fenomenala 23.15 sek! EM-segrarinnen Moa Hjelmer underskred också det gamla noteringen med 23.32 men var ändå chanslös.
.
* Alhaji Jeng sattes under press i stavtävlingen av juniorer Melker Svärd-Jakobsson som tangerade sitt svenska juniorrekord på 5.45m. Alhaji seglade dock högt över 5.55m innan han förgäves försökte sig på hela 5.70m. 17-årige David Kappelin gjorde också en stark insats med nya innerekordet 4.63m.
.
* ÖIS tredje SM-guld togs av Mattias Ström som var ohotad med sina 15.95m. Han hade siktet inställt på EM-kvalet 16.25m och blev lite spänd och överladdad varför han inte fick ut sitt maximum.
Klubbkompisarna Daniel Lennartsson & Anton Andersson var längde med och tampades om bronset men fick slutligen nöja sig med fjärde och femte plats.
.
* Felix Francois överträffade sig på 400 meter och sänkte sitt personrekord till lysande 47.41m. Den danske MAI-löparen Nick Ekelund-Arenander segrade men Felix besegrade Johan Wissman för första gången. ISM-programmet är stentufft med tre lopp på två dagar så nu gäller några dagars återhämtning innan det kommer några tuffa pass inför EM-starterna. Felix är ju uttagen såväl individuellt som i stafettlaget på 4×400 meter.
.

Felix passerar mållinjen. 47.41 är en futtig hundradel över Niklas Wallenlinds distriktsrekord inomhus för Göteborg.
.
Nina Persson satsade i vanlig ordning friskt från första steget på 3000 meter. Resultatet blev en mycket fin fjärdeplats. Tiden 9,42 var 10 sekunder under hennes tidigare bästatid, noterad utomhus.
.

9,42 i säsongsdebuten var ett styrkebesked från Nina Persson. Nästa helg springer hon 1500 meter vid JSM i Uddevalla.
.
Mattias Ström stod i viss särklass i trestegstävlingen utan att få till
någon riktigt fullträff.
.

Jonathan Carbe
tävlade för fjärde helgen i rad på mjölksyredistansen 400 meter och var
inte riktigt fräsch i kroppen. Ett försökslopp med en hel del knuffar och bök slutade med 49.71
vilket var just utanför semifinalplats. Djupt besviken med detta efteranmälde han sig på 200 meter
där hans 22.66 bekräftade att den verkliga storformen inte var på plats.
Inget att deppa över, efter två skadefyllda säsonger är han nu frisk och stark och har sänkt sitt personbästa till 48.75 sek. Nu är det 51 sek på 400m häck utomhus som gäller.
.

Medaljörerna på 400 meter grinar upp sig rejält när firma DECA kommer med kameran
.
Thea Nyberg klarade 3.58m i stavhoppet och hade dessutom två mycket goda försök på personliga rekordet 3.70m. Personligt rekord blev det däremot för Sara Skogman i tresteg där hennes livs första tolvmetershopp (12.03m) räckte till en fin sjundeplats.
.

En sammanbiten Thea missade knappt på 3.70m.
.
Tre guld och ett silver är ett utmärkt resultat, och detta trots att vi saknade ett antal tänkbara medaljörer (främst Erik Senorski, Maria Larsson och Michaela Meijer) i Norrköping.
.
SM-helgens allra största jubel utbröt när Norrköpingstjejen My Nordström klarade 1.92m
i höjdhoppet. Då bågnade väggarna i Stadium Arena!