Stora SM i Helsingborg!

Nu är det bara timmar kvar till årets Stora SM som går i Helsingborg. En klassisk SM-arena. Det var faktiskt här som det allra första SM:et avgjordes år 1896. Den gången, för 121 år sedan tog vi hem hela 6 SM-guld. Carl-Erik Helgesson (född 1871 / död 1951) var vår stora stjärna med tre guld i kula, diskus och slägga.

Det blir inte lätt att matcha den prestationen, men jag skulle vilja påstå att vi har fyra stycken starka tänkbara Guldhopp i vår starka trupp;

Resultat, tidsprogram mm på tävlingens hemsida

SVT Play sänder mycket från SM

Maria Larsson – 3000m hinder och 5000 m

Maria toppar sverigestatistiken på hinder med 9.39.96 och med tanke på att Lotta Fougberg inte är med (hälseneproblem) är Maria tveklöst favorit i grenen. Det skall dessutom bli väldigt intressant att se vad hon kan prestera på 5000 meter. Meraf Bahta är anmäld och är givetvis huvudfavorit om hon springer. Merafs klubbkompis Linn Nilsson (15.54 i år) är också topprankad. Marias klubbrekord på 16.18 kan få svårt att överleva helgen.

Maria vann SM på hinder 2016 i Sollentuna.

Melker Svärd Jacobsson – Stavhopp

Det var härligt att se Melker tillbaks på banan vid Lag-SM i Borås. Ifjol hoppade han hela 5.70m tidigt på säsongen, men sedan har det varit en massa strul på vägen. Han tog 5.26m i Borås och sedan förbättrade han sig ytterligare till 5.50m. Armand Duplantis är inte med då han börjat sista året i High School hemma i USA. Detta gör Melker till favorit i Helsingborg. Heden är en arena känd för besvärliga vindförhållanden, men vi håller tummar för att Melker löser detta på allra bästa sätt.

Melker tillbaks i toppform!

Michaela Meijer – Stavhopp

Efter floppen i London kom Michaela tillbaks starkt med 4.61m vid senaste Diamond Leaguegalan. Nu blir det åter en klassisk duell mellan henne och Angelica Bengtsson. Tidigare i år tog Michaela ifrån Angelica hennes svenska rekord med ett hopp över 4.71m. I kamp kvinna mot kvinna har Angelica hittills ofta haft ett litet övertag, men nu hoppas vi verkligen på andra bullar!

Dags för en ny duell med Angelica Bengtsson!

 

Felix Francois – 400 meter

Dansk-Svensken (dubbla medborgarskap) Nick Ekelund-Arenander (Malmö AI) började säsongen lite trögt men har sprungit 46.89 & 47.05 i sina två senaste lopp. Något att bita i för Felix som har 47.29 från juni månad. Han har inte tävlat mycket på senaste tiden men hans klara seger vid Lag-SM 7 juli före Johan Wissman imponerade. Har han bevarat den formen kommer han tampas om den ädlaste medaljen.

Wissman var chanslös mot Felix vid Lag-SM

 

Bakom den här kvartetten finns ytterligare en skara tänkbara finalister, ja rent av medaljörer i RödBlå skrud:


Frida Kristiansson – 3000m hinder och 5000m

Frida ligger tvåa i statistiken bland de startande på hinder med 10,14 så givetvis hoppas vi på en dubbelseger på sträckan! På 5000m sprang hon nyligen 16.19.86 i Köpenhamn, blott en dryg sekund över Maria Larssons klubbrekord. Även här kommer det säkerligen bli en topplacering för Frida som är i sitt livs form.

16.19.86 i Köpenhamn nyligen skvallrar om toppform

Daniel Lennartsson – Tresteg

Advokat Lennartsson prioriterar arbetet men har ändock hållit uppe en god träningsnivå. Han har visat stegrad form på senaste tiden. Först 15.26m i tresteg i norska Hamar och därefter personrekord 7.23m i längdhopp på Vallen nu senast. Daniel är en rutinerad räv som kan tänkas blanda sig i resonemanget om exempelvis en bronspeng. Han har två ÖIS-kompisar med sig i trestegstävlingen på söndag. Artur Engström öppnade säsongen starkt med 15.25m (och 7.47 i längd) men formen har dippat lite sedan dess. Vi hoppas han plockar fram ett nytt 15-metershopp lagom till SM. Erik Olssons formkurva är omvänd. Han har sett vass ut på träningen och kommer säkert förbättra sitt årsbästa avsevärt.
Vår statistiketta Mathias Ström (15.56m) kommer tyvärr inte till start på grund av en muskelskada.

En giftig outsider i tresteg

Awet Mengstaeb och Robin Lindgren – 3000m hinder

Dessa bägge herrar imponerade oerhört vid Lag-SM i Boråd. Robin vann 5000m och Awet såväl hinder som 1500 meter. Awet har sedan dess också hunnit bli svensk juniormästare på 2000m hinder. Känslan är att han kan pressa sitt rekord en hel del ner under nio minuter. Robin gjorde 8.58 i juni och kan liksom Awet vara med i kampen om topplaceringar. Robin kan dessutom säkerligen placera sig högt upp på 5000 meter.

Awet är en sällsynt svårslagen man i spurtdueller man mot man.

 

Jonathan Carbe och Samuel Wiik – 400 meter häck

Jonathan Carbes säsong har varit allt annat än bekymmersfri. Sjukdom och skador i part och minut. Ändå gjorde han en stark insats vid Lag-SM där han sprang på goda 52.87. Med hans träningsbakgrund borde det inte funka, men han är en suverän tävlingsmänniska och har överraskat förr i liknande lägen. Vi hoppas på en finalplats för såväl honom som unge Samuel Wiik. Samuel tog brons vid JSM på nya personrekordet 53.13 och kan pressa den tiden en bra bit under 53 om han bara vågar öppna lite tuffare!

Jonathan Carbe vinner SM 2013 på 400m häck med 51.69

 

Carl Bengtström ligger visserligen tvåa i Sverigestatistiken på 400 meter, men med tanke på hans ringa ålder (född 2000) så springer han endast 200m vid SM. Hans nysatta personrekord på 21.59 kan möjligen räcka till en finalplats. Han har sällskap av träningskompisen Victor Koch som gjorde debut i juniorlandslaget den gångna helgen och ståtar med ett nysatt rekord på 22.06.

Gustav Hultgren har aviserat comeback i stavhopp! Det skall bli verkligt intressant att se vad han kan ta sig över med tanke på att han träning de senaste åren bestått av handboll! Men han är inte äldst i truppen: Ola Carlsson fyller 42 i år och har hoppat helt suveräna 2.04m i höjdhopp!

Gustaf Hultgren var i final vid EM på Ullevi 2006 och har ett personbästa på 5.56m.

Jonas Meyer har tävlat (alltför) sparsamt i kula i år. Vi hoppas på ett resultat över 17 meter som borde ge en plats bland topp-8.
Roligt att se Ronja Fjellner i comeback på löparbanan. Efter mycket rehabträning är nu nu klar för start på 5000 meter där hon kompletterar vår starka duo Larsson&Kristiansson.

David Kappelin vann sensationellt senior-SM i stav för 3 år sedan på 5.22m. Årets säsong har varit sisådär. Låt oss hoppas att han nu knyter an till sin gamla form och bättrar på sitt årsbästa 4.93m.

Nedan följer en förteckning över vilka som reser när:  Lycka Till Allihop!

 

Minibuss 1 – Avresa 17.00 Torsdag
Yannick Tregaro (Förare
Sara Cannmo
Felix Francois
Hanna Bergqvist
Michaela Meijer
Fanny Berglund
Artur Engström
Ola Carlsson

Minibuss 2 – Avresa 10.00 Fredag
Eric Senorski (Förare)
Awet Mengsteab
Robin Lindgren
Maria Larsson
Frida Kristiansson
Hanna Dickér
Ronja Fjellner
Midde Hamrin
Andy Senorski

Minibuss 3 – Avresa 09.30 Fredag

Gustaf Hultgren (Förare)
Melker Svärd-Jakobsson
David Kappelin
Filip Gyllensten
Sara Skogman

Bil – Avresa 10.00 Fredag
Erik Olsson (Förare)
Samuel Wiik
Carl Bengström
Victor Koch

Avresa Lördag
Stefan Meyer (Förare)
Jonas Meyer
Daniel Lennartsson

Egen resa:

Per Tedenrud
Jonathan Ruffieux
Jonathan Carbe
Oliwer Åstrand
Mikael Wennerbeck
Geir-Ove Rasmussen
Adiam Thedros Rasmussen
Patrik von Corswant
Vendela von Corswant
Bob Kaill

Oliwer Åstrand slog ett stiligt personrekord på 110m häck med 14.67 vid Lag-SM. Blir det final i Helsingborg?

Robin dubblerar på hinder och 5000m.

Sara Skogman har satt personrekord på 100m häck med 14.54 i sommar. Dessutom 5.88m i längdhopp!