Uppdaterat om Coronavirus

På den här sidan försöker vi sammanfatta den aktuella situationen vad gäller Coronoviruset och dess konsekvenser för ÖIS Friidrott.

Samtliga anställda i föreningen är korttidspermitterade (40%) från och med den 1 april. Detta gäller i första hand fyra månader med möjlighet till förlängning.
Nya öppettider på kansliet.

Det har förmodligen inte gått någon förbi att regeringen den 27 mars fattade beslut om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Beslutet trädde i kraft på söndag den 29 mars.

Vad som menas med allmänna sammankomster och offentliga tillställningar går att läsa här och här.

Vad innebär förbudet för idrotten?
På Riksidrottsförbundets hemsida går att läsa att regeringens förbud gäller tävlingar och uppvisningar, men INTE en förenings träningsverksamhet riktad enbart till dess medlemmar. För sådan verksamhet gäller fortsatt att föreningen gör en riskbedömning utifrån Folkhälsomyndighetens råd och följer myndighetens rekommendationer för idrottsaktiviteter och träning.

Vad innebär förbudet för Örgryte IS?
Vår träningsverksamhet räknas inte till vad som menas med allmän sammankomst eller offentlig tillställning. Vi uppmanar dock ändå framförallt ledare men även aktiva att ta gemensamt ansvar för att hålla nere antalet aktiva till max 50 personer på samma ställe samtidigt. I övrigt fortsätter ÖIS arbeta för att minska smittspridning genom att följa vad som tidigare rekommenderats gällande att endast komma till träning om man är symtomfri, tvätta händerna ofta och hålla avstånd till varandra.

Fullt ös på Skatås!

 

Vad gäller Friidrottens Hus så finns i nuläget inga begränsningar vad gäller träningsverksamheten. STANNA HEMMA om du känner dig det minsta vissen! Även om du tycker att du kan träna så får du inte riskera att smitta dina kompisar. Var extra noga med hygienen (tvätta händerna!) och med att göra rent redskapen när du tränar i gymmet.

Träna gärna utomhus i högre utsträckning än vanligt. Vi kör Skatåsträning såväl onsdagar (17.30) som lördagar (11.00).
Slottsskogsvallen öppnades redan på måndag 23/3 och är öppen alla vardagar 15.30 – 20.00 samt helger 09.00-13.00. Material för träning finns i ”sommarförrådet” under läktaren. Plocka in grejerna efter er!

Hela styrelsen omvaldes inför 2020. Samtliga är friska och pigga!

Vårt planerade träningsläger i Nerja är inställt av lätt förklarliga skäl. Researrangören Ola Carlsson är informerad och vi har preliminärbokat oss för ett härligt läger våren 2021 istället. Rent ekonomiskt så räknar vi inte med någon återbetalning av flygbiljetter i nuläget. I bästa fall kan vi boka om till nästa år, men det återstår att se. Arrangören kommer att få ersättning för sitt arbete.

Vad gäller våra kommande egna arrangemang är det ursprungliga datumet för Blodomloppet (1 juni) struket. Istället kommer loppet att avgöras den 16 september. Vi kommer att ge järnet för att behålla deltagarantalet från ifjol.

Världsungdomsspelen
(3-5 juli) förbereder vi enligt plan. Givetvis vet vi mycket litet om vad som kommer hända de närmaste månadernas och får vara mycket alerta på utvecklingen.

Vi är också medarrangörer vid Stafett-SM som skall genomföras på Slottsskogsvallen 30-31 maj är det tänkt. Datumet är osäkert men tävlingen lär genomföras på Vallen under alla omständigheter.

Ingen bergsvandring i Nerja 2020 utan istället två varv 2021!

GöteborgsVarvet 2020, är inställt! Detta kommer att få negativa ekonomiska konsekvenser för oss.

Vår planerade sponsorträff på Scandic Rubinen blev inställd och är framflyttad till hösten. Det här är dock något vi tror mycket på och kommer att försöka genomföra regelbundet.

I Sverige är det Folkhälsomyndigheten (FHM) som ansvarar för smittskydd. Aktuell och korrekt information om Coronaviruset, hur det smittar och vad man ska tänka på, finns på Folkhälsomyndighetens hemsida: Frågor och svar om nytt Coronavirus:

Utrikesdepartementet ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder, följ länken för att se vilka länder UD avråder att resa till:

Friidrott.se har lagt upp en alldeles utmärkt sida med all tänkbar aktuell information i ärendet

I övrigt gäller följande råd för att undvika att bli smittad och att smitta andra:

  • Tvätta händerna grundligt med tvål och varmt vatten före måltid, mathantering och efter toalettbesök. Finns inte möjlighet till handtvätt kan handsprit vara ett alternativ.
  • Undvika att röra vid ansiktet med otvättade händer.
  • Hosta och nys i armvecket eller i pappersnäsduk.
  • Stanna hemma vid sjukdom.

Detta är vad vi kan säga i skrivande stund! Situationen förändras ju ständigt. Håll ett öga på den här sidan så kommer vi göra allt för att informera vad som händer under resans gång!

 

Med obrutet kraftfull ÖIS-hälsning!

Anna och Per