Lysande säsongspremiär av Melker!

Svenskt stavhopp är sannerligen glödhett just nu. Armand Duplantis öppnade ju säsongen med 5.83m och nu följde Melker Svärd-Jacobsson upp med hela 5.68 vid säsongspremiären i tyska Potsdam den gångna helgen. Tävlingen i Potsdam genomförs på en uppbyggd bana mitt inne i ett stort köpcenter. Bilden nedan visar hur det hela ser ut, inte alls olikt tävlingen i Nordstan:

Mycket publik på plats vid stavgalan i Potsdam.

Melker tog en meriterande andraplats i tävlingen efter polacken Piotr Lisek som vann på 5.78m. Det var för övrigt just här som polacken ifjol hoppade hela 6.00m för första och hittills enda gången. Uppenbarligen är det en förstklassig anläggning. Även Melker hade nämligen sitt tidigare inomhusrekord (5.65m) från denna tävling år 2014.

Melker gick in i tävlingen på 5.28m som han klarade i första försöket. Därefter tog han såväl 5.48m som 5.68m i sina andra försök. Därefter försökte han på 5.78m.

Michaela Meijer deltog också i Potsdam men var inte fullt lika lyckosam. Hon klarade sin ingångshöjd 4.21m i första försöket men lyckades därefter inte klara 4.41m. Det räckte till en delad åttonde plats i en högklassig tävling.

När vi ändå är inne på kapitlet stavhopp så kom beskedet som vi väntat på ett tag. Alhaji Jeng meddelade lite mer formellt att han avslutat en lång och framgångsrik karriär. Den besvärliga fotskada han råkade ut för några år sedan blev slutligen omöjlig att övervinna. Så här skrev friidrott.se i förra veckan:

Alhaji Jeng har lagt ner karriären

Stavhopparen Alhaji Jeng, 36, har lagt ner friidrotten efter flera år av skador i foten. Hans sista start blev SM-tävlingen i Umeå 2014 där han vann guld på 5.52.
     Han berättar att han tog beslutet någon gång i mars/april förra året.
     -Jag opererade mig i augusti 2016, och hade då redan hunnit operera mig tre gånger. Jag körde en långvarig rehab till våren 2017. Men sedan kände jag att, nu räcker det. Det finns ett liv efter friidrotten, säger Alhaji.
     Han berättar att han visste att han hade brist på brosk i fotleden, men inte att det var på så stora ytor. Han var inte tillräckligt stark för maxbelastning.
     Fotledsskadan dök upp redan vid årsskiftet 2009/2010. Men trots det lyckades han göra comeback och deltog på OS och VM.
     
”5.71-hoppet på Globen-galan största höjdpunkten”

     Aljhaji är en av Sveriges främsta stavhoppare genom tiderna med ett VM-silver inomhus 2006 som främsta merit. Han hade det svenska rekordet inomhus innan Armand Duplantis slog det förra året. Men det är ett annat minne från karriären han håller som högst.
     -Första gången jag hoppade över 5.70 (han tog 5.71, reds. anm). Det var på Globen-galan 2005. Det blev verkligen en barriärbrytande tävling för mig. Jag mötte Toby Stevenson och andra världsstjärnor och fick verkligen känna att jag var med även i senioreliten, inte bara junioreliten. Då kände jag bara wow!
     Alhaji jobbar numera på ett copy writing-företag, som projektledare inom IT.
     -Det är väldigt givande. Jag träffar många olika typer av människor varje dag, säger han.
     På frågan om han kommer återvända till friidrotten någon gång som ledare säger han att han inte stänger några dörrar, men att det inte finns några sådana planer just nu.

 

Alhaji tog sitt sista SM-guld i Umeå 2014.

 

Alhaji och Melker på samma foto vid presentation på SM 2013 i Borås. Den gamle Kungen applåderar den nye!