Klubbrekord ÖIS Friidrott!

Klubbrekord utomhus Örgryte IS

Härmed har jag nöjet att presentera en kraftigt uppdaterad variant av Rekordlista för sektionen. Jag har lagt ner ett avsevärt arbete på att uppdatera densamma under senare tid. Vi skall ju fira 130-årsjubileum inom kort varför det finns en hel del verksamhet att sammanfatta.

Det som gjort det hela extra komplicerat är att man under årens lopp vid flertalet tillfällen gjort förändringar vad gäller grenprogram, åldersindelning, redskapsvikter, poängtabeller med mera.
Genomgående har jag hellre redovisat ett rekord för mycket än tvärtom. Ett speciellt problem gäller mångkamper där man ändrat såväl poängtabeller som delgrenar. Där är det väldigt svårt att jämföra ”gamla” prestationer med dagens rekord.

Vad gäller damsidan så har vi ju inte haft en bredare verksamhet förrän under senare år. Här har det hänt väldigt mycket på bara några år!

Jag är fullständigt övertygad om att arbetet inte är fullbordat än, det finns säkert ett antal kompletteringar att göra. Den som har några tips är naturligtvis hjärtligt välkommen att höra av sig!

Det allra äldsta rekordet på listan tillhör Håkan Lidman, den legendariske häcklöparen, som Ni ser på bilden som inleder artikeln. Den 22 september 1940 sprang han mitt under brinnande världskrig 110 meter häck på nytt Europarekord 14,0! Detta är fortfarande det snabbaste en ÖIS-are noterat på sträckan. Vårt klubbrekord med eltidtagning innehas av Dennis Acson på 14.32. Apropås Håkan Lidman så var han troligtvis världens främste på korta häcken OS-året 1940. Men på grund av Världskriget så ställdes ju de Olympiska Spelen in såväl 1940 som 1944. Håkan var i OS-final 1936 (4:a då han var för ung) och 12 år senare 1948 (6:a då han var för gammal!). Han radade dessutom upp en svit av 10 raka SM-tecken för ÖIS på sträckan!

KVartetten som slog Svenskt Juniorrekord på 4×100 meter med 41.65 vid årets Stafett-SM!

ÖIS alla tiders bästa

Ovan finner Ni även en uppdaterad klubbstatistik genom alla tider. Även här har det skett en hel del förändringar den gångna säsongen.
Det finns ännu mer intressant statistik under  OM ÖIS FRIIDROTT / STATISTIK  längst upp på sidan.

Mellerudsexpressen Bosse Althoff, klassisk ÖIS-are är en av ytterst få som kört 5 grenar i Finnkampen (10m, 200m, 400m, 4x100m, 4x400m).