Guld, silver och brons vid Stafett-SM!

ÖIS mönstrade sju lag vid Stafett-SM i Södertälje. Utfallet blev ett guld, ett silver, ett brons, tre fjärdeplatser samt en femteplats. Något höstväder märktes inte av utan vi bjöds på 25 plusgrader och strålande solsken. Det som istället antydde att det var sent på säsongen var de förhållandevis små startfälten.

Om vi börjar med seniorerna så hade vi såväl manligt som kvinnligt lag representerat på 4x100m. Sjukdomar och småskavanker gjorde att alla våra snabbaste löpare inte kunde springa. Detta till trots blev damlaget fyra och herrlaget femma. Mer kunde inte begäras med nuvarande uppställningar.

På 4x400m för män hade vi desto större förhoppningar. Detta trots att vi saknade storlöpare som Marcus Tornée, Karl Wållgren och Felix Francois. Kvartetten Gustav KarlssonJakob ZällCarl BengtströmSamuel Wiik sprang till sig en silvermedalj efter att ha pressat ett starkt segrande MAI-lag.

Carl Bengtström växlar över till Samuel Wiik som springer slutsträckan på 4×400 meter.

 

I M22-klassen hade vi lag på 4x100m samt 3x400m. Lite överraskande strök sig majoriteten av motståndarlagen på den korta stafetten och det hela kom att utspela sig till en duell mellan Örgryte och Tureberg. Vårt ÖIS-lag växlade säkert och utnyttjade överkapaciteten i löpförmåga jämfört med kombattanterna. Därmed var det inget snack om saken och segermarginalen blev nära på 2.5 sekunder. I laget ingick Edvard Hansson, Alex Apelgrim, Albin Hagstedt och Lukas Edqvist.

Den här stiliga kvartetten kan numera titulera sig Svenska mästare på 4×100 meter M22.

 

På 3x400m tog 22-årslaget en fjärdeplats efter att Lukas Edqvist – mest känd som trestegshoppare – hastigt och lustigt fått komplettera 400m-löparna Albin Hagstedt och Jakob Zäll.

I F19-laget gjorde Ylva Magnusson Debray – född 2008 – en hedervärd insats. Hon blev sent inkallad i laget efter ett avhopp och räddade oss genom att helt orädd kasta sig in bland de äldre tjejerna. Detta belönades med en bronsmedalj på stafett 1000m! Ylva tog startstäckan (100m) och följdes av i tur och ordning Ellen Hansson (200m), Ester Mägi Theorin (300m) och Elna Wester (400m). Ut på sista sträckan låg laget fyra med bra häng framåt. Tack vare Elnas löpstyrka kunde pallplatsen säkras under slutvarvet och vi utmanade till och med Täby om silvret.

Vårt F19-lag besöker prispallen eter att ha placerat sig som trea på stafett 1000m.

 

Samma kvartett sprang också 4x100m för F19. Här slutade laget på en fjärdeplats efter att Elna gjort en ursinnig sistasträcka och jagat ikapp en lucka på omkring tio meter på framförvarande löpare. Enligt videoanalys gick sista 100m (flygande) på imponerande 11.3 sekunder! Detta trots en märkbar motvind…

Sammanfattningsvis gjorde alla deltagare på plats väl ifrån sig. Men naturligtvis siktar vi på att ha betydligt fler lag till start under nästa års upplaga av Stafett-SM!

 

Jonathan Carbe