Framgångsrik Norrlandstripp!

I fjärran Skellefteå avgjordes IJSM den gångna helgen. På grund av det långa avståndet var ÖIS-truppen något reducerad (12 aktiva). Resan i sig var också ett äventyr där flertalet inblandade fick göra nattågsdebut. Helt utvilad kände sig knappast någon vid ankomst men det hindrade oss inte från att skörda stora framgångar.

Fyra av våra deltagare sprang 400m och utdelningen kunde knappast blivit mycket bättre. I M22-klassen tog sig Kalle Wållgren och Gustav Karlsson komfortabelt vidare från försöksrundan. I finalen tog Kalle kommandot redan från start. Han motsvarade sitt favoritskap när han snuddade vid personbästat från ISM i Växjö och klockades på utmärkta 47.92. Gustav sprang in på nytt säsongsbästa (50.36) och erövrade bronspengen.

På 400m för F17 var det upplagt för dramatik. Tre tjejer hade årsbästan inom tre tiondelar och de vann på lördagen varsitt försöksheat utan att förta sig. Under söndagens final öppnade Elna Wester bestämt. Hon tog spets in på gemensam bana med konkurrenterna Lathifa Afrah och Elenie Carlsson hack i häl. Efter en smärre kontakt vid klockringning lade Elna in högsta växeln och fick omedelbart en lucka bakåt. Hon höll stilen väl hela vägen in och pressade personbästat hela vägen ner till storstilade 56.96! En perfekt avslutning på säsongen för Elna som visat att hon höjt sin nivå rejält under vintern.

Elna stod i en viss särklass på 400 meter.

Mathilda Gustafsson testade på 400m vid MAIK Indoor en vecka före IJSM när hon sprang ett sololopp på 62.58. I Skellefteå ställdes hon mot sprintfenomenet Julia Henriksson samt självaste Maja Åskag. Mathilda öppnade offensivt men fick bromsa lite vid varvning och blev sedan något inträngd på andra varvet, när Maja passerade. Tiden skrevs till 60.26, alltså ett årsbästa med över två sekunder. Ändå var känslan att det redan nu finns ännu snabbare tider i kroppen… Kanske får vi se en fortsatt satsning på denna distans för Mathilda (som annars gjort sig mest känd som 60-200m-löpare)? För final i K22-klassen krävdes 59.63 och Mathilda hade totalt sjätte tid.

I tresteget hade vi representation i klasserna M22 och P19. Lukas Edqvist (M22) – som mest gått in för höjdhoppet under vintern – tvingades stå över ISM i Växjö på grund av skadekänning. På måndagen samma vecka som IJSM lät han meddela att inte heller detta mästerskap verkade bli aktuellt. Lyckligtvis lät han sig övertalas att testa några trestegshopp på träning och efter att dessa gick över förväntan valde han att komma till start. Tur var väl det! Efter att förhandsfavoriten Oskar Weidenholm inte kunde ställa upp på grund av baklårskänning utvecklade sig det hela till ett tvåkejsarslag mellan Lukas och Ullevis Melker Manne. När krutröken skingrats hade bägge dessa herrar noterat nya personliga rekord och hoppat 14.87! Melker hade alla hopp godkända och det kortaste mättes till 14.69. Men då hans andrahopp på 14.80 var fem centimeter kortare än Lukas motsvarande gick guldet ändå till Sällskapet! En härlig seger i en rysare som sent ska glömmas…

Lukas vann trestegsguldet i M22 efter en osannolikt jämn duell med Melker Manne!

Nils Thorin visade även han prov på utmärkt hoppning i P19-klassen när han förbättrade sitt personbästa till fina 14.38. Detta räckte så när hela vägen till vinst men ”den omöjlige” Melwin Lycke Holm tog ändå hem segern med ett hopp på 14.49… Ett nytt trestegssilver för den träningsflitige Nils som alltid presterar på topp när det gäller som mest.

Dagen före hade han dessutom passat på att nosa på pallen i grenen 60m häck. Efter ett lite avvaktande försökslopp tände han till ordentligt i finalen och rusade in på den utomordentliga tiden 8.07! En förbättring av hans eget nysatta klubbrekord med tre hundradelar. Lite snopet så klart att vara endast två hundradelar från medalj och mindre än en tiondel från guld… Men hursomhelst en strålande insats av Nils under helgen.

Nils Thorin, längst till höger, vräker sig över mållinjen på 60 meter häck på nya klubbrekordet 8.07 sek! Blott två hundradelar från pallen och nio från seger!

Av de nio medaljer vi fick med oss bärgades åtta på söndagen och en på lördagen. Det var Engla Nilsson som slog an tonen på bästa sätt när hon felfritt tangerade sitt eget klubbrekord i F17-klassen på 1.68. Då endast Lina Bjerkestam förmådde hoppa högre (1.70) gick silvret till glädjande nog till Engla. Efter bekymmer med skador och sjukdom var det extra starkt att komma upp denna höga nivå och nu håller vi tummarna för att vårträningen ska kunna bedrivas på bästa sätt.

Engla var med i guldfighten hela vägen. Det blev silver på tangerade klubbrekordet 1.68m i F17.

I längdhoppet (K22) slog Cajsa Augustsson till med ett personligt inomhusrekord (5.81). Detta hopp förde henne hela vägen till en bronsmedalj i en tävling som vanns av Maja Åskag på 6.26. Cajsa hade även övertrampshopp som vittnade om att ännu längre längder finns inom räckhåll…

Längdhoppet för F19 var ännu mer högklassigt. Tyresös Katarina Gråman flög hela 6.37 och för att ta medalj krävdes 5.98. Vår egen Ellen Hansson tycktes inspireras av motståndet och gjorde en utmärkt tävling. Efter flertalet lovande hopp från plankans bakre del fick hon i femte omgången äntligen till en god plankträff! 5.74 gav inte bara en hedervärd femteplats utan var även ett nytt klubbrekord för F19. Det var Michaela Meijers rekordnotering från 2011 som putsades med en centimeter.

Ovan nämnda Cajsa Augustsson säsongsdebuterade även på 60m där hon kom femma på tiden 7.83, bara några hundradelar från hennes personliga rekord (7.80). En ännu bättre placering tog Alex Apelgrim när han kom trea i P19 på 6.97. Alex säsong har störts av diverse småkrämpor och när allt stämmer kommer han tveklöst kunna springa betydligt fortare. Vidar Stenqvist säsongsdebuterade på 60m och tog sig till final via 6.98. Olyckligtvis gjorde hans baklårsproblematik sig påmind i finalen och hans tvingades avbryta accelerationen efter bara några steg. Förhoppningsvis var det inget allvarligare än att vi kan se Vidar tillbaka i rejäl uppbyggnadsträning inom kort.

Den nionde och sista medaljen togs av vårt kulstötaress Leo Zikovic. Med en stöt på 18.35 helgen inför toppade han sverigestatistiken i klassen P19. Väl i Skellefteå bjöds han emellertid på hårdare motstånd än väntat och han fick nöja sig med en bronspeng trots en stöt på 17.63. Leo kan se tillbaka på fantastisk säsong och har redan siktet inställt mot ännu längre stötar till sommaren…

Sammantaget inkasserades nio medaljer fördelat på tre guld, två silver och fyra brons. Ett gott facit väl i paritet med tidigare JSM inomhus. Låt oss ändå hoppas att vi i fortsättningen får ta del av SM-tävlingar på avsevärt mer närliggande orter…

 

Vänliga hälsningar

 

Jonathan Carbe

Tillförordnad Klubbchef Örgryte IS Friidrottsklubb