Härligt Händelserik Helg!

Sista aprilhelgen är ju inte vanligtvis speciell intensiv tävlingshelg utan ingår i vårträningen. Denna gång hände det dock en väldigt massa intressant helt plötsligt.

På Skatås avgjordes historiens första SM i Ultratrail. Man sprang 73 km på en kuperad bana av mestadels skogsterräng. Johanna Gelfgrens start var länge osäker då hon haft vissa ryggproblem. I och med att det handlade om hemmaplan så stod hon ändå på startlinjen när startskottet smällde kl 08.00!
Så här skrev man i friidrott.se:

I den kvinnliga klassen blev det andra raka SM-guldet för Johanna Gelfgren, Örgryte, som tog den anrika klubbens 700:e SM-guld i friidrott.

För Johanna, som helst springer i fjällen, var banan med sina 2400 höjdmeter en lättlöpt bana i typiskt böljande Göteborgsterräng.

– Jag brukar normalt sett kunna springa i åtta timmar utan svacka men jag har åkt mycket skidor i vinter så framlåren tog slut efter ungefär sex timmar och jag hade hellre tagit en lång uppförsbacke än den kuperade terrängen i slutet av banan, säger Johanna, som under den första tredjedelen av banan sprang tillsammans med Karin Nilsson, Ullevi, med trean Lisa Ring, Nocout, på behörigt avstånd bakom.

Vägen till guldet blev ren defilering för Johanna, medan Karin och Lisa länge kämpade om silver- och bronsmedaljerna. Vid passering 28,8 km hade Karin ett försprång på nio minuter men till den sista tidskontrollen vid 66,7 km kom de samtidigt. Vid mållinjen i Skatås var det bara dryga minuten mellan Karin som höll undan och tog SM-silvret och Lisa som nu kan skryta med SM-medaljer i den omaka grenkombinationen 10 km, marathon, 100 km och ultratrail!

Efter 73 km löpning gör man helst segerintervjun sittande… Johannas guld var ÖIS totalt 700:e, seniorer, juniorer och ungdom inräknade.

Klubbrekord nummer 1

Medan vi inväntade Johannas målgång kom en rapport från lägret i Bar Montenegro signerad Per Zikovic:

Leo och coach Arwid åkte in i Montenegro och upp i bergen till en liten by med få invånare. Helt plötsligt så var det ett hus med en kulring och massor av folk.

Tävlingen var försenad och efter en stund kom det fram en gubbe och sa att Leo ska stöta om 5min. Det blev lite panik och Leo inledde inte så bra, men efter ett tag så växte han in i tävlingen och i sista stöten fick han iväg kulan hela 18.75m! Den svenska kvalgränsen till Junior-VM i höst (18.45m) klarade han med marginal. Samt även klubbrekord i P19 (6.0 kg).

Leo är fortfarande i grundträningen så detta resultat är helt otroligt bra. Självklart vann han också tävlingen!

Klubbrekord nummer 2

Senare på kvällen nåddes vi av rapporten från Drake Relays i Des Moines Iowa. Julia Nielsen valde denna helg 1500m istället för 800 meter. Ett lyckat val då hon gjorde imponerande 4.21.70 vilket var dagens andra klubbrekord. Efter 53,5 på inledande 300m radade hon upp 400-ingar på 72,0 – 68,4 – 67,9.

Två flugor i en smäll! 4.21.70 var såväl klubbrekord som skolrekord för Bradley University.

Awet Mengsteab gjorde säsongens tredje hinderlopp i Fresno Efter 9,14 och 8,56 slog han nu till med fantastiska 8.44.66! Personbästat från ifjol rök med drygt fyra sekunder. 3.44.93 på 1500m förra helgen och nu 8,44 på hinder – Awet är helt klart i sitt livs form. Han vann också loppet mot bra motstånd. På ÖIS alla tiders bästalista avancerar han till andra plats, endast Eric Senorskis 8,39,75 är bättre.

Klubbrekord nummer 3

På söndag kväll avgjordes DM på 10.000m på Slottsskogsvallen. Anette Fischers klubbrekord (34.57.68) var definitivt i farozonen och det rök också. Hon fick hjälp av sambon Jesper Evervall att dra upp farten och hon nådde mållinjen efter 34.42.91! Först fram att gratulera var Anette. Hennes rekord har stått sedan den 29 augusti 1993. Johanna föddes 2½ månad senare, närmare bestämt 11 november!

Vem är gladast? Anette som blev av med sitt rekord eller Johanna som tog det.

Vi kunde också glädja åt oss en trippelseger i damklassen. Hanna Michaelsson slog ett elva (!) år gammalt personrekord med 36.07.33 och Moa Widjer persade också med 41.28.89!

Johanna ångar på emot sitt första lopp under 35 minuter!

Moa och Niklas Agroth efter väl genomförda lopp!

Komplett resultatlista DM 10.000m