Förbjudna tekniker…

I Friidrotten försöker man ju alltid att slipa tekniken och förbättra små detaljer.

Men det finns en del tekniker som inte blivit godkända av olika skäl:

Först och främst spjutkast med rotation. Den uppfanns i Spanien och man kastade ca 120 meter. Men det var rent ut sagt livsfarligt, spjutet kunde flyga iväg vart som helst och tekniken förbjöds ganska omgående.

Även längdhopp med volt framåt förbjöds omgående på grund av säkerhetsskäl. Annars stod det klart att man kunde hoppa längre med den här tekniken. Man utnyttjade framåtrotationen istället för att försöka häva den.

Bakåtvolt i höjdhopp är såvitt jag känner till inte förbjudet men problemet är att man tar avstamp med två fötter. Jag tvivlar på att man kan göra det med en fot. När man tittar på gymnaster ska man tänka på att de har ett fjädrande underlag som tillåter högre hopp.

 

Det här är ju lite kul, eller lite hjul! Man påstår att det finns de som stöter längre så här, men jag tvivlar… I vilket fall som helst så förbjöds det ganska så omgående.

 


Och så får man inte klättra uppför staven heller! Om man inte hoppar över kanaler, en gren som utförs mest i Holland…

Slutligen regeln som ströks. Det fanns länge en regel som förbjöd så kallat ”skrap” i tresteg, alltså att man vidrör marken med det fria benet. Undertecknad har själv fått ett hopp i en Finnkamp tvivelaktigt bortdömt i Helsingfors med hänvisning till denna regel. Grejen är den att man tjänar inget på ett skrap, tvärtom, man skapar en framåtrotation.
Vid OS i Moskva dömdes flera av de allra längsta hoppen (av Ian Campbell och världsrekordhållaren Joao Carlos de Oliveira) bort av ryska domare pg av skrap som förmodligen bara de såg… Tävlingen slutade med rysk dubbelseger!
Ett par år senare strök man regeln om skrap.

Och så avslutningsvis regeln om uppbyggda skor. Stejpanov slog världsrekord i höjd med 2.16m 1957. Rekordt underkändes dock på grund av för tjocka sulor. Problemet är att man nyligen tillåtit betydligt tjockare sulor och dessutom av ett betydligt ”studsigare” material. Så kanske borde ryssen få sitt rekord godkänt retroaktivt….