SM i Uppsala en RödBlå fullträff!

Termometern snuddade vid 30-strecket och årets SM blev verkligen en Glödhet höjdpunkt på en minst sagt märkvärdig säsong.

När det stod klart att vi trots allt skulle få ett Svensk Mästerskap så fick vår elit en bestämt mål att jobba emot när alla stora mästerskap ställts in. Det visade sig också när den hela den svenska eliten ställde upp, den var länge sedan man såg så välfyllda startfält.

ÖIS fick med sig hela sju medaljer fördelade på ett guld, fem silver och en bronsmedalj. En utdelning lite i överkant i förhållande till våra förväntningar.

Låt oss börja med guldet som hemfördes av en, som vanligt, glädjestrålande Rebecka Abrahamsson! Efter personrekordet 13.52m i Mölndal förra helgen visste vi att hon var i toppform, men i Maja Åskag och Anna Griksaite hade hon två minst sagt jämbördiga motståndare.
Efter fyra omgångar ledde Åskag på 13.34 före Rebecka 13.18. I sitt femte försök landade även Rebecka på 13.34, men fortfarande med Åskag i täten på grund av ett längre andrahopp.

I det sjätte slog Rebecka till med ett kraftfullt hopp på hela 13.56 trots en kraftig motvind på -1.9 m/sek! Fighten var dock inte över och Maja Åskag ökade till 13.42m i sitt sista försök.

Det var en fröjd att skåda Rebeckas glädje över sitt första SM-guld utomhus! Hon och Melwin Lycke-Holm får dela på titeln ”Uppsalas gladaste” den här helgen.

Den här guldmedaljen har hon jobbat länge för! Med RödBlå naglar dagen till ära! Dessutom nytt klubbrekord.

Felix Francois fortsatte sin fantastiska säsong. Denna gång drog storfavoriten Andreas Kramer upp ett rasande tempo (400m på 50,4 sek) i en jakt på sitt svenska rekord. På bortre lång var Erik Martinsson den enda som vågade gå med medan Felix klokt nog släppte några meter. På upploppet stumnade dock Martinsson och Felix kunde spurta sig till silvermedaljen på slutmeterna.
För andra gången sänkte han klubbrekordet, nu till lysande 1.46.96! Han har tagit i stort sett tre sekunder på sitt personbästa i år.

Felix kämpar sig i mål på fantastiska 1.46.96!

Emma Dahl sprang sitt andra hinderlopp för året. I det första fick hon bryta varför vi inte vågade ha allt för höga förhoppningar. Men hon gjorde ett heroiskt lopp i värmen. Tidigt gick hon loss och skapade en lucka till medtävlarna. Favoriten Amelie Svensson var dock ikapp efter två kilometer och nu fick Emma istället kämpa med Julia Samuelsson om silvret. Hon gjorde dock en stark avslutning sista 200 meterna och tog silvret på fina 10.19.24.

Dagen efter kom hon igen och tog en stark femteplats på 5000m. Tiden 16.52 utmärkt med tanke på ett mycket försiktigt utgångstempo.

Emma demonstrerar utmärkt teknik över vattengraven.

Stavhoppstävlingarna gav som vanligt klirr i medaljkassan. Michaela Meijer hade ingen riktigt lyckad dag och fick bara med sig ingångshöjden 4.36m vilket gav ett brons. Bevisligen är det inget fel på formen men i Uppsala stämde det bara inte.
Fanny Berglund gjorde årets bästa tävling genom att klara såväl 3.65m som 3.80m i första försöket. Det gav en nionde plats i en tävling som vanns av Angelica Bengtsson på mästerskapsrekordet 4.71m.

Melker Svärd Jacobsson klarade 5.33m och årsbästa 5.53m i första försöket. 5.63m blev dock för mycket. Melker tog silvret efter Armand Duplantis som var uppenbart sliten efter att ha hoppat sex meter i Monaco ca 40 timmar tidigare.

Isak Persson var den enda som kunde tänkas utmana storfavoriten Jesper Hellström i trestegstävlingen. Det blev också en ohotad silvermedalj på 15.76m. Hans sjätte och sista hopp var dock 16 meter med ett minimalt övertramp. Artur Engström var endast 4 cm från bronspengen med två hopp på 15.36m. Ett av dessa (det sjätte och sista) var dock ca 30 cm längre i effektiv hopplängd.
ÖIS-insatsen kompletterades av Gabriel Wallmark på en fin sjätteplats med dunderperset 15.24m. Den skadedrabbade Gabriel hoppade dock endast två hopp i tävlingen. Fjärde ÖIS-are var 18-åringen Lukas Edqvist som också slog personbästa med 14.85m. Hans tredje hopp dömdes dock bort först efter en lång stunds studie av plastelinan. Det mätte tveklöst en bit över 15 meter och hade räckt till finalhoppning.

Brons ifjol och silver i år för Isak Persson i tresteg.

18-årige Gabriel Wallmarks nya personbästa i tresteg lyder på stiliga 15.24m!

Carl Bengtström gjorde ett av karriärens snabbaste lopp på 400 m häck med 50.42. Denna gång räckte det dock ”endast” till silver då junioren Oscar Edlund, vinnare av Ungdoms-OS ifjol, slog till med nya svenska juniorrekordet 50.16 sek! Inget att deppa för, hård nationell konkurrens stimulerar bara till ytterligare utveckling. Det finns ett gäng lovande unga svenska häcklöpare och kanske går vi emot en ny storhetstid i grenen.

Oscar Edlund snodde Carl Bengtström svenska juniorrekord med 50.15 sek!

Joni Kaartinen gjorde säsongens andra spjuttävling och går från klarhet till klarhet. Nu plussade han på ytterligare 1½ meter från Lag-SM och tog en överraskande femteplats på nya klubbrekordet 66.96m! Nu gäller det bara att satsa vidare som blir det 70 meter och mer därtill nästa år.

Nu är Joni Kaartinen innehavare av klubbrekordet i ÖIS med sina 66.94m.

Jenny Lestander hoppade 6.03m i längd vilket resulterade i en stark femteplats, närmast före Kaiza Karlén. Till detta la hon även en åttonde plats i tresteg (11.95m).

Maja Nilsson hoppade utmärkt till och med 1.80m. På 1.83m stämde det dock inte lika bra och hon stannade på en sjätteplats i en högklassig tävling. Kinseys 1.95m imponerar liksom Skoogs 1.89moch Salmings 1.87m.

Sedan skall vi inte glömma Olof Ryberg som vann 100m och längdhopp i Parasport-SM som avgjordes parallellt med SM. I Längd drog han till med hela 6.32m, personbästa med hela 19 cm!

Hela SM finns att beskåda på SVTplay.

Kompletta resultat från Uppsala

 

En nöjd ÖIS-tränare i Uppsala…

Den förträffliga Hasse Sjögren har tagit alla bilderna (utom den här…)