Olivia, Maja, Alex och Philip Svenska Mästare!

ÖIS var medarrangör av helgens JSM som genomfördes i synnerligen skiftande väderlek. Perfekt högsommarväder på fredagen. Hyfsat på lördagen fram tills sista två timmarna då det kom några brutala skyfall. Halvmurrigt på söndag med en del regnskurar av varierande intensitet. Men på det hela taget ändock en lyckad tävling med mängder av toppnoteringar.

Parallellt med JSM avgjordes USM i Trollhättan under liknande väderlek, dock några grader lägre temperatur.

Vi fick fyra stycken Svenska Mästare vilket ändå är ett gott utfall på lite för tunna trupper.

Alexander Andreasson tog sin livs triumf när han lite sensationellt triumferade på 100m M22. Vi flyttade finalerna till ”bortre lång” för att få medvind och Alex sänkte sitt pers till glänsande 10.70 sek i godkänd vind. Den gode Alex har ju ofta i ÖIS-kretsen benämnts ”chefsnosare” eftersom han vid otaliga tillfällen placerat sig på den otacksamma fjärdeplatsen. Nu fick han sin revansch och kunde klättra högst upp på prispallen.
Han kompletterade sin helg med att för första gången passera sju meter i längd. 7.05 i lite för stark medvind gav en femteplats. Han hade även ett godkänt hopp på 7.00m.

Olivia Bojang slog till direkt i sitt förstahopp i längdfinalen. I praktiskt taget vindstilla öppnade hon med ståtliga 6.06m, personbästa med 9 cm! Hon jagades tävlingen igenom av Maja Åskag, segraren i Ungdoms-OS i tresteg, som blev tvåa på 5.96m.

Olivia knäckte drömgränsen i längd med ett hopp på hela 6.06m. Hon kompletterade med ett silver i tresteg på 12.32m.

Maja Nilsson hoppade in sig i höjdtävlingen under ett konstant regnande. Sedan slutade regnet och det blev skapliga förhållanden. Hela svensktrion från JEM22 i Gävle (Maja, Bianca Salming och Louise Ekman) tog sig över 1.80m. Maja var dock den enda som mäktade med den följande höjden (1.82m). Efter att SM-tecknet säkrats försökte hon sig på 1.85m och hade skapliga försök på höjden.

Stabil hoppning från Maja resulterade i ännu ett SM-tecken.

Ovanstående trio till trots så kom det mest sensationella SM-tecknet i Trollhättan! Philip Frick var inte förhandsfavorit på 1500m hinder P15. I regnrusket var dock han den som behärskade svårigheterna allra bäst. En kvartett grabbar var klart starkare än resten. Två stockholmare, Nils Olsson från Lerum samt Philip.
Det strulade för flera vid hinderpassagerna men inte Philip… Han var klart starkast på slutvarvet och spurtade hem segern med 4½ sekunders marginal till tvåan. Tiden 4.40.92 var dessutom nytt svenskt årsbästa i klassen! Stort grattis Philip! Nu får du träna spjutkastning inför finalen i Kraftmätningen där han blir vårt starkaste kort på 800 meter.

Den här bilden avslöjar de svåra förhållanden som rådde när Philip vann SM-guld på nytt svenskt årsbästa!

I Trollhättan bestegs prispallen av ungherrarna Isak Helgesson och Nils Thorin. Isak tog brons på 400m P16 inomhus. Nu förbättrade han den placeringen till ett silver. I försöket sänkte han sitt personbästa avsevärt med 51.46 och i finalen följde han upp med 51.61 i avsevärt sämre väderlek.
Nils Thorin tog sin första SM-medalj på 110m häck där han kom trea. 15.01 är kanske inte något han jublar över men med tanke på en kraftig motvind (-1.9 m/sek) och regn så är prestationen högklassig.
Nils kompletterade med en fjärdeplats på 300m häck där han sprang under 40 sekunder för första gången (39.98). En annan som gjorde mycket bra ifrån sig i Trollhättan var Albin Coster som kom fyra i höjd P15 med dunderperset 1.79m. Dessutom knäckte han sexmetersgränsen för första gången med hela 6.09m! Albin blir en klippa i vårt finallag i Kraftmätningen nästkommande helg. Han behärskar samtliga grenar på programmet

Åter till Vallen där Oliver Edman tog sin första medalj genom att klara det nya personliga rekordet 4.38m i stavhopp P19. Roligt för Oliver som kämpat på bra med träningen i flera år.

Oliver seglar högre än någon gång tidigare!

Filip Björklund sänkte vårt klubbrekord på 110 meter häck förra helgen med ett lopp på 14.29m. Nu utmanade han helt sensationellt JEM-finalisten och jättefavoriten Max Hrelja ordentligt! Max slog av lite på takten vid inlöpningen efter sista häcken… men upptäcker till sin förvåning att han har en gubbe alldeles vid axeln och tvingas slå på en rejäl slutspurt för att säkra segern!
Filip tid annonserades till sensationella 14.17 sek! Silver på JSM men en notering som kan räcka en bra bit också vid ett kommande Senior-SM.

Efter det här islaget var Filip i stort sett ikapp Max som dock höll undan.

Låt oss också glädjas över Judith Wagersten som gjorde sitt livs första 12-metershopp när hon kom fyra i K22 tresteg på prick 12.00m. En längd som hon för övrigt uppnådde i två hopp varav det ena mätte ca 12.30m från avstamp! Hon kom även femma i längdhoppet på 5.81m. En annan ”nosare” var träningskompisen Samuel Wiik som trots en kraftfull spurt var fyra hundradelar från bronset i M22 400m häck (54.49).