Maja från klarhet till klarhet!

Inomhussäsongen 2021 har varit ett styrkebesked för Maja Nilsson. Efter en massa rehab-slit efter sin fotoperation så har hon med eftertryck visat att hon är tillbaks på allvar. Efter debuten med 1.88m vid AIRTIME2 hemma i Friidrottens Hus följde 1.89m i Växjö.

Igår var det så dags för det första internationella framträdandet i den klassiska (27:e upplagan) höjdgalan i Slovakiska Banska Bystrica.  Med stora delar av världseliten på plats var höjningsschemat rejält tufft med 5-centimetare ända upp till 1.90. Maja gick in på 1.80 och tog direkt med luft, inga problem heller på 1.85.

Tredje höjden 1.90 var lika med personliga rekordet och redan i första var Maja riktigt nära då ribban bara smektes ned av vaderna på nedvägen. Och i andra flög hon över även om ribban gungade till litet grand. Nytt årsbästa igen alltså och även tangerat pers. Därefter var det dags för 1.93m där andra försöket var det bästa och signalerade att höjden definitivt finns inom räckhåll.
Maja hade det 11:e bästa personrekordet i startfältet men placerade sig till slut på en meriterande femte plats! Det skall också noteras att det var allra första gången som hon besegrade Sofie Skoog, något som säkert stärker självförtroendet.

Ukrainas Jaroslava Mahutjich, ännu inte 20 år fyllda, imponerade något alldeles oerhört genom att klara hela 2.06m! Därigenom tog hon tävlingsrekordet från Blanca Vlasic. Något försök att slå Kajsa Bergqvists världsrekord (2.08m) fick man dock inte se då hon avbröt tävlandet efter 2.06m. Men detta är troligtvis tjejen att slå Kostadinovas åldrande rekord på 2.09m från VM 1987.

För Maja står ISM i Malmö härnäst på programmet. I Slovakien fick hon klara sig utan Yannick som aldrig kom iväg från Landvetter efter en massa strul med flyget. Men hon klarade uppenbarligen uppgiften på ett lysande sätt ändå!

Yannick fick sitta hemma och sura efter att hans plan blev kvar på marken…

Michaela Meijer gjorde säsongsdebut i Malmö i söndags genom att klara 4.41m. Hon tog sig över 4.21m, 4.31m och 4.41m innan det blev stopp på 4.51m.
Vi fick även se årsbästan för Malin Dahlström (3.87m) och Fanny Berglund (3.73m) i Malmö.

Melker Svärd Jacobsson hade dock en svart dag på sin gamla hemmabana och lyckades inte bemästra sin ingångshöjd 5.34m. William Asker tog i rask följd 4.30m – 4.44m – 4.58m och 4.72m i sina första försök. Personliga rekordet 4.86m blev dock för högt denna dag.