Gabriel Wallmark tillbaks på allvar!

Säsongen 2021 var helt sagolik för Gabriel Wallmark! Guld vid såväl EM som VM för juniorer samt ett nytt svenskt juniorrekord i tresteg med 16.43! En enda lång dans på rosor…

Sedan följde en hel säsong med skadeeländen och 2022 ville han nog glömma så snart som möjligt.

Säsongsdebuten 2023 kom vid Lag-EM och var även den ganska så oviss. Han kom in sent då Jesper Hellqvist lämnat återbud. 15.57m var dock lovande och framför allt skedde det utan skadekänningar. Efter detta hann Gabriel med att vinna tresteg vid Lag-SM i Sollentuna på 15.40m som ett genrep inför Junior-EM i Esbo.

Kvaltävlingen gav besked om att storformen infunnit sig. Efter ett inledande hopp på 15.67m prickade han så kvalgränsen 15.90m i sitt andra hopp.

Redan dagen efter var det final och lite undrade man om han var redo att tävla två dagar i följd. Inledningshoppet på 15.94 sopade dock undan alla sådana farhågor. Fransmannen Simon Gore tog dock ett stadigt grepp om tävlingen och radade upp 16.18-16.38-16.19-16.40m.
I den tredje hoppomgången slog Gabriel dock till med hela 16.24m vilket kom att räcka till en silvermedalj. Ytterligare tre grabbar tog sig dock över 16 meter i slutomgångarna så konkurrensen var minst sagt hård.

Efter alla skadebekymmer var Gabriel sprudlande glad över sin Silvermedalj! Nu håller vi tummar för en fortsatt skadefri säsong.

16.24 var Gabriels längsta trestegshopp sedan JVM-finalen 2021.

Wilma Nielsen kom till Esbo med uttalade medaljförhoppningar på 800 meter. Hon klarade också försöken utan några som helst bekymmer. Finalen öppnades i relativt måttligt temp (62 sek på första 400 meter). Sedan skruvades farten upp succesivt och in på upploppet hade Wilma ett bra slagläge. Tyvärr hade hon inte riktigt krafterna över upploppet och sjönk tillbaks till en slutlig sjätteplats på 2.04.66. Alls ingen dålig insats men den där hundraprocentiga dagsformen fanns där inte.

Hon tog dock revansch redan dagen därpå genom att gå till final på 1500 meter, en distans hon har betydligt mindre erfarenhet av. I finalen sprang hon taktiskt perfekt och var med till farten drogs upp rejält med varvet kvar. Wilma höll dock stil och fart bra på slutvarvet och belönades med ett nytt personbästa på fina 4.12.15. Det gav en slutlig åttondeplats. En riktigt stark insats!

Wilma i sin andra final vid JEM i Esbo. Hennes 4.12.15 var nytt klubbrekord på 1500 meter.

Tvillingsyster Julia hade det lite jobbigare. Hon var inte riktigt nära på 800 meter (2.08.65). Då var hon faktiskt närmare finalavancemang på 1500 meter, där hennes 4.22.86 bara var sekunden för långsamt.

Kalle Wållgren gick vidare till semifinal på 400 meter häck efter ett avspänt lopp på 51.30. I semifinalen öppnade han stenhårt och låg definitivt med i täten över häckarna 5 och 6. Tyvärr stumnade han något på upploppet och var inte riktigt nära final med sina 50.92 sek. Dit gick dock hans lagkompisar Oscar Edlund (trea på 49.57) och David Thid (sexa).

Lite i skymundan av Lag-SM avgjordes även SM i halvmaraton i Anderstorp den 7 juli. Här gjorde Johanna Larsson sin främsta SM-insats till dags dato genom att komma tvåa på 1.15.34. Endast 17 sekunder efter segrarinnan Carolina Wikström.

Så här skrev man på friidrott.se: ”På den kvinnliga sidan var det länge en tät strid då de tre medaljörerna, Carolina Wikström (Upsala IF), Johanna Larsson (Örgryte IS) och Carolina Johnson (Linköpings GIF), passerade 10 km samtidigt på 36:07. Med en kilometer kvar, på ungefär samma ställe som Ebba, drog Carolina Wikström ifrån och höll ledningen in i mål. Carolina Wikström sprang i mål på 1:15:17, följd av Johanna Larsson på nya personliga rekordet 1:15:34 och bronsmedaljören Carolina Johnson 1:15:57. Såhär säger guldmedaljören Carolina om loppet:

– Det var bra! Johanna gjorde ett enormt jobb, jag flöt bakom henne ganska länge, det varierade lite, var lite fartlek. Sista kilometern skulle jag trycka, hade som mål att ligga kvar ganska länge och våga lita på min spurt.”

Tätklungan vid SM i halvmaraton. Johanna bredvid blivande segrarinnan Carolina Wikström (nr 155).