Fem SM-segrar i Malmö!

Inför Stora SM hade vi lite onda aningar då vår trupp decimerats avsevärt av skador. Maja Nilsson och Gabriel Wallmark avstod innesäsongen helt och hållet. Felix Francois drog av hälsenan vid Nordenkampen, Kalle Wållgren skadekänningar och Julia Nielsen som fick ställa in resan från USA pg av flygstrejk.

Det skulle dock bli en rejäl fullträff med hela FEM SM-vinnare och totalt 8 medaljer under helgen.

Wilma Nielsens duell med Hanna Hermansson på 800 meter var en repris från ute-SM i höstas. Med 300 meter kvar ryckte Hanna bestämt men Wilma hakade på och passerade med ca 150m kvar. Hanna pressade dock hårt över hela upploppet och Wilma fick fälla sig fram till en seger med 8 hundradelars marginal! 2.05.24 emot 2.05.32. De bägge stod i en särklass och hade drygt 4 sekunders marginal till trean i loppet.

Andra raka SM-guldet på 800 meter för Wilma.

Rebecka Abrahamsson var allmänt tippad silvermedaljör i tresteg efter Maja Åskag som imponerade vid Nordenkampen. Rebecka har dock en osviklig förmåga att toppa när det drar ihop sig till SM och denna gång var inget undantag. Hon tog ledningen i den andra omgången med 13.08m och ökade på i den tredje med 13.24m. I den femte omgången ökade hon ytterligare till 13.27m. Maja svarade dock med att kopiera just 13.27m i sitt sista hopp. Rebecka ledde på bättre andrahopp men förstärkte segermarginalen med ett avslutande hopp på 13.33m!
Det hade sånär blivit dubbelt ÖIS på pallen… Jenny Lestander inledde lite tvekande men slog sin vana trogen till med besked i sista omgången. Hon studsade iväg ett nytt PB inomhus med hela 13.01m, endast 4 cm från vad som krävdes för brons.
Vi hade hela fyra deltagare i tävlingen. Vendela Corswant hade lite otur när hon missade finalhoppningen med knapp marginal. 11.91m var en futtig centimeter från åttondeplatsen. Judith Wagersten nådde 11.54m som längst.

Rebecka Abrahamsson visar mer än gärna upp sitt senaste SM-guld.

Vår allra mest sensationella triumf kom dock i manligt stavhopp. William Asker klarade visserligen 5.05m helgen innan SM men var inte direkt favoritspelad. Han imponerade dock från sitt inledande hopp. 4.75 – 4.90 och 5.05m klarades direkt i första försöken. Än återstod fem man i tävlingen men efter att William seglat över 5.15m i första så var de bara tre.
När Asker klarade även 5.20m i första försöket med god marginal som förstod man varthän det lutade. Robin Jacobsson replikerade visserligen med 5.20m i första även han. Spiken i kistan kom dock när William klarade 5.25m i sitt andra försök. Efter att ha slagit personrekord tre gånger om stod han som svensk seniormästare vid 18 års ålder! För första gång men säkerligen inte den sista!

Personrekord tre gånger om gav William Asker sitt första SM-guld för seniorer!

Bägge SM-gulden i stavhopp gick till ÖIS i och med att även Michaela Meijer på lördagen vunnit sitt femte SM-guld. I hennes fall var det betydligt mer odramatiskt. Hon vann i själv verket hela tävlingen redan genom att klara sin ingångshöjd 4.18m. Motståndarna hade försvunnit redan på 4.08m. 4.18m blev också segerresultatet då hon rev 4.38m lite oturligt.

Michaela behövde inte förta sig för att bärja sitt femte SM-guld.

Vårt femte seger tog Carl Bengtström genom att springa hem 400 meter i överlägsen stil. 46.26 var dessutom nytt ISM-rekord på sträckan. Vi hade ytterligare en finalist på 400 meter i form av Marcus Tornée. Med fjärde bästa försökstid fick han dock den snäva innerbanan. Han kämpade för att gå in på medaljplats vid klockringningen men lyckades inte och det blev lite trängsel och knuffar istället.
Att Samuel Wiik noterade nytt årsbästa med 49.88 i försöket är också värt att notera.

Ytterligare en seger på låga 46 för Carl Bengtström.

Leo Zikovic gjorde en ytterst intressant start i kula. Han hade inte speciellt mycket erfarenhet med den tunga kulan. 16.19m var hans toppnotering från ifjol. Att det skulle bli längre än så misstänkte man nog… Men när han langade iväg metallklumpen hela 17.29m i femte omgången blev man ändå lite chockad! En suverän notering av en grabb som inte fyller 19 år förrän i november. Det kom att räcka till en sensationell tredjeplats bakom suveräna Wictor Petersson (20.03m) och Gabriel Heen (17.96m).
Leos notering innebar ett nytt klubbrekord i M22 med två meter och en centimeter därtill! Stefan Blomqvists 38 år gamla notering rök all världens väg!

17.29m med tunga kulan var längre an vad man kunnat drömma om!

Lukas Edqvist genomför en oerhört stabil inomhussäsong. 15.44m i Göteborg 2/2 följdes av 15.18m i Nordenkampen. Nu radade han upp sex godkända hopp med serien 15.01-14.95-15.08-15.15-14.81-15.29 m. Han fightades med rutinerade Erik Ehrlin om silvermedaljen bakom suveränen Jesper Hellström. Lukas avslutningshopp på 15.29m säkrade dock silvermedaljen.
Det var roligt att se Artur Engström tillbaks på banan igen efter långvariga skadebekymmer. Glädjen blev tyvärr kortvarig… Han inledde visserligen med goda 14.85m men i sitt femte hopp ådrog han sig en bristning i baklåret. Jättetrist för Artur som kämpat i rejäl uppförsbacke ett bra tag nu. Hans 14.85m räckte till en sjätteplats.

Artur inledde med 14.85m (bakom plankan) men dagen slutade med en ny skada.

Johanna Larsson är en klippa när det handlar om SM-tävlingar. I Malmö lyckades hon spurta till sig bronsmedaljen på 3000m efter att ha kämpat ner Tova Eurén-Magnusson och Julia Samuelsson på upploppet. 9.41.98 var dessutom ett nytt prydligt personbästa. På söndagen kom hon tillbaks med en sjätte plats på 1500m med 4.34.67.

Johanna tog hem bronskampen på 3000 meter.

Alex Apelgrim tog sig till sin första SM-final för seniorer efter att ha sprungit på 6.90 sek på 60m för tredje tävlingen i rad. Väl i finalen kom han åtta på 6.91 efter att ha spänt sig en aning i det snabba sällskapet.

Alex deltog även i längdtävlingen där han placerade sig som nia på 6.98m. Omedelbart framför sig hade han ytterligare två klubbkamrater i form av Tobias Carlryd (sjua på 7.11m) och Jonatan Hirsh (åtta på 7.00m).
Inte heller i den kvinnliga längdtävlingen fick vi några riktiga fullträffar. Cajsa Augustsson kom åtta på 5.98m. Jenny Lestander hade otur när hennes 5.97m var en futtig centimeter för kort för finalhoppning. Konkurrensen i kvinnligt längdhopp är riktigt hård i Sverige i nuläget.

Jenny slog till med hela 13.01m i sitt sista trestegshopp. I längdhoppet däremot fick hon det däremot inte att stämma till 100%.

Komplett resultatlista.

Marcus Tornée gick till sin första SM-final i ÖIS-dräkt.