Svenskt Rekord av Michaela!

Nordenkampen blev en klang- och jubelföreställning för BlåGult och för RödBlått! Den svenska dubbelsegern innehöll ÖIS-prestationer av ren världsklass!

Michaela Meijer blev svensk rekordhållare när hon vid VU-spelen 2017 klarade 4.71m. Då trodde man att hon skulle ta över Angelica Bengtssons position som svensk stavdrottning. Samtidigt fick hon alltmer problem med en fotskada och i mars 2018 genomgick hon en större operation där båtbenet i foten visade sig vara av. Konvalescensen blev lång och hela säsongen 2018 försvann. Hon kunde dock inledde vinterträningen helt kurant och har under vintern gått från klarhet till klarhet.

Redan i säsongsdebuten EM-kvalade hon med 4.50m. I Växjö ökade hon på till 4.57m innan det i Baerum i Oslo var dags för den stora uppvisningen! Hon kom dit med en positiv känsla då hon tidigare slagit personrekord här flera gånger och verkligen trivs med anläggningen. Det blev en uppvisning från start. Lagkompisen Hanna Jansson kom tvåa på 4.15m och rev sedan ut sig på på 4.25m som var Michaelas ingångshöjd. Efter att ha säkrat segern med sitt första hopp fortsatte hon sedan med att i rask takt klara även 4.45m och personliga rekordhöjden 4.65m i första försöken. Sedan skickade hon upp ribban på 4.75m, hela 5 cm över Angelica Bengtssons svenska inomhusrekord från 2015. De två första försöken var inte hundraprocentiga men i det sista gled hon över! Hon var på ribban på nervägen men den stannade kvar! Efter en glädjeexplosion och kramkalas bestämde hon sig för att nöja sig med dagen vilket man väl kan förstå!

Hur bra är då hennes svenska rekord? Det placerar henne på fjärde plats i årets Världsstatistik! Sju tjejer har hoppat över 4.70m i skrivande stund.

1. Anzhelika Sidorova           ANA      4.91
2. Katie Nageotte                   USA      4.86
3. Holly Bradshaw                 GBR      4.80
4. Michaela Meijer                 SWE      4.75
5. Ekaterini Stefanidi              GRE       4.74
5. Nikoleta Kiriakopoulou       GRE       4.74
7. Alysha Newman                CAN       4.71

Det kan också vara intressant att titta till Alla tiders Världsstatistik inomhus. Där placerar hon sig på en delad 18:e plats:
Kvinnor Stav Världsstatistik inomhus genom tiderna

Visst hade de all anledning att dra på smilbanden, Gustaf och Michaela!

Michaelas rekordhopp inspirerade förmodligen träningskompisen Melker Svärd Jacobsson till stordåd! Det började annars lite småsegt för Melker som klarade ingångshöjden 5.30m i andra och därefter 5.48m först i tredje. Men när han väl klarade så gjorde han det med imponerande marginal. Den norske 01-an och supertalangen Lillefosse kämpade dock emot storstilat och klarade 5.56m i första försöket. När Melker väl klarade 5.61m i andra så var ändå kampen slutligen avgjord.

Ribban gick så upp på 5.82m. Första försöket var lysande och det såg ett tag ut som ribban skulle ligga kvar, men slutligen singlade den ner. I det andra försöket var han också på ribban lite lätt, men nu bestämde den sig för att stanna kvar på sprintarna! Därmed kunde vi också skriva in ett nytt klubbrekord i och med att Alhaji Jengs klassiska 5.81m överträffades. Med 5.82m gick Melker upp till en delad sjätteplats på årets världsstatistik där totalt 8 man klarat 5.80m eller mer:

1. Sam Kendricks                                   USA      5.90
2. Andrew Irwin                                     USA      5.88
3. Armand Duplantis                            SWE      5.87
4. Piotr Lisek                                          POL      5.85
5. Matt Ludwig                                       USA      5.83
6. Melker Svärd Jacobsson                  SWE     5.82
6. Renaud Lavillenie                             FRA      5.82
8. Pawel Wojciechowskij                      POL      5.80

Men när det blir inne-EM så finns vare sig amerikanerna eller Duplantis med i startlistan… Utan att ta ut något i förskott så känns det som om såväl Michaela som Melker denna vinter tagit steget som innebär att de kan blanda sig i medaljdiskussionerna på allvar. Stavtävlingarna i Glasgow ser man fram emot med spänning.

Två stycken stavhoppare av allra yppersta världsklass! Stort Grattis!

Carl Bengtström fick brutalt motstånd på 400m i form av Världsmästaren på 400m häck Karsten Warholm! Warholm är en av de snabbaste i världen på sträckan i vinter med sitt nya nordiska rekord 45.56 sek. Carl på yttern med norrmannen innanför. Warholm dundrade givetvis förbi och passerade halvvägs på 21.44 och skapade lucka, men Carl drogs ändå med i det hårda tempot och stod distansen ut på ett imponerande sätt. Man anade att det gick fort men chockades ändå en smula när 47.17 kom upp!

Detta innebar såväl ett nytt nordiskt juniorrekord (47.25), nytt svenskt juniorrekord (det gamla 47.43 sek) som klarad IEM-kvalgräns (47.40 sek)! Dessutom blev Felix Francois av med sitt klubbrekord (47.41) och Niklas Wallenlind (47.40) med sitt distriktrekord på sträckan. Notera att det gamla nordiska rekordet hölls just av Karsten Warholm, och han har ju utvecklats till en skaplig löpare får man lov att säga…

Göteborgs inomhusstatistik genom tiderna (190211)

Carl repade sig snabbt efter förkylningen och slog svenskt juniorrekord!

Med sitt rekordlopp blev Carl den fjärde ÖIS-aren att klara EM-kvalet. Den fjärde i kvartetten, Maja Nilsson, var den enda av dem som hade lite bekymmer i Oslo. Hon kände av sin onda rygg (ett återkommande problem) och valde att avbryta tävlingen efter att ha klarat 1.84m i sitt första försök. Förhoppningsvis är hon frisk och pigg igen till SM kommande helg.

Det tävlades även på hemmaplan under helgen. HäcXksan avgjordes i Friidrottens Hus. Här hade vi åtskilliga ungdomar som tävlade i häcklöpning, några rentav för första gången. Bland resultaten kan vi notera Nils Thorin personbästa i P16-klassen 8.58 sek. Ett resultat som luktar USM-final… Anton Matte sprang med tre steg hela vägen för första gången! Detta är en bemärkelsedag för varje ung häcklöpare. Clara Wågefjäll och Sandra Jonsson slog också till med personbästan på seniorhäckarna med respektive 8.93 och 9.25. Sandra trots ett rejält islag på vägen. Ett ”rent” lopp så nosar hon på nio blankt…

En avslappnad häcktrio. Nils Thorin (mitten) kan vara extra nöjd med sina raska 8.58!

Man hoppade även längdhopp och här visade Angelos Roussos upp stegrad form inför ISM. Segerresultatet skrev till 7.16m efter stabil sjumetershoppning. Gabriel Wallmark säsongsdebuterade i grenen med goda 6.82m och även Erik Olsson var tillbaks på banan efter skada med 6.68m.

7.16m för Angelos på lördagen.

Slutligen en USA-rapport där Awet Mengstaeb genomför en intensiv inomhussäsong. I helgen har han tävlat i Brookings, South Dakota. Man tävlar på 300m-bana varför det inte kan bli tal om rekordnoteringar (måste vara 200m-bana) men tiderna var utmärkta. På lördagen sprang han 1000m på 2.26.34 och på söndagen ett milelopp på 4.10.64. Sistnämnda tid innebar att han passerade 1500m på 3.53-3.54 ungefär. Awet är en hörnsten i vårt serielag.

Awet Mengstaeb springer bra borta i USA!