Gabriel Europamästare!

Christian Olsson fick sitt stora genombrott vid Junior-EM 1999 i Riga. Här tog han guld i höjdhopp (2.22m) och silver i tresteg (16.18m). Senare samma år satte han svenskt juniorrekord i tresteg med 16.30m. Det var ett rekord som kom att stå sig 22 år tills en annan ung ÖIS-are slog till i samma mästerskap men i en annan baltisk stad.

Visst hade man på känn att det fanns ett sextonmetershopp på gång efter att Gabriel vann Lag-SM på 15.78m. Och redan i kvalet i Tallinn slog han till med hela 16.01m och signalerade att storformen fanns där.

Men inte var man beredd på vad som sedan skulle komma i finalen. Han slog till direkt med ett mäktigt hopp långt förbi sextonmeterslinjen. 16.39m i första hoppet tog effektivt död på alla segerfunderingar hos motståndarna! Inte nog med det – i sitt nästa hopp kopierade han resultatet med ett nytt hopp på 16.39m! Bägge hoppen med godkänd vind.

Hans tredje godkända hopp mätte 16.26m vilket innebar att han hade tävlingens tre längsta hopp och stod i fullständig särklass. Tvåan (16.18w) och trean (16,14we) tog sig också över 16 meter i en högklassig tävling.

Ett kraftfullt andrasteg på väg emot ett svenskt juniorrekord.

Det faktum att han slog Christian Olssons svenska juniorrekord innebär inte att man skall dra allt för långtgående jämförelser. Christian var en unik fysisk talang och det vore orätt emot Gabriel att utgå ifrån att han kommer att nå lika långt.

Med 16.39 avancerar han upp till tredje plats på ÖIS alla tiders bästalista bakom Christian Olsson och Anton Andersson (17.10m).

Alex Apelgrim ingick också i den svenska truppen. Han fick förtroendet att springa slutsträckan i det svenska laget på 4x100m. Man gjorde en lysande insats med raska 40.50 sek i försöket. Det var den sjunde bästa försökstiden men räckte ändå inte till final då man hamnade i det särklass tuffaste heatet. 40.50 sek hade för övrigt räckt till en femte plats i finalen…

Alex Apelgrim för den svenska stafettpinnen över mållinjen efter 40.50 sek.

Helgen innan avgjordes JEM för 22-åringar på samma plats. Man tog över arrangemanget med kort varsel då Bergen inte kunde genomföra tävlingen på grund av Norges strikta coronaregler.

Här gjorde Maja Nilsson en helgjuten insats och tog hem silvret på 1.89m efter världsettan Mahuchin. Hon har haft en del bekymmer med knät till och från och nu hoppas vi att det rätter till sig inför OS i Tokyo.

Maja Nilsson på pallen i Tallinn!

Carl Bengtström kom tyvärr inte till start då han insjuknade just innan tävlingen. Jättetrist, men det kommer många fler mästerskap för unge Carl.

Europamästare på nytt svenskt juniorrekord! Då finns det all anledning att dra på smilbanden.