Tio hetaste ÖIS-arna i helgen!

Den första upplagan av STARSKOTTET blev en verklig succé! Arrangemanget flöt helt perfekt i dagarna tre. Vi tjuvstartade ju redan på fredag kväll med samtliga häcktävlingar. Såväl i senorklasser som UDM i klasserna 12-17 bjöds det på verkligt fina resultat.

Mängder av ÖIS-are presterade på topp och här följer en summering av de tio allra hetaste:

LEO ZIKOVIC
I säsongens allra första tävlingsstöt skickade Leo iväg sexkiloskulan hela 19.21m. Fjolårets klubbrekord på 18.35m pulvriserat och dessutom går han upp som Sverigetrea genom tiderna inomhus i P19-klassen. Den träningsflitige Leo går från klarhet till klarhet och snart kommer den första tjugometersstöten.

Rekord i allra första stöten!

ELNA WESTER
En hel del sjukdomsdagar gjorde att Elna var lite osäker på formen. De sista 50 meterna på hennes tvåhundrameterslopp bevisade dock att farhågorna var obekräftade. Hon kom in på upploppet strax efter meriterade Alice Svantesson men avslutade urstarkt och var först över mållinjen. Hennes 25.50 sek var klubbrekord i såväl F19 som K22. Lite tidigare på dagen hade hon också hunnit med ett nytt personbästa på 60 meter med 8.09 sek.

Elna fortfarande en bit efter med 50 meter kvar. Slutspurten var dock fenomenal.

NELSON SVENSSON JOHANSSON
Ännu blott 13-årige (född 2009) Nelson hade en intensiv och framgångsrik tävlingshelg. Han började med häck på fredagskvällen. Här sänkte han sitt PB från 9.25 sek ända ner till 8.93 i första loppet. Därmed sopade han bort Isidor Johansson 30-åriga klubbrekord med bred marginal. I finalen gick det ytterligare en hundradel snabbare och 8.92 var dessutom Sverigebästa 2023 i klassen.
Lördagen gav en seger på 200 meter där han åter persade med 25.63 sek. För första gång besegrade han sin antagonist Oliver Hedin från IFK.
Söndagens program omfattade 60 meter och längdhopp. Han vann bägge och gick till topps i årets Sverigebästa dessutom! 7.82 i försöket följdes av 7.73 i finalen på 60m. I längd gjorde han så fina 5.61 m.

Nelson högst upp på pallen efter sextiofinalen. Joao Claudio Kåmark fullbordade dubbelsegern.

ALEX APELGRIM
Man såg med intresse fram emots Alex start i seniorklassen. Han imponerade enormt i försöket där han mycket avspänt gled fram till heatseger på tangerade perset 6.93 sek. Thobias Montler tvåa på samma tid. I finalen fick han inte till starten hundraprocentigt. Han kom lite efter och löpningen blev mer spänd efter det. Detta till trots sänkte han sitt PB till 6.92 sek och kom tvåa efter MAIK:S Schwarz (6.83 sek).
En stark säsongsdebut, men framför allt såg man att det finns marginal för åtskilligt bättre tider så småningom.

JENNY LESTANDER
Jenny hade en mycket lyckosam säsong 2022. 6.29m i längd och så jättenknallen med 13.31w i tresteg på SM. Grunden för långa hopp är ju alltid ansatshastigheten och därför var det roligt att se hennes insats på 60 meter. Hon kom till hallen med ett gammalt PB på 7.80 sek. Det rök redan i försöket med fina 7.76. I finalen sänkte hon sig ytterligare till förnämliga 7.72! Det var för övrigt en högklassig final som vanns av Khaddi Sagnia på 7.25 sek med vilket hon går upp som sverigefyra genom tiderna.

DANIEL OTTERDAHL
Talangen Daniel hade en lite strulig fjolårssäsong. I vinter har han dock tränat med en hel annat disciplin än tidigare och det gav utslag direkt! Fredagkvällens två häcklopp gav två rejäla personbästan i form av 8.57 och 8.43 sek. Daniel är född -07 och springer alltså på 91 cm höga häckar numer.
Lördagens tävlande bestod av två stycken slätlopp över 60 meter. 7.52 och 7.51 var också hans bästa hittils.
Den verkliga knallen bjöd han dock på vid söndagens längdtävling. Efter en knölig inledning med fyra mer eller misslyckade hopp drog han så till med mäktiga 6.64m i femte – och 6.67m i sjätte hoppet! Med denna imponerande notering gick han till topps i årets sverigebästa i P16.

LUKAS EDQVIST
Fjolårets sensationelle Svenske SM-segrare i tresteg (Såväl seniorer som juniorer) testade denna gång på längd, en gren han inte tävlat speciellt ofta i. Han var uttryckligen på jakt efter ett första sjumetershopp och vi blev inte besvikna! I sitt fjärde hopp landade han på hela 7.06m och han följde upp med 7.03m i omgången därpå. Ändå finns det nog en eller annan decimeter till att plussa på med lite mer rutin i grenen. Han hade ett hopp med avstamp innan plankan som var betydligt längre i effektiv hopplängd.

En våldsam landning efter det första sjumetershopppet!

CAJSA AUGUSTSSON
Längdspecialisten Cajsa passerade sexmetersgränsen för första gången under 2022. Liksom Jenny Lestander säsongsdebuterade hon nu med två lopp över 60 meter. Och liksom Jenny resulterade det i två rekordputsningar. 7.79 i försöket följdes av fina 7.75 i finalen. Bland andra Tilde Johansson fick se sig besegrad av Jenny och Cajsa. Även Mathilda Gustafsson gjorde väldigt bra ifrån sig när hon sprang på 7.91 sek och kom in som tvåa i B-finalen.

MARCUS THORNÉE
Marcus gjorde tävlingsdebut i det vackra ÖIS-linnet. Han gjorde det genom att avverkade 400 meter på raska 48.59 sek i ett näst intill sololopp. Marcus är ju i grunden kortsprinter med imponerande PB på 10.56/21.13. Nu siktar han mer in sig emot 400 meter och gjorde direkt 47.42 sommaren 2022. Nu ser vi fram emot lopp med tuffare motstånd så kommer det undan ordentligt.

VENDELA CORSWANT
Vendela är ju känd som höjdspecialist med hela 1.83m som bäst. Vi har saknat henne på tävlingsbanan ett tag men nu dyker hon upp som trestegshoppare istället! 11.91m förra helgen följdes nu av 11.93 och grenseger. Dessutom har bägge tävlingarna innehållit knappa tramp på betydligt över 12 meter.

Albin Hagstedt ser glad ut inför sitt 200-lopp medan Ölund verkar lite mer bister…

Men det stannar inte här. Det var hur många bra noteringar som helst…

Ylva Magnusson Debray hade en fin helg. På 60 meter F14 fick hon en delad seger. Hon hade på Tusendelen samma tid som Helmi Rydell, Hönö IS, 8.47 sek. Hon vann dessutom höjd (1.44m) och noterade ett rejält personbästa på häcken med 9.91 sek.

Juniorvärldsmästare Gabriel Wallmark demonstrerade snabbhet med 7.10 på 60 meter. Även stavspecialisten William Asker testade 60 meter och hade 7.20 sek. Också Gustav Karlsson ”persade” kraftfullt med sina 7.17.

Kul att se Chris Gray tillbaks på banan efter ett skadeår. Ett sololopp på 2.00.19 blir 3-4 sekunder bättre med kompetent löpsällskap.

Prisutdelare Maja med Betty Malm.

Alla storartade ÖIS-prestationer till trots – Det som verkligen dröjde sig kvar på näthinnan var 10-åriga Betty Malms höjdhoppning. Betty är född 2012 och fyller 11 inom kort. Hon tävlar för IFK Göteborg. Mamma Sofi var längdhoppare och tävlade för IK Orient, Uddevalla.

Man skall undvika att snacka för mycket om riktigt unga idrottares prestationer. Oftast beror dessa på tidig fysisk utveckling eller hård tidig träning. Detta stämmer inte in på Betty. Hon har bara en sagolik känsla för höjdhopp! Hon inledde sin tävling på 1.10m och klarade till slut 1.60m. Jag har hållit på med friidrott ett halvsekel och har sällan eller aldrig sett något liknande. Nu håller vi tummarna för att hon får utvecklas i lugn och ro.

Komplett resultatlista

Per Crona