SM-guld, GM-segrar samt Castoramaledning!

Tredje septemberhelgen brukar traditionellt inte bjuda på några stordåd. Det brukar var lite av ”dödsäsong” innan uppbyggnadsträningen drar igång. Men detta märkliga år är inget som vanligt och det gjordes en rad högintressanta prestationer den gångna helgen.

Först och främst fick vi en ytterst sensationell Svensk Mästarinna när SM i Trail-löpning för allra första gången avgjordes i trakten av Ljungskile. Trail är en del av ultralöpningen och består av terränglöpning i krävande terräng. Sträckan var 45 km och i damklassen togs segern av ÖIS Johanna Gelfgren. Hon ledde från start till mål och segertiden skrevs till 4.03.56. Tvåan och trean var i runda tal en kvart efter i mål.

Så här skriver friidrott.se:

På damsidan segrade förhandsfavoriten Johanna Gelfgren, som kom till start med ett antal trailtitlar i färskt minne. Dagens 45 kilometer avverkade Örgrytelöparen på 4:03.12.

Redan halvvägs hade hon en ledning med fyra minuters marginal till tvåan, Ullevis Karin Nilsson, som till slut knep silvret med 58 sekunders avstånd till trean Emilia Brangefält, Västerås FK.

– Det känns jättebra. Det var bättre än förväntat, säger Johanna som lyckades fullfölja sin strategi:

– Jag ville bara springa på i mitt tempo och känna att jag kunde hålla det tempot hyfsat jämnt båda varven. Det gick bra. Det var liksom aldrig att energin tröt så det kändes bra, säger Johanna som nu har siktet inställt mot EM i skyrunning i Portugal i november.

En otroligt pigg människa trots att hon just avverkat 45 km i tuff terräng! Och visst klär hon i ÖIS-linnet!

Om Ni inte känner igen namnet Johanna Gelfgren så är Ni förlåtna. Hon har bara varit medlem i ÖIS några veckor. Tidigare har hon inte deltagit i några renodlade friidrottstävlingar men för att springa SM behövde hon medlemskap i en förening och då kontaktade hon Midde Hamrin.
En otroligt spännande nykomling som vi hälsar varmt välkommen i Sällskapet! Hon öppnar dörren rejält till Ultralöpningen och vi kommer att få många tillfällen att återkomma till henne.

Läs mer om Johanna på Ultramarathon.se

Ove vann diskus P14 vid Götalandsmästerskapen i Malmö.

I helgen avgjordes också Götalandsmästerskapen för pojkar o flickor 13-14 år i Malmö. Vi hade en trupp på sju stycken aktiva och kunde glädja oss åt tre segrar.

Ove Hagström (född 2007) tog en sällsynt ovanlig dubbelseger genom att vinna diskus på lördag och stav på söndag. Stavvinsten var inte helt oväntad och han hade en segermarginal på 40 cm med ett hopp över 3.40m. Men segern i diskus var desto mer sensationell… Ove är nämligen vare sig speciellt storvuxen eller muskulös jämfört med de flesta av sina motståndare. Det kompenserar han dock med en ypperlig teknik. Segerkastet mätte hela 39.57 vilket dessutom var nytt klubbrekord!

Det behöver knappast påpekas att Ove är en sällsynt mångkampsbegåvning. Till vintern är det dags för USM i sjukamp inomhus i Örebro.

Daniel Otterdahl har besvärats av en ömmande ljumske sedan Kraftmätningsfinalen. Trots detta lyckades han vinna höjdhoppet på 1.72m. Hel och frisk hade det blivit ytterligare medaljutdelning. Nu gäller det att vila ut kroppen och hugga i med uppbyggnadsträningen så småningom.

På hemmaplan handlade det om Castorama på lördagen. 10 stycken deltagare gick till verket och gjorde det så framgångsrikt att vi gick till ledning i Lagtävlingen där de 12 främsta räknas. Visserligen har inte storfavoriterna Hässelby, Spårvägen, Uppsala och Tureberg gett sig i leken än, men ändå! Vi har samlat ihop 26.229 poäng så här långt och det kommer garanterat ge en plats på ”Tio i topp” när tävlingen summeras.

Leo Zikovic toppade med fina 2.483 poäng trots en ”något begränsad” kapacitet i släggkastning. Desto mer imponerande var hans kulstöt på 15.52m! Personbästa med jämnt halvmetern och en imponerande notering av en 17-åring.

Amanda Nilsson och Nadja Lennartsson följde med 2.344 respektive 2.316 poäng. Speciellt Nadja överraskade med ett spjutkast över 34 meter samt ett rejält personbästa i slägga (32.36m).

Kevin Fankl gjorde en jämn och stabil serie som slutade på goda 2.246 poäng. Desto ojämnare var Joni Kaartinen. Spjutet flög hela 63.45m men tekniken i diskus och slägga lämnade något litet i övrigt att önska…. för att uttrycka sig mycket diplomatiskt…

Juniorvärldsmästaren Gabriel Wallmark kunde räkna in personrekord i kula (11.23m) och spjut (42.01m) på vägen till sina 1.912 poäng.

ÖIS topplista Castorama 2021

Ställningen i Lagtävlingen Castorama

Full koncentration inför Leos förstastöt som mättes till hela 15.52m!

Kevin Fankls serie på 2.246 poäng innehöll bland annat en kulstöt på 11.84m.