Melker slog världsettan Kendricks!

Sverige har två världsstjärnor i stavhopp! Melker Svärd Jakobsson har fått smyga lite i skuggan av Armand Duplantis men onsdagens gala i tyska Cottbus gav ett klart besked om att Melker numer tillhör den allra yppersta världseliten i sin gren.

Han klarade ett nytt totalpers (ute eller inne) med 5.80m och tog en andraplats i en tävling med vass världskonkurrens.

Efter att han tagit 5.75 i andra försöket med darr på ribban hade han sedan ett bra första försök på 5.80 – två cm högre än hans pers från 2018. Och i andra hoppet satt det! I själva verket klarade han ribban med en viss marginal! En väldigt glad Melker som kramade om tränaren Gustaf Hultgren efteråt. Efter detta valde han att inte göra några fler hopp i tävlingen. Detta berodde på att tävlingen blev utdragen tidsmässigt då herrarnas stav skulle ”saxas” med kvinnligt höjdhopp. Melker gjorde också många hopp: Han inledde med 5.30m i första varpå han hade problem med 5.50m som han klarade först i tredje försöket. 5.65m gick i första och 5.75m som sagt i tredje. När han så klarade 5.80m i andra så innebar det hans tionde hopp i tävlingen.

Det är inga dåliga namn som Melker besegrade. Framför allt den regerande världsmästaren Sam Kendricks som kom trea på 5.75m.  Han slog också Pavel Wojciechowski och Raphael Holzdeppe – två andra tungt meriterade hoppare. Polacken Piotr Lisek vann till slut tävlingen på nya världsårsbästat 5.85m.
Melker förstärker i och med 5.80 sin tredjeplats genom tiderna i Sverige inomhus, bara en cm från Alhaji Jeng på andraplatsen.

Än behåller Alhaji klubbrekordet inomhus, men nu fattas det bara en centimeter för Melker.

Årets världsstatistik ser ut på följande sätt efter onsdagens tävling:

1.   Piotr Lisek                      Polen                5.85
2.   Sam Kendricks              USA                  5.84
3.   Armand Duplantis     Sverige                5.83
3.   Matt Ludwig               USA                      5.83
5.   Renaud Lavillenie     Frankrike             5.82
6.   Melker Svärd Jacobsson   Sverige        5.80

Här finns hela tävlingen utlagd för beskådan! Melkers hopp över 5.80m ligger ca 3.11 in i sändningen.

Inte nog med Melker spöade Sam Kendricks – han fick också göra provturen i ÖIS nya egna minibuss från Landvetter!