Påskgodis av Julia!

I december månad fullbordade Wilma Nielsen sin Bachelors degree in Economics på Bradley University! Hon har kombinerat sin idrottsliga satsning med sina studier på ett föredömligt sätt.

Samtidigt meddelade hon att hon kommer att fortsättningsvis kommer att idrotta&studera vid University of Washington. Detta är ett av de riktigt stora friidrottsuniversiteten, inte minst känt för många löparstjärnor. Det kommer säkert bli en perfekt miljö för Wilma att fortsätta sin utveckling.

Samtidigt innebar ju detta att tvillingarna Nielsen för första gången i sin idrottskarriär ”går skilda vägar” då Julia fortsatte sina studier på Bradley University. All eventuell oro för hur detta skulle fungera sopades direkt bort under innesäsongen då bägge gjorde sina klart bästa resultat under tak. Wilma radade upp lopp emellan 2.02 och 2.03 och Julia persade på såväl 800m som 1500m.

Julia har rent av lite tagit klivit ur skuggan av Wilma som mestadels legat ett halvt steg före i resultatutveckling. Nu är hon stjärna i skollaget och tog en uppmärksammad dubbelseger på 800m & engelska milen vid skolan Conference Meet i februari. Hon utnämndes också till Most Outstanding – Most Valuable Athlete efter detta!

I påskhelgen gjorde hon så utomhusdebut – och vilken uppvisning hon bjöd på vid Raleigh Relays! Fredagens 1500m-lopp resulterade i ett nytt PB med 4.16.96. Formellt gav detta en 10:e plats vilket kanske inte låter så imponerande vid första anblick. Men denna jättetävling avgjordes i 15 heat varav Julia vann nummer 13 med två sekunders marginal. Vad hon presterat i en eventuell A-final kan man bara spekulera i…

Lördagens 800m-lopp avgjordes i 17 seedade finaler! Här sprang Julia i det 17:e och sprängde återigen målsnöret som första löpare. Detta efter att ha sänkt sitt personbästa från 2.03.78 (2023) till mäktiga 2.02.65! Detta trots att öppningsvarvet gick på relativt måttliga 60.90 och andravarvet sålunda på 61.75. Det skvallrar om att det finns marginaler för ytterligare sänkningar. Vad händer med ett öppningsvarv på 59 blankt i hårdare konkurrens… Under 2.01?
Det enda som var lite tråkigt var att hon inte fick chansen att möta svenska Yolanda Ngarambe som sprang i heatet innan och gjorde tävlingens snabbaste tid med 2.02.54. De hade kanske kunnat pressa varandra till ytterligare något raskare tider.

Även Wilma tävlade i helgen, men då i Stanford Invitational. På 1500m var hon något snabbare än syrran med 4.16.72 på en sjätteplats. Samma placering fick hon på 800 meter dagen efter med 2.04.93 (efter ett öppningsvarv på 61.46). Nedan kan ni se hur detta lopp gestaltade sig: