Olof Ryberg framgångsrik i Dubai!

Medan övriga gänget sliter med grundträning så glassar bröderna Ryberg omkring i sus och dus i det fjärran Dubai! Olof deltar i en stor tävling för synskadade och Arvid följer med som svensk ledare.

Olof slog till direkt med en dundertid på 200 meter – 24.87 som tyvärr tillkom i lite för stark medvind (+2.4 m/sek). Med tanke på att hans personrekord från ifjol lyder på 26.06 så imponerar tiden verkligen.

I höjdhoppet stämde det inte så där våldsamt och stannade på 1.63m.

Fullträffen kom däremot i längdhopp där han klämde i med hela 5.87m. Ett nytt stilfullt personbästa som tillkom i godkänd vind. Som lök på laxen kvalade han dessutom in till det kommande VM för synskadade.

Stort grattis Olof!

Hur kommer några frågor & svar om tävlingen

  1. Berätta lite om tävlingen i Dubai och hur det kom sig att ni åkte dit?

Tävlingen är 1 av 12 Grand Prix tävlingar för para-friidrott som körs varje år. Här i Dubai var det drygt 450 deltagare från över 40 länder. Alla Grand Prix erbjuder klassificering (vilket jag behövde då det var min första tävling i synklass och en giltig klassificering behövs för att få delta i VM) och det blev Dubai då den låg bra i tiden, med mycket tid kvar till VM. (Dessutom är vädret underbart;) )

  1. Hur var det att tävla mot internationellt motstånd?  

    Min egen prestation påverkas ju inte av det, men självklart var det kul att få träffa synskadade friidrottare från andra länder och mäta sig med dem. Den största skillnaden från hemma var väl att alla såg lika dåligt som jag och att man därför inte kunde förlita sig på att de hade koll som här hemma där jag får bra hjälp av medtävlande både från ÖIS och andra klubbar. Har många exempel på bra hjälp jag fått genom åren (t.ex. Simon Thor under mångkamps-SM när jag hoppade 1.73).

Det var också mycket skönt att se att jag står mig så bra, riktigt bra till och med i internationell seniorklass. Jag är ju än så länge ”bara” junior.

Min bror som var med, tack vare bidrag från en fond för synskadade, agerade coach och hade stor del i att det gick så bra som det gjorde. Jag kunde bli arg på honom för att han var så nervös och då kunde jag själv inte fokusera på att vara nervös.

 

  1. Hur kändes tävlingen och vad blev resultaten? 24.87 på 200 med lite för mkt vind. 5.86 i längdhopp pb med 12cm (5 hopp i serien över tidigare pb) och VM-kval. 1.63 i höjdhopp, också VM-kval!

*200 var jag lite nervös, första starten, mycket adrenalin och dessutom blev det problem med eltiden precis innan vi skulle starta. Så vi var tvungna att vänta vid starten i drygt 20 minuter. Men tiden var bra även om det finns några tiondelar till att plocka (VM-kval är 24.80). Skönt att vara igång och få en bra start på tävlingarna. Placeringen blev en 7:e plats.

*Längdhoppet kom efter en dags vila och var rakt igenom en riktigt bra tävling. 5 av 6 hopp var över tidigare pb och dröm-6:an sitter snart! Blev 4:a med endast 3cm upp till pallen.  Tack Coach-Erik för intensivarbete med längdhoppet veckorna innan tävlingen.

*Höjdhopp är nog min favoritgren och även om resultatet: 1.63 är godkänt, så ville jag betydligt högre. Vill jag vara med och slåss om medaljer på ett eventuellt VM krävs troligen upp mot 1.75 (pb 1.73). Men det räckte till VM-kval och ytterligare en snopen 4:e plats…

  1. Vad innebär det att du VM-kvalat? Blir du uttagen direkt eller får du vänta in besked? Vart och när går VM?

VM går precis som ”vanliga” friidrotts-VM i London, dock inte samtidigt utan den 14-21 juli. I och med att jag har kvalat så är jag med på förbundskaptenens lista över kandidater till en plats. Men alla som klarar en gräns får inte åka, det är upp till förbundskaptenen att ta ut de 10 (pga liten budget) som han ser som de starkaste medaljkandidaterna. Uttagningen sker direkt efter att vi har kommit hem och vi får förmodligen besked i mitten av nästa vecka. Blir jag uttagen så har jag fram till 6:e juni på mig att kvala i andra grenar (t.ex 200m).
 

24.87 på 200 meter i något för stark vind, tål att jämföras med personrekordet 26.06!