Grattis Doktor Erik!

I lördags fick Erik Senorski vid en högtidlig ceremoni ta emot sin hatt vid doktorspromotionen.

Vad är en doktorspromotion?

För dig som inte är insatt i den akademiska världen kan vi berätta att en doktorspromotion är en akademisk ceremoni och högtis, som i första hand är till för dem som nyligen genomgått forskarutbildning och avlagt doktorsexamen. De nya doktorerna får vid ceremonin ta emot så kallade isignier, som kan bestå av diplom, ring, doktorshatt och/eller lagerkrans.

Vid högtiden promoveras också ett antal hedersdoktorer (en hederstitel som delas ut av ett universitet) och jubeldoktorer (personer som promoverats för 50 år sedan). Dessutom kan vissa andra priser och utmärkelser delas ut.

”Leker de Harry Potter” var Middes kommentar till den här bilden.

Extra roligt var att priset delades ut av självaste professor Göran Hilmersson, dekan vid universitetet. Göran är själv gammal löpare från ÖIS. Han är född 1966 och satte sitt personrekord på 800m 1995 med tiden 1.52.17. Som bäst har han en femteplats på sträckan vid SM. Han var också kanslichef på VU-spelen och entusiastisk startuppropare under många år.

Jag måste förmedla en härlig historia med Göran. Gänget körde en hyfsat hård intervall i Friidrottens Hus. Nånting i stil med 8x200m på 26 sekunder. Men Göran blev otålig och muttrade irriterat ”Måste vi ha så lång vila”?. Efter några lopp la han upp ribban och började hoppa höjd under vilopausen medan alla stod och flåsade. Det slutade med att han klarade 1.80m under pausen till ett av de sista loppen.

Men nu var det Eriks stora hedersdag och man kan läsa stoltheten i hans anletsdrag. För att inte tala om föräldrarna Midde och Andy! Det måste ha varit en fantastisk upplevelse för dem.

Ett alldeles fantastiskt stort grattis till hela familjen Senorski! Alla vi ÖIS-are mallar upp oss ett snäpp också!

Andy fick till och med prova doktorshatten!