Sagolikt Pre-Camp i Ranebo!

Man måste inte åka till Formia eller Potchefstrom för att ha ett bra träningsläger… Det finns ytterligt goda alternativ på betydligt närmar håll! Frågan är om jag någonsin varit på ett trevligare läger än vi var på den gångna helgen.

Lördag morgon samlades vi utanför Friidrottens Hus för att med två fullpackade minibussar och en personbil styra kosan norrut mot Tanumshede. Med knappa tre veckor kvar till JSM & USM var det dags för lite mer högkvalitativ träning för att vässa form och teknik inför kommande stordåd.

Sparvallen i Tanumshede är en nybyggd arena av mycket hög kvalitet. Vi hade bokat arenan mellan kl 12 och 15 på lördagen och hade bara sällskap av den anrika fotbollsföreningen Gårda BK. Jonathan Carbe var också på plats med ett nysatt personrekord på 400m i bagaget (48.44 sek vid DN-Galan) och slipade på SM-formen.

Lördagens träning var inriktad på teknik där de aktiva var indelade i tre grupper. Det största gänget höll som vanligt till i sandgropen. Personrekorden rök i rask takt vid de inledande femstegshoppen. Längst av alla hoppade Max med 15.70m, tätt följd av Linus på 15.55m.
Sedan tragglade man ordentligt med trestegstekniken och avslutande längdhopp.

 


Max svävar ut i gropen under Victors vakande blick 

Våra fyra specialister på lång häck fick en tuff uppgift i och med att man startade i en avsevärd motvind på den bortre långsidan. Efter lite smärre korrigeringar löste dock alla det på ett utmärkt sätt. Speciellt roligt att se Terese och Samuel i sitt första seriösa häckpass efter en tids skavanker. Det är ingen djärv gissning att detta kommer att bli deras specialgren framöver. I Samuels fall gäller det dock att skynda långsamt. Han har utvecklats väldigt snabbt senaste året och det gäller att vårda muskulaturen. Carl och Felix såg bombsäkra ut och USM kan bli riktigt trevligt.Mathilda Fogelberg fick slipa rejält på kort häck. Hon körde upp till 2×6 häckar på nästan fulla avstånd och det bara bättre dag för dag. Svante Wester är en yngling med många sjukdagar men nu pulvriserade han sina sprintpers och radade upp 30m: 3.75 – 60m: 7.10 – 80m: 9.36 – 100m: 11.37 på första fotisättning.


Terese och Judith visar upp sina allra vackraste löpsteg
Efter träning åkte vi och handlade mat i stora mängder varefter vi körde de knappa två milen till Ranebo Fritidsgård. Den bestod av 4 stugor (4 sängar/stuga) och en storstuga där övriga huserade.Det var en fullständigt underbar anläggning intill en sjö där vi dessutom hade hyrt kanoter.
Direkt efter inkvartering drog vi igång matlagningen utomhus. Vi grillade hamburgare och kompletterade med sallad, potatissallad och bröd. Aptiten var på topp och ingen gick hungrig
från bordet!

Full fart på grillen! Victor Koch gjorde äntligen skäl för sitt efternamn!
Därefter delade Erik in gruppen i fem lag för en krävande frågesport. Specialinkallad domare var Jonathan Carbe som sannerligen inte hade någon lätt uppgift att reda ut bland slamkryparna.
Andra gren för kvällen var Frisbeegolf som gick utmärkt tills Alex kastade ut frisbeen i terrängen – det tog en kvart innan den återfanns.


Klart för start i kanotstafetten!Avslutande gren var en kanotstafett som går till historien. Det paddlades med stor kraft och frenesi men riktningen var det lite si och så med… Många hade problem att runda bojjen och ett lag paddlade med stor kraft rakt in i vassen. Vem som slutligen vann är fortfarande något oklart.


Felix, Linus och Carl kontrollerar sin farkost på bästa tänkbara sätt

 

Därefter vidtog lite längre kanotturer i den härliga sommarkvällen. Bastun i källaren drogs igång och dagens namnsdagsbarn (jag själv!) uppvaktades med glasstårta! Tusen tack!

Vi tände en lägereld utomhus när mörkret lade sig och satt runt den till midnatt. Några valde ett parti kort i storstugan. Erik och jag hade tänkt samla in mobiltelefonerna men behövde aldrig göra det eftersom det saknades täckning i storskogen. Underbart!


Helt OK badtemperatur för en gångs skull

Vädret var perfekt hela lördagen men på natten brakade det loss med skyfall samt åska & dunder.
På morgonen var dock solen på plats igen och dagen inleddes med en härlig morgonjogg klockan nio. Själv nöjde jag mig med en uppfriskande simtur.


Två ”Prinsessor på ärten” – Upprörande!

Direkt upprörande var det dock att se de bägge ”Prinsessorna på ärten” ovanför. Efter att ha tagit sig igenom en mindre bekväm natt på ett tunt liggunderlag kommer man in i storstugan och får se dessa bägge paschor trona på nästan meterhöga lyxtroner! Fortsättningsvis godkänns endast liggunderlag av maximalt 8 millimeters tjocklek! SKANDAL!

 

11.30 lämnade vi ett välstädat Ranebo för ett nytt pass i Tanumshede. På programmet stod denna dag ett rejält tempopass. Efter inledande stafetträning (våra USM-lag på 4x100m) och reaktionsövningar (övriga) delade vi upp gänget två grupper. Kortsprint och hoppare sprang 3x150m och övriga 3x250m i bra tempo.

Alla jobbade på bra. Man imponeras av Carl Bengtströms uthållighet. Han hade 30½ på sin sista 250-metare med Samuel tätt i hasorna. Max hade under 17 i samtliga lopp. Tobias Larsson sprang sitt livs snabbaste 1500-metare. Men som sagt, hela gänget gav vad man hade, trots viss trötthet efter lördagen.


Uppvärmning söndag. Längst till vänster ser vi flerfaldige SM-vinnaren Tore Carbe (Jonathans farfar) som dök upp för att titta till klubbens framtida talanger.

Efter en stund vila så avslutades träningen med uttagningstävlingar i diskus (killar) och slägga (tjejer) inför kommande Lag-USM i Stockholm. Bland killarna var det tveklöst Tobias Larsson som var starkast medan tjejernas slägguttagning kräver mer eftertanke. Judith var som väntad bra även i denna gren (hon bemästrar de flesta grenar) men även Alva var vass. Sedan kan också Emma Kuuti vara ett tänkbart namn i grenen.


”Lill-Tobbe” Larsson och Alex Andreasson dunkar på med tuffa 150-metare. Tittar man noga kan man även se armarna på ”Stor-Tobbe” Carlryd bakom Larsson.

 
Vid fyratiden kände vi oss nöjda med helgens träning. Vi åkte till ett köpcenter och fyllde på näringsdepåerna innan vi tog E6-an söderut igen. Efter att ha återbördat ungdomarna till sina föräldrar kände man sig plötsligt väldigt trött – en inte helt ovanligt företeelse efter en intensiv idrottshelg.


Tobias Larsson igen – nu i diskusringen. En man för Lag-USM

Vi var 21 stycken deltagare på lägret. 19 aktiva och två tränare. Den här gruppen har redan tagit 11 SM-medaljer 2015 – 7 st inomhus (JSM och USM) och 4 uppsättningar medaljer vid Stafett-SM. Det kommer att fyllas på rejält om drygt två veckor när utomhusmästerskapen avgörs.Lag-USM kan sedan också bli en riktigt rolig historia, framtiden är ljus!


19 prydliga ungdomar uppradade framför Ranebo Fritidsgård

Sammanfattningsvis var det en helt suverän helg! Kombination Tanumshede & Ranebo är ett grymt alternativ för ett helgläger. Jättebra banor och en förstklassig fritidsgård på ett behändigt avstånd från Göteborg.

Det var första men definitivt inte sista gången vi tillbringade en träningshelg här!

Per Crona