Svenskt Juniorrekord på 4 x 100 meter!

Den gångna helgen arrangerades stafett-SM i Malmö. ÖIS ställde upp med 24 aktiva i olika lagkonstellationer med allt från deltagare i 15-årsklassen till 19-årsklassen. Tyvärr fick både vårt M22-lag och seniorlag lämna återbud nära inpå mästerskapet.

Vädret i Malmö var strålande. 25 grader, klarblå himmel och lätta vindar. Perfekta förhållanden för ett stafett-SM. Arrangemanget i sig började dock lite trassligt. Tekniken fungerade inte och det blev förseningar redan till första start. 25 minuters förseningar direkt växte sedan till 90 minuter i slutet av dagen. Det gällde dock att göra det bästa av situationen och inte hänga upp sig på det.

Helgen resulterade i en mängd fina resultat för oss rödblåa. Nya klubbrekord och ett osannolikt svenskt juniorrekord på 4x100m i P19-klassen. Samtliga ÖIS-lag höjde sig när det gällde och det märktes att all stafettträning har gett goda resultat för växlingarna var det inget större fel på, med något enstaka undantag!

Vi går igenom lag för lag och börjar med P15-laget som bestod av fyra debutanter på stafett-SM. Kvartetten Wallmark – Frisk – Edqvist – Bertilsson tävlade i 4x80m och gjorde lysande ifrån sig genom att ta sig till final med tiden 38.97s. I finalen sänktes tiden ytterligare några hundradelar ner till 38.90s vilket räckte till en fin sjundeplats. En som uttryckte sig lite extra och som verkligen visade god sprintform var Gabriell Wallmark som for i väg som en raket på sin förstasträcka! Gabbe är mest känd som hoppare men visade att det kan gå undan även utanför gropen och höjdmattan!

 

P15-grabbarna tog en finalplats på 4x80m

I F17-klassen sprang Schill – Mattsson – Tellow och Jonsson både svensk stafett (1000m) och 4x100m. I den förstnämnda stafetten blev det tyvärr ingen final även om tjejerna kämpade väl och noterade tolfte bästa tid med tiden 2:24.34. Här gjorde Sandra Jonsson en heroisk 400-sträcka och handklockades för fantastiska 58,5s vilket förde laget upp ett antal placeringar.
På 4x100m gick det betydligt bättre för tjejerna. De gick vidare till final som femte bästa lag på den fantastiska tiden 49.80 vilket innebär nytt klubbrekord i klassen och den snabbaste tiden för något damlag i ÖIS på väldigt många år. Notera att vårt damlag hade 50.20 på den senaste seriematchen i Kalmar. I finalen gick det ännu lite snabbare då tjejerna korsade mållinjen på 49.77s vilket räckte till en sjundeplats!

 

Alexandra Schill växlar till Klara Mattsson på 4x100m F17

P17-grabbarna medverkade också på både svensk stafett och 4x100m. Störst förhoppningar hade vi på svensk stafett där vi bland annat hade den outtröttlige USM-trean på 400m, Felix Larsen Nilsson. Felix fick god hjälp av hoppartrion Oliver Edman, Tobias Carlryd och Lillebror Hejdenberg med Isak i förnamn. Killarna tog sig relativt enkelt till final efter en rejäl upphämtning av ovan nämnda Larsen Nilsson. Killarna noterade 2:06.59 och i finalen sprang de ännu fortare när de sprang in på 2:05.86 vilket räckte till en fin sjätteplats! Till pallen var det dock lite för långt upp den här gången. På 4x100m dagen därpå noterade killarna 46.29s vilket bara var en placering från final!

 

Isak Hejdenberg växlar till Oliver Edman i P17


Det lag som imponerade mest under helgen var tveklöst vårt F19-lag och då ska vi komma ihåg att P19-grabbarna slog svenskt rekord. Våra F19-tjejer som bestod av Strand – Wagersten – Månsson och Murtoniemi Gräbel är absolut inget oävet lag men att vi skulle vara med och fightas om en medalj vågade vi knappast drömma om. Målet var att ta sig till final, sätta växlingarna och möjligen springa under 50 sekunder. Tjejerna uppfyllde målen med hästlängder. Rebecca Strand sprang åt sig en ledning redan på sin förstasträcka och med grymma växlingar genom hela loppet var vi med och fightades om medaljerna ända in över mållinjen. Det var faktiskt helt omöjligt att avgöra om vi var 3a eller 4a över mållinjen och inte skiljde det mycket till silver heller! Tyvärr fick vi tillslut den retliga fjärdeplatsen, endast 0,01s efter IFK Växjö. Dock noterade tjejerna ett prydligt nytt klubbrekord med tiden 49.20s och gjorde som sagt, en högst imponerande stafett rakt igenom!

 

En sketen hundradel fattades till bronset för F19-tjejerna!


Sist men inte minst ska vi nämna succélagen i P19 där vi hade två ÖIS-lag till start i både svensk stafett och 4x100m. Nog visste vi att båda lagen hade rimliga medaljchanser, men att vi skulle ta en dubbelseger i svensk stafett var över förväntan! Att någon skulle ro på ÖIS förstalag med den urstarka kvartetten Koch-Andreasson-Wiik-Bengtström var nog ingen som trodde och de vann mycket riktigt i solklar stil. Segertiden 1:56.45 är förvisso riktigt skaplig men här finns en del till att plocka ut med bättre växlingar. ÖIS lag 2 tog alltså silver med tiden 2:00.81. I andralaget sprang Hammarström – Hahnsson – Hejdenberg – Wester som säkerligen hade platsat i vilket förstalag som helst! Det var en uppvisning som hette duga av de åtta herrarna och dagen efter var det dags på nytt, men denna gång på 4x100m

 

Dubbelseger på stafett 1000m i klass P19!

Vi ställde upp med samma två lag men den här gången var vi inte lika ”säkra” (man kan aldrig vara säker i stafett!) på segern. 4x100m handlar givetvis om att ha riktigt snabba löpare men också om att få till bra växlingar vilket inte alltid är det lättaste under pressade och stressade situationer. Killarna höll dock nerverna i styr och ÖIS förstalag vann även den här distansen efter att ha varit rejält pressade av Helsingborg i 300m, men med Samuel Wiik i högform på sistasträckan blev tillslut segermarginalen ganska stor. Det var ingen dålig segertid heller, nej det var faktiskt den snabbaste tiden genom tiderna av ett svenskt juniorlag i 19-årsklassen. 41.65s innebar att vi raderade ut Huddinges svenska rekord från 2014 som låg på 41.70. ÖIS andralag sprang åter igen fantastiskt bra men fick den här gången nöja sig med fjärdeplatsen. 43.13s blev tiden vilket är en tid som hade räckt till silver i samma klass förra året!

På det hela taget en fantastisk helg för ÖIS del. Samtliga lag levererade utifrån sina förutsättningar. Växlingarna satt oerhört bra rakt igenom för alla våra lag. Det lönar sig helt klart att lägga lite tid på att träna växlingar och att trimma ihop lagen.

 

Text: Erik Olsson / Foto: Yannick Tregaro

 

Samuel Wiik avslutar rekordloppet på korta stafetten

 

F17-laget kom sjua på 4x100m med nya klubbrekordet 49.77 sek