Melker tog första seniormedaljen!

Melker Svärd Jacobsson fick bestiga prispallen vid ett internationellt seniormästerskap för allra första gången vid Inomhus-EM i Glasgow. Men stavhoppet är definitivt inget för åskådare med svaga nerver…. Kvalet gick visserligen förhållandevis smärtfritt med 5.35 i första och såväl 5.60m som 5.70m i andra försöken.

I finalen gick han in på 5.55m efter att ha stått över såväl 5.30m som 5.45m. Efter två kryss i protokollet vågade åtminstone undertecknad inte se på det tredje försöket. Det gick dock vägen varefter han stod över 5.65m. På 5.75m upprepades detta infernaliska scenario… Ett kryss följdes av ett andra kryss…. Och så klarar han rent i sitt tredje försök!
Det visar sig att detta innebar en säkrad medalj eftersom endast de bägge polackarna Wojciechowski och Lisek klarade höjden. Dessa bägge visade sig dock vara suveräna denna dag. Melker rev ett försök på 5.80m och sparade resterande två hopp till 5.85m då polackerna låg före. Hans sista försök på 5.85m var nog hans bästa i tävlingen och det var sannerligen inte långt borta.

Melker var barnstjärna och spåddes en lysande framtid efter att ha klarat 5.11m som 16-åring och sedan tagit medaljer vid internationella juniormästerskap. Men sedan väntade en lång och knölig väg med skador och depression. Melker har jobbat sig ur ett riktigt djupt hål och hans prestation är beundransvärd ur ett mycket bredare perspektiv än det rent sportsliga!

Ett riktigt stort grattis från hela vårt RödBlå Sällskap!

Melker vinner VU-spelen P16 år 2010 med 5.11m! 16 år gammal…

För våra bägge andra EM-deltagare blev helgen kanske inte fullt lika minnesvärd. Carl Bengtström drog en riktig nitlott då han dels drog innerbanan och dels fick två gubbar som stod på öronen framför honom. Han lyckades undvika fall men tappade såväl rytm som inspiration efter detta. Bara att glömma och satsa framåt.

Carl drog en riktig nitlott på 400 meter.

Michaela Meijer tog sig smärtfritt igenom sitt stavkval. Ingångshöjden 4.40m klarades i andra försöket och efter att ha stått över 4.50m seglade hon över 4.60m i sitt första hopp. Däremot fick hon inte med sig Angelica Bengtsson till finalen. Gårdagkvällens final blev dock inte riktigt vad man hoppats på. Hon tog sin ingångshöjd 4.45m i andra och stod sedan över 4.55m. På 4.65m strulade det dock rejält och hon avbröt sina bägge första försök redan på uppväg. I sitt sista försök hade hon höjd nog att klara men petade till ribban på uppgång och så var den dagen förstörd.

Trist med tanke på att det visade sig räcka med ”måttliga” 4.65m för en bronsmedalj… Efter fjolårets operation och långvariga rehab så är dock vinterns tävlande bra mycket bättre än vad man kunnat drömma om så vi skall inte deppa ner oss alltför mycket. Det är bara att knega på emot ett kommande femmetershopp!

Den andra stora grejen som hände i helgen stod Awet Mengsteab för. Vid de amerikanska mästerskapen för Junior College blev han Mästare på både bredden och tvären! Först och främst vann hans Iowa Central Community College hela lagtävlingen. Sedan sprang han slutsträckan i stafett ”Distance Medley” som är en av tyngsta titlarna i amerikansk collegefriidrott. Distance Medley består av fyra sträckor: 1200m (3/4 mile) – 800m (½ mile) – 400m  (1/4 mile) – 1600m (1 mile). Awet förde pinnen i mål som segrare!

Förutom att ha vunnit lagtävlingen och ett stafettguld tog han också en individuell titel genom att vinna en spurtstrid på 3000m med 8.18.68! Stort grattis Awet, det enda som slår detta är en seger vid Lag-SM 26 juni…