Seger i Lag-SM för herrarna!

Knappt hade vi hunnit avsluta Världsungdomsspelen innan det bar av upp till Uppsala för årets totala höjdpunkt; Lag-SM! Likt ifjol hade ÖIS såväl herr- som damlag till start. Konkurrensen var i år osedvanligt hög med många starka lag. Kalkylen talade för att herrarna kunde vara med och slåss i toppen medan damerna – efter några tunga återbud – skulle få kämpa för att undvika degradering till Lag-SM kval.

Inget Lag-SM utan dramatik. Precis när tävlingen skulle dra igång stukade Michaela Meijer olyckligt foten, detta i sitt sista inhopp. Hon förmådde häva sig över ingångshöjden 1.60m för att rädda en poäng men givetvis var detta allt annat än en optimal inledning på tävlingen. Därefter gick saker emellertid bättre och så gott som alla presterade i nivå med vad som förväntades eller ännu bättre.

Carl Bengtström gav sig på dubbeln 400m/200m och inkasserade totalt 15 poäng. Detta efter en komfortabel seger på den längre distansen och en stark insats på den kortare. 200m-tiden 20.99 (+1.5) imponerar särskilt med tanke på att Carl sprang på den innersta banan.

Carl Bengtström drog in 15 av våra 100 poäng via seger på 400 meter (46.48 sek) och en andraplats på 200m (20.99 sek).

En om möjligt ännu tuffare dubblering stod Johanna Larsson för då hon sprang såväl 3000m hinder som 5000m slätt. Ingen enkel uppgift; närmast omöjlig för de flesta. Johanna genomförde emellertid bägge sträckor med bravur. På hinderloppet plockade hon flera placeringar mot kalkylen och satte ett nytt personligt rekord med tiden 11:17.44. Trots det loppet kunde hon avverka ytterligare 12½ varv så pass snabbt att hon endast hade en löpare framför sig. Imponerande!

Johanna Larsson är den tuffaste av dom tuffa! Dubbleringen 3000m hinder och 5000m är brutal, special i hög värme!

Joni Kaartinen kom till Uppsala med ett två veckor ungt personbästa på 69.54m. Efter en lite försiktig inledning vräkte han ut spjutet långt i den fjärde kastomgången. ÖIS-klacken jublade hejdlöst när spjutet damp ner strax bortom 70m-linjen. Joni själv vågade inte tro att det var sant förrän resultatet upp på tavlan: 70.48m! Inte kunde han valt ett bättre tillfälle för att passera drömgränsen…

Vid 32 års ålder knäckte Joni Kaartinen drömgränsen i spjut. Vårt nya klubbrekord lyder på 70.48m!

Lika häftigt var loppet på 800m för herrar. Felix Francois gick upp och anförde klungan tätt följd av Ullevis Andreas Kramer och Spårvägens Joakim Andersson. När Kramer passerade under slutvarvet trodde nog alla att det var för gott. Det blev direkt en tendens till lucka ner till Francois och Andersson som kämpade för att inte bli alldeles avhängda. Väl in på upploppet lyckades dock Francois få kontakt och han gick ut en bana för att om möjligt utmana världslöparen Kramer. Steg för steg närmade han sig och med 30 meter kvar låg de helt jämsides. Kramer svarade men Francois spurtade mer ursinnigt än någonsin. Läktaren höll på att lyfta när publiken insåg vad som höll på att ske. Felix klöv mållinjen på tiden 1:49.07 och segermarginalen blev 0.08s. Det var första gången han lyckades besegra Kramer vilket säkert gjorde gott för självförtroendet.

Felix Francois slog sista spiken i kistan när han spurtade ner Andreas Kramer på upploppet på 800 meter!

Även på damsidan gick 800- segern till Sällskapet. Detta genom Julia Nielsen som tog kommandot från start och sakta men säkert spräckte hela fältet. Segertiden 2:06.29 ger mersmak då loppet genomfördes i en del blåst och då Julia gjorde hela jobbet på egen hand.

Duellen med Götas Lova Perman blev till intet. Julia Nielsen var överlägsen på 800 meter och loppet talar för tider under 2,05 inom kort…

Den andra grensegern på damsidan tillskrevs inte helt oväntat Rebecka Abrahamsson i damernas tresteg. Efter ett par lite trögare tävlingar var det roligt att se hur det stämde bättre denna gång. Rebecka hoppade 13.41m (+2.2) vilket är endast centimetern från hennes årsbästa.

Vi tog många ytterligare andraplatser. Gustav Karlsson räddade 7 poäng på 400m häck genom att kasta sig över mållinjen på 53.34 precis före två motståndare. William Asker gjorde en ny fin stavtävling och blev med 4.96m slagen endast av Upsala IF:s världsstjärna Mondo Duplantis. Gabriel Wallmark blev tvåa i den manliga tresteget efter ett hopp på 15.34m (+3.3).

Bara Mondo rådde på William Asker…

Gabriel var lite justerad men tog ändå sju goda poäng i tresteget.

Wilma Nielsen visade god form på 1500m när hon efter en lugn inledning på loppet sprang sista varvet så snabbt att tiden blev goda 4:23.16. I och med detta var hon endast ett par steg bakom segrande Lovisa Lind. Emilia Hammarström slog till med sitt livs längsta längdhopp när hon flög hela 6.24m (+3.6). Tvåa blev även det manliga stafettlaget som efter säkra växlingar sprang in på 41.14 och därmed avgjorde lagkampen.

Emilia flög längre än någonsin. 6.24m i lite för stark medvind gav en andraplats i grenen.

Wilma Nielsen gav Lovisa Lindh en hård kamp ända in på upploppet på 1500 meter. Bara ett par dagar tidigare hade hon sänkt klubbrekordet på 800m till 2.04.09.

Snöpligt nog slutade damlaget sjua – en futtig poäng bakom Malmö AI – och kommer därmed behöva kvala för att nå finalen nästa år. Herrlaget hade däremot marginalerna på sin sida och kunde bärga ÖIS andra Lag-SM-guld. Till slut skrevs lagpoängen till majestätiska 100 poäng, att jämföra 91 poäng som såväl tvåan Upsala som trean Hässelby tog.

Stina Jacobsson tog fem poäng i spjut med ett fint kast på 44.46m.

Petter Gustafssons krånglande ljumske var ett orosmoment. Han löste dock det hela på bästa sätt och kom in som säker fyra på 110m häck med 14.64.

 

Slutpoäng

Män
1 Örgryte IS 100
2 Upsala IF 91
3 Hässelby SK 91
4 Spårvägens FK 84
5 Ullevi FK 73
6 Mölndals AIK 71
7 Tureberg FK 68
8 Malmö AI 62

 

Kvinnor
1 Spårvägens FK 93
2 Ullevi FK 92
3 Hässelby SK 90
4 IF Göta Karlstad 86
5 Upsala IF 77
6 Malmö AI 71
7 Örgryte IS 70
8 Täby IS 67

Awet Mengsteab, just hemkommen från USA, tog en stark andraplats på hinder.

Leo Zikovic tryckte iväg seniorkulan hela 16.19m vilket var ett nytt klubbrekord i M22. En fin fjärdeplats och många tunga skalper på köpet. Och detta med en nyvrickad fot…

Felix spänner musklerna inför klubbkompisarna efter att ha spurtat ner Andreas Kramer.

Joni jublar efter att ha nått målet han jobbat hårt och länge för!

/Jonathan Carbe

Den kompletta resultatlistan