Kval i Kraftmätningen den 29 maj

Nu är det klart att vår kvaltävling i Kraftmätningen likt ifjol kommer att avgöras på Stenkullens IP den 29 maj. Vi drabbar samman med IFK Göteborg, IF Kville och Lerum Friidrott.

Kraftmätningen är ju en lagtävling för ungdomar

Vi börjar med Häcklöpning 80 meter. Därefter tävlar vi i tur och ordning i spjut – höjd – stafett 6x200m – kula – längd och avslutningsvis 800m.

Reglerna som vanligt: max 8 flickor och 8 killar. De skall vara födda 2010-11 men man får ha med en flicka och en pojke födda 2012. Man räknar poäng på de tre främsta i varje genomförd gren.

Genom åren har vi varit framgångsrika i Kraftmätningen. Tre gånger har vi placerat oss som tvåa i den kombinerade lagtävlingen (flickor + pojkar). Senast 2019 då vi jagade segrarna Hässelby ända in på mållinjen. Men framförallt så vann vi stafetten som gick inne på Stockholms Stadion mitt under Finnkampen! En otrolig upplevelse för såväl aktiva som ledare.

Laget som vann 6x200m inne på Stadion under själva Finnkampen 2019!

Ifjol lyckades våra grabbar ta sig till final i Helsingborg och placera sig på en fin femteplats. Tyvärr missade dock vårt mixlag final då vi var lite för ”tunna” på tjejsidan.

Givetvis skall vi göra vårt allra yttersta för att åter igen kvalificera oss till riksfinalen 2025. Vissa grenar är bättre än andra för oss men här gäller det att kämpa om varje poäng i våra ”svaga” grenar. Finalen går i Täby den 16-17 augusti.

Laguppställning (klara så här långt):
Sarah Svartborn -10
Sofia Dahlbäck -10
Emma Carlsson Lopez -11
Isabella Ingelhammar -10
Fanny Nyman -12
Elliot Olsson -10
Wilhelm Rietz Örnros -10
Martin Walman -10
Ingmar Dahlin -10
Mikko Tangberg -10
Nils Bromander Malmberg -11

Laget kommer kompletteras efter hand. Förhoppningsvis får vi ihop 8 tjejer och 8 killar.

Nu gäller det att ligga i och jobba på häcklöpning, spjutkastning och allt annat under våren.

Ifjol kom våra grabbar femma vid finalen i Helsingborg.

ÖIS-veteranerna träffas den 15 april

ÖIS-veteranerna har en träff i Friidrottens Hus tisdag den 15 april kl 12.00-14.00

Samling över en fika i Konferenslokalen. Dagens föredragshållare är Klas Friberg före detta chef för Säpo.
Han ska presentera sin senaste bok om gängkriminalitet.
Klas är en man med rötter i Sällskapet. Hans farfar var fotbollslegenden Sven Friberg.

Christer Nilsson håller i det hela. Anmäl gärna ditt deltagande till honom. Givetvis är alla ÖIS-are som så önskar välkomna, oavsett ålder.

Välkomna!

Klas Friberg

Dagbok från Glasgow

En grupp ÖIS-ungdomar födda 2006-10 har varit på ett fyradagars läger i Glasgow under Björn Mårtenssons trygga ledning. Här kommer en dagbok från lägret, skriven av ungdomarna själva:


Dygn ett:

Efter många timmars resa under torsdagskvällen kom vi fram till vandrarhemmet i Glasgow.
På fredagen vaknade vi upp till sol och det första passet redan kl 09.30. Det var lite sprintfokuserad träning i Kelvingrove Park. Uppvärmningen var volleyboll (vår favorituppvärmning) där Björn vann i vanlig ordning. Kanske lite konstigt att att Björn, som är domare, alltid vinner kan man tycka…

Efter förmiddagens träning var det dags för lunch och lite rundvandring samt vila innan nästa pass. Detta bestod av hoppstyrka, bålstyrka, hopprep samt några backlopp. En rolig förstadag med bra träning och toppenväder!

Ylva, Alva och Märta

Härligt vårväder i Glasgow – gänget på väg ut i parken

Dygn två:
Vi vaknade vi 8 typ och åt ok frukost. Sedan blev det ett pass med 5 st lätta 150m och sedan max fart 4x80m. Därefter blev det jogg till museet och sedan stretch vid vandrarhemmet.

Efter det tog Björn oss till en pub, The Counting House. Jag åt en steak som var relativt go. Efter det gick man runt centrum lite innan det blev vila för att förbereda för det andra passet.
Det blev lite uthållighetsträning och sedan gemensam volleyboll, bålstyrka och stretch.

Gabriel, Nelson och Rayan

En klassisk brittisk publunch

Sista middagen blev för de flesta toppen på en asiatisk restaurang. Medan vissa åt bönor på burk hemma och andra jagade glömda ryggsäcker!

Efter middagen hade killarna fixat quiz där (än en gång) Björn med sällskap vann. Resten av kvällen spenderades åt att packa väskor ingör morgondagens resa.

Dygn tre:
Morgonen därpå (söndag) var det dags att åka ifrån fina Glasgow och hem till Göteborg. Dagen startade runt 7 på morgonen med frukost och packning av de sista sakerna. Taxi beställdes tätt därefter och väntan på den första var väl inte alldeles för lång. Några hoppade in och kördes mot bussen som skulle till Edinburgh.
Andra taxin anlände i sista sekund och sprinten över busstationen blev nog lägrets snabbaste. Tredje taxin fick tas direkt till flygplatsen.

Efter en lätt panikartad färd lyckades hela gruppen till slut samlas på Edinburghs flygplats. Väl där gick incheckning och passkontroll smidigt. Det dröjde inte länge innan sällskapet i en inte så samlad trupp satt utspridda över planet till Göteborg.

Vägen hem blev betydligt kortare än dit. Så efter en smidig flygresa var vi äntligen hemma igen.

Borta BRA men hemma bäst som man säger!

Sarah och Sofia

Vad är en Haggis? En maträtt eller ett märklig djur som går längs bergsluttningar? Misstänkt likt den så kallade ”Släntbjörnen” som Mikael Wennerbeck pratat om i alla år.

PS: Frågan man ställer sig…. Vem var det som åt bönor på burk hemma när de andra gick på restaurang?

Glasgow nästa…

Torsdag till söndag (4-7/4) reser en ungdomsgrupp på 11 personer under Björn Mårtenssons ledning på läger till Glasgow i Skottland.

Björn har varit där ca 15 ggr tidigare med andra grupper så det är ett väl inarbetat koncept.

Man bor i det oerhört vackra vandrarhemmet Parc Terrace vid Kelvingroove parc. Detta är, som hela stadsdelen, byggt under Glasgows storhetstid i mitten av 1800-talet.
Takhöjden är ca 5 meter och har en massa trappor hit och dit. Som Harry Potters skola brukar ungdomarna kommentera. Övriga hus i stadsdelen verkar ägas av ”fint folk” eftersom man kan se en och annan Rolls Royce parkerade utanför.

Träningen kommer att bedrivas i den gamla inomhushallen med gym, en för detta lokverkstad ombyggd till friidrott! Det blir även en del utomhusträning i den fina parken.

Två träningspass per dag, spel, obligatoriskt museibesök, publunch och en massa fart och fläkt i Skottlands charmigaste start (Skottlands Göteborg på många sätt).

Det här kommer garanterat bli en grym upplevelse för våra ungdomar. Förhoppningsvis blir detta en återkommande tradition att se fram emot.

Nu tar vi ett rejält omtag med vår ungdomsverksamhet och ger den högsta prioritet.

Obligatoriskt museibesök ingår i lägret. Den kulturella träningen får man inte slarva med!

Stark säsongsdebut av Samuel Tsegay

Samuel Tsegay gjorde årets första lopp vid Premiärmilen i Stockholm. Som namnet antyder var sträckan 10 km. Samuel hade länge en duell med den meriterade Dawit Seare , Eritrea (PB 3000m 7.37). Den senrae avgjorde i spurten men Samuel kom in som tvåa på utmärkta 28.56. Loppet webbsändes och den som har lust kan kika på det nedan.

Samuels hustru Samrawit Mengsteab befinner sig just nu på träningsläger i Etiopien. Hon förbereder sig för sin debut på maratonsträckan, planerad till Hamburg den 27 april. Det blir högintressant att följa!

Johanna Larsson laddar för en halvmara i Berlin kommande helg. Ett högkvalitativt lopp och klubbrekordet kan mycket väl komma att ryka.

Johanna Gelfgren tävlade i helgen och vann Båstad-Torekov. Det är en tävling i Trailrunning och ingår i en svensk Tour för traillöpning. Distansen 21,4 km, alltså en dryg halvmara och Johannas tid 1,31 imponerar . Så här beskriver arrangören själv banan:

MED HAVET VID DIN SIDA

Hoka Torekov-Båstads bana är 21 km och sträcker sig mellan två pittoreska byar, främst kända för sitt sommarliv men som har mycket att erbjuda året runt. Havet och den vackra naturen finns alltid här. Du startar vid Hamnplan i Torekov och springer i mål på stranden utanför Hotel Skansen i Båstad. Däremellan springer du över gräsängar och stenfält, längs med havet och genom dramatiska Hovs hallar. Du springer i bok- och ekskog och snirklar genom vildväxta enar. Underlaget är mestadels lättlöpt, med undantag från några stenfält samt sträckan längs stranden vid Hovs Hallar som är mycket tekniskt utmanande. Så väl inledningen som avslutningen av loppet är mycket flack och du springer precis nere vid havet.

Att springa här är vårt sätt att rensa tankarna, få upp humöret, återhämta oss och hitta energi.

Skaplig segerpremie för Johanna i Båstad dessutom

I Texas gjorde Ben Blomqvist sin första tiokamp med seniorredskap. Tyvärr hade man uselt väder och funderade till och med på att avbryta tävlingen efter ett par grenar när det regnade som värst. Tävlingen kunde fullföljas i regnrusket men Ben var säkerligen inte helt tillfreds med de 6.028 poäng han samlade ihop. Hans serie var 11.56w – 6.03 – 10.50 – 1.79 – 52.93 – 15.69 – 30.48 – 3.55 – 45.58 – 4.50.76.