Magiska månaden avslutades med Silver vid Lag-USM!

Augusti månad har varit närmast unik, en rad av framgångar av sällan skådat slag. Nio medaljer vid SM i Söderhamn följdes av utklassningsseger i serien och avancemang till Lag-SM 2016. JSM&USM resulterade i 17 (!) medaljer och en glädjande bredd på toppen. Sista augustihelgen resulterade så i en sensationell andraplats vid Lag-USM i Stockholm.

Lag-USM är en kombinerad tävling för flickor och pojkar 16-17 år gamla. 8 grenar + stafett per klass, det vill säga totalt 18 grenar där varje förening har en deltagare. Totalt ställde 16 föreningar upp, alla starka svenska föreningar med klubbar som Hässelby, Spårvägen, Hammarby, Göta, MAI och givetvis Ullevi i spetsen.
Tävlingen avgjordes på Enskede IP, Hammarbys hemmaarena. Det var första gången som undertecknad besökte denna vackra idrottsplats som ligger bara några hundra meter från Globen. Arrangemanget var utmärkt i ett härligt sommarväder.


Delar av vårt lag på plats under invigningsceremonin.
Visst hade vi goda förhoppningar om en framskjuten placering, men inte kunde vi drömma om att vi skulle vara med och slåss om slutsegern! Vi hade ju trots allt några ”svaga” grenar där vi kom med ”icke-specialister” som rimligen borde placera sig bland de sista.
Det visade sig dock att vi hade ett lag som var laddat till max och kämpade som vilddjur om varje poäng! ”Superreserven” Felix var också ständigt beredd att hoppa in i vilken gren som helst med kort varsel och eventuella skador.Grymt att skåda och som ledare kunde Erik och jag känna oss riktigt rejält stolta!

Låt oss gå igenom skeendet gren för gren:

P 100m        Victor Koch         11.19 +1.8  PB   3:e plats  – 14 poäng 
Victor gjorde ett verkligt kanonlopp när han sänkte sitt personbästa med 17 hundradelar från 11.36
ner till lysande 11.19! Tredjeplatsen var bättre än vi kunnat drömma om.

P 400m         Samuel Wiik         52.73                  4:e plats – 13 poäng 

Samuels säsong var blivit förstörd till stora delar av en bristning i baksidan strax efter innesäsongen. Han fick avstå häckfinalen vid JSM helgen innan då baksidan gjorde sig påmind. Nu var han dock redo för start. Han gjorde en ursinnig öppning vilket kostade på i den stygga motvinden på bortre långsidan. Tre man var i stort sett på linje på upploppet men Samuel fick nöja sig med den tredje platsen, en futtig hundradel bakom tvåan. I nästa heat var ytterligare en kille snabbare. Samuel insats var dock mer än godkänd efter skadebekymren.

P 3000m        Krieger Ahmed      8.46.93  PB        1:a plats – 16 poäng 

Krieger har aldrig tävlat på en sträcka längre än 1500m så vi var lite oroliga för hur han skulle orka denna långa distans. En oro som visade sig vara fullständigt obefogad, han var helt överlägsen sina motståndare! En försiktig start som 5-6:a följdes av ett sprinterryck där han snabbt spurtade ikapp ledaren. Efter mycket ljudliga förmaningar från sina ledare höll han sig sedan lugn på en andraplats tills det var 200 meter kvar. Då spurtade han mycket enkelt ifrån sin huvudmotståndare och tog hem 16 poäng för sin seger. Segertiden 8.46 motsvara på intet vis hans fulla kapacitet. Ett jämnt tempo och tuffare motstånd ger tider under 8.30!


Kriger – en riktigt supertalang!

P Häck 300m       Carl Bengtström       40.43       3:e plats – 14 poäng 

15-årige Carl fick möta killar både ett och två år äldre. Dessutom var det första gång han tävlade på 84 cm-häckar. Den hårda motvinden på bortre lång innebar att han fick öppna med 16-stegsrytm mot normala 15. Han löste dock det hela briljant och tog ”felbenshäckarna” utmärkt. Tredjeplatsen var åter något bättre än förväntat.


Carl klipper sista häcken närmast före Ullevis Anton Bengtsson
P Höjd         Arvid Ryberg            1.96  PB         2:a plats – 15 poäng 

Efter två rivningar på 1.88m låg Arvid lite illa till. Han klarade dock i sista och fortsatte sedan med att klara såväl 1.90m, 1.92m och nya personliga rekordet 1.96m i första försöken! Det räckte till en andraplats bakom Ullevis Robin Jacobsson som också persade och för första gången svingade sig över drömgränsen två meter. Grattis!


Påtaglig glädje efter att nya rekordhöjden bemästrats!
 
 
P Tresteg       Max Hejdenberg      13.79w +4.2     2:a plats – 15 poäng 
Hela sex grabbar över 13 meter. Max tog greppet om tävlingen efter 13.51 i sitt andra (av fyra) hopp i tävlingen. Han ökade på till 13.79m i sitt sista hopp och vi hade mer eller mindre räknat in en fullpoängare i grenen. Då chockade Hässelbys Gabriel Rosshagen med att öka en halvmeter i sitt sista hopp och passera Max med två futtiga centimeter. Lite snöpligt, men Max visade stabil hoppning inför sin landslagsdebut om två veckor (U-kampen mot Finland).

Max såg bra ut inför den kommande landslagsdebuten
 
P Diskus      Tobias Larsson             34.15         6:e plats – 11 poäng 

Trestegshoppare Larsson inledde hela tävlingen på bästa sätt. Han såg ut som han aldrig gjort annat än  kastat diskus och hade två fina kast kring 34 meter. Vi hade hoppats på i bästa fall 5-6 poäng men det slutade med 11 stycken! En inledning som slog an tonen för hela dagen!

P Spjut         Linus Bertilsson            44.03        7:e plats – 10 poäng 

Ytterligare en trestegshoppare i form av Linus B fick ta hand om spjutkast. Han har dock tävlat en hel del i grenen och visade upp en stabil kastning med fyra kast över 41 meter. Toppnotering 44.03m var mindre än metern från personrekordet och gav hela 10 poäng.

F 200m       Rebecca Strand       26.30w  +2.8      8:e plats – 9 poäng 

Rebecca sprang i andra heatet och gjorde ett starkt upplopp där hon slutligen kämpade ner Spårvägens löpare. Tiden var klart under hennes personrekord, dock i lite för stark medvind.


Rebecca trycker på ur blocken och är snabbt ikapp MAIK:s löpare på banan utanför

 

F 800m         Alexandra Pekic        2.30.40        8:e plats – 9 poäng 

Alexandra har varit på långsemester utomlands i sommar och vi ledare var lite osäkra på hennes form. Hon gjorde dock en riktigt kämpainsats genom att ta täten i det andra heatet och öppna med 70 sek på första varvet. Givetvis blev det lite tyngre på andra varvet, men hon kämpade tappert och kom in på andra plats i heatet och fin 8:a totalt. Åter betydligt fler poäng än kalkylerat!


Alexandra krämade ut allt hon hade på 800 meter
 
F Häck 300m    Therese Nätstrand     44.84     4:e plats – 13 poäng 

Liksom för Carl ställde den hårda motvinden första 100m till problem för Therese. Mellan första och andra häcken tog hon 19 steg för att sedan återgå till planerade 17. Trots detta presterade hon sitt unga livs näst bästa tid vilket gav en fin fjärde plats bland tjejer som var både ett och två år äldre.


Några års rejäl träning så blir detta RIKTIGT bra…
F Hinder 1500m     Judith Sjöman     5.44.82    6:e plats – 11 poäng 

Judith svarade för den verkliga bragdinsatsen och la grunden för silvret. Hon tog sig an den tuffa sträckan utan någon som helst erfarenhet av hinderlöpning och utan att någon gång tävlat på en sträcka längre än 800 meter. Istället för att lägga sig bland de sista i det 16 tjejer starka fältet så öppnade hon bland de främsta. Hon kämpade heroiskt på det tunga slutvarvet och kom in på en fantastiskt sjätte plats. Vi hade hoppats på en tid kring 6.20 – hon gjorde 5.44! Efteråt var hon fullständigt slut, på gränsen till medvetslöshet – vilken kämpainsats!


Judith bevisade åter varför hon utsågs till ÅRETS TRÄNINGSMATADOR 2014!
F Stav            Emma Kuutti             2.64           9:e plats – 8 poäng 

Emma har egentligen lagt av med friidrotten men tvekade inte att göra comeback när vi behövde henne till laget. Det började lite knöligt i den hårda vinden och hon samlade på sig en del rivningar på de lägre höjderna. Hon tragglade dock på och efter att ha fixat 2.44 i sitt sista försök klarade hon även 2.64m! Åtta poäng var dubbelt så många som i vår kalkyl. Bra kämpat Emma!

F Längd     Rebecca Strand       5.34w  +2.3     4:e plats – 13 poäng 

I de byiga vindarna var det inte helt lätt att få ansatsen att stämma. Rebeccas inledningshopp gav en fin fjärde plats. Det fjärde och sista var visserligen tramp men betydligt längre. Rebecca och Judith var de två lagmedlemmarna som dubblerade. Ja, Rebecca gjorde faktiskt tre grenar då hon även ingick i stafettlaget.


13 poäng utan någon riktig fullträff

F Kula        Judith Sjöman          10.42 PB        8:e plats – 9 poäng 

Judith värmde upp inför hinderloppet med ett stiligt personrekord i kulstötning. De två första stötarna var i ärlighetens namn inget vidare, men i den tredje omgången fick hon till en riktigt bra träff och kulan seglade långt förbi tiometerslinjen.

F Slägga  Alva Murtoniemi-Gräbel  27.69 PB  11:e plats – 6 poäng 
Vi kliade oss rejäl i huvudet, både Erik och jag, när vi såg att slägga ingick i grenprogrammet vid Lag-USM. Testtävlingen vid lägret i Tanumshede gjorde oss inte så värst mycket klokare. Alva visade dock en viss känsla för grenen och efter ytterligare ett par träningspass fick hon förtroendet att tävla i Enskede. Hon placerade sin slägga kring 27 meter i samtliga 4 kast och lyckades få med sig hela sex poäng vilket överträffade alla förhoppningar. Starkt jobbat!
P 4x100m       Alex-Victor-Carl-Max    44.02    2:a plats – 15 poäng 

Stafetten inleddes med att Alexanders startblock släppte i starten. Han var nere med händerna i marken och var ett par meter efter sina motståndare direkt. Dåligt att SM-starters inte uppmärksammar något sådant, det borde ha varit omstart! Därefter sprang dock samtliga killar rent lysande. Max hade 4-5 meter att ta in på Hammarby – och gjorde det! På mållinjen kastade han sig förbi och vann med någon tusendel. I B-heatet sprang sedan Ullevi på 43,83, lite synd att vi inte fick möta dem.


Förstaväxeln där Alexander lämnar pinne till Victor

 

 
F 4x100m  Rebecca-Della-Mathilda-Therese  50.22  5:e plats – 12 p
Inför dagens sista gren hade vi i princip säkrat silvret, det gällde bara att ta pinnen i mål. Den andra växeln var lite skakig och Mathilda fick tvärnita för att inte växla över. Ändå kom vi in som femma på nya klubbrekordet i F17 50.22 sekunder. Också Hammarby strulade rejält i den andra växeln. Det mumlades en hel del om överväxling, men vi valde att inte protestera. Det hade inte varit ett trevligt sätt att vinna på och vi var väldigt stolta över vår andraplats!

Della tar emot pinnen av startsträckans Rebecca
 
 
Totalpoäng 
1. Hammarby IF 218 p
2. Örgryte IS 213 p
3. Hässelby SK 201 p
4. Täby IS 193 p
5. IF Göta 184 p
6. IFK Växjö 168 p
7. Malmö AI 167 p
8. Ullevi FK 165 p
9. Huddinge AIS 156½ p
10. Turebergs FK 135 p
11. KFUM Örebro 129½ p
12. Mölndals AIK 122 p
13. IFK Helsingborg 111½ p
14. Spårvägens FK 100½ p
15. IFK Lidingö   95 p
16. Bromma IF   83 p

Ett riktigt grymt gäng på Enskede IP!
/Per Crona/