Hur många SM-guld har ÖIS Friidrott tagit?

ÖIS bildades hösten 1887 men det första svenska mästerskapet i friidrott arrangerades inte förrän 1896 i Helsingborg. Redan det första året la vi beslag på hela sex mästerskapstecken. Med andra ord kommer vi att avsluta vår 121:a mästerskapssäsong med terräng-SM inom kort.

Men frågan är: kan du gissa hur många SM-tecken vi har tagit genom tiderna? Vi räknar in såväl seniorer, juniorer som ungdom…

Svaret är närmast osannolika 620 stycken! Om du går in under STATISTIK så finner du en komplett förteckning över samtliga dessa. Det finns en hel del festliga grenar som det inte längre tävlas i. Vad sägs om stående höjdhopp, kast med höger + vänster hand, grenhopp och till och med gång som en tid räknades in under friidrott.

Du kan också klicka dig direkt     ÖIS Svenska Mästare genom tiderna

Oscar Odén tog vårt första SM-guld i stavhopp redan 1897

Våra mesta SM-vinare under den gångna säsongen är Maria Larsson och Carl Bengtström. Maria vann dubbla SM-tecken (Kvinnor och K22) vid 10 km landsväg och även 3000m hinder vid SM i Sollentuna. SM-terrängen kan eventuellt ge ytterligare påspädning i medaljsamlingen. Bengtström vann 400m och tresteg i P16-klassen. Utomhus vann han 300 meter häck och ingick också i vårt segrande stafettlag på 1000m P16.

Dubbelseger på 3000m hinder vid SM på Stadion 2012!

Något av det bästa under säsongen 2016 var ändå två SM-guld som vi NÄSTAN vann…

Då tänker jag givetvis på de bägge lagtävlingarna där vi kämpade om segern i det längsta. Lag-SM i Norrköping var en tävling man sent skall glömma. Vi var bara ett klarat stavhopp från att vinna tävlingen för första gången någonsin och blev slutlig trea (1 poäng efter Hässelby och 2 efter Spårvägen).
Sedan lyckades vi bli tvåa vid Lag-USM i Huddinge (kombinerat pojk och flicklag 16-17 år), slagna endast av IFK Växjö.

Att vi nu har en sådan bredd att vi kan kämpa om SM-tecken också i lagtävlingarna är otroligt kul!