Kostläger i Skara

Förra helgen var 01/02-gänget i Skara på ett kostläger! Tanken var att de skulle få tänka till lite när det kommer till planering av sina måltider, med hänsyn till träning och vilka förutsättningar som brukar finnas när man är på träningsläger. Alltså rätt begränsade sådana. Med två pass om dagen är det extra viktigt att kunna äta riktig mat för att orka göra bra ifrån sig på banan. Detta var lättare sagt än gjort, men då stugorna tävlade mot varann var kvaliteten på råvarorna och tanken bakom maten alltid högklassig! Nästan som att man kan tro att man rest iväg med ett gäng tävlingsmänniskor…

Varje stuga med tre personer fick ett kuvert med 1 200 kronor i. Detta skulle räcka till frukost, mellanmål och fyra lagade mål mat för fyra personer, alltså även till en hemlig matgäst med poängprotokoll.


Två spisplattor i stugan, ett par ugnar lite längre bort från campingen och en stor matbutik ett hyggligt spjutkast därifrån gjorde att man kunde bli serverad alltifrån Bönpasta med mozzarellasallad till Tikka Masala med ris. Lagen bedömdes utifrån fem kategorier: Presentation, Smak, Näringsvärde, Tanken bakom, och kvalitet/ekonomi. Omeletten med korv fick till exempel höga poäng för att den gick snabbt att laga, var billig och full av protein. Att de bommade kolhydraterna drog dock ner poängen en del. Korean BBQ Bulgogi fick visserligen en 11 på en 10-gradig skala i smak och coachen att dö och komma till mathimlen. Men då det tog ungefär 45 minuter över deadline och x antal kronor över budget var det ändå inte en fullpoängare, även om det var lyx utöver det vanliga att bli serverad omsorgsfullt stekt entrecote en vanlig måndag av sina aktiva..

Förutom matlagningstävlingen kunde man samla poäng även genom mest kreativ frukost, med minst tre olika råvaror, hur ekonomisk man varit i sina inköp och hur mycket koll man hade på kosten i avslutande ”vem vet mest” tävlingen.
Vann och kammade hem titeln ”ÖIS masterchefs of Skara 2017” gjorde tillslut Isak Hejdenberg, Oliver Edman och Lukas Edqvist, trots att de bara hade en tia kvar i kuvertet när lägret var över..

Självklart hanns det med en del träning mellan måltiderna också. Tyvärr fick de nästan ont i benhinnor och knän bara av att se de hårda banorna från stugfönstren. Men snabba var dem! Frågan är om det var medvinden, nedförsbacken eller mondobanorna som gjorde att vår Klara tillexempel noterade 12.62 på 100m på Skararacet, lägrets sista dag?

Jag tror på det tråkiga svaret, rätt kost, bra med sömn och en duktigt genomförd grundträning!